Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
15 Σεπτεμβρίου 2019, 10:48:37

Αποστολέας Θέμα: Τηλεϊατρική  (Αναγνώστηκε 17960 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

9 Αυγούστου 2018, 13:22:38
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Την απόφαση ένταξης του έργου που θα ολοκληρώσει την κάλυψη του δικτύου τηλεϊατρικής σε ολόκληρη την Περιφέρεια, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος.

Με στόχο την αντιμετώπιση της πιεστικής ανάγκης για βελτίωση της πρόσβασης των νησιωτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και την άρση της υγειονομικής απομόνωσης, λόγω του πολυνησιωτικού χαρακτήρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,  ο Περιφερειάρχης,  Γιώργος Χατζημάρκος, υπέγραψε σήμερα την απόφαση ένταξης της Πράξης  «Επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔιΤ) στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου», στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 999.400 ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει είκοσι (20) νέους Σταθμούς Τηλεϊατρικής, που θα αναπτυχθούν σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα  στα νησιά Αγαθονήσι, Ανάφη, Αντίπαρο, Κύθνο, Κέα, Κίμωλο, Λειψούς, Σέριφο, Σίκινο, Φολέγανδρο, Χάλκη, Κω, Δονούσα, Ηρακλειά, Θηρασιά, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Τέλενδο, Ψέριμο και Αρκιούς, βάσει  της σχετικής πρότασης της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου.

Οι νέοι σταθμοί θα διασυνδεθούν σε επίπεδο φυσικής και δικτυακής αρχιτεκτονικής με το υφιστάμενο Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής (ΕΔιΤ) , ολοκληρώνοντας την κάλυψη του δικτύου σε ολόκληρη την Περιφέρεια. Με τον τρόπο αυτό, τα νέα σημεία του ΕΔιΤ στο Νότιο Αιγαίο θα λειτουργούν εντελώς αυτόνομα και θα διαλειτουργούν  πλήρως με τα υπόλοιπα 43 υφιστάμενα σημεία του ΕΔιΤ καθώς και με εκείνα που θα αναπτυχθούν στο μέλλον.

Στα νησιά στα οποία δεν λειτουργεί υγειονομικός σταθμός (Τέλενδο, Ψέριμο και Αρκιούς), ο σταθμός τηλεϊατρικής θα εγκατασταθεί σε χώρο που παραχωρεί ο οικείος Δήμος και θα χρησιμοποιείται από τους γιατρούς των  όμορων νησιών, στο πλαίσιο των επισκέψεών τους. Ο σταθμός τηλεϊατρικής στην Κω θα εγκατασταθεί στο Κατάστημα Κράτησης.

Ο εξοπλισμός σε κάθε σταθμό συνοπτικά περιλαμβάνει: Ευρυζωνική πρόσβαση στο δίκτυο τηλεϊατρικής μέσω του δικτύου κορμού, δικτυακό και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, σύστημα εικονοδιάσκεψης υψηλής ευκρίνειας, διαγνωστικό εξοπλισμό, ηλεκτρονικό υπολογιστή και εφαρμογή τηλεϊατρικής που υποστηρίζει τον εξοπλισμό και τον διασυνδέει με το σύστημα τηλεδιάσκεψης και τηλεϊατρικής του ΕΔιΤ.

Επίσης το έργο περιλαμβάνει Σύστημα Κατ΄ Οίκον Παρακολούθησης (ΣΚΟΠ) σε 50 διαφορετικά σπίτια ασθενών ή χρονίως πασχόντων με άμεση διασύνδεση με το ΕΔιΤ.

Τα βασικά λειτουργικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες του συστήματος τηλεϊατρικής είναι η Τηλεδιάγνωση, η Τηλε-εκπαίδευση, η Τηλεδιάσκεψη και η κατ’ οίκον μέριμνα και παρακολούθησης.

Σημειώνεται ότι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου λειτουργούν σήμερα 23 σταθμοί τηλεϊατρικής που βρίσκονται σε Ρόδο (2 σταθμοί), Σύρο, Πάτμο, Αστυπάλαια, Σύμη, Μεγίστη, Νίσυρο, Σίφνο, Ίο, Αμοργό, Κάσο, Κάλυμνο, Νάξο, Κω, Λέρο, Κάρπαθο, Άνδρο, Μήλο, Μύκονο, Πάρο, Τήνο και Τήλο. Με την ολοκλήρωση της επέκτασης του Συστήματος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα διαθέτει σταθμούς ΕΔιΤ πλήρως διασυνδεδεμένους και απόλυτα δια-λειτουργικούς με το υπόλοιπο δίκτυο.

Ως ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 20/02/2019 και λήξης η 31/12/2020.

Το έργο εντάσσεται στον  Άξονα «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας», του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νότιο Αιγαίο, ο οποίος συγχρηματοδοτείται από  το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).


9 Αυγούστου 2018, 17:46:04
Απάντηση #16
Συνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Στο θέμα της τηλειατρικής που έχουμε ανοίξει μπορείτε να δείτε ανακοινώσεις για Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο, Θεσσαλία.
Αναρωτιέμαι αν αυτά τα συστήματα έχουν συμβατότητα μεταξύ τους ή έχουν τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε (φωτογραφικής) μιζ... εεεε προκήρυξης.

Παράθεση
Ο σταθμός τηλεϊατρικής στην Κω θα εγκατασταθεί στο Κατάστημα Κράτησης.
Ή κάτι δεν μεταφέρθηκε σωστά ή κάποιος μας κάνει πλάκα!

9 Αυγούστου 2018, 20:03:18
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
....Αναρωτιέμαι αν αυτά τα συστήματα έχουν συμβατότητα μεταξύ τους ή έχουν τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε (φωτογραφικής) μιζ... εεεε προκήρυξης.
Παράθεση
Ο σταθμός τηλεϊατρικής στην Κω θα εγκατασταθεί στο Κατάστημα Κράτησης.
Ή κάτι δεν μεταφέρθηκε σωστά ή κάποιος μας κάνει πλάκα!
   Πάντως στην εικόνα του άρθρου ο περιφερειάρχης δείχνει χαρούμενος και ικανοποιημένος, φαντάζομαι για την ευημερία και την υγειονομική κάλυψη των πολιτών της περιοχής του.... Δεν πιστεύω να σκέφτεσαι τπτ άλλο.
    Για το 2ο θέμα, το κατάστημα κράτησης, Διαμαντή σε βρίσκω ...ανάλγητο. Δεν έχουν δικαίωμα οι υπόδικοι και οι ύποπτοι σε ...τηλεϊατρική; Εξάλλου έχει αρκετούς ιατρούς η Κως και νοσοκομείο και ιδιώτες. Τι να την κάνει την τηλεϊατρική για τους κοινούς θνητούς;

9 Αυγούστου 2018, 20:56:20
Απάντηση #18
Συνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
Για το 2ο θέμα, το κατάστημα κράτησης, Διαμαντή σε βρίσκω ...ανάλγητο. Δεν έχουν δικαίωμα οι υπόδικοι και οι ύποπτοι σε ...τηλεϊατρική; Εξάλλου έχει αρκετούς ιατρούς η Κως και νοσοκομείο και ιδιώτες. Τι να την κάνει την τηλεϊατρική για τους κοινούς θνητούς;
Επομένως οι γιατροί του Νοσοκομείου της Κω (και οι ιδιώτες γιατροί σε περίπτωση μη ύπαρξης νοσοκομειακής ειδικότητας) δεν εξετάζουν φυλακισμένους;
Αντίστροφα, αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν την τηλεϊατρική για κάποιον μη φυλακισμένο, θα του λένε: "πάμε μια βόλτα μέχρι τη φυλακή";

Και η Χίος έχει φυλακές αλλά δεν έβαλαν τηλεϊατρική στο "κατάστημα κράτησης" (sic). Οι δικοί μας φυλακισμένοι είναι κατώτερης κατηγορίας; Αντιθέτως θέλουν να βάλουν σε ιατρεία που απέχουν 20 λεπτά από το νοσοκομείο!

9 Αυγούστου 2018, 21:54:16
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Γνωρίζετε σε τι κατάσταση βρίσκεται αυτή την στιγμή το νοσοκομείο της Κω ; Ένα θα πω, δεν υπάρχει ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ !
Το γιατί συμβαίνει αυτό πρέπει να ερωτηθεί η Διοίκηση.
Κατά τα άλλα μου φάινεται εντελώς κουφό να βάλεις Σταθμό Τηλεϊατρικής σε ένα νησί μεσαίου μεγέθους με δευτεροβάθμιο νοσοκομείο (ανεξάρτητα πως είναι τώρα).
Θα ξαναματαπώ, τα μηχανήματα μπήκαν, όλα καλά, ποιός θα απαντάει στην άλλη άκρη της γραμμής ; Εδώ είναι το ψώμι και όχι στο να φαγωθούν κάποια χρήματα, να βγουν κάποιες φωτογραφίες κτλ.

Εγώ θεωρώ ότι αν δεν υπάρξει κάποιο Ειδικό Κέντρο (π.χ απ΄το ΕΚΑΒ) με γιατρούς κάποιων βασικών Ειδικότητων (δεν απαιτούνται πολλές) που θα εφημερεύουν και θα ΑΠΑΝΤΟΥΝ στις βιντεοκλήσεις, όλα τα άλλα είναι να είχαμε να λέγαμε.
Δεν μπορούν όλα σε αυτό το κράτος να βασίζονται στο φιλότιμο, κάποτε πρέπει να δούμε  και τον επαγγελματισμό...

28 Μαρτίου 2019, 10:22:02
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Tελευταία ασκείται σε νησιά ένα άλλο είδος Τηλεϊατρικής, η Viber-ο-Ιατρική...

Παρότι γενικά είναι χρήσιμη (παράδειγμα μια γνώμη δερματολόγου σε ένα δερματολογικό περιστατικό), το πόσο προβληματικό είναι να μην μπορεί να διαβάσει κανείς το ΗΚΓ, την καθυστέρηση σε ένα επείγον περιστατικό, τις νομικές ευθύνες που έχει ακέραιες αυτός που χειρίζεται το περιστατικό και ουχί ο συμβουλεύων, νομίζω δεν χρειάζεται να αναλύσουμε περαιτέρω.

Να μην μιλήσω για clinical skills που δεν μαθαίνονται μέσω Viber (γραμμές, καθετήρες, χειρισμός πολυτραυματία και άλλα) και πρέπει να διαθέτει ο γιατρός on the field.

15 Απριλίου 2019, 15:31:17
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Και εμείς ακόμη συζητάμε ότι πρέπει να κάνεις εγγραφή στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο...

04/04/2019

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Απριλίου 2019, 17:12:57 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: