Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
3 Αυγούστου 2021, 19:49:50

Τελευταία μηνύματα

Σελίδες: [1] 2 3 ... 10
1
30/07/2021
Υπουργείο Υγείας

Σχετικά με την μεταφορά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τουριστών σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας (ξενοδοχεία, καταλύματα απομόνωσης).

Επισυνάπτεται.
2
Από το Σουηδικό περιοδικό για υπολογιστές PC för alla (τεύχος Ιουλίου/Αυγούστου 2021) αντιγράφω τα καλύτερα 8 κινητά τηλέφωνα με κόστος κάτω των 2.500 Σουηδικών Κορώνων ( = 250 €). Τα γράφω από πάνω προς τα κάτω με βάση την βαθμολογία που τους έδωσε το περιοδικό (πάνω πάνω τα καλύτερα):

Realme 8

Motorola Moto G50

Xiaomi Redmi Note 9 128 GB

Sony Xperia L4

Poco X3 NFC 64 GB

Nokia 5,4 64 GB

Huawei P Smart 2021

Doro 8050

3
Γενική συζήτηση / Περί Covid19 και εμβολίων
« Τελευταίο μήνυμα από Δ. Κουναλάκης στις Σήμερα στις 09:01:12 »
Ένας καλός κλέφτης αν μπει σε μια επιχείρηση, ψάχνει αθόρυβα και μεθοδικά χωρίς θόρυβο-αναστάτωση. Θέλει να έχει συνενόχους και επέκταση σε άλλες επιχειρήσεις. Χρειάζεται να περάσει τα πρώτα εμπόδια για να μπει μέσα, όντως καλά μεταμφιεσμένος για να μην τον αναγνωρίσουν μέσα. Έτσι, όσο  αργήσουν να τον πάρουν χαμπάρι στην επιχείρηση τόσο μεγαλύτερη ζημιά θα κάνει. Αυτό ακριβώς κάνει κάθε αποτελεσματικός ιός, βακτήριο ή παράσιτο. Και αυτή η συμπεριφορά εξηγεί πολλά και στην περίπτωση των εμβολίων με τον covid-Sars-2 που ευθύνεται για την Covid19.
Όπως είχα γράψει και παλαιότερα, ο ιός θα εισέλθει στο σώμα μας κυρίως από τον εισπνεόμενο αέρα και σπανιότερα από τα μάτια ή το στόμα. Η αντιμετώπιση του γίνεται σε διάφορα επίπεδα (Εκλαϊκευμένη περιγραφή):
α) 1ο Επίπεδο: Ο οργανισμός μας έχει πολύπλευρη τοπική άμυνα που προσπαθεί αδιακρίτως να αντιμετωπίσει κάθε ξένο. Αν η ποσότητα ιού που θα εισέλθει είναι μικρή, μπορεί η αντιμετώπιση να είναι αποτελεσματική και να μην φτάσει να μπει στο αίμα και να πάει σε άλλα σημεία του σώματος. Δεν πρόκειται να έχουμε καθόλου συμπτώματα αλλά το πιο πιθανό δεν θα αποκτήσουμε και ανοσία σε μια τέτοια περίπτωση. Φαίνεται ότι τα γονίδια μας και το νεαρό της ηλικίας βοηθάει να τελειώσει ο ιός εδώ.
β) 2ο Επίπεδο: Ο ιός κατορθώνει να μπει σε κύτταρα και μπορεί και πολλαπλασιάζεται και οι καινούργιοι μολύνουν περισσότερα κύτταρα. Οι ιοί που παράγονται μεταδίδονται και στο περιβάλλον γύρω μας είτε με τον αέρα που βγάζουμε όταν αναπνέουμε είτε με τα σταγονίδια όσο μιλάμε. Για να μειωθεί αυτή η μετάδοση ζητάμε τις μάσκες ακόμη κι αν είναι πάνινες ή ακόμη κι αν δεν χρησιμοποιούνται σωστά.
Σε αυτό το επίπεδο, το πόσο γρήγορα θα καταλάβει ο οργανισμός μας ότι δέχεται επίθεση είναι σημαντικό: Όσο πιο γρήγορα το καταλάβει, τόσο πιο γρήγορα θα ξεκινήσει να φτιάχνει αντισώματα για αυτό τον άγνωστο ιό ώστε να τα έχει έτοιμα σε 3 ημέρες και να αντιμετωπίσει τον ιό. Όταν το καταλάβει θα έχουμε πυρετό και κόπωση γιατί είναι συμπτώματα του μηχανισμού που προσπαθεί να επιταχύνει την παραγωγή των αντισωμάτων. Θα καταλάβουμε ότι είμαστε άρρωστοι, και θα προσέχουμε να μην μολύνουμε τους άλλους. Ταυτόχρονα όσο πιο γρήγορα το καταλάβει, τόσο λιγότερο θα έχει προλάβει να πολλαπλασιαστεί ο ιός και τόσο λιγότερο φορτίου θα έχουμε διαθέσει στο περιβάλλον για να κολλήσουν και άλλοι. Φαίνεται και πάλι ότι τα γονίδια μας και το νεαρό της ηλικίας καθορίζει πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό.
Και όταν ο οργανισμός μας βγάλει αντισώματα τότε, ο ιός θα αντιμετωπιστεί και θα πεθάνει. Τα κουφάρια του όμως θα συνεχίσουν να βγάζουν θετικά τα τεστ αρκετές μέρες ακόμη, ενώ εμείς θα νοιώθουμε πλέον καλά. Τα αντισώματα εφόσον δεν υπάρχει πλέον ιός θα αρχίσουν να λιγοστεύουν και στο τέλος μπορεί να μην τα μετράμε και καθόλου. Υπάρχουν όμως κύτταρα μνήμης έτοιμα να παράγουν τεράστιες ποσότητες αντισωμάτων αν χρειαστεί.  Την επόμενη φορά, ο οργανισμός μας δεν θα χρειαστεί 3 μέρες αλλά 1 ημέρα για να έχει μεγάλη παραγωγή αντισωμάτων. Το πόσα κύτταρα μνήμης θα έχουμε και πόσο καιρό θα μείνουν ζωντανά εξαρτάται: Οι ηλικιωμένοι και όσοι παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα δεν έχουν πολλά και "ζουν" λιγότερο αυτά κύτταρα. Επίσης, οι χημειοθεραπείες στους καρκινοπαθείς τα σκοτώνουν. Αυτοί οι άνθρωποι γρήγορα θα είναι ξανά ευάλωτοι.
Εδώ είναι η  λογική των εμβολίων: Τα mRNA εμβόλια προσφέρουν έτοιμη την πληροφορία να βγάλουμε αντισώματα χωρίς να μολυνθούμε από τον ιό αλλά και να αποκτήσουμε την μνήμη για παραγωγή αντισωμάτων. Τα εμβόλια δεν έχουν μέσα ιό στην περίπτωση του covid, και έτσι δεν κινδυνεύουμε να μολύνουμε κάποιο άλλο όταν εμβολιαζόμαστε. Ταυτόχρονα, τα κύτταρα μνήμης θα είναι έτοιμα 15 ημέρες μετά τον εμβολιασμό ώστε να έχουμε αντισώματα αν τα χρειαστούμε.
Όμως και ένας εμβολιασμένος μπορεί να εισπνεύσει τον ιό από το περιβάλλον. Αν έχει αρκετά αντισώματα έτοιμα, θα τον σκοτώσει αμέσως και τίποτα άλλο δεν θα καταλάβει. Αν του κάνεις τεστ, μπορεί να βγει θετικός γιατί τα τεστ μετράνε και τα κουφάρια του νεκρού ιού, δεν μπορεί το τεστ να μας πει αν είναι μεταδοτικός ο ιός. Ακόμη όμως κι αν δεν έχει αρκετά αντισώματα, σε 1 ημέρα θα έχει βγάλει άφθονα και θα τελειώσει εκεί η ιστορία. Για να βγάλει όμως νέα αντισώματα, πάλι πρέπει ο οργανισμός του να αναγνωρίσει ότι δέχεται προσβολή και να προχωρήσει στην παραγωγή νέων. Σε αυτό θα βοηθήσει η παρουσία ήδη έστω και λίγων αντισωμάτων. Γι αυτό σε ανθρώπους με λίγα κύτταρα μνήμης (ηλικιωμένοι, ανοσοκατασταλμένοι, καρκινοπαθείς) σύντομα θα συζητάμε για 3η δόση εμβολίου. Οι υπόλοιποι δεν θα χρειαστούμε άλλη δόση, εκτός αν μια νέα μετάλλαξη του ιου δεν καλύπτεται καθόλου από τα υπάρχοντα εμβόλια.

- Πόσο μπορεί να μεταδώσει ένας εμβολιασμένος τον ιό;
Το θετικό τεστ στον πλήρως εμβολιασμένο δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά μεταδίδει και τον ιό, γιατί το τεστ μπορεί να ανιχνεύει τους αδρανοποιημένους-νεκρούς ιούς και να βγαίνει θετικό. Μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δείχνουν ότι ο εμβολιασμένος χωρίς συμπτώματα έχει απειρο-ελάχιστη πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό και αυτό σε πολύ μικρές ποσότητες που πρακτικά δεν θα μολύνουν κανένα. Η συζήτηση και η μελέτη πλέον είναι για τον εμβολιασμένο με συμπτώματα που νοσεί.

- Γιατί κάνουμε και στα παιδιά εμβόλια;
Τα παιδιά μπορεί να μην πεθαίνουν από τον ιό, κινδυνεύουν όμως με άλλα προβλήματα που αφήνει αυτός ο ιός και θα τα ταλαιπωρούν μετά. Επίσης, με τον εμβολιασμό τους μειώνουμε την πιθανότητα αν νοσήσουν να μεταφέρουν τον ιό σε επαρκές φορτίο για να μολύνουν τους άλλους και να συνεχίζεται η επιδημία.

- Είναι ασφαλή τα εμβόλια;
Τα δύο mRNA εμβόλια που κυκλοφορούν έχουν αποδειχτεί πλέον ασφαλή, κυκλοφορούν με κανονική άδεια και πρακτικά χωρίς επιπλοκές. Λέω "πρακτικά" γιατί δεν είναι μηδέν στα δεκάδες εκατομμύρια που έχουν εμβολιαστεί, όμως είναι σημαντικά λιγότερες από όσους πέθαναν βγαίνοντας απλά έξω από το σπίτι τους το ίδιο χρονικό διάστημα. Μοναδική αντένδειξη στα mRNA εμβόλια είναι το αλλεργικό σοκ (απώλεια αισθήσεων λόγω αλλεργίας) και η αλλεργία στην PEGL που υπάρχει ήδη σε πολλά φάρμακα ως έκδοχο.

-Γιατί κάνουμε το εμβόλιο εφόσον η πιθανότητα να πεθάνει ένας νέος είναι μικρή;
Έχει φανεί ότι και οι νέοι μπορεί να περάσουν αυτή την ίωση βαριά, να χρειαστούν νοσηλεία ή και ενταντική και ξέρουμε ότι μια τέτοιας μορφής βαριά ίωση αφήνει προβλήματα και μειώνει το προσδόκιμο ζωής. Σε αντίθεση, με το εμβόλιο, ακόμη κι αν σε σπάνια περίπτωση νοσήσεις, τα συμπτώματα είναι σημαντικά λιγότερα, δεν απαιτείται νοσηλεία και η πιθανότητα θανάτου είναι πρακτικά μηδενική.

-Τα άλλα εμβόλια που δεν είναι mRNA δεν είναι καλά;
Και τα μη mRNA είναι πολύ καλά, ίσως και καλύτερα, στο να μην πεθάνει κανείς και στο να μην χρειαστεί νοσηλεία. Ωστόσο, επειδή είναι πιο πιθανό με τα μη mRNA εμβόλια να κολλήσεις και να έχεις ήπια συμπτώματα, δεν είναι η καλύτερη επιλογή για να σταματήσει αυτή η επιδημία. Επίσης, έχουν λίγο παραπάνω πιθανότητα επιπλοκών, που εξακολουθεί να είναι συγκριτικά χαμηλότερη με την πιθανότητα πχ να μην επιστρέψεις ζωντανός αν βγεις από το σπίτι σου.

Αφιερωμένη σε όσους φοβούνται τα εμβόλια για τις εξαιρετικά σπάνιες πιθανότητες επιπλοκής, η περίπτωση της 62χρονης Σάρας που λόγω της πανδημίας έμεινε 9 μήνες στο σπίτι της και την πάτησε φορτηγό την πρώτη μέρα που βγήκε.
4
30/07/2021

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
5
Nancy A. Melville

July 26, 2021

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
6
22/07/2021

Παχαίνει η Ευρώπη – Ποιες ηλικίες χτυπά η παχυσαρκία – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
7
29/06/2021

Κοινός τραπεζικός λογαριασμός. Τι ισχύει αν πεθάνει κάποιος από τους δικαιούχους

Ποια είναι η τύχη της κατάθεσης σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό σε περίπτωση θανάτου κάποιου από τους δικαιούχους


 

Ερμηνεία της έννοιας και του όρου ότι με τον θάνατο οποιουδήποτε των δικαιούχων κοινού τραπεζικού λογαριασμού, η κατάθεση περιέρχεται αυτοδικαίως στους υπόλοιπους επιζώντες μέχρι του τελευταίου (άρθρο 2 ν. 5638/1932)

 

Άρειος Πάγος
(Τμήμα Α2)
Απόφαση 381/2018


Δεν επιτρέπεται διάθεση της κατάθεσης, με πράξη είτε εν ζωή είτε αιτία θανάτου, οι δε κληρονόμοι του αποβιώσαντος καταθέτη κοινού τραπεζικού λογαριασμού, δεν αποκτούν δικαίωμα στην κατάθεση

Ο επιζών καταθέτης μπορεί να εισπράξει και ολόκληρο το ποσό της κατάθεσης, οπότε οι κληρονόμοι του αποθανόντος θα μπορούν να αξιώσουν απ` αυτόν (και όχι από την τράπεζα) το τμήμα εκείνο της κατάθεσης που αναλογεί στον θανόντα με βάση τις εσωτερικές σχέσεις των καταθετών,

Εάν όμως έχει τεθεί ο όρος του άρθρου 2 Ν. 5638/1932, ότι σε περίπτωση θανάτου ενός από τους καταθέτες, περιέρχεται αυτοδικαίως η κατάθεση και ο απ` αυτή λογαριασμός στους επιζώντες, τότε οι κληρονόμοι του αποθανόντος καταθέτη δεν μπορούν ούτε να αξιώσουν το κατά τις εσωτερικές σχέσεις τμήμα της κατάθεσης, που αναλογούσε στον θανόντα

Απόσπασμα της απόφασης

Κατά το άρθρο 1 παρ.1 και 2 του ν. 5368/1932, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του ν.δ. 951/1971 και διατηρήθηκε σε ισχύ με το άρθρο 124 περ. Δ στοιχ.α’ του ν.δ. 118/1973: “χρηματική κατάθεσις παρά τραπέζη εις ανοικτόν λογαριασμόν επ’ ονόματι δύο ή πλειοτέρων από κοινού (compte joint account) είναι εν τη εννοία του παρόντος νόμου η περιέχουσα τον όρον ότι του εκ ταύτης λογαριασμού δύναται να κάμνη χρήσιν, εν όλω ή εν μέρει, άνευ συμπράξεως των λοιπών, είτε εις είτε τινές, και πάντες κατ’ ιδίαν οι δικαιούχοι (παρ.1). Η χρηματική κατάθεσις, περί ης η προηγουμένη παράγραφος, επιτρέπεται να ενεργήται και εις κοινόν λογαριασμόν επί προθεσμία ή ταμιευτηρίου υπό προειδοποίησιν (παρ. 2)“.

Από τις διατάξεις αυτές, συνδυαζόμενες προς εκείνες των άρθρων 2 παρ.1 του ν.δ. 17-7/13-8-1923 “περί ειδικών διατάξεων επί ανωνύμων εταιριών”, 411, 489, 490, 491, και 493 του Α.Κ. προκύπτει ότι, σε περίπτωση χρηματικής καταθέσεως επ’ ονόματι του ιδίου του καταθέτου και τρίτου ή τρίτων προσώπων σε κοινό λογαριασμό και ανεξαρτήτως του αν τα κατατεθέντα χρήματα ανήκαν σε όλους υπέρ των οποίων έγινε η κατάθεση ή σε μερικούς από αυτούς, παράγεται μεταξύ του καταθέτου και του τρίτου αφ’ ενός και του δέκτου της καταθέσεως νομικού προσώπου αφ’ ετέρου ενεργητική εις ολφόκληρον ενοχή, με αποτέλεσμα η ανάληψη των χρημάτων της καταθέσεως (είτε όλων είτε μέρους αυτών) από ένα εκ των δικαιούχων να γίνεται εξ ιδίου δικαίου και όχι ως αντιπροσώπου των λοιπών, εάν δε αναληφθεί ολόκληρο το ποσό της χρηματικής καταθέσεως από ένα μόνο δικαιούχο επέρχεται απόσβεση της απαιτήσεως εις ολόκληρον έναντι του δέκτου της καταθέσεως και ως προς τον μη αναλαβόντα δικαιούχο, ο οποίος αποκτά πλέον εκ του νόμου απαίτηση έναντι του αναλαβόντος ολόκληρο την κατάθεση, για την καταβολή ποσού αναλόγου προς τον αριθμό των συνδικαιούχων του κοινού λογαριασμού, εκτός εάν από την μεταξύ των εσωτερική σχέση προκύπτει άλλη αναλογία ή δικαίωμα σε ολόκληρο το ποσό της καταθέσεως ή έλλειψη δικαιώματος αναγωγής από τον μη αναλαβόντα.

Περαιτέρω, με τις διατάξεις των άρθρων 2 και 3 του ν. 5638/1932, που διατηρήθηκαν σε ισχύ με το άρθρο 124 περ. Δ εδ. α’ του ν.δ. 118/1973, ορίζεται αντιστοίχως ότι “επί των καταθέσεων τούτων δύναται να τεθεί προσθέτως ο όρος ότι άμα τω θανάτω οιουδήποτε των δικαιούχων, η κατάθεσις και ο εκ ταύτης λογαριασμός περιέρχεται αυτοδικαίως εις τους λοιπούς επιζώντας μέχρι του τελευταίου τούτων. Εν τη περιπτώσει ταύτη η κατάθεσις περιέρχεται εις αυτούς ελευθέρα παντός φόρου κληρονομιάς ή άλλου τέλους. Αντιθέτως, η απαλλαγή αυτή δεν επεκτείνεται επί των κληρονόμων του τελευταίου απομείναντος δικαιούχου.” και ότι “Διάθεσις της καταθέσεως διά πράξεως εν ζωή είτε αιτία θανάτου δεν επιτρέπεται, οι δε κληρονόμοι του τελευτήσαντος είτε εξ αδιαθέτου είτε εκ διαθήκης, συμπεριλαμβανομένων και των αναγκαίων τοιούτων…ουδέν δικαίωμα κέκτηνται επί της καταθέσεως”.

Από τις διατάξεις αυτές, η πρώτη των οποίων αναφέρεται στις εσωτερικές μεταξύ των περισσοτέρων καταθετών σχέσεις, ενώ η δεύτερη ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ της τραπέζης στην οποία έχει γίνει η κατάθεση και των περισσοτέρων καταθετών, συνδυαζόμενες και προς τις προδιαληφθείσες τοιαύτες, προκύπτει ότι σε περίπτωση θανάτου ενός των καταθετών, δεν χωρεί υποκατάσταση αυτού από τους τυχόν κληρονόμους του έναντι της τραπέζης, κατά της οποίας και δεν μπορούν να στραφούν επικαλούμενοι το κληρονομικό τους δικαίωμα, διότι διαφορετικά θα μεταβαλλόταν το πρόσωπο του καταθέτη χωρίς τη συγκατάθεση της τραπέζης.

Ο επιζών καταθέτης, ως εις ολόκληρον δανειστής έναντι της τραπέζης, μπορεί να εισπράξει και ολόκληρο το ποσόν της καταθέσεως οπότε οι κληρονόμοι του αποθανόντος θα μπορούν να αξιώσουν από αυτόν το τμήμα εκείνο της καταθέσεως που αναλογεί στο δικαιοπάροχό τους με βάση τις εσωτερικές σχέσεις των καταθετών.

Εάν όμως έχει τεθεί ο όρος του άρθρου 2 του ν. 5638/1932, τότε σε περίπτωση θανάτου ενός από τους καταθέτες, περιέρχεται αυτοδικαίως, εξ ιδίου δικαίου, η κατάθεση και ο λογαριασμός εξ αυτής στους επιζώντες, έναντι των οποίων οι κληρονόμοι του αποθανόντος καταθέτη δεν μπορούν να στραφούν και να αξιώσουν το κατά τις εσωτερικές σχέσεις τμήμα της καταθέσεως που αναλογούσε σ’ εκείνον, όπως θα μπορούσαν να πράξουν, αν δεν είχε τεθεί ο ως άνω όρος, του οποίου σε αυτό και μόνο εξαντλείται η νομική ενέργεια. Και αν όμως δεν έχει τεθεί ο άνω όρος, οι κληρονόμοι του αποθανόντος καταθέτη δεν υπεισέρχονται ως προς την κατάθεση στην έναντι της Τραπέζης θέση του κληρονομηθέντος, και επομένως η ανάληψη του ποσού αυτού από τον επιζώντα καταθέτη, και στην περίπτωση που αυτός είναι συγχρόνως και κληρονόμος του αποθανόντος γίνεται έναντι της Τραπέζης ιδίω ονόματι και όχι με την ιδιότητα του κληρονόμου (Α.Π. 1691/2014, 405/2007, 380/2006.

Δείτε την απόφαση του Αρείου Πάγου 381/2018 στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
8
Πολιτιστικό στέκι / Work and Study JAZZ - Gentle Piano JAZZ For Focus and Concentrate: Background Wo
« Τελευταίο μήνυμα από Argirios Argiriou στις Χθες στις 21:29:13 »
Work and Study JAZZ - Gentle Piano JAZZ For Focus and Concentrate: Background Work Music

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
9
092-08-2021

MyHealth: Ερχεται το ψηφιακό βιβλιάριο υγείας - Αποκαλυπτήρια από Μητσοτάκη και Πιερρακάκη.

Μέσα στην εβδομάδα έρχονται τα αποκαλυπτήρια του MyHealth, του ψηφιακού βιβλιαρίου υγείας μέσω Gov.gr, σε σύσκεψη με Μητσοτάκη - Πιερρακάκη - Κικίλια

ε την παρουσίαση ακόμα μιας σημαντικής ψηφιακής μεταρρύθμισης αναμένεται να... κλείσει την πολιτική σεζόν, προ του σύντομου θερινού διαλείμματος, η κυβέρνηση, καθώς μέσα στην εβδομάδα, ίσως και αύριο Τρίτη, αναμένεται να παρουσιαστεί ο ψηφιακός φάκελος υγείας.

Διαβάστε ακόμη: «myPhoto»: Eρχoνται ψηφιακή φωτογραφία και ψηφιακή υπογραφή μέσω του Gov.gr

Θα πρόκειται, πρακτικά, για το βιβλιάριο υγείας του κάθε πολίτη που θα είναι άμεσα διαθέσιμο και προσβάσιμο για όλους μέσω του Gov.gr. Η ειδική εφαρμογή θα ονομάζεται My Health και θα παρουσιαστεί σε ειδική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, οι οποίοι και έχουν συνεργαστεί για την ανάπτυξη της εφαρμογής. Μάλιστα, σε αυτή τη σύσκεψη αναμένεται να γίνει και μια πρώτη επίδειξη της λειτουργίας της εφαρμογής, η οποία θα είναι διαθέσιμα μέσω του Gov.gr, αλλά και της ειδικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, μέσα στην εβδομάδα.

Επί της ουσίας, ο κάθε ασθενής και χρήσης της εφαρμογής θα έχει πρόσβαση στις συνταγές και στα παραπεμπτικά ιατρικών εξετάσεων του και μάλιστα σε βάθος χρόνου. Στην αρχή, αυτό το βάθος αναμένεται να είναι 2 ή 3 χρόνια και, μόλις αναπτυχθεί πλήρως το σύστημα, οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στο σύνολο του ιστορικού τους με ένα κλικ, αξιοποιώντας τα δεδομένα του συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Αναγκαία προϋπόθεση για τη χρήση της εφαρμογής θα είναι η εγγραφή στο σύστημα της άυλης συνταγογράφησης που αποδείχθηκε εξαιρετικά χρήσιμη και με τις ειδοποιήσεις για την πλατφόρμα του εμβολιασμού και, βεβαίως, η είσοδος θα γίνεται, κλασικά, είτε με τους κωδικούς του Taxisnet είτε με τους κωδικούς web banking του πολίτη.

Οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν λεπτομέρειες για τα φάρμακα και τις συνταγές τους, όπως την εκτέλεση του ή τη λήξη ισχύος, κάτι που θα σημαίνει εξατομικευμένη πρόσβαση σε κάθε παραπεμπτικό που αφορά φάρμακο ή εξέταση. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν, παράλληλα, μέσω του My Health να έχουν πρόσβαση και σε εξετάσεις ή φάρμακα που αφορούν προστατευόμενα μέλη της οικογένειας που δεν αυτασφαλίζονται ακόμα.

Κάπως έτσι, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνεχίζει να εμπλουτίζει το μπουκέτο του Gov.gr, ενώ το επόμενο mega project που είναι στα σκαριά για τους επόμενους μήνες είναι ο μοναδικός αριθμός για κάθε πολίτη που θα μας συνοδεύει σε όλες τις δραστηριότητές μας και θα αντικαταστήσει ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κ.ο.κ, ενοποιώντας, επί της ουσίας, όλους τους αριθμούς που μας αφορούσαν σε έναν ενιαίο.Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
10
01/08/2021

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Έρευνα από το ΕΚΠΑ στα απόβλητα αποκαλύπτει αλλαγές στις συνήθειες των Αθηναίων στο πρώτο lockdown και παρουσιάζεται σε άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό. Στην εργασία διερευνήθηκαν λύματα προ κορωνοϊού και λύματα κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown από το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων της Ψυττάλειας.

Τα δείγματα διερευνήθηκαν για χιλιάδες οργανικούς χημικούς ρύπους χρησιμοποιώντας εξελιγμένα αναλυτικά όργανα και υπολογιστικά εργαλεία. Μεταξύ των ουσιών που διερευνήθηκαν ήταν βιομηχανικές ουσίες (δισφαινόλες, φθαλικοί εστέρες, πολυφθοριωμένες ουσίες), επιφανειοδραστικές ουσίες που περιέχονται στα απορρυπαντικά, αντιμικροβιακές ουσίες που περιέχονται στα αντισηπτικά προϊόντα, φυτοπροστατευτικές ουσίες, πρόσθετα τροφίμων, ουσίες που σχετίζονται με το κάπνισμα, την κατανάλωση ναρκωτικών και τη ψυχική υγεία (αντικαταθλιπτικά).

Τα ευρήματα της έρευνας ήταν εντυπωσιακά:

Οι ουσίες που περιέχονται στα απορρυπαντικά παρουσίασαν κατακόρυφη αύξηση (οι επιφανειοδραστικές ουσίες αυξήθηκαν κατά +196%, κατιονικά τασιενεργά τεταρτοταγούς αμμωνίου αυξήθηκαν κατά +331%).

Οι ουσίες που περιέχονται στα αντισηπτικά προϊόντα παρουσίασαν κατακόρυφη αύξηση στις συνθήκες του lockdown με αύξηση της τάξης του +152%.

Οι βιομηχανικές ουσίες παρουσίασαν αξιοσημείωτη πτώση (-52%), η οποία αποδίδεται στο πάγωμα της βιομηχανικής παραγωγής και κυρίως της χημικής βιομηχανίας.

Οι πολίτες αποδείχθηκε πως ελάττωσαν το κάπνισμα (-33%), πιθανώς επηρεαζόμενοι από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις πρώτες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες υποστήριζαν ότι το κάπνισμα σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Το lockdown, τουλάχιστον κατά τις πρώτες εβδομάδες του πρώτου lockdown, φάνηκε να έχει μικρή αρνητική επίδραση στην ψυχολογία των πολιτών (αύξηση ψυχοδραστικών ουσιών κατά +20%).

Ανάμικτες τάσεις για τα ναρκωτικά: δραστική μείωση της έκστασης (κύρια αιτία το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης), δραστική μείωση της ηρωίνης, μικρή μείωση για την κάνναβη και αυξητικές τάσεις για διεγερτικά ναρκωτικά όπως αμφεταμίνη, μεθαμφεταμίνη και κοκαΐνη.

Αύξηση της συγκέντρωσης των τεχνικών γλυκαντικών και των συμπληρωμάτων διατροφής που πιθανώς σχετίζεται με την αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων λόγω της συνεχούς παραμονής στο σπίτι.

Το άρθρο έχει τίτλο «Change in the chemical content of untreated wastewater of Athens, Greece under COVID-19 pandemic» και υπογράφεται από τους ερευνητές Νικηφόρο Αλυγιζάκη, Αικατερίνη Γαλάνη, Νικόλαο Ρούση, Reza Aalizadeh, Θάνο Δημόπουλο (πρύτανης ΕΚΠΑ) και Νικόλαο Θωμαΐδη. Το άρθρο έγινε δεκτό για δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Science of The Total Environment, που είναι ένα από τα πιο έγκριτα περιβαλλοντικά περιοδικά με παγκόσμια απήχηση.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σελίδες: [1] 2 3 ... 10