Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα
Εφημερίες ΕΣΥ -ΥΥ-ΚΑ και Ε.Ε.
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΒρείτε μου μερικές λύσεις αν ήσασταν υπουργός Υγείας (στην περίπτωση αυτή η παραίτηση αποκλείεται!)
--- Τέλος παράθεσης ---
Και αν -λέω αν- καθόμουν να υπογράψω μια νέα συλλογική σύμβαση που να ικανοποιεί ώριμα και δίκαια αιτήματα των ιατρών; Σε αυτή την περίπτωση αμφιβάλλει κανείς ότι και οι ιατροί -εκτός βέβαια από ανθρωπίνως αδύνατες περιπτώσεις- θα υποχωρούσαν στα ζητήματα του ωραρίου;
'Οπως άλλες τάξεις διεκδικούν τα αιτήματα τους με ό,τι μέσα έχουν και δεν έχουν, π.χ. οι φαρμακοποιοί απειλούν ότι δεν θα δίνουν φάρμακα, οι τελωνειακοί ότι δεν θα εκτελωνίζουν καύσιμα κ.α., και συνήθως δικαιώνονται, έτσι και ο κλάδος μας έχει ανάγκη από υποστήριξη της διεκδίκησης των αιτημάτων μας. Τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγώ με την μικρή πείρα.
Πώς το είχε πει κάποτε ο Β. Πολύδωρας, όντας Υπουργός Δημόσιας Τάξης; "Αν δεν λυθεί το μισθολογικό των αστυνομικών, εγώ θα παραιτηθώ." Βέβαια ούτε το έλυσε, ούτε παραιτήθηκε εξαιτίας αυτού (παραιτήθηκε αργότερα εξαιτίας του "Στρατηγού Ανέμου").
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΚαι αν -λέω αν- καθόμουν να υπογράψω μια νέα συλλογική σύμβαση που να ικανοποιεί ώριμα και δίκαια αιτήματα των ιατρών; Σε αυτή την περίπτωση αμφιβάλλει κανείς ότι και οι ιατροί -εκτός βέβαια από ανθρωπίνως αδύνατες περιπτώσεις- θα υποχωρούσαν στα ζητήματα του ωραρίου;
--- Τέλος παράθεσης ---
Δηλαδή θα αποδεχόμασταν αυτό που τώρα αναφέρουμε ως παράνομο και το χρησιμοποιούμε ως βασικό μας επιχείρημα;
EzeΤΡΟΛ:
Μέχρι να φτάσουμε σε μια μακροπρόθεσμη λύση, που μπορεί να εξυπηρετεθεί μόνο μέσα από προσλήψεις.
Το ζητούμενο δεν είναι αν οι γιατροί αντέχουν, γιατί αυτό έχει ήδη αποδειχθεί: μέχρι τώρα άντεχαν. (Βέβαια, καθώς τα κενά στο ΕΣΥ μεγαλώνουν, τίθεται και η αντοχή τους πλέον εν αμφιβόλω, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία). Το ζητούμενο -κατά την ταπεινή μου γνώμη- είναι αν το υπάρχον καθεστώς μπορεί να διαιωνίζεται ή να πρέπει να αλλάξει προς το καλύτερο.
Δ. Κουναλάκης:
Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας.
Η εφημερία στην πλειοψηφία των μεγάλων νοσοκομείων είναι 8ωρη παραμονή για τον επιμελητή. Ο αριθμός των πλασματικών επίσης για διευθυντές, "βυσματούχους" ή πανεπιστημιακούς είναι στο full
Η συλλογική σύμβαση σε αυτούς έχει μόνο ένα λόγο: Να διατηρήσει το σημερινό εισόδημα με το 50-60ωρο που κάνουν το μέγιστο την εβδομάδα.
Το πρόβλημα υπάρχει στα μικρά νοσοκομεία και σε κάποια κέντρα υγείας:
Εκεί με τρεις επιμελητές σε μια ειδικότητα, 48ωρο δεν παίζει με 10 εφημερίες το μήνα. Και αρχίζει το σκληρό και αμείλικτο ερώτημα: Δικαιολογεί η κίνηση του νοσοκομείου την κάθε ειδικότητα που εφημερεύει ή θα μπορούσε να λειτουργήσει και με εφημερία τομέα; Και τι ρόλο έχει η "εφημερία" στο "εισόδημα"; Εδώ αρχίζουν οι πολλαπλές διασταυρούμενες ερωτήσεις.... Τι ρόλο έχουν τα "κουρασμένα παλικάρια" που όπως θυμάστε από την εφημερίδα της Ένωσης κάποιες εποχές δεν "δύνανται" σωματικά να εφημερεύουν αλλά έχουν δάνεια και πληρώνουν;
Νομίζω ότι η παρούσα χαώδης κατάσταση όπου κανένας δεν ξέρει τι θέλει τελικά μάλλον ευνοεί το υπουργείο.
Θέλουμε συλλογική σύμβαση που να κάνει τι;
α) Να διατηρεί το υπάρχον καθεστώς;
β) Να επιτρέπει το 48ωρο σε όποιον το επιθυμεί; (και κάτι μου λέει ότι όσοι τραβάνε κουπί, θα το θέλουν σίγουρα, αλλά οι "plasma" τι θα κάνουν τότε εάν μείνουν μόνοι στο πρόγραμμα;)
γ) Να επιβάλει κάτι ενδιάμεσο με 55-60 ώρες αντί του 48ωρου;
Γιατί κανείς δεν κάνει κάτι πολυ απλό τόσο καιρό; Μια αναφορά στην ΥΠΕ για άρνηση καθήκοντος στο διοικητή του νοσοκομείου που δεν εφαρμόζει το προεδρικό διάταγμα για το 48ωρο; Θα έχει νόημα αυτό άραγε; Δεν ξέρω.
Προσωπικά, προσανατολίζομαι να στείλω στον εδώ επίτροπο το έγγραφο που έστειλα στο νοσοκομείο από τον Αύγουστο λέγοντας ότι δεν θέλω να κάνω εφημερίες πάνω από το 48ωρο. Θα μπλοκάρει άραγε όλα τα εντάλματα; Τι πιστεύετε ότι θα γίνει;
Δ. Κουναλάκης:
Σ' αυτή την φάση φαίνεται και το ακέφαλο της υπόθεσης:
Η ΟΕΝΓΕ εκπροσωπεί κατά πλειοψηφία ιατρών τα μεγάλα νοσοκομεία που θέλουν την διατήρηση του υπαρχόντος καθεστώτος με τις "plasma"
Οι Ενώσεις που κατά πλειοψηφία εκπροσωπούν μικρά νοσοκομεία που θέλουν μείωση των εφημεριών αλλά χωρίς απώλεια του "εισοδήματος"
Η Ένωση Γενικής Ιατρικής που δεν ξέρει τι εκπροσωπεί.
Η Ένωση Ιατρών-Οδοντιάτρων κέντρων υγείας-ΠΙ που είναι σε νάρκωση.
Και μια και μιλάμε για το σόι μας έχουμε τρεις περιπτώσεις ιατρών:
α) Αυτούς που έχουν κάνει ειδίκευση στη συνταγογραφία και παθαίνουν αλλεργικό σοκ στο άκουσμα της λέξης εφημερία.
β) Αυτούς που έχουν ταυτίσει την λέξη "εφημερία" με την λέξη "επίδομα" και απολαμβάνουν plasma εμπειρία.
γ) Αυτούς που τραβάν κουπί, κάνοντας την όποια εφημερία και καταριούνται θεούς και δαίμονες βλέποντας ότι οι νόμοι και οι αποφάσεις είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου.
Και ο Sάβρα παίζει το παιχνίδι διαίρει και βασίλευε....
Και το ερώτημα είναι που ανήκουμε και τι κάνουμε...
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση