Γενικά > Ενδιαφέροντα Links

Το Σουηδικό Εθνικό Συνταγολόγιο ( www.fass.se )

(1/2) > >>

Argirios Argiriou:
Παραθέτω το link από το Σουηδικό Εθνικό Συνταγολόγιο που ονομάζεται FASS.

Το FASS έχει ένα τμήμα γραμμένο με κατανοητό τρόπο για την πληροφόρηση των Ασθενών όπου το κάθε φάρμακο περιγράφεται με απλό και κατανοητό τρόπο για το πλατύ κοινό  (FASS för allmänheten). Ένα άλλο τμήμα του FASS (το οποίο όμως και αυτό είναι ελεύθερα προσβάσιμο στο πλατύ κοινό μέσω του διαδικτύου) είναι γραμμένο πιο αναλυτικά για τους επαγγελματίες Υγείας (FASS för förskrivare). Τέλος ένα τρίτο τμήμα του FASS αναφέρεται στα κτηνιατρικά σκευάσματα (FASS för djurläkemedel).

Π.χ. πάτε στη σελίδα Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος επιλέξτε το τμήμα που είναι για επαγγελματίες Υγείας με το να κάνετε κλικ πάνω δεξιά εκεί που γράφει FASS för förskrivare και μετά πάτε λίγο κάτω και αριστερά στην σελίδα, και στο κουτάκι που γράφει Läkemedelsnamn (=εμπορικό όνομα του φαρμάκου) γράψτε το όνομα ενός φαρμάκου που έχει κοινό εμπορικό όνομα στην Ελλάδα και την Σουηδία π.χ. Adalat. Εναλλακτικά στο κουτάκι που γράφει Substans (= To όνομα της δραστικής ουσίας του φαρμάκου) το οποίο κουτάκι βρίσκετε κάτω από το κουτάκι που γράφει Läkemedelsnamn, γράψτε π.χ. Nifedipin. Μετά πατήστε το διπλανό κουτάκι που γράφει sök (= ψάξε) και σου βρίσκει το φάρμακο που θες.

Όταν ανοίξει η σελίδα με το φάρμακο που ζητάς, στο πάνω μέρος της σελίδας γράφει visa foto ( = δείξε την φωτογραφία). Αν κάνεις κλίκ σε αυτή την φράση σου βγάζει φωτογραφία σε φυσικό μέγεθος από ένα χάπι ή κάψουλα κτλ του συγκεκριμένου φαρμάκου και από τις δυό μεριές του. Είναι πρακτικό σε περίπτωση που ένας Ασθενής δεν θυμάται το όνομα του φαρμάκου που παίρνει αλλά εσείς το υποψιάζεστε και θέλετε να σας το βεβαιώσει.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Στο FASS μπορεί τώρα να δει κανείς αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο σε ένα συγκεκριμένο φαρμακείο της Σουηδίας.



Ψάχνουμε πρώτα τη συσκευασία του φαρμάκου που μας ενδιαφέρει

μετά επιλέγουμε τον νομό, την πόλη και το φαρμακείο

και τότε μας δείχνει εάν υπάρχει ή δεν υπάρχει αυτό το συγκεκριμένο φάρμακο στο συγκεκριμένο φαρμακείο (αλλά και πότε έγινε η τελευταία ενημέρωση από το φαρμακείο).

Δείτε και σχετικό βιντεάκι: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Στο FASS μπορεί να δει κανείς τώρα και πληροφορίες για το αν κάποιο δισκίο επιτρέπεται να το διχοτομήσουμε ή να το λιώσουμε ή να το σπάσουμε με γουδί πριν το δώσουμε στον ασθενή χωρίς να αλλάξουν οι ιδιότητές του ή αν μια κάψουλα επιτρέπεται χωρίς πρόβλημα να ανοιχθεί για να δωθεί στον ασθενή πιο εύκολα.

Για τις παραπάνω πληροφορίες δεν έχει παρά να κάνει κανείς κλικ στην εικόνα του δισκίου ή της κάψουλας.

Δείτε π.χ. πληροφορίες για το Tabl. Zyprexa 10 mg:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Στο (αποκλειστικά online πλέον) FASS μπορεί να δει κανείς και αν κάποιο φάρμακο είναι σε έλλειψη καθώς επίσης αν μπορεί να το αναπληρώσει κανείς με άλλα παρόμοια φάρμακα που κυκλοφορούν.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Το Εθνικό Συνταγολόγιο της Σουηδίας ενημερώνεται σε καθημερινή βάση, δεν χρειάζεται συνδρομή για πλήρη πρόσβαση, χώρια που είναι πιο προσεγμένο από τον Γαληνό πλήρους πρόσβασης (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  ).

Λόγω επίσης του ότι το επιμελείται ο Σουηδικός ΕΟΦ έχει άλλη εγκυρότητα σε σχέση με σελίδες όπως το mediately
( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  Παρεμπιπτόντως το mediately είναι ελεύθερο αλλά συνδέεστε με λογαριασμό Google. Δεν προχωράτε στο pro  )

Τώρα πλέον μπορεί κανείς εύκολα να συμβουλεύεται το fass.se ακόμη και χωρίς να ξέρει Σουηδικά:

( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος )  → δεξί κλικ → μετάφραση στα Ελληνικά → στο πάνω μέρος της αρχικής σελίδας και κεντρικά πατάμε το κουτί "Επαγγελματίες Υγείας"

→ δεξί κλικ μετάφραση στα Ελληνικά  → στο πάνω μέρος της αρχικής σελίδας και αρκετά κεντρικά έχει ένα άσπρο κουτί που γράφει "αναζήτηση κατά φάρμακο (εννοεί εμπορικό όνομα), ουσία (εννοεί δραστική ουσία), ATC ή vnr"
σε αυτό το άσπρο κουτί γράψτε, κατά προτίμηση την δραστική ουσία, στα λατινικά, π.χ. ramipril οπότε πριν καλά καλά τελειώσετε την λέξη θα σας βγάλει όποια εμπορικά ονόματα με αυτή την δραστική ουσία κυκλοφορούν.

Κάντε κλικ σε κάποιο από αυτά τα εμπορικά ονόματα, ενδεχομένως θα χρειαστεί να διαλέξετε και ποια mg θέλετε, οπότε θα σας ανοίξει και την αντίστοιχη σελίδα → δεξί κλικ → μετάφραση στα Ελληνικά και θα βρείτε πάρα πολλές και αναλυτικές πληροφορίες για το φάρμακο αυτό (μέχρι και φωτογραφία του χαπιού σε αληθινό μέγεθος). ( κάτω δεξιά στην εικόνα έχει μια λίστα για να μπορείς, αν θέλεις, να πας και κατευθείαν στο κεφάλαιο που σε ενδιαφέρει).

( κάθε φορά που ανοίγεις καινούρια σελίδα ενδεχομένως να χρειάζεται να κάνεις δεξί κλικ → μετάφραση στα Ελληνικά ).

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση