ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Αντιισταμινικό για ενδομυική χρήση;

(1/5) > >>

Argirios Argiriou:
 Προχθές μου έτυχε ένας ασθενής με αρχόμενο αλλεργικό σοκ. Πήρε αντιισταμινικά (με δυσκολία μεν, λόγω οιδήματος μέσα στην στοματική κοιλότητα, αλλά τελικά κατάφερε και κατάπιε δύο χαπάκια Zirtek) και του έκανα και ενδομυική κορτιζόνη (ήμασταν στο ΙΚΑ και αυτό που είχαμε εκεί ήταν δύο Solucortef των 250 mg, που του τις έκανα την μια μετά την άλλη), αλλά και ενδομυική αδρεναλίνη (0,5 mg) που παράγγειλα από διπλανό φαρμακείο.

Από το ίδιο φαρμακείο παράγγειλα και ενέσιμο Fenistil αλλά διάβασα μετά ότι είναι για ενδοφλέβια χρήση και έτσι δεν το χορήγησα (είχε στο μεταξύ ήδη καταπιεί τα δύο χαπάκια Zirtek).

Τελικά η έκβαση του περιστατικού ήταν καλή, αλλά μου γεννήθηκαν κάποια ερωτήματα:

1) Τι θα γινόταν αν έδινα το Fenistil  ενδομυικά; Έχει κανείς εμπειρία χορήγησης του Inj. Fenistil ενδομυικά; (στο Εθνικό Συνταγολόγιο του 2007 λέει ότι πρέπει να δίνεται αργά ενδοφλεβίως αλλά νομίζω ότι μερικοί το δίνουν και ενδομυικά).

2) Έχει κανείς εμπειρία από κάποιο αντιισταμινικό που να γράφει επίσημα στο φύλλο οδηγιών του, ότι είναι για ενδομυική χρήση;  (Η ενδομυική χρήση είναι η πιο πρακτική λύση νομίζω σε περίπτωση όπως η παραπάνω όπου ο Ασθενής δυσκολεύεται να καταπιεί.)


iGP:
Titanox (promethazine)

Ν.ΔΗΜΟΥ:
 Γιατί ενδομυικά η κορτιζόνη και όχι  i.v.;
Στήν αναφυλακτική αντίδραση το φάρμακο έκλογής είναι το αντιισταμινικό  i.v. κυρίως ,και η ανδρεναλίνη υποδόρια (ή ενδομυικά) σε αρχόμενο(;) αναφυλακτικό σόκ,σε συνδυασμό με ενδοφλέβια χορηγηση υγρών για αντιμετώπιση της πτώσης της Α.Π.  

Δ. Κουναλάκης:
Αρχόμενο αλλεργικό σοκ δεν υπάρχει. Υπάρχει γενικευμένη αλλεργική αντίδραση ή αλλεργικής αιτιολογίας οίδημα λάρυγγα και αλλεργικό σοκ. Τα πρώτα μπορεί να δώσουν το τελευταίο. Απλά, καλόπιστα, για λόγους ονοματολογίας, να μιλάμε κοινή γλώσσα.

To titanox το έχω χρησιμοποιήσει και είναι πραγματικά ένα φάρμακο που μπορεί να γίνει ΙΜ αλλά οι παρενέργειες είναι τεράστιες εάν ο ασθενής λαμβάνει αντιψυχωσικά, βενζοδιαζεπίνες ή αλκόολ. Μπορεί να κάνει αναπνευστικό arrest ή κακόηθες νευροληπτικό σύνδρομο εάν τα θυμάμαι καλά.

Το fenistil το έχω δώσει πολλές φορές ενδοφλέβια αλλά πάντα με το άγχος για παρόμοιες παρενέργειες αλλά ποτέ δεν ήταν το πρώτο μου άγχος σαν θεραπεία. Σχετικά με το εάν πρέπει να δίνεται ενδομυικά ή όχι, δεν το ξέρω, είναι απορία και για μένα και βρήκα αυτό: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Η αδρεναλίνη είναι κάτι που έχω έτοιμο σε μια τέτοια περίπτωση καθώς αυτή και τα ενδοφλέβια υγρά είναι η θεραπεία για επιβίωση και επιδιώκω να βάλω μια πεταλούδα που μπαίνει σχετικά εύκολα για να κάνω το κοκτεϊλ solu-cortef, zantac και fenistil.

Η αλήθεια είναι ότι τα αντι-ισταμινικά δεν έχουν evidence A ως θεραπεία σε μια γενικευμένη αλλεργική αντίδραση σε αντίθεση με την αδρεναλίνη και τα υγρά. Τα στεροϊδή έχουν ένδειξη για να μην έχουμε επανεμφάνιση στο άμεσο χρονικό διάστημα.

timex:
Άσχετο με το ερώτημα αλλά θα το πω απλα πληροφοριακά.

Επειδή έτυχε σε συναδελφο παρόμοιο περιστατικο (για να μη πω χειρότερο γιατι έγινε και κρικοθυρεοειδεκτομή μετά απο 2 ώρες και που ηταν ο ασθενης στο νοσοκομειο κτλ) οι επιμελητες της ΩΡΛ μας ειπαν πως σε οιδημα στοματικης κοιλοτητας μπορεις να κανεις εγχυση αδρεναλινης με συριγγα στη στοματικη κοιλοτητα.
Επισης μπορεις να βρεξεις μια γαζα με αδρεναλινη και με μια λαβιδα να κανεις τη βαση της γλωσσας ετσι ωστε να παει και στην επιγλωττιδα αφου δεν θα μπορεις να δεις τι γινεται πιο κατω.
Παντως ο συγκεκριμενος ασθενης ( με ιστορικο αγγειοοιδηματος που δεν το ειπε στην αρχη) , ειχε παρει ενδοφλεβια αν θυμαμαι καλα , 1 solucortef 500, 1amp fenistil , 1amp lumaren και αδρεναλινη υποδορια , ηταν ειδικευομενος και επιμελητης στα επειγοντα ,και μετα απο 2 ωρες και ενω ειχε αρχισει να συνερχεται επαθε οτι επαθε και εγινε η κρικοθυρεοειδεκτομη.Εγινε διασωληνωση,πηγε στη ΜΕΘ και τωρα πια ειναι μια χαρα. Ήταν τυχερός στην ατυχία του!

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση