Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
31 Οκτωβρίου 2020, 16:24:19

Αποστολέας Θέμα: Προεγχειρητικός έλεγχος από τον οικογενειακό ιατρό  (Αναγνώστηκε 3588 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

22 Ιουνίου 2020, 09:32:32
Αναγνώστηκε 3588 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Γιώργος Κανελλόπουλος


Είχα διαβάσει για την προεγχειρητική δοκιμασία στα πλαίσια της δουλειάς του γενικού ιατρού και μου καρφώθηκε για το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Πιστεύω πως οφείλω για κάθε περιστατικό που παραπέμπω σε χειρουργική ειδικότητα να το έχω προετοιμάσει και για κάθε προγραμματισμένο χειρουργείο ασθενή μου, να σηκώνω το τηλέφωνο και να ρωτάω το χειρουργό τι ακριβώς θα κάνει και τι εξετάσεις χρειάζεται προεγχειρητικά.
Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα πλήρες ιστορικό, την προσαρμογή της τυχόν φαρμακευτικής αγωγής, την καλή ρύθμιση του διαβήτη, τον υπολογισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου για τον τύπο χειρουργείου, τον περιορισμό πιθανότητας αιμορραγίας. Υπάρχουν και αντίστοιχα guidelines.
Ποιος είναι πιο κατάλληλος να τα κάνει όλα αυτά από το γενικό ιατρό;
Ερχόμαστε στην πραγματικότητα: συχνά ο χειρουργός ή η κλινική ζητά το δικό του κατάλογο με εξετάσεις, απαραίτητα καρδιολογικό έλεγχο, ακόμη και σε νέους υγιείς, ενώ είδα πρόσφατα ιδιωτική κλινική να απορρίπτει τον προσκομισθέντα προεγχειρητικό έλεγχο ασθενούς, γιατί έγινε αλλού! Ο σύζυγός της, αναισθησιολόγος, δεν μίλησε καθόλου... Το ίδιο βέβαια έχω δει σε δημόσιο νοσοκομείο, τύπου οι εξετάσεις έγιναν χθες, ας δούμε σημερινές από το δικό μας εργαστήριο, ή ας μας πει και ο δικός μας καρδιολόγος (σε γενική εφημερία).
Έχετε αντίστοιχη εμπειρία; προετοιμάζετε τους ασθενείς σας για το χειρουργείο και πώς; έχετε συναντήσει δυσκολίες από τους χειρουργούς ή τα νοσοκομεία;

22 Ιουνίου 2020, 11:42:32
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ναι το κάνω, αλλά παίζει λίγο αν το δέχονται ή όχι, από Κλινική σε Κλινική.

Σε Χειρουργεία για καταρράκτη ζητούν π.χ. στην Οφθαλμολογική Κλινική του Τοπικού μας Νοσοκομείου και γνωματευμένο ΗΚΓ, το οποίο το κάνω (μαζί και με μια πληθώρα άλλη αιματολογικών εξετάσεων που της παραγγέλνω όλες) και τα δέχονται όλα αυτά.

Το ίδιο και το Γαστρεντερολογικό του τοπικού μας Νοσοκομείου για απλές Κολονοσκοπήσεις!
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Ιουνίου 2020, 21:20:41
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

pzogr


Προσωπικά δεν ασχολούμαι με τον προεγχειρητικό έλεγχο παρά μόνο σαν εξυπηρέτηση (συνταγογράφηση). Ο λόγος είναι απλός. Ο βασικός έλεγχος για τα περισσότερα χειρουργεία πλην των πολύ απλών είναι κυρίως καρδιολογικός ή πνευμονολογικός. Αντικειμενικά αυτός ο έλεγχος πρέπει να γίνεται από ειδικό γιατρό. Θα μου φαινόταν περίεργο να δεχτεί ένας χειρουργός τη γνώμη ενός γιατρού που δεν γνωρίζει αν θα ήταν να κάνει ένα σημαντικό χειρουργείο σε ασθενή με προβλήματα υγείας. Το ίδιο περίεργο θα μου φαινόταν αν δεν δεχόταν τη γνώμη ενός γιατρού στην περίπτωση ασθενούς χαμηλού κινδύνου για επέμβαση χαμηλού κινδύνου.

22 Ιουνίου 2020, 22:03:48
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Γιώργος Κανελλόπουλος


Μα αν αυτός είναι ασθενής μας, σίγουρα ξέρουμε τα προβλήματα υγείας του, το να τον κατατάξω κατά NIHA π.χ. και να πω αν έχει ΧΑΠ και σε τι στάδιο, είναι μέρος της δουλειάς μου. Δεν βρίσκω κάτι εξειδικευμένο σε αυτό. Αν είναι αρρύθμιστος σε επίπεδο πρωτοβάθμιας, θα παραπέμψω στον καρδιολόγο να τον ξαναρρυθμίσει. Αλλά δεν χρειάζεται να πάει στον καρδιολόγο μόνο για να μας πει τι στάδιο καρδιακή ανεπάρκεια έχει. Μιλάω σαν ιδιώτης και δεν θα το έψαχνα απαραίτητα στο δημόσιο.

23 Ιουνίου 2020, 14:09:04
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

pzogr


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μα αν αυτός είναι ασθενής μας, σίγουρα ξέρουμε τα προβλήματα υγείας του, το να τον κατατάξω κατά NIHA π.χ. και να πω αν έχει ΧΑΠ και σε τι στάδιο, είναι μέρος της δουλειάς μου. Δεν βρίσκω κάτι εξειδικευμένο σε αυτό. Αν είναι αρρύθμιστος σε επίπεδο πρωτοβάθμιας, θα παραπέμψω στον καρδιολόγο να τον ξαναρρυθμίσει. Αλλά δεν χρειάζεται να πάει στον καρδιολόγο μόνο για να μας πει τι στάδιο καρδιακή ανεπάρκεια έχει. Μιλάω σαν ιδιώτης και δεν θα το έψαχνα απαραίτητα στο δημόσιο.
Ασφαλώς.... όμως ο χειρουργός (εκτός από τις τελείως τυπικές περιπτώσεις) ενδιαφέρεται για 2 πράγματα: να είναι νομικά κατωχυρωμένος και να ετοιμάσει (με τη βοήθεια του ειδικού) τον ασθενή για το χειρουργείο, πχ αν είναι ο ασθενής με την καρδιακή ανεπάρκεια, που αναφέρθηκε, μπορεί  ο καρδιολόγος να εκτιμήσει με echo τον ασθενή και να δώσει οδηγίες για τη χορήγηση υγρών και διούρησης. ΟΚ, όλοι μπορούν να δώσουν οδηγίες, ακόμα κι ο χειρουργός, αλλά σε ποιόν θα βασιστεί ο τελικά υπεύθυνος για την έκβαση του χειρουργείου; Για ένα περιστατικό, που έχει προβλήματα, δεν νομίζω ότι θα δεχόταν ποτέ να στηριχτεί σε κάποιον άλλο εκτός από ένα καρδιολόγο που εμπιστεύεται. Οι ιδιώτες γνωρίζουμε βεβαίως ότι όλα γίνονται...

24 Ιουνίου 2020, 14:35:27
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Γιώργος Κανελλόπουλος


Νομίζω πως πρέπει να ξαναδιατυπώσω, για να μην παρεξηγηθώ. Την ολοκληρωμένη εικόνα για τον ασθενή την έχει ο οικογενειακός του ιατρός, αυτός θα παραπέμψει στον καρδιολόγο, αν χρειάζεται ειδικές οδηγίες, θα μαζέψει τις εκτιμήσεις των ειδικών, θα ετοιμάσει τον ασθενή προεγχειρητικά και θα δώσει το οκ ή θα αναβάλλει το χειρουργείο. Ο προεγχειρητικός έλεγχος δεν είναι οι εργαστηριακές εξετάσεις, ούτε το καρδιογράφημα ούτε η το κλάσμα εξώθησης. Είναι όλα μαζί, συν πολλά άλλα, όπως έγραψα αρχικά. Το να προσελκύσεις βέβαια όλη αυτή τη δουλειά στο ιατρείο σου είναι άλλο πράγμα, κι έχει και τις δυσκολίες που είπαμε από τους συναδέλφους.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
1990 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Ιανουαρίου 2012, 20:01:46
από Argirios Argiriou
9 Απαντήσεις
18141 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Απριλίου 2019, 12:42:52
από Argirios Argiriou
6 Απαντήσεις
9733 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Ιουνίου 2018, 12:22:57
από Dott.diMG
2 Απαντήσεις
6600 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Σεπτεμβρίου 2018, 11:02:13
από Ορθοπαιδικός
3 Απαντήσεις
8569 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Δεκεμβρίου 2018, 16:21:56
από Denominator