Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Μαΐου 2020, 19:22:53

Αποστολέας Θέμα: Συνταγές (μαγειρικής)  (Αναγνώστηκε 108053 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

11 Δεκεμβρίου 2018, 23:54:41
Απάντηση #60
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Οι σούπες, ειδικά τώρα το χειμώνα, είναι η ιδανική λύση για γρήγορο υγιεινό και χορταστικό γεύμα χωρίς περιττές θερμίδες!

Προτείνουμε αυτή την εύκολη συνταγή με υλικά που όλοι έχουμε στο ψυγείο μας.

Σούπα Λαχανικών

ΥΛΙΚΑ

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 καρότα κομμένα σε κύβους

2 κοτσάνια σέλινο ψιλοκομμένα

1 (ένα) φλιτζάνι αρακά ή 1 γογγύλι κομμένο σε κύβους

Ντομάτες ψιλοκομμένες

5 φλυτζάνια σπιτικό ζωμό κότας ή 1 κύβο κότας

Αλάτι (εάν βάλετε ζωμό κύβο μην προσθέσετε αλάτι)

Πιπέρι

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ (ανά πιάτο)

Θερμίδες : 120

Πρωτεΐνη : 4 γρ.

Υδατάνθρακες : 15 γρ.

Λιπίδια: 5 γρ.

Κορεσμένα Λιπαρά: 1 γρ.

Νάτριο (άλας):125 mg.

Ίνες : 4 γρ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το λάδι και όλα τα λαχανικά κομμένα σε κύβους (εκτός από τις ντομάτες). Αφήστε τα 5 λεπτά να  τσιγαριστούν ελαφρώς χωρίς να πάρουν χρώμα, ίσα ίσα να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τις ντομάτες και το ζωμό κότας

Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε την σούπα να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά.

Προσθέστε αλάτι & πιπέρι και έτοιμη η σούπα!

Καλή σας όρεξη.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Δεκεμβρίου 2018, 23:47:37
Απάντηση #61
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Μαρτίου 2019, 16:50:16
Απάντηση #62
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Συνταγές και Διαιτολόγια για Άτομα με Διαβήτη.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Οκτωβρίου 2019, 21:28:53
Απάντηση #63
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

4 Νοεμβρίου 2019, 17:56:02
Απάντηση #64
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

9 Νοεμβρίου 2019, 23:28:26
Απάντηση #65
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Συνδέθηκε με το προπατορικό αμάρτημα, όταν η Εύα το πρόσφερε στον Αδάμ, έγινε αιτία του Τρωικού πολέμου, όταν ο Πάρης αποφάσισε να το δώσει στην Αφροδίτη, και εμφανίζεται διαχρονικά σε ιστορίες και μύθους με πιο γνωστή ίσως αναφορά στις μέρες μας στο παραμύθι της Χιονάτης, η οποία μόλις δάγκωσε ένα κατακόκκινο λαχταριστό μήλο έπεσε σε βαθύ ύπνο.

Αργότερα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τραγούδια, ρητά και παροιμίες: «Μήλο μου κόκκινο, ρόιδο βαμμένο», «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα», γνωστό και στην αγγλική ως «An apple a day keeps the doctor away», «το μήλο κάτω απ' τη μηλιά θα πέσει» και άλλα πολλά...

Αγαπημένο φρούτο σε όλες τις χώρες του κόσμου, με περισσότερες από 3.000 ποικιλίες χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, αλλά και τη μαγειρική: το ελληνικό φιρίκι γίνεται παραδοσιακά γλυκό του κουταλιού, τα Granny Smith είναι ιδανικά για στρούντελ, τα Starking και τα Golden Delicious για μηλόπιτα, ενώ τα Jonagold μαζί με τα Granny Smith και τα Golden Delicious είναι κατάλληλα για σούπες, σαλάτες αλλά και σάλτσες συνοδευτικές για κρέατα (κυρίως χοιρινό).

Κι από όλα τα «μηλένια» γλυκά, η μηλόπιτα είναι η πιο διάσημη. Αν και το μήλο έφτασε στην Αμερική τον 17ο αιώνα, η μηλόπιτα αποτελεί ίσως το πιο εμβληματικό γλυκό των ΗΠΑ. Η φράση «As American as apple pie», που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει ο,τιδήποτε είναι «τυπικό» της αμερικανικής κουλτούρας, τα λέει όλα!

Μηλόπιτα

Υλικά

Για τη γέμιση

1/2 – 1 φλυτζάνι ζάχαρη (ανάλογα με το πόσο γλυκά είναι τα μήλα που θα χρησιμοποιήσετε)
2 κουταλιές αλεύρι
1 κουταλάκι κανέλα
ελάχιστο τριμμένο μοσχοκάρυδο
¼ κουταλιού αλάτι
6-7 φλυτζάνια μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
2 κουταλιές βούτυρο

Για τη ζύμη

2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι αλάτι
½ φλυτζάνι παγωμένο νερό
12 κουταλιές κρύο βούτυρο κομμένο σε κύβους

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια και δουλεύουμε τη ζύμη με το χέρι μας ώστε να μοιάζει με ψίχουλα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το παγωμένο νερό και εξακολουθούμε να δουλεύουμε τη ζύμη μέχρι να μαλακώσει. Σχηματίζουμε μια μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Έπειτα τη χωρίζουμε στα δύο και ανοίγουμε το πρώτο φύλλο για τη βάση του ταψιού και με το δεύτερο σκεπάζουμε τη γέμιση.

Βάζουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα μήλα και ανακατεύουμε ελαφρά. Γεμίζουμε τη βάση, κόβουμε κομματάκια βούτυρο  από πάνω, βρέχουμε γύρω γύρω το φύλλο, σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο της ζύμης και πιέζουμε να ενωθούν τα δύο φύλλα. Χαράζουμε την επιφάνεια και ψήνουμε στους 175 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για 45 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να μαλακώσουν τα μήλα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

13 Νοεμβρίου 2019, 15:20:24
Απάντηση #66
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator

Προετοιμασία: 10΄

Υλικά (για 3 - 4 μερίδες)
5 φύλλα κρούστας
1/2 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
50 γρ. καρύδια
μέλι, όσο θέλουμε

Διαδικασία

Ψήνουμε για λίγο τα φύλλα κρούστας στους 150° C, στον αέρα, ώστε να ξεραθούν, αλλά να μην καούν.

Αλέθουμε τα καρύδια στο μούλτι μέχρι να γίνουν ψιλοκομμένα (όχι σκόνη). Θρυμματίζουμε τα φύλλα με τα χέρια μας.

Ρίχνουμε μερικά από τα τρίμματα σε 3 – 4 μπολάκια. Βάζουμε πάνω από τα θρυμματισμένα φύλλα γιαούρτι.

Πασπαλίζουμε με θρυμματισμένα φύλλα και καλύπτουμε με γιαούρτι. Γαρνίρουμε με ελάχιστα φύλλα, μέλι και καρύδια.

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το μέλι με σιρόπι από κάποιο γλυκό του κουταλιού, κατά προτίμηση βύσσινο

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Νοεμβρίου 2019, 15:22:48 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Δεκεμβρίου 2019, 23:43:30
Απάντηση #67
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Μαρτίου 2020, 03:57:55
Απάντηση #68
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Μαρτίου 2020, 05:10:33
Απάντηση #69
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Υλικά

1½ φλ. αλεύρι
2½ φλ. νιφάδες βρώμης
1 πρέζα αλάτι
1½ κ.τ.γλ. μπέικινγκ πάουντερ
2 αβγά
1 κ.σ. γιαούρτι
200 γρ. βούτυρο
1-1½ φλ. καστανή ζάχαρη
½ φλ. φρέσκα άψητα αμύγδαλα ψιλοκομμένα
1 κ.τ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 φλ. τριμμένη σοκολάτα

Σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει και να γίνει μια αφράτη κρέμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το ξύσμα του πορτοκαλιού και τέλος τα αυγά, αφού τα χτυπήσουμε χωριστά για λίγο μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε στο μείγμα τις νιφάδες της βρώμης, το μπέικιν, το αλεύρι, αφού το κοσκινίσουμε, και τις νιφάδες της σοκολάτας ανακατεύοντας συνεχώς με μια σπάτουλα για να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να γίνει μια απαλή ζύμη.

Πλάθουμε μπαλάκια, τα πιέζουμε ελαφρά ανάμεσα στις παλάμες και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα σκεπασμένη με λαδόκολλα σε απόσταση μεταξύ τους, για να μην κολλήσουν καθώς ψήνονται και φουσκώνουν.

Ψήνουμε τα μπισκοτάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10-12 λεπτά.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Μαρτίου 2020, 05:12:29 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

26 Μαρτίου 2020, 23:45:22
Απάντηση #70
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν ένα ιδιαίτερα υγιεινό σνακ, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά και βιταμίνες. Ικανοποιούν την επιθυμία σας για κάτι γλυκό που δεν θα σας επιβαρύνει με λιπαρά και χοληστερίνη. Μπορούν, επίσης, να εμπλουτίσουν τις πράσινες σαλάτες σας και να προστεθούν στα διάφορα φαγητά κατσαρόλας, κυρίως με κρέας, αλλά και στο ρύζι.

Η διαδικασία για να τα φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι είναι απλή, ωστόσο είναι χρονοβόρα, καθώς απαιτείται αρκετός χρόνος προκειμένου να αποξηρανθούν. Αξίζει όμως τον κόπο, γιατί τα σπιτικά αποξηραμένα φρούτα είναι φτιαγμένα με τον πιο αγνό τρόπο. Πάρα πολλά είδη φρούτων (μήλα, μπανάνες, αχλάδια, δαμάσκηνα, σύκα, βερίκοκα) είναι κατάλληλα για αποξήρανση και κυρίως αυτά που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό (το καρπούζι, για παράδειγμα, δεν μπορεί να αποξηρανθεί, γιατί η περιεκτικότητά του σε νερό είναι μεγάλη).

1. Αποξηραμένες μπανάνες

Υλικά

1 κιλό μπανάνες

Τρόπος παρασκευής

1. Επιλέγετε πολύ ώριμες μπανάνες (χωρίς όμως μαύρες κηλίδες), τις καθαρίζετε και τις κόβετε σε ροδέλες.

2. Στρώνετε ένα ταψί ή τη σχάρα του φούρνου με λαδόχαρτο και τοποθετείτε πάνω τις ροδέλες.

3. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 60° C, βάζετε τη λειτουργία του αέρα και τοποθετείτε μέσα το ταψί ή τη σχάρα.

4. Τις αφήνετε 5-6 ώρες. Τις αποσύρετε από τον φούρνο όταν έχουν αποξηρανθεί εντελώς, όταν δηλαδή έχουν ζαρώσει και έχουν αποκτήσει ευλυγισία.

5. Μόλις κρυώσουν, τις βάζετε σε γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς και τις αποθηκεύετε σε σκοτεινό μέρος.


2. Αποξηραμένος ανανάς

Υλικά

1 ανανάς

Τρόπος παρασκευής

1. Καθαρίζετε τον ανανά, αφαιρώντας τον εξωτερικό του φλοιό, ώστε να μείνει με τη σάρκα του.

2. Τον κόβετε σε ροδέλες μετρίου πάχους και αφαιρείτε με ένα μυτερό μαχαίρι από το κέντρο τους το σκληρό τους σημείο.

3. Στρώνετε ένα ταψί ή τη σχάρα του φούρνου με λαδόχαρτο και τοποθετείτε πάνω τις ροδέλες.

4. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 80° C, βάζετε τη λειτουργία του αέρα και τοποθετείτε μέσα το ταψί.

5. Τις αφήνετε περίπου 7-8 ώρες, φροντίζοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα να τις αναποδογυρίζετε. Τις αποσύρετε από τον φούρνο όταν έχουν αποξηρανθεί εντελώς, όταν δηλαδή έχουν ζαρώσει και έχουν αποκτήσει ευλυγισία.

6. Μόλις κρυώσουν, τις βάζετε σε γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς και τις φυλάτε σε σκοτεινό μέρος.


3. Αποξηραμένα μήλα
 

Υλικά

600 γρ. μήλα

1/2 λεμόνι (τον χυμό του)

Τρόπος παρασκευής

1. Επιλέγετε φρέσκα μήλα, χωρίς χτυπήματα και στίγματα, αλλά όχι ιδιαίτερα σκληρά. Πρέπει να είναι σχετικά ώριμα. Τα καθαρίζετε, αφαιρείτε τον ομφαλό με τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο κουζίνας και τα κόβετε σε ροδέλες, προσέχοντας να είναι όλες κομμένες στο ίδιο πάχος (1 εκατοστό περίπου), ώστε να αποξηρανθούν ομοιόμορφα.

2. Επειδή τα μήλα μαυρίζουν γρήγορα, βυθίζετε καθένα που καθαρίζετε και κόβετε μέσα σε ένα γυάλινο μπολ με νερό και λεμόνι.

3. Μόλις ολοκληρώσετε το καθάρισμα και το κόψιμο των μήλων σε ροδέλες, τα στραγγίζετε και τα σκουπίζετε ελαφρά με μία καθαρή πετσέτα κουζίνας. Στρώνετε τη σχάρα του φούρνου ή ένα ταψί με λαδόχαρτο και τοποθετείτε τις ροδέλες τη μία πλάι στην άλλη σε σειρές.

4. Βάζετε τις ροδέλες μήλου στον φούρνο, τον οποίο έχετε προηγουμένως προθερμάνει, θέτετε τη λειτουργία του αέρα, ρυθμίζετε τη θερμοκρασία στους 80° C και τις αφήνετε περίπου 5 ώρες, φροντίζοντας τις τελευταίες 3 ώρες να έχετε γυρίσει τις ροδέλες από την άλλη πλευρά.

5. Για να διαπιστώσετε αν οι ροδέλες είναι έτοιμες, τις πιέζετε. Αν δεν βγάλουν καθόλου χυμό και η επιφάνειά τους είναι στεγνή και σχετικά σκληρή, τις βγάζετε από τον φούρνο.

6. Μόλις κρυώσουν, τις βάζετε σε γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς και τις διατηρείτε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

7 Μαΐου 2020, 08:13:36
Απάντηση #71
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
11565 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Μαΐου 2018, 21:32:42
από Argirios Argiriou