Γενικά > Νομικά θέματα

Αστυνομική παραγγελία (εντολή; ) για λήψη αίματος από πολίτη.

(1/5) > >>

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Συνάδελφοι,
στην τελευταία εφημερία, τροχαίο ατύχημα με 2 μέτριας βαρύτητας τραυματισμένους οδηγούς των οχημάτων. Οι τραυματίες σε κατάσταση μέθης.
Εμφανώς δεν μπορούν να υποβληθούν σε μέτρηση επιπέδων αλκοόλ στον εκπνεόμενο αέρα.
Οι αστυνομικοί που προσήλθαν με καλούν να κάνω αιμοληψία από τους τραυματίες για έλεγχο αλκοόλ στο αίμα. Σε αίτηση μου να μου δοθεί η παραγγελία γραπτώς, συμπληρώνουν επιτόπου ένα έντυπο χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου και σφραγίδες της υπηρεσίας με μια απλή υπογραφή και στοιχεία του επικεφαλής. Αρνούμαι να προβώ στην αιμοληψία και τελικά την κάνει ο αγροτικός που ψαρώνει. (Βέβαια καταλαβαίνω ότι η λήψη πρέπει να γίνει άμεσα αφού όσο περνάει η ώρα το επίπεδο αλκοόλ ελαττώνεται, όμως θέλω να γίνει νομότυπα.)
Τα ερωτήματά μου είναι:
- Ποια είναι η νόμιμη διαδικασία;
- Μπορούμε να υποχρεωθούμε σε μια ιατρική πράξη στην οποία ο ασθενής - τραυματίας ενίοτε δεν μπορεί να συναινέσει λόγω επιπέδου συνείδησης ή το επίπεδο συνείδησής του δημιουργεί αμφιβολίες για την εγκυρότητα της απόφασής του; Δεν θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση κάποιου συγγενούς πρώτου βαθμού;
- Τι γίνεται στην περίπτωση που ο ασθενής είναι ανήλικος;
- Τι γίνεται στην περίπτωση που ο ασθενής δηλώσει ότι αρνείται να γίνει αιμοληψία; (το έντυπο παραγγελίας απ' ότι είδα γράφει "δυο φιαλίδια προκειμένου να μεταφερθούν στο αρμόδιο εργαστήριο για ανίχνευση οινοπνεύματος ή τοξικών ουσιών και φαρμάκων")
- Ακόμη κι αν όλα είναι νομότυπα, έχουμε δικαίωμα να αρνηθούμε; (Πρέπει να δικαιολογήσουμε την άρνησή μας; )

Ευχαριστώ.

flone:
KOK, 2696/1999
'Aρθρο 42
Οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος ή τοξικών ουσιών.
Αντικαταστάθηκε από το άρθρο 43 του 2963/2001 (επισυνάπτεται)
Στην περίπτωση άρνησης, είτε με φύσημα είτε με αιμοληψία, τεκμαίρεται ότι έχει >1.10 gr/L (παρ. 6 άρθρ. 43 2963)

Υ.Α. 43500/5691/2002.  ΦΕΚ 1055 Β της 12.8.2002
 Μέθοδοι διαπίστωσης χρήσης οινοπνεύματος, τοξικών ουσιών και φαρμάκων από οδηγούς κατά την οδήγηση οχημάτων, καθώς και από πεζούς που εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα

Η διαπίστωση της ύπαρξης οινοπνεύματος στον οργανισμό του οδηγού γίνεται με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή με συσκευή αλκοολομέτρου από τον εκπνεόμενο αέρα, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στις διατάξεις του άρθρου 42 του Ν. 2696/1999 (Α 57) όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 43 του Ν. 2963/2001.
ΑΡΘΡΟ 4
Ποσοτικός προσδιορισμός οινοπνεύματος στο αίμα
1. Αιμοληψία
Σε περίπτωση θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος, λαμβάνεται υποχρεωτικά από τα θανόντα πρόσωπα, (οδηγούς και πεζούς), πάντοτε, αίμα για εξέταση, από δε τους ζώντες, εάν δεν υπάρχουν ειδικοί παθολογικοί λόγοι που να το εμποδίζουν. Για την ύπαρξη ή μη των προβαλλομένων πιο πάνω λόγων, χρειάζεται ιατρική πιστοποίηση σύμφωνα με το άρθρο 43 παρ. 3 του Ν. 2963/2001. Στην περίπτωση που οι λόγοι αυτοί ευσταθούν, γίνεται χρήση των ηλεκτρονικών αλκοολομετρικών συσκευών ή άλλων επιστημονικά παραδεκτών οργάνων - μεθόδων.
Στα λοιπά ατυχήματα, λαμβάνεται αίμα μόνο στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η εξέταση των εμπλεκομένων με τις ηλεκτρονικές αλκοολομετρικές συσκευές.
Η εξέταση των εμπλεκομένων προσώπων, σε όλες τις περιπτώσεις, γίνεται με την ίδια μέθοδο με την οποία έγινε για το ένα από αυτά (είτε με αιμοληψία, είτε με τις συσκευές). Εάν η λήψη αίματος γίνεται από πτώμα, το αίμα λαμβάνεται από το υπάρχον μέσα στις κοιλότητες της καρδιάς μετά τη διάνοιξη της.
Η λήψη 10 ml αίματος διενεργείται πάντοτε, από ιατρό ή νοσηλευτικό προσωπικό υπό την επίβλεψη ιατρού και παρουσία του υπαλλήλου δια της φλεβοκεντήσεως της μεσοβασιλικής ή άλλης φλέβας, με προηγούμενη ασηψία του δέρματος με αντισηπτικό που δεν περιέχει καμία αλκοόλη ή αιθέρα, (π.χ. εξαχλωροφαίνιο ή άλλη αντίστοιχη αντισηπτική ένωση που θα αναφέρονται με σαφήνεια από τον ιατρό).
Το αίμα συγκεντρώνεται σε υποδοχέα ο οποίος αποτελείται από ένα φιαλίδιο ή δοκιμαστικό σωλήνα που κλείνεται στεγανά, έχει ετοιμασθεί με διάλυμα οξαλικών αλάτων προς παρεμπόδιση της πήξης του αίματος και περιέχει 0,05 του γραμμαρίου φθοριούχο νάτριο για την παρεμπόδιση της οξείδωσης του οινοπνεύματος. Στη συνέχεια ο ιατρός....
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Σπ. Α. Μάρκου:
Η λήψη αίματος για μέτρηση οινοπνεύματος είναι ιατροδικαστική πράξη. Οι Ιατροδικαστικές πράξεις ενεργούνται μετά από παραγγελία των Εισαγγελικών ή και των Αστυνομικών Αρχών. Υποχρεούστε λοιπόν να την κάνετε. Το σημείο κλειδί εάν θέλετε να αρνηθείτε είναι να "προβάλλετε τον ισχυρισμό ότι δεν έχετε δώσει τον προβλεπόμενο, από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας,όρκο. Θα ζητήσετε επεξηγήσεις από τον Εισαγγελέα Υπηρεσίας. Εν τω μεταξύ να πάρετε το αίμα μόνον εφ' όσον ο ασθενής δεν αντιδρά βίαια υπό την επίδραση του αλκοόλ άλλως επικαλεστείτε λόγους ανωτέρας βίας. Εαν ο ασθενής αρνηθεί, το θέμα λήγει αυτόματα και για την Αστυνομία. Οταν θα σας φέρουν την έγγραφη παραγγελία με σφραγιδες, αρ. πρωτ. κλπ τότε μπορείτε να παραδώσετε το αίμα.

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση των συναδέλφων.
Λύθηκαν κάποιες απορίες, κάποιες όμως παραμένουν

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςKOK, 2696/1999
'Aρθρο 42
Οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος ή τοξικών ουσιών.
Αντικαταστάθηκε από το άρθρο 43 του 2963/2001 (επισυνάπτεται)
Στην περίπτωση άρνησης, είτε με φύσημα είτε με αιμοληψία, τεκμαίρεται ότι έχει >1.10 gr/L (παρ. 6 άρθρ. 43 2963)

--- Τέλος παράθεσης ---

Τι γίνεται στην περίπτωση που ο ασθενής - πολίτης είναι σε ληθαργική κατάσταση και δεν μπορεί ούτε να συναινέσει ούτε να αρνηθεί. Η συναίνεση αρκεί να είναι προφορική ή γραπτή; Όταν ο ασθενής - πολίτης δεν μπορεί για τον οποιαδήποτε λόγο ούτε να συναινέσει αλλά ούτε να αρνηθεί μπορούμε να προχωρήσουμε σε ιατρική πράξη (αφού δεν αποτελεί περίπτωση που η επέμβασή μας επιβάλλεται από την κρισιμότητα της υγείας του και μπορεί να γίνει χωρίς την συναίνεσή του). Χρειάζεται η συγκατάθεση συγγενούς πρώτου βαθμού;
Τι γίνεται στην περίπτωση που είναι ανήλικος (άσχετα από επίπεδο συνείδησης δεν απαιτείται συναίνεση κηδεμόνα; )

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΗ λήψη αίματος για μέτρηση οινοπνεύματος είναι ιατροδικαστική πράξη. Οι Ιατροδικαστικές πράξεις ενεργούνται μετά από παραγγελία των Εισαγγελικών ή και των Αστυνομικών Αρχών. Υποχρεούστε λοιπόν να την κάνετε.

--- Τέλος παράθεσης ---
Εισαγγελική ή αστυνομική παραγγελία. Πολύ ωραία. Όμως επίσημη παραγγελία (αριθμ. πρωτοκ., σφραγίδες κλπ) εγώ δεν είχα στα χέρια μου. Βέβαια κατανοώ ότι εκείνη τη στιγμή για τους αστυνόμους είναι δύσκολο έως ανέφικτο να έχουν άμεσα σφραγίδες και αριθμ. πρωτ. ενώ ό χρόνος τρέχει κι όσο δεν γίνεται αιμοληψία ενδεχομένως τα επίπεδα αλκοόλ να πέφτουν.

Όπως καταλαβαίνεται περίεργη κατάσταση.
α. Περιμένω να έχω το επίσημο χαρτί για να προβώ στην αιμοληψία κι εν τω μεταξύ ο χρόνος τρέχει υπέρ του πολίτη;
β. Προχωρώ στην αιμοληψία χωρίς να έχω επίσημη παραγγελία μόνο με ένα χαρτί που έχει χειρόγραφο τίτλο και βαθμό υπογράφοντος και στη θέση του πρωτοκόλλου γράφει "ΔΥ"; και με την διαβεβαίωση των αστυνομικών: "Πάρε το αίμα γιατρέ και θα σου φέρουμε το επίσημο χαρτί";

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤο σημείο κλειδί εάν θέλετε να αρνηθείτε είναι να "προβάλλετε τον ισχυρισμό ότι δεν έχετε δώσει τον προβλεπόμενο, από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας,όρκο. Θα ζητήσετε επεξηγήσεις από τον Εισαγγελέα Υπηρεσίας.

--- Τέλος παράθεσης ---
Θα ήθελα περισσότερες διευκρινήσεις γι' αυτό το θέμα αν σας είναι εύκολο.

anastasios theodoridis:
Δικαστήριο: ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ
Τόπος: ΑΓΡΙΝΙΟ
Αριθ. Απόφασης: 13
Ετος: 1999

Περίληψη
Απείθεια - Εννοια και στοιχεία του εγκλήματος -. Δεν στοιχειοθετείται αντικειμενικώς το έγκλημα, επειδή δεν υφίσταται συγκεκριμένη διάταξη νόμου που να υποχρεώνει τον εφημερεύοντα ιατρό νοσοκομείου να συμμορφωθεί με την παραγγελία της αστυνομικής αρχής για λήψη δειγμάτων αίματος τραυματίου, προκειμένου να διαγνωστεί εργαστηριακώς, εάν υπήρχε ποσότητα αλκοόλ στο αίμα αυτού.

 Κείμενο Απόφασης
Η εισαγγελική πρόταση, που έγινε δεκτή από το Συμβούλιο, έχει ως εξής:
Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρ. 169 ΠΚ, όποιος ύστερα από νόμιμη πρόσκληση αρνείται σε κάποιον από τους υπαλλήλους του άρθρ. 13 περ. α', χωρίς αντίσταση, την υπηρεσία ή συνδρομή που οφείλεται κατά το νόμο ή την είσοδο σε οποιοδήποτε μέρος για να επιχειρηθεί κάποια νόμιμη υπηρεσιακή ενέργεια, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξ μηνών. Από τη διάταξη αυτή προκύπτει ότι για τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος της απείθειας, που είναι έγκλημα παραλείψεως στρεφόμενο κατά της πολιτειακής εξουσίας, απαιτούνται: α) η νομιμότητα της πρόσκλησης του υπαλλήλου προς τον προσκαλούμενο, δηλαδή η ύπαρξη διάταξης νόμου, η οποία παρέχει στον υπάλληλο το δικαίωμα να καλέσει κάποιον προς παροχή υπηρεσίας ή συνδρομής προς τον καλούντα και την υπηρεσία και τη συνδρομή αυτή να οφείλει ο καλούμενος κατά νόμο να παράσχει στον υπάλληλο. Αν δεν υπάρχει τέτοια ειδική διάταξη νόμου που να επιβάλλει σαφώς την υποχρέωση παροχής υπηρεσίας ή συνδρομής, ο καλούμενος δεν υποχρεούται να υπακούσει στην πρόσκληση και β) ο υπαίτιος να αρνηθεί χωρίς τη χρήση σωματικής βίας ή απειλής βίας την παροχή της υπηρεσίας ή της συνδρομής και εξ υποκειμένου η ύπαρξη δόλου έστω και ενδεχομένου που περιέχει και τη γνώση της ιδιότητας του προκαλούντος ως υπαλλήλου που ενεργεί πράξη αναγόμενη στα καθήκοντά του (βλ. ΑΠ 17/96 ΠοινΧρον ΜΣΤ' 1300, ΑΠ 233/96 ΠοινΧρον ΜΣΤ' 1633, ΑΠ 1130/97 Ποιν Χρον ΜΗ' 394, Ι. Μανωλεδάκη, Προσβολές κατά της πολιτειακής εξουσίας, έκδ. 1988, σελ.103 επ., Χ. Δέδε, Η απείθεια, έκδ. 1964, σελ. 25 επ., παρατηρήσεις Λ. Μαργαρίτη κάτω από την ΣυμβΠλημΝαυπλ 246/91, εις Υπερ. 1992.371, σημείωση Ι. Μανωλεδάκη κάτω από την αναφορά ΕισΠρΜεσ 779/92, εις Υπερ.1993.395, μελέτη Ι. Μανωλεδάκη, Η αξιόποινη απείθεια κατά το άρθρ. 169 ΠΚ, Τιμ. Τόμ. Βαβαρέτου, έκδ. 1990, σελ. 151).
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, από την επισκόπηση του προανακριτικού υλικού (μηνυτήρια αναφορά, έγγραφα), σε συνδυασμό με την απολογία του κατηγορουμένου προέκυψαν τα παρακάτω περιστατικά: Περί ώραν 02.00 της 12.7.1998 στο 02,5 χλμ. της επαρχιακής οδού Αμφιλοχίας-Σαρδηνίων, η A.S.-A., Γερμανίδα υπήκοος, οδηγώντας το άνευ αριθμού κυκλοφορίας ΕΙΧ αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του αποβιώσαντος συζύγου της, με κατεύθυνση από το χωριό Σαρδήνια προς Αμφιλοχία, από αδεξιότητα περί την οδήγηση αυτού (οχήματος) - δεν κατείχε άδεια ικανότητος οδηγήσεως - δεν μείωσε, ως ώφειλε, την υπερβολική διά την ως άνω οδό ταχύτητα του τελευταίου, παρά το γεγονός ότι εισήρχετο σε κλειστή αριστερή στροφή αφενός, και, επικρατούσε σκότος και η ορατότητα ήταν περιορισμένη αφετέρου, αλλά προχώρησε απερίσκεπτα, με αποτέλεσμα να εκτραπεί δεξιά και ακολούθως να ανατραπεί σε ικανή απόσταση εκτός οδοστρώματος, με επακόλουθο τον τραυματισμό τόσον της ιδίας όσον και του ανηλίκου τέκνου της. Διερχόμενος οδηγός ΙΧΕ αυτοκινήτου διαμετακόμισε τους τραυματίες στο Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας, όπου τους παρεσχέθησαν οι πρώτες βοήθειες και αργότερα, διά τον κίνδυνο επιπλοκών στην υγείας τους, μετεφέρθησαν στο Γ.Ν.Ν. Αγρινίου, αφού στην α' παθούσα οδηγό του ανωτέρω οχήματος ετέθη στο ένα χέρι φυσιολογικός ορρός (διάλυμα ρίγκερ). Κατά τη μεταφορά των τραυματιών στο ενλόγω νοσοκομείο, αφού ηλέγχθησαν ακτινολογικώς προσετέθη στην α' παθούσα και δεύτερος ορρός (βλ. απολογία κατηγορουμένου, συνημμένη), διότι κατά το στάδιο λήψεως των ακτινογραφιών απώλεσε τις αισθήσεις της και η αρτηριακή της πίεση ήταν χαμηλή (βλ. απολογία κατηγορουμένου, όπ. παρ.). Ακολούθως και ενώ η ώρα ήτο 05.30 πρωϊνή, αστυνομικοί της τροχαίας Αγρινίου, εκτελώντας παραγγελία του Δ/ντού του Α/Τ Αμφιλοχίας, μετέβησαν στον θάλαμο νοσηλείας της ανωτέρω παθούσας, αναζητώντας άμα τον εφημερεύοντα ιατρό (κατηγορούμενο) και του επέδωσαν την υπ' αριθμ. πρωτ. 2514/9/54α/12.7.98 παραγγελία, με την οποία του ζητούσαν να γίνει αιμοληψία σ' αυτήν (α' παθούσα), η οποία οδηγούσε το όχημα που ανετράπη εξ υπαιτιότητός της, προκειμένου να διαγνωσθεί δι' αποστολής αυτού (αίματος) στην αρμόδια χημική υπηρεσία εάν περιείχετο ποσότητα οινοπνεύματος. Ομως ο κατηγορούμενος αρνήθηκε να συμμορφωθεί με αυτήν (παραγγελία), με το αιτιολογικό ότι υπήρχε αδυναμία λήψεως αίματος, διότι "έχουν περάσει 5 ώρες από το τροχαίο και έχουν χορηγηθεί υγρά" (βλ. συνημμένη βεβαίωσή του με ημερομηνία 12.7.98). Εξεταζόμενος ανωμοτί αλλά και απολογούμενος ο εν λόγω εφημερεύων ιατρός ισχυρίσθηκε επιπροσθέτως ότι, επειδή η τραυματίας έφερε ορρούς στα χέρια (και στα δύο), όπου είναι η συνήθης θέσις αιμοληψίας, κάτι τέτοιο αντενδείκνυτο από ιατρικής απόψεως, ενώ σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα ήταν όλως διαβλητό.

 Ανεξαρτήτως όμως του βάθους των ισχυρισμών του κατηγορουμένου, οι οποίοι κατά τη γνώμη μας ελέγχονται ανακριβείς, αφού η αποστολή αυτού ήταν μια και μόνη, η λήψη αίματος, και τίποτε άλλο, διότι σε αντίθετη περίπτωση υποκαθιστούσε το έργο του χημικού-φαρμακοποιού, ο οποίος ήταν αρμόδιος για την ανίχνευση οινοπνεύματος σε αυτό (αίμα), θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στο εάν υπήρχε πράγματι ειδικά θεσπισμένη υποχρέωση συνδρομής αυτού (ιατρού) προς την αρμόδια αρχή, εν προκειμένω την αστυνομική, και μολαταύτα ο τελευταίος να αρνήθηκε να παράσχει την ειδική αυτή συνδρομή του, διότι, ως στη μείζονα σκέψη ειδικότερα μνημονεύεται, για τη στοιχειοθέτηση κατ' αντικείμενον της διατάξεως του άρθρ. 169 ΠΚ (απειθείας) δεν αρκεί να υπάρχει η μη συμμόρφωση του πολίτη σε πρόσκληση της αρχής, αλλά προσαπαιτείται και η ρητά προβλεπόμενη στο νόμο διάταξη που να τον υποχρεώνει (τον πολίτη) σε παροχή προς τον υπάλληλο συνδρομής, άλλως θα οδηγούμεθα στο άτοπο, να θεμελιώνεται απείθεια σε κάθε παράβαση νομικής διατάξεως, αρκεί να υπάρχει σχετική πρόσκληση για συμμόρφωση.
Στην προκείμενη περίπτωση, πράγματι δεν υφίσταται τέτοια διάταξη νόμου που να υποχρεώνει τον ιατρό να συμμορφωθεί με την παραγγελία της αστυνομικής αρχής για λήψη δειγμάτων αίματος τραυματίου, προκειμένου να διαγνωσθεί εργαστηριακώς εάν υπήρχε αλκοόλ σ' αυτό (αίμα) και επομένως η ως άνω διάταξη του άρθρ. 169 ΠΚ (απείθεια) δεν στοιχειοθετείται αντικειμενικώς πως. Αυτός ο λόγος δε που το Συμβούλιό σας, κατ' ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων των άρθρ. 309 παρ. 1α', 310 παρ. 1 ΚΠΔ, δέον όπως αποφανθεί να μη γίνει κατ' αυτού (κατηγορουμένου ιατρού) κατηγορία, ενώ θέμα δικαστικών εξόδων δεν γεννάται, διότι η δίωξη κινήθηκε εξ επαγγέλματος.
________________________________________
Πρόεδρος: Ιωάννης Μπόρας
Εισηγητές: Εισαγγελέας: Κωνσταντίνος Σοφουλάκης.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση