Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα

Εκπαιδευτική άδεια

<< < (7/14) > >>

Πατρωνάκης Μάνος:
  Βασικά συμφωνώ με τον προλαλήσαντα.
  Ούτως ή άλλως το άρθρο 74 του νόμου 2071/92 έχει ισχύ μόνο για γιατρούς ΕΣΥ. Θα αποτελούσε παρερμηνεία η αξίωση εφαρμογής του άρθρου του νόμου σε Ειδικευόμενους γιατρούς.
    Στις μέχρι σήμερα εκδοθείσες γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους η εκπαιδευτική άδεια:
 1) Χορηγείται κατά διακριτική ευχέρεια της διοικήσεως η οποία εκτιμά και το όφελος που θα προσπορισθεί η Υπηρεσία από τη μετεκπαίδευση του ιατρού στην αλλοδαπή.
 2) Ο γιατρός δικαιούται και των οδοιπορικών εξόδων μεταβιβάσεως και επιστροφής σύμφωνα με τη συμπληρωματικώς εφαρμοζόμενη, διάταξη του άρθρου 118 παρ. 1 του
    Υπαλληλικού Κώδικα.
 3) Οι επί θητεία ιατροί Ε.Σ.Υ., οι οποίοι, μετά τη λήξη της εκπαιδευτικής τους άδειας παραιτούνται, προκειμένου να διορισθούν σε άλλη δημόσια θέση υποχρεούνται να επιστρέψουν
    το διπλάσιο του συνόλου των αποδοχών, που έλαβαν κατά τη διάρκεια της άδειας τους.
 4) Οι μόνιμοι ιατροί του Ε.Σ.Υ., κατά συμπληρωματική εφαρμογή της παρ. 7 του άρθρου 58 του Υ.Κ., υποχρεούνται μετά τη λήξη της εκπαιδευτικής τους άδειας, να υπηρετήσουν
     στον κλάδο ιατρών Ε.Σ.Υ. για χρονικό διάστημα ίσο με το τριπλάσιο του χρόνου της άδειας, σε περίπτωση δε αθετήσεως της υποχρεώσεως τους αυτής υποχρεούνται να
     επιστρέψουν τις αποδοχές που έλαβαν κατά τον χρόνο της άδειας.

Δείτε όμως τη παρ. 10 του άρθρου 5 του νόμου 2194/94.
  Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ύστερα από γνώμη του Κ.Ε.Σ.Υ., μπορεί ο ειδικευόμενος κατά τη διάρκεια της ειδίκευσής του να
  πραγματοποιήσει μέχρι έξι (6) μήνες άσκηση σε αναγνωρισμένο κέντρο του εξωτερικού, η δε άσκηση αυτή λογίζεται ως χρόνος ειδίκευσης και συνυπολογίζεται στο συμβατικό
  χρόνο ειδίκευσης του. Οι ιατροί αυτοί λαμβάνουν τις κανονικές αποδοχές τους ως ειδικευόμενοι.Μετά την επιστροφή τους θα υποβάλλουν στο ΚΕ.Σ.Υ. πιστοποιητικό της
  μετεκπαιδεύσεώς τους.Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη μετάβαση και άσκηση των
  ειδικευόμενων ιατρών στο εξωτερικό.

ΑΡΗΣ:
Κι εγώ συμφωνούσα με τον προλαλήσαντα, αλλά έγινε....μεταλαλήσαντας.

Gr:
Καλησπέρα,

Είναι το πρώτο μου post σε αυτό το Forum.

Είμαι επιμελητής Α. ΕΣΥ, από τις 30/11/2010.  

Επειδή κατά πάσα πιθανότητα στις 30/11/2016 θα λήξει αυτόματα η παράταση της επί θητείας σύμβασής μου με το νοσοκομείο (επειδή είμαι διορισμένος μετά τον Μάρτιο του 2009), ήθελα να εκμεταλλευτώ τον υπάρχοντα θεσμό και να πάρω υπηρεσιακή εκπαιδευτική άδεια διάρκειας 10 μηνών και να φύγω στο εξωτερικό.

Δηλαδή, να λείπω στο εξωτερικό με εκπαιδευτική άδεια και με διπλές αποδοχές από τις 30/01/2015 μέχρι τις 30/11/2015.

Αυτό με έχουν συμβουλέψει από το γραφείο προσωπικού του νοσοκομείου μου. Είπαν ότι όταν επιστρέψω στις 30/11/2015 (όταν λήξει η επί θητεία σύμβασή μου με το συγκεκριμένο νοσοκομείο)  θα πρέπει να δουλέψω για όσο χρόνο έλειπα.

Η περίοδος εκείνη (30/11/2015 - 30/11/2016) θα αντιστοιχεί στην παράταση της θητείας μου στο νοσοκομείο , διάρκειας ενός χρόνου και η οποία προβλέπεται από τη σχετική, πρόσφατη τροπολογία για τους ιατρούς που βρίσκονται σε 5 έτη θητεία και οι οποίοι διορίστηκαν στο ΕΣΥ μετά τον Μάρτιο του 2009.

Συγγνώμη για το μπέρδεμα, αλλά σε τέτοια χώρα ζούμε.

Στα χέρια μου έχω έναν νόμο 4210 από τις 21 Νοεμβρίου 2013 (ΦΕΚ 254) ο οποίος λέει ότι "η παρ.14 του άρθρου ένατου του ν. 4057/2012 αντικαθίσταται ως ακολούθως:  " 14. δεν χορηγούνται άδειες και παρατάσεις αδειών υπηρεσιακής εκπαίδευσης του άρθρου 58 του ν. 3528/2007 και του άρθρου 65 του ν. 3584/2007 για τη συμμετοχή του υπαλλήλου σε προγράμματα ή κύκλους μεταπτυχιακής εκπαίδευσης μέχρι τις 31.12.2014. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν θίγει την ισχύ αδειών υπηρεσιακής εκπαίδευσης που έχουν χορηγηθεί έως την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις."

Θα εκτιμούσα τη γνώμη σας για την εξής ερώτηση:

Εάν στις 30/11/2014 (δύο μήνες πριν την υποτιθέμενη έναρξη της εκπαιδευτικής άδειας όπως το προβλέπει ο νόμος) καταθέσω την αίτησή μου και όλα τα σχετικά δικαιολογητικά για την εκπαιδευτική άδεια διάρκειας 10 μηνών (από τις 30/01/2015 μέχρι τις 30/11/2015) με διπλές αποδοχές, υπάρχει περίπτωση να μου αρνηθούν τη πληρωμή των διπλών αποδοχών παρά το γεγονός ότι η άδεια την οποία ζητάω θα ξεκινήσει μετά τις 31/12/2014;

Η δεύτερη ερώτηση:

Μήπως γνωρίζεται εάν ο νόμος 4210 από τις 21 Νοεμβρίου 2013 (ΦΕΚ 254) σε ότι αφορά στις εκπαιδευτικές άδειες πήρε και άλλη παράταση, πέραν του 31/12/2014;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Γρηγόρης

ΑΡΗΣ:
Ο νόμος 4210/2013 άρθρο 4, αναφέρεται σε αναστολή άδειας μεταπτυχιακής εκπαίδευσης. Σε περίπτωση που θέλετε να πάτε στο εξωτερικό για μετεκπαίδευση και όχι μεταπτυχιακό, μπορείτε να κάνετε χρήση του νόμου 2071/1992, άρθρο 74, παρ.1 που αφορά ιατρούς ΕΣΥ. Σύμφωνα με το νόμο αυτό μπορείτε να πάρετε άδεια μέχρι 1 χρόνο ανά βαθμό και ο οποίος μπορεί να παραταθεί κατά ένα μήνα ανά 2 έτη υπηρεσίας σας σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου, του ίδιου νόμου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι διοριστήκατε 30/11/2010, οπότε και έχετε μέχρι στιγμής 4 χρόνια προυπηρεσία,  μπορείτε να αιτηθείτε 14 μήνες εκπαιδευτική άδεια.

Για τις διπλές αποδοχές, επιφυλάσσομαι, αλλά νομίζω ότι έχουν καταργηθεί.

Gr:
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, γρήγορη και κατατοπιστική.

Ήθελα να προσθέσω ότι στο γραφείου προσψπικού του νοσοκομείου μου είχαν την καλοσύνη να μου δώσουν ως παράδειγμα, την υπόθεση ενός ιατρού από το νοσοκομείο “ O Άγιος Δημήτριος”   στον οποίον αρνήθηκαν να πληρώσουν τις αποδοχές του κατά τη διάρκεια της τρίμηνης εκπαιδευτικής άδειάς του. Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει:

Η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρἰου του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης με την 15/30.4.2013 πράξη της, αρνήθηκε να θεωρήσει το 293 οικονομικού έτους 2013, χρηματικό ένταλμα πληρωμής Γ.Ν.Θ. “ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ - Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ”, ποσού 4.997,96€, με το οποίο καταβάλλεται στον Α.Κ. (όνομα ιατρού), ιατρό του νοσοκομείου, αποζημίωση λόγω εκπαιδευτικής άδειας, για το χρονικό διάστημα από 22.10.2012 έως 22.1.2013.

Ως αιτιολογία για την άρνησή της, η Επίτροπος προέβαλε ότι:
τόσο από 3.9.2012 αίτηση χορήγησης της εκπαιδευτικής άδειας, όσο και η χορήγηση αυτής στον ανώτερο ιατρό έλαβαν χώρα σε χρόνο, κατά τον οποίο είχε σταματήσει η χορήγηση αδειών υπηρεσιακής εκπαίδευσης    του άρθρου 58 του ν. 3528/2007, σύμφωνα με το άρθρο ένατο, παρ.14 του ν. 4057/2012…..

Μετά αναφέρει το ίδιο έγγραφο ότι ….. Ήδη, ο ν 4057/2012 “Πειθαρχικό Δίκαιο Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Νομικών Προσώπων Δημόσιου Δικαίου” (ΦΕΚ Α᾽54/14.3.2012), ορίζει στην παρ. 14του άρθρου ένατου τα εξής: “ 14. Δεν χορηγούνται άδειες υπηρεσιακής εκπαίδευσης του άρθρου 58 του ν. 3528/2007 και του άρθρου 65 του ν.3584/2007 για τη συμμετοχή του υπαλλήλου σε πρόγραμμα ή σε κύκλους μεταπτυχιακής εκπαίδευσης μέχρι 31.12.2012……

Συνεχίζει…. Από τις ανωτέρω διατάξεις συνάγεται ότι οι υπάλληλοι και λειτουργοί των ν.π.δ.δ., στους οποίους περιλαμβάνονται και οι ιατροί των Νοσοκομείων ΕΣΥ δικαιούνται άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης, προκειμένου να συμμετάσχουν στα μεταπτυχιακά προγράμματα, που διοργανώνονται από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, λαμβάνοντας κατά το χρόνο της εκπαίδευσής τους αυξημένες αποδοχές, κατά τις διακρίσεις του νόμου. Ήδη, όμως, από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 4057/2012, ήτοι  από 14.3.2012, ανεστάλη η χορήγηση αδειών υπηρεσιακής εκπαίδευσης μέχρι 31.12.2014 ( με τις διατάξεις δε του  άρθρου 4 παρ. 14 του ν.4210/2013, ΦΕΚ Α 254/21.11.2013 μέχρι 31.12.2014) και συνεπώς από την ανωτέρω ημερομηνία είναι μη νόμιμη η χορήγηση άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης σε ιατρό του ΕΣΥ., καθώς και η καταβολή αυξημένων, εκ του λόγου αυτού, αποδοχών. 

Ο ιατρός αυτός έκανε αίτηση για εκπαιδευτική άδεια προκειμένου να εξειδικευτεί σε ένα στενό αντικείμενο. Σε όλο το υπόλοιπο κείμενο χρησιμοποιείται ο όρος εκπαιδευτική άδεια.

Τελικά κρίθηκε μη νόμιμη με τις διατάξεις του νόμου 4057/2012 άρθρου ένατου και παραγράφου 14.   

Όλο αυτό τελειώνει στις 31.12.2014 ή υπάρχει καινούργια παράταση της αναστολής των εκπαιδευτικών αδειών;

Τελικά είναι όλες οι υπηρεσιακές εκπαιδευτικές άδειες σε αναστολή και οι των ιατρών;

Συγγνώμη για το ογκώδες κείμενο, ήθελα να κατατοπίσω καλύτερα.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση