Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Σεπτεμβρίου 2021, 07:16:59

Αποστολέας Θέμα: Δικαιoλογητικά που χρειάζονται για την ανανέωση της άδειας οδήγησης.  (Αναγνώστηκε 51532 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

15 Απριλίου 2009, 00:50:10
Αναγνώστηκε 51532 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Μερικοί  έρχονται στο Ιατρείο μου για να ανανεώσουν την άδεια οδήγησής τους χωρίς να έχουν ρωτήσει προηγουμένως όλα όσα πρέπει να έχουν μαζί τους για να γίνει τελικά η ανανέωση. Για να τους διευκολύνω πήγα χθες στην οικεία Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχίας Καβάλας. Εκεί πήρα τις παρακάτω πληροφορίες και τις παρακάτω φόρμες που επισυνάπτω σε pdf. Φαντάζομαι ότι τα ίδια ισχύουν για όλη την Ελλάδα απλώς στις φόρμες αντί για Καβάλα γράφουμε το όνομα του αντίστοιχου Νομού.

Για ανανέωση άδειας οδήγησης χρειαζόμαστε λοιπόν:

1) Αστυνομική Ταυτότητα ή θεωρημένο φωτοαντίγραφο αυτής.

2) Άδεια οδήγησης.

3) Αίτηση εκτύπωσης της Άδειας οδήγησης, (θεωρημένη σε περίπτωση που δεν υποβάλλεται αυτοπροσώπως).

4) Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 από Δημόσια, Αστυνομική ή Δημοτική Αρχή. Στην υπεύθυνη Δήλωση θα δηλώνεται ότι ο τόπος μόνιμης κατοικίας είναι ο Νομός ........ και δεν έχουν υποβληθεί όμοια δικαιολογητικά σε άλλη Υπηρεσία Μεταφορών και ο ΑΦΜ. (θεωρημένη σε περίπτωση που δεν υποβάλλεται αυτοπροσώπως).

5) Το βιβλιάριο Ασθενείας.

6)  Πέντε  πρόσφατες φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου.

7)  Παράβολο Εθνικής Τράπεζας 90 Ε.

8 ) Παράβολο Εθνικής Τράπεζας 30 Ε υπέρ του ειδικού λογαριασμού του ν.δ. 6381970(ΦΕΚ Α’ 173).

9)  Παράβολο χαρτοσήμου 15 Ε από την ΔΟΥ.

10)  Διπλότυπο Δημοσίου Ταμείου 9,02 (σε περίπτωση που η άδεια οδήγησης είναι φθαρμένη).

11)  Δύο πιστοποιητικά υγείας ένα από Παθολόγου και ένα από οφθαλμίατρο συμβεβλημένους με την Διεύθυνση Μεταφορών.
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Απριλίου 2009, 00:53:11 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

25 Μαΐου 2012, 09:00:38
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Μαρτίου 2013, 13:40:11
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Πληροφορίες για το τι είναι ο ΗΝΙΟΧΟΣ/ΕΙΑΑ που αναφέρεται στα Πιστοποιητικά Υγείας για άδεια οδήγησης:

[spoiler]Το Κέντρο ΗΝΙΟΧΟΣ / Ε.Ι.Α.Α, που αποτελεί το πρότυπο Κέντρο Αξιολόγησης Ικανότητας και Προετοιμασίας Οδήγησης  για οδηγούς ΑμεΑ με κινητικά προβλήματα. Το Κέντρο ΗΝΙΟΧΟΣ του Ε.Ι.Α.Α.,  συγκροτήθηκε εξοπλίστηκε και λειτουργεί σύμφωνα με τα αντίστοιχα των χωρών μελών της Ε.Ε. προσαρμοσμένο στην Ελληνική πραγματικότητα.

Το Κέντρο ΗΝΙΟΧΟΣ του Ε.Ι.Α.Α. συμβάλλει στην αυτόνομη διαβίωση των ΑμεΑ και κατά συνέπεια οδηγεί στην επαγγελματική τους αποκατάσταση, προωθώντας την κοινωνική τους επανένταξη σε συνάρτηση με την αυτόνομη-ασφαλή οδήγηση.

Σήμερα το Κέντρο ΗΝΙΟΧΟΣ του Ε.Ι.Α.Α. με το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του (ιατροί, θεραπευτές, τεχνικοί, ψυχολόγος κ.α ), αλλά και την αξιόλογη υλικοτεχνική υποδομή που διαθέτει, παρέχει τις παρακάτω υπηρεσίες σε ΑμεΑ με κινητικά προβλήματα υποψηφίους οδηγούς  ή οδηγούς:  

·        Εκτίμηση της ικανότητας τους για οδήγηση, προκειμένου να γίνουν ικανοί -ασφαλείς οδηγοί με την βοήθεια τεχνικών βοηθημάτων και διασκευών των αυτοκινήτων τους, κατά περίπτωση μετά από ολοκληρωμένη διαδικασία ιατρικής αξιολόγησης και drive test σε κατάλληλα διασκευασμένα οχήματα του Κέντρου .

·        Υποδεικνύει τα ειδικά Τεχνικά Βοηθητικά μέσα και τις διασκευές των αυτοκινήτων τους, που απαιτούνται προκειμένου να είναι σε θέση να οδηγούν με ασφάλεια και άνεση.

·        Χορηγεί στους υποψήφιους οδηγούς η οδηγούς ΑμεΑ με Κινητικά προβλήματα «Πόρισμα Εξέτασης» (απόφαση Υπ. Μ. Ε, υπ. Αρ :47919/5195: ΦΕΚ1205, τεύχος Β, 26-8-03 ), περί της εκτίμησης της ικανότητας οδήγησης τους, που στη συνέχεια κατατίθεται στις οικείες υπηρεσίες Μεταφορών & Επικοινωνιών (ΝΑ), μαζί με τα πιστοποιητικά υγείας Πρωτοβάθμιας  Ιατρικής Εξέτασης (παθολόγου + οφθαλμιάτρου), όπου εκεί ολοκληρώνεται η εξέταση από  Ειδική Επιτροπή Μηχανολόγων (της οικείας Δ/νσης Μεταφ.& Επικ.) σε διασκευασμένο όχημα.         Στο Κέντρο ΗΝΙΟΧΟΣ / Ε.Ι.Α.Α δεν εξετάζεται ο Κ.Ο.Κ .

Τα απαιτούμενα βασικά δικαιολογητικά για αξιολόγηση των ενδιαφερομένων στο Κέντρο ΗΝΙΟΧΟΣ είναι:

α) Ιατρικά «Πιστοποιητικά Υγείας» Πρωτοβάθμιας  Ιατρικής Επιτροπής ΝΑ,  (Παθολόγος + Οφθαλμίατρος),

β) Πρόσφατη ιατρική γνωμάτευση της πάθησης + βιβλιάριο υγείας

γ) Γραμμάτιο είσπραξης Οικονομικής Υπηρεσίας Ε.Ι.Α.Α (λογιστήριο) ,

δ) Δήλωση του Ν1599/96,

ε) Αίτηση αξιολόγησης  + 2 έγχρωμες φωτογραφίες ταυτότητας ,

ζ) Φωτοτυπία  αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άλλου σχετικού βεβαιωτικού εγγράφου ταυτοπροσωπίας

η) Φωτοτυπία άδειας οδήγησης εάν υπάρχει  .

 

Οι ώρες λειτουργίας του Κέντρου ΗΝΙΟΧΟΣ / ΕΙΑΑ ακολουθούν το ωράριο των δημοσίων  υπηρεσιών, με μέσο απαιτούμενο χρόνο αξιολόγησης κατά περίπτωση, μια έως μιάμιση ώρα (1-1 1/2 h) .

 

Για περισσότερες πληροφορίες και προγραμματισμό αξιολόγησης ικανότητας οδήγησης στο Κέντρο ΗΝΙΟΧΟΣ   του  Ε.Ι.Α.Α. μπορείτε   να  απευθύνεστε στο τηλ. / fax (210) 2386287

ή  μέσω κέντρου στο τηλ: (210) 2314103-4,  εσωτ :279.

e-mail:  iniohos@otenet.gr [/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 31 Μαρτίου 2013, 10:34:01 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Μαρτίου 2013, 16:09:57
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Πληροφορίες για το τι είναι η ΔΙΕ που αναφέρεται στα Πιστοποιητικά Υγείας για άδεια οδήγησης:

[spoiler]Πρωτοβάθμια ιατρική εξέταση
Η πρωτοβάθμια ιατρική εξέταση γίνεται από ιδιώτες γιατρούς των ειδικοτήτων:
● Παθολόγου (και των συναφών ειδικοτήτων του αιματολόγου, γαστρεντερολόγου, ενδοκρινολόγου και ρευματολόγου) ή καρδιολόγου ή πνευμονολόγου ή έχοντες την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής. Η παθολογική εξέταση μπορεί να γίνει και από γενικούς γιατρούς ή γιατρούς χωρίς ειδικότητα, οι οποίοι έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος πέντε (5) τουλάχιστον χρόνια.

● Οφθαλμιάτρου.
● Κάθε γιατρός γνωματεύει στον τομέα της ειδικότητάς του, για την κατάσταση της υγείας του ενδιαφερομένου και εκδίδει ιατρικό πιστοποιητικό, στο οποίο περιλαμβάνεται υποχρεωτικά ο χαρακτηρισμός «ΙΚΑΝΟΣ» ή «ΑΝΙΚΑΝΟΣ». Τα ιατρικά πιστοποιητικά ισχύουν έξι (6) μήνες, από την ημερομηνία έκδοσής τους, εφόσον δεν έχουν κατατεθεί στην οικεία Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών.
● Πιστοποιητικά υγείας της πρωτοβάθμιας ιατρικής εξέτασης, δεν γίνονται δεκτά από την αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών αν κατατεθούν μετά την πάροδο εξαμήνου από την ημερομηνία έκδοσής τους.
● Όταν απαιτούνται ειδικές ιατρικές εξετάσεις, αυτές μπορούν να ενεργούνται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό φορέα ή από ιδιώτες γιατρούς των αναγκαίων ειδικοτήτων κατά περίπτωση.
● Σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι ο εξεταζόμενος εκπληρώνει τις ελάχιστες προϋποθέσεις σωματικής και ψυχοδιανοητικής ικανότητας, βάσει του παρόντος διατάγματος, πάσχει όμως από πάθηση που είναι δυνατόν να τον καταστήσει ανίκανο για ασφαλή οδήγηση σε διάστημα μικρότερο από το καθοριζόμενο για ανανέωση της άδειάς του, ο γιατρός οφείλει να αναγράψει την πάθηση στο εκδιδόμενο πιστοποιητικό και να καθορίσει ανανέωση σε συντομότερο χρονικό διάστημα.
● Δικαίωμα για την ενέργεια της ιατρικής εξέτασης έχουν οι συμβεβλημένοι, για το σκοπό με τις οικείες Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, γιατροί του τόπου όπου ασκούν το επάγγελμά τους. Τόσο για την αρχική σύμβαση όσο και για την ανανέωση, είναι υποχρεωτική η κατάθεση στην Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών και σχετικής βεβαίωσης του οικείου Ιατρικού Συλλόγου.
● Η σύμβαση των ανωτέρω γιατρών με την οικεία Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιών είναι ετήσιας διάρκειας και ανανεώνεται αυτόματα κάθε έτος.
● Σε περίπτωση που σε κάποια ευρεία περιοχή δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι γιατροί, η ιατρική εξέταση των ενδιαφερομένων γίνεται από κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα ή κρατικά κέντρα υγείας ή από συμβεβλημένους γιατρούς γειτονικών νομών. Ο γιατρός πρέπει να έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και πιστοποιητικό εγγραφής του οικείου Ιατρικού Συλλόγου.
 
 
Δευτεροβάθμια ιατρική εξέταση - ΔΙΕ
● Στις έδρες των Υπηρεσιών Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας, συνιστώνται Δευτεροβάθμιες Ιατρικές Επιτροπές (ΔΙΕ) για την εξέταση υποψηφίων οδηγών ή οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Κάθε ΔΙΕ συντίθεται από πέντε γιατρούς των ειδικοτήτων οφθαλμίατρου, παθολόγου, ωτορινολαρυγγολόγου νευροψυχιάτρου και ορθοπεδικού. Αν δεν υπάρχει νευροψυχίατρος, τότε μπορεί, αντί αυτού, να μετέχει νευρολόγος ή ψυχίατρος, ανάλογα με την πάθηση του εξεταζόμενου. Ο αρχαιότερος από αυτούς ασκεί καθήκοντα Προέδρου της Επιτροπής. Καθήκοντα γραμματέως της ΔΙΕ. ανατίθεται σε υπάλληλο της οικείας Υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών. Αν είναι αδύνατη η συγκρότηση της ΔΙΕ με τις παραπάνω πέντε ειδικότητες, έτσι ώστε να είναι υποχρεωμένοι οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής να μεταβούν σε άλλο, μη όμορο νομό, τότε είναι επιτρεπτή η συγκρότηση της ΔΙΕ με λιγότερους γιατρούς, αλλά οπωσδήποτε με αυτούς των ειδικοτήτων παθολόγου και οφθαλμιάτρου. Αν εξετάζονται όμως νευρολογικά ή ψυχιατρικά ή ωτορυνολαρυγγολογικά ή ορθοπεδικά περιστατικά, είναι υποχρεωτική η παρουσία και γιατρού αντίστοιχης ειδικότητας. Σε αδυναμία παρουσίας γιατρού της απαιτούμενης ειδικότητας, ο ενδιαφερόμενος παραπέμπεται με έγγραφο της οικείας Υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών ΔΙΕ., της πλησιέστερης Υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών.
● Η συγκρότηση ΔΙΕ.. ενεργείται με απόφαση του οικείου Νομάρχη, κατόπιν προτάσεως του οικείου Ιατρικού Συλλόγου. Η θητεία των μελών και του γραμματέα της ΔΙΕ είναι τριετής και δύναται να ανανεώνεται. Η θητεία των μελών των ΔΙΕ που λειτουργούν ήδη δεν θίγεται από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος. Οι ΔΙΕ συνεδριάζουν με την παρουσία όλων των μελών και του Γραμματέα. Ο αριθμός των συνεδριάσεων καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες της Υπηρεσίας.
Η αρμοδιότητα των ΔΙΕ, ανάγεται στην εξέταση από τα μέλη τους, κατά ειδικότητα:
● Των υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών οι οποίοι υπερέβησαν το 65ο έτος της ηλικίας τους και πρόκειται να τους χορηγηθεί, για πρώτη φορά, άδεια οδήγησης.
● Των υποψηφίων οδηγών που κρίνονται ΑΝΙΚΑΝΟΙ από την πρωτοβάθμια ιατρική εξέταση, εφόσον ζητείται από του ίδιους.
● Των κωφαλάλων.
● Των οδηγών που έχουν υποχρέωση ανανέωσης της άδειας οδήγησης, εφόσον η αρχική εξέτασή τους, έγινε από ΔΙΕ, εκτός από τους οδηγούς με κινητικά προβλήματα, οι οποίοι αντί της ΔΙΕ, μπορούν να αξιολογούνται από το Κέντρο ΗΝΙΟΧΟΣ/Ε.Ι.Α.Α., ή του ισότιμου με τη ΔΙΕ οργάνου, το οποίο έχει εξουσιοδοτηθεί για το σκοπό αυτό από τις οικείες διατάξεις.
● Των υποψήφιων οδηγών ή οδηγών γενικά, καθώς και των οδηγών που παραπέμπονται από την Υπηρεσία για ιατρική εξέταση ή επανεξέταση βάσει των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου 13 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που κυρώθηκε με το Ν. 2696/1999 ή βάσει άλλων διατάξεων ή όταν τούτο κρίνεται αναγκαίο από την οικεία Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών.
● Των υποψηφίων οδηγών ή οδηγών που τελούν σε αναβολή στράτευσης για λόγους υγείας, ή έχουν κριθεί ανίκανοι για στράτευση, ή όταν έχουν απολυθεί με απολυτήριο στρατού με την ένδειξη 12 ή 13, ή 14 ή 15.
● Των υποψηφίων οδηγών ή οδηγών, οι οποίοι παρουσιάζουν μαθησιακή δυσκολία (δυσλεξία κλπ). Κατά την εξέτασή του από τη ΔΙΕ, ο υποψήφιος προσκομίζει πρόσφατη ειδική διαγνωστική έκθεση ότι είναι άτομο με μαθησιακή δυσκολία (δυσλεξία κλπ), η οποία χορηγείται από το σχετικό για το σκοπό αυτό τομέα Κρατικού Ιδρύματος ή Κρατικού Νοσοκομείου ή από εξειδικευμένο ψυχίατρο.
● Των υποψηφίων οδηγών ή οδηγών, οι οποίοι παρουσιάζουν προβλήματα κινητικότητας ή ακρωτηριασμού άκρου - άκρων ή μικτού τύπου (ορθοπεδικά - νευρολογικά) προβλήματα.
● Των υποψηφίων οδηγών ή οδηγών, όπου υποχρεούνται να εξεταστούν κατά περίπτωση από τη ΔΙΕ, βάσει του παρόντος διατάγματος.
● Οι αποφάσεις των ΔΙΕ διατυπώνονται σε χωριστό πρακτικό «Πόρισμα Εξέτασης», για κάθε εξεταζόμενο, το οποίο υπογράφεται από όλα τα μέλη και το Γραμματέα.
● Η ψυχιατρική εξέταση γίνεται από τον ψυχίατρο της ΔΙΕ, ο οποίος, αν απαιτείται, μπορεί να ζητήσει, συμπληρωματικά, Πιστοποιητικό Ψυχιατρικής Εξέτασης από την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου ή από Διευθυντή Ψυχιατρικής Κλινικής ή Πιστοποιητικό Παρακολούθησης από τον θεράποντα ιατρό.
● Οι ΔΙΕ, δύναται να παραπέμπουν για αξιολόγηση ικανότητας οδήγησης υποψηφίων οδηγών ή οδηγών με κινητικά προβλήματα ή ακρωτηριασμού άκρου ή άκρων ή μικτού τύπου (ορθοπεδικά - νευρολογικά) στο Κέντρο ΗΝΙΟΧΟΣ του Ε.Ι.Α.Α., ή από ισότιμο με τη ΔΙΕ οργάνου, το οποίο έχει εξουσιοδοτηθεί για το σκοπό αυτό από τις οικείες διατάξεις. Στην προκειμένη περίπτωση οι ανωτέρω υπηρεσίες χορηγούν σχετική «ΒΕΒΑΙΩΣΗ» αξιολόγησης προς την παραπέμπουσα ΔΙΕ, δεσμευτική στην έκδοση του «Πορίσματος Εξέτασης» που τελικά θα εκδοθεί από την αρμόδια ΔΙΕ.
 
 
Υποβολή δικαιολογητικών
● Όποιος κρίνεται ΑΝΙΚΑΝΟΣ από την πρωτοβάθμια ιατρική εξέταση, μπορεί να ζητήσει την επανεξέτασή του, από την αρμόδια ΔΙΕ, υποβάλλοντας σχετική ένσταση στην οικεία Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών εντός ενός έτους από την ημερομηνία της πρωτοβάθμιας ιατρικής εξέτασής του. Για την εξέτασή του ενδιαφερομένου από την αρμόδια ΔΙΕ, απαιτείται η καταβολή στην Εθνικά Τράπεζα της Ελλάδος, ποσού ίσου με αυτό που κάθε φορά καταβάλλεται για την εξέταση από παθολόγο και οφθαλμίατρο μαζί (συνολικό ποσό) υπέρ του λογαριασμού του Ν.Δ. 638/1970.
● Η καταβολή του ποσού αυτού δεν απαιτείται, σε περίπτωση που η εξέταση αυτή διενεργείται κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου 13 του ΚΟΚ ή με πρωτοβουλία της οικείας Υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών.
● Σε κάθε περίπτωση δευτεροβάθμιας ιατρικής εξέτασης υποψηφίου για χορήγηση άδειας των κατηγοριών Γ΄, Δ΄, Γ΄+Ε΄, Δ΄+Ε΄, Β΄ για οδήγηση ΕΔΧ αυτοκινήτων, επιβάλλεται η επίδειξη απολυτηρίου στρατού ή του φύλλου πορείας ή πιστοποιητικού στρατολογικής κατάστασης τύπου «Α». σε περίπτωση που δεν επιδειχθεί στους γιατρούς το στοιχείο αυτό, το «Πόρισμα Εξέτασης» δε γίνεται δεκτό από την Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών.
● Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599, που θα αναφέρεται η μη υποβολή σε άλλη σχετική υπηρεσία αίτηση για ιατρική εξέταση, το τελευταίο τρέχον έτος.
● Αίτηση, δύο (2) φωτογραφίες, φωτοτυπία αστυνομικού δελτίου ταυτότητας, φωτοτυπία άδειας οδήγησης (αν υπάρχει).
● Η επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας του υποψηφίου οδηγού ή οδηγού στους γιατρούς είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση απώλειας ή μη προσκόμισης βιβλιαρίου υγείας, η ΔΙΕ, αν κρίνει σκόπιμο, υποδεικνύει τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.
Εκτός των ανωτέρω για:
● Του υποψήφιου οδηγούς άνω των 65 ετών που πρόκειται να τους χορηγηθεί για πρώτη φορά άδεια οδήγησης είναι υποχρεωτική η προσκόμιση στην ΔΙΕ:
1. ηλεκτρογραφήματος τελευταίου τριμήνου με τη σχετική ιατρική γνωμάτευση,
2. ακοομετρικό διάγραμμα.
● Τους βαρήκοους, ακοομετρικό διάγραμμα, με ωστέινη και αέρινη καμπύλη.
● Ο ενδιαφερόμενος που έχει εξεταστεί από τη ΔΙΕ, ή από τον ΗΝΙΟΧΟ/Ε.Ι.Α.Α., ή από ισότιμο με τη ΔΙΕ όργανο, το οποίο έχει εξουσιοδοτηθεί για το σκοπό αυτό από τις οικείες διατάξεις και έχει κριθεί ΑΝΙΚΑΝΟΣ, δεν μπορεί να εξετασθεί εκ νέου από τις παραπάνω υπηρεσίες, αν δεν περάσει ένας χρόνος από την εξέταση του αυτή.
● Με την πάροδο του απαιτούμενου χρόνου, ο ενδιαφερόμενος δικαιούται σε επανεξέταση από τη ΔΙΕ, εφόσον προσκομίσει ιατρικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η πάθησή του βελτιώθηκε ή ιάθηκε.
 
 
Τοπική αρμοδιότητα ΔΙΕ
● Οι ΔΙΕ συνιστώνται στις έδρες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και έχουν αρμοδιότητα στο σύνολο της περιοχής συγκεκριμένης Υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών. Υποχρεούνται όμως, σε εξέταση των υποψηφίων οδηγών ή οδηγών που παραπέμπονται από τις κοντινότερες Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών, των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, στις οποίες δεν είναι δυνατή η συγκρότηση των ΔΙΕ.[/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 31 Μαρτίου 2013, 10:23:06 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

24 Ιουνίου 2014, 09:57:38
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πληροφορίες για το τι είναι ο ΗΝΙΟΧΟΣ/ΕΙΑΑ που αναφέρεται στα Πιστοποιητικά Υγείας για άδεια οδήγησης:

[spoiler]Το Κέντρο ΗΝΙΟΧΟΣ / Ε.Ι.Α.Α, που αποτελεί το πρότυπο Κέντρο Αξιολόγησης Ικανότητας και Προετοιμασίας Οδήγησης  για οδηγούς ΑμεΑ με κινητικά προβλήματα. Το Κέντρο ΗΝΙΟΧΟΣ του Ε.Ι.Α.Α.,  συγκροτήθηκε εξοπλίστηκε και λειτουργεί σύμφωνα με τα αντίστοιχα των χωρών μελών της Ε.Ε. προσαρμοσμένο στην Ελληνική πραγματικότητα.

Το Κέντρο ΗΝΙΟΧΟΣ του Ε.Ι.Α.Α. συμβάλλει στην αυτόνομη διαβίωση των ΑμεΑ και κατά συνέπεια οδηγεί στην επαγγελματική τους αποκατάσταση, προωθώντας την κοινωνική τους επανένταξη σε συνάρτηση με την αυτόνομη-ασφαλή οδήγηση.

Σήμερα το Κέντρο ΗΝΙΟΧΟΣ του Ε.Ι.Α.Α. με το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του (ιατροί, θεραπευτές, τεχνικοί, ψυχολόγος κ.α ), αλλά και την αξιόλογη υλικοτεχνική υποδομή που διαθέτει, παρέχει τις παρακάτω υπηρεσίες σε ΑμεΑ με κινητικά προβλήματα υποψηφίους οδηγούς  ή οδηγούς: 

·        Εκτίμηση της ικανότητας τους για οδήγηση, προκειμένου να γίνουν ικανοί -ασφαλείς οδηγοί με την βοήθεια τεχνικών βοηθημάτων και διασκευών των αυτοκινήτων τους, κατά περίπτωση μετά από ολοκληρωμένη διαδικασία ιατρικής αξιολόγησης και drive test σε κατάλληλα διασκευασμένα οχήματα του Κέντρου .

·        Υποδεικνύει τα ειδικά Τεχνικά Βοηθητικά μέσα και τις διασκευές των αυτοκινήτων τους, που απαιτούνται προκειμένου να είναι σε θέση να οδηγούν με ασφάλεια και άνεση.

·        Χορηγεί στους υποψήφιους οδηγούς η οδηγούς ΑμεΑ με Κινητικά προβλήματα «Πόρισμα Εξέτασης» (απόφαση Υπ. Μ. Ε, υπ. Αρ :47919/5195: ΦΕΚ1205, τεύχος Β, 26-8-03 ), περί της εκτίμησης της ικανότητας οδήγησης τους, που στη συνέχεια κατατίθεται στις οικείες υπηρεσίες Μεταφορών & Επικοινωνιών (ΝΑ), μαζί με τα πιστοποιητικά υγείας Πρωτοβάθμιας  Ιατρικής Εξέτασης (παθολόγου + οφθαλμιάτρου), όπου εκεί ολοκληρώνεται η εξέταση από  Ειδική Επιτροπή Μηχανολόγων (της οικείας Δ/νσης Μεταφ.& Επικ.) σε διασκευασμένο όχημα.         Στο Κέντρο ΗΝΙΟΧΟΣ / Ε.Ι.Α.Α δεν εξετάζεται ο Κ.Ο.Κ .

Τα απαιτούμενα βασικά δικαιολογητικά για αξιολόγηση των ενδιαφερομένων στο Κέντρο ΗΝΙΟΧΟΣ είναι:

α) Ιατρικά «Πιστοποιητικά Υγείας» Πρωτοβάθμιας  Ιατρικής Επιτροπής ΝΑ,  (Παθολόγος + Οφθαλμίατρος),

β) Πρόσφατη ιατρική γνωμάτευση της πάθησης + βιβλιάριο υγείας

γ) Γραμμάτιο είσπραξης Οικονομικής Υπηρεσίας Ε.Ι.Α.Α (λογιστήριο) ,

δ) Δήλωση του Ν1599/96,

ε) Αίτηση αξιολόγησης  + 2 έγχρωμες φωτογραφίες ταυτότητας ,

ζ) Φωτοτυπία  αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άλλου σχετικού βεβαιωτικού εγγράφου ταυτοπροσωπίας

η) Φωτοτυπία άδειας οδήγησης εάν υπάρχει  .

 

Οι ώρες λειτουργίας του Κέντρου ΗΝΙΟΧΟΣ / ΕΙΑΑ ακολουθούν το ωράριο των δημοσίων  υπηρεσιών, με μέσο απαιτούμενο χρόνο αξιολόγησης κατά περίπτωση, μια έως μιάμιση ώρα (1-1 1/2 h) .

 

Για περισσότερες πληροφορίες και προγραμματισμό αξιολόγησης ικανότητας οδήγησης στο Κέντρο ΗΝΙΟΧΟΣ   του  Ε.Ι.Α.Α. μπορείτε   να  απευθύνεστε στο τηλ. / fax (210) 2386287

ή  μέσω κέντρου στο τηλ: (210) 2314103-4,  εσωτ :279.

e-mail:  iniohos@otenet.gr [/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Το καινούριο τηλέφωνο του ΗΝΙΟΧΟΣ/ΕΙΑΑ είναι 213 20 15 284 κ. Κυπαρίσση ή κ. Βασιλάκη. (τελευταία φορά που το έλεγξα ότι ισχύει είναι στις 28/11/2016).

Διεύθυνση: Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (πρόκειται για Νοσοκομείο), Ήλιον, Σπύρου Θεολόγου 1 και Λεωφ. Φυλής, 8η στάση λεωφορείου.

Δεν αναλαμβάνουν μεγάλες κατηγορίες οχημάτων παρά μόνο ερασιτεχνικά διπλώματα.

Σε περίπτωση που θέλουμε να στείλουμε κάποιον εκεί συμπληρώνουμε το Πιστοποιητικό Υγείας κανονικά και αφήνουμε χωρίς διαγραφή το κουτάκι που γράφει ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΤΟ Κ. ΗΝΙΟΧΟΣ/ΕΙΑΑ.

Την πρώτη φορά που θα αξιολογηθεί στον ΗΝΙΟΧΟ κάποιος υποψήφιος οδηγός θα του κάνουν εκεί προτάσεις για το πως να προσαρμόσει το όχημά του. Σε περίπτωση όμως επαναξιολόγησης τότε πρέπει πρέπει ο υποψήφιος οδηγός να πάει με το ήδη τροποποιημένο όχημά του.

Αυτός που αποφασίζει για την διάρκεια ισχύος της άδειας οδήγησης είναι οι Γιατροί του ΗΝΙΟΧΟΥ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Μαρτίου 2019, 23:01:07 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

18 Αυγούστου 2014, 12:40:31
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Διαδικασία για την ανανέωση του διπλώματος οδήγησης.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Ιουλίου 2015, 15:11:06
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Τι ισχύει, εδώ στην Καβάλα τουλάχιστον, στις 08/07/2015.

Απαιτούμενες γνωματεύσεις για οδηγούς άνω των 80 ετών.


1. Καρδιολογική.

2. Ψυχιατρική.

3. Νευρολογική.

4. Οφθαλμολογική.

5. Ακουογράφημα


Οι γνωματεύσεις μπορεί να είναι:

Α) από Νοσοκομειακούς γιατρούς

Β) από ιδιώτες

Στην δεύτερη περίπτωση απαιτείται να είναι θεωρημένες από τον Ιατρικό Σύλλογο.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Ιουλίου 2015, 15:57:04
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τι ισχύει, εδώ στην Καβάλα τουλάχιστον, στις 08/07/2015.

Απαιτούμενες γνωματεύσεις για οδηγούς άνω των 80 ετών.


1. Καρδιολογική.

2. Ψυχιατρική.

3. Νευρολογική.

4. Οφθαλμολογική.

5. Ακουογράφημα


Οι γνωματεύσεις μπορεί να είναι:

Α) από Νοσοκομειακούς γιατρούς

Β) από ιδιώτες

Στην δεύτερη περίπτωση απαιτείται να είναι θεωρημένες από τον Ιατρικό Σύλλογο.

Γιατί να απαιτούνται όλες αυτές οι εξετάσεις πριν κανείς παρουσιαστεί στη Δευτεροβάθμια; Βάσει ποιων διατάξεων; Και γιατί δε ζητείται π.χ. Πνευμονολογική ή Ορθοπαιδική, αφού στον οικείο νόμο υπάρχουν παθήσεις που άπτονται του αντικειμένου των ειδικοτήτων αυτών που τροποποιούν την ικανότητα για οδήγηση;
Αυτό το ερωτώ διότι πολλοί είναι εμφανώς ακατάλληλοι και μόνο από το ιστορικό, άλλοι δε είναι υγιείς παρά τα 80+ έτη. Συνεπώς, κατά την άποψή μου, το να υποβάλονται όλοι αδιακρίτως, προτού καν παρουσιαστούν στους ιατρούς της επιτροπής, σε όλες αυτές τις εξετάσεις οδηγεί σε μεγάλο κόστος - και απαιτείται και χρόνος. Ειδικά δε στην περίπτωση του ψυχιάτρου - ξέρουμε πολύ καλά όλοι - ότι μπορεί να βεβαιωθεί άμεσα πάθηση και όχι απουσία αυτής (κι αυτό όχι πάντα).
Τα πιο πάνω τα σχολιάζω όχι με καμιά διάθεση στείρας εναντίωσης, αλλά προβληματισμού, αφού τα βιώνω κι εγώ ως μέλος επιτροπής.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

7 Δεκεμβρίου 2016, 10:47:46
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Σε περίπτωση που κάποιος οδηγός έχει ήδη επαγγελματική άδεια οδήγησης αλλά θέλει να την αλλάξει σε ερασιτεχνική, στο νέο πιστοποιητικό υγείας
διαγράφουμε την λέξη "πάρει" και όχι την λέξη "ανανεώσει" και επίσης διαγράφουμε το κουτάκι "ΟΜΑΔΑΣ 2".
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

7 Δεκεμβρίου 2016, 14:50:30
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
24/11/2016

Διευκρινιστικό έγγραφο για τα πιστοποιητικά υγείας των υποψήφιων οδηγών (επισυνάπτεται σε μορφή pdf).
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Μαρτίου 2017, 14:09:40
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ρώτησα στις 10/03/2017 φίλο μου που έχει σχολή οδήγησης πόσο συχνά πρέπει, από το νόμο να ανανεώνονται τα διπλώματα οδήγησης.

Μου είπε ότι τα παλιά ερασιτεχνικά διπλώματα οδήγησης δεν χρειαζόταν ανανέωση μέχρι την ηλικία των 65.

Τα καινούρια όμως ερασιτεχνικά διπλώματα για όσους είναι κάτω των 65 ετών θα χρειάζονται ανανέωση κάθε 15 έτη.

Τα επαγγελματικά διπλώματα κάτω των 65 ετών χρειάζονται ανανέωση κάθε 5 χρόνια.

Από 65 ετών έως και 80 ετών χρειάζονται και τα ερασιτεχνικά διπλώματα ανανέωση κάθε 3 χρόνια.

( Έως 80 ετών αρκεί χαρτί από Γενικό Ιατρό/Παθολόγο και Οφθαλμίατρο ).

Από 80 ετών και πάνω χρειάζεται να περάσουν από Γενικό Ιατρό / Παθολόγο, Οφθαλμίατρο, ΩΡΛ και Νευρολόγο και ο καθένας από αυτούς του Ιατρούς αποφασίζει για μέχρι πόσο θέλει να δώσει αλλά το ανώτερο είναι έως 2 έτη.
« Τελευταία τροποποίηση: 10 Μαρτίου 2017, 14:11:25 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Ιουλίου 2019, 12:23:13
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Κάποτε η αμοιβή του Ιατρού όταν εξέταζε κάποιον υποψήφιο οδηγό ήταν καθορισμένη από τον Νόμο (τα περίφημα παράβολα).

Όμως από τότε που καταργήθηκαν τα παράβολα η αμοιβή του Ιατρού, αν δεν κάνω λάθος, δεν καθορίζεται από το νόμο, απλά έγινε ένας άγραφος νόμος ότι θα παίρνουμε 10 ευρώ.

Έτσι δεν είναι;
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Ιουλίου 2019, 13:06:13 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Ιουλίου 2019, 14:57:00
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Προσωπικά , σε ερμηνεία του παραπάνω πεπαλαιωμένου νόμου, παίρνω 40€ που αντιστοιχεί στην ελάχιστη στρογγυλοποιημένη αμοιβή του απογευματινού ιατρείου ΕΣΥ.
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Ιουλίου 2019, 14:59:01 από Gatekeeper »
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

15 Ιουλίου 2019, 17:17:33
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Κάποτε η αμοιβή του Ιατρού όταν εξέταζε κάποιον υποψήφιο οδηγό ήταν καθορισμένη από τον Νόμο (τα περίφημα παράβολα).

Όμως από τότε που καταργήθηκαν τα παράβολα η αμοιβή του Ιατρού, αν δεν κάνω λάθος, δεν καθορίζεται από το νόμο, απλά έγινε ένας άγραφος νόμος ότι θα παίρνουμε 10 ευρώ.

Έτσι δεν είναι;
Όχι, ορίζεται από τη σύμβαση και πρέπει η βεβαίωση του ιατρού να συνοδεύεται από φωτοτυπία της απόδειξης των 10 ευρώ.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

15 Ιουλίου 2019, 17:50:06
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Δίνω απόδειξη 40 ευρω .
Για δες τι λέει ακριβώς η σύμβαση...
Στο απογευματινό ιατρειο του ΕΣΥ θα έπαιρναν απόδειξη 10 ευρώ ?
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
9647 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Απριλίου 2009, 00:55:19
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
6963 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Δεκεμβρίου 2010, 21:31:19
από Γ.Κτιστάκης
24 Απαντήσεις
9732 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Οκτωβρίου 2014, 17:17:25
από pzogr
16 Απαντήσεις
20085 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Φεβρουαρίου 2019, 15:38:59
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2653 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Αυγούστου 2021, 11:18:51
από Argirios Argiriou