ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Πότε πρέπει να συνταγογραφούμε την κλοπιδογρέλη;

<< < (3/8) > >>

Xouzouris:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςSalospir 100 1x1  ;)

--- Τέλος παράθεσης ---

Εγγύηση.  ;D

Θα προσθέσω οτι καλη εναλλακτικη για πρακτικους λογους ειναι και η Aspirin EC 100mg που εχει μεσα 30 δισκία αντι για 20.

timex:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤι ακριβως σημαινει "αν συμβει κατι";

Καποιο καρδιαγγειακο συμβαμα δηλαδη;

Μα, εκει ακριβως ειναι που χρησιμευει η βιβλιογραφια και οι κατευθυντηριες οδηγιες. Στην τελικη, αν θεωρεις οτι εχεις μπροστα σου εναν ασθενη υψηλου κινδυνου για καρδιαγγειακα συμβαματα, δωσε ασπιρινουλα (που εχει και μερικες μελετουλες για πρωτογενη προληψη ή επισημες οδηγιες αν μιλαμε για διαβητικους).

Να σου το θεσω καπως αλλιως: αν "συμβει" κατι αλλο, μια μειζονα αιμορραγια δηλαδη, και εσυ εχεις υπογραψει και σφραγισει τη συνταγη με τα ΕΚΤΟΣ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ αντιαιμοπεταλιακα, πως θα αποδειξεις οτι δεν εισαι ελεφαντας;

--- Τέλος παράθεσης ---

'Ετσι όπως το θέτεις δεν έχεις άδικο. Όμως όταν είχα ρωτήσει έναν επιμελητή της παθολογικής αν μπορώ να του δώσω salospir αντι της κλοπιδογρέλης, έχοντας ιστορικό γαστρορραγίας προ 35ετίας όταν του είχαν συνταγογραφήσει ΜΣΑΦ για μια εβδομάδα (αυτό ξέχασα να το αναφέρω πιο πάνω) μου είπε κατηγορηματικά όχι. Από τότε βέβαια δεν έχει παρουσιάσει κάποιο παρόμοιο πρόβλημα.

Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςSalospir 100 1x1  ;)

--- Τέλος παράθεσης ---

Η Σουηδία δεν έχει ασπιρίνη στα 100mg. Εκεί τι γονίδια έχουν και δεν την χρειάζονται;
Ρωτώ μια και λέμε για μελέτες και για κατευθυντήριες οδηγίες.....

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος'Ετσι όπως το θέτεις δεν έχεις άδικο. Όμως όταν είχα ρωτήσει έναν επιμελητή της παθολογικής αν μπορώ να του δώσω salospir αντι της κλοπιδογρέλης, έχοντας ιστορικό γαστρορραγίας προ 35ετίας όταν του είχαν συνταγογραφήσει ΜΣΑΦ για μια εβδομάδα (αυτό ξέχασα να το αναφέρω πιο πάνω) μου είπε κατηγορηματικά όχι. Από τότε βέβαια δεν έχει παρουσιάσει κάποιο παρόμοιο πρόβλημα.

--- Τέλος παράθεσης ---
Να σου μεταφέρω κάτι άλλο:
Ο πατέρας μου έχει ιστορικό με 2 γαστρορραγίες χωρίς επίσημο έλκος στην γαστροσκόπηση.
Μετά από PTCA έφυγε από τους καρδιολόγους με κλοπιδογρέλη 75gr και ασπιρίνη 325mg. Στους 12 μήνες του έκοψα την κλοπιδογρέλη και τον άφησα με την ασπιρίνη και ένα PPI.
Είναι 6 χρόνια χωρίς κανένα καρδιαγγειακό και χωρίς καμιά γαστρορραγία.

Χθες είχα μια Τσέχα συνάδελφο γενικό ιατρό στο ιατρείο και είδαμε μαζί κάποια περιστατικά. Για ατυχία μου η πλειοψηφία ήταν ασθενείς που ήρθαν πρώτη φορά στο ιατρείο μου μετά την απεργία των φαρμακοποιών και την επίσχεση στα νοσοκομεία. Να σας πω την άποψη της; Έφριξε η κοπέλα.
Στην Τσεχία, η κλοπιδογρέλη δίδεται μόνο μετά από επιβεβαιωμένη αντοχή στην ασπιρίνη και μετά από PTCA για 12 μήνες ΜΟΝΟ. Τα εγκεφαλικά ξεχάστε τα.
Να σας πω το σοκ της όταν ο έλληνας ασθενής που παραπονιόταν αρχικά ότι η Ελλάδα είναι μπάχαλο έβγαλε μια κλαριθρομυκίνη να του την γράψω στο βιβλιάριο γιατί την είχε πάρει από το φαρμακείο και την χρώσταγε..... Και όταν φυσικά του αρνήθηκα, και όταν είδε ότι δεν με έπειθε ακόμη και το χαρτονόμισμα στο τραπέζι, σηκώθηκε και έφυγε βρίζοντας και λέγοντας ότι θα πήγαινε την επόμενη μέρα να τα γράψει στον γιατρό στο αεροδρόμιο.... Φυσικά, δεν μπορούσα να μην της πω ότι τα φαρμακεία στην Ελλάδα δίνουν τα πάντα ελεύθερα και ότι οι "καλοί" γιατροί γράφουν επίσης τα πάντα ελεύθερα....

Δεν νομίζω ότι έχει φανεί ο πάτος στην υγεία....υπάρχει πολύ-πολύ λίπος ακόμη για να πλησιάσουμε μια μέση ευρωπαϊκή χώρα.....

_Konstantinos:
Ενδεικτικά ΝΝΤ(ανά έτος θεραπείας)  για δευτερογενή πρόληψη αγγειακού εγκεφαλικού  μετά ΑΕΕ ή παροδικό ΑΕΕ:

Ασπιρίνη 50-100mg --> 75
ASA 50mg+dipyridamole 400 vs ASA --> 80
Clopidogrel vs ASA -->220
Αντιπηκτικά από του στόματος σε καρδιοεμβολικό (INR:3,0) -->12
ASA σε καρδιοεμβολικό --> 40 (εάν αντενδείκνυται η αντιππηκτική αγωγή)
Αντιϋπερτασικά --> 110
Στατινες μετά ΑΕΕ ή ΠΙΕ --> 230

*ΝΝΤ = Number Needed to Treat

Τα συμπεράσματα δικά σας. Η ορθή διιατύπωση στον ασθενή όταν του χορηγούμε το φάρμακο είναι : "Με βάση τα έως τώρα δεδομένα το φάρμακο που σου χορηγώ θα αποτρέψει 1 αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο τον επόμενο χρόνο σε 1 από τα π.χ. 75 άτομα (για την ασπιρίνη) που έχουν χαρακτηριστικά παρόμοια με τα δικά σου και θα λάβουν το φάρμακο. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε μια σχετική μείωση του κινδύνου για ΑΕΕ της τάξης του 18-22%."

Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Κάπως έτσι σκεφτόμαστε γενικά για κάθε φάρμακο που χορηγούμε στους ασθενείς μας. Ή τουλάχιστον θα έπρεπε να σκεφτόμαστε. Και κάπως έτσι θα έπρεπε να διαβάζουμε τις μελέτες που μας πασάρονται ή ακόμα ακόμα και τις πολλές φορές κατευθυνόμενες κατευθυντήριες οδηγίες των κάθε είδους ιατρικών εταιριών, συγκρίνοντας πάντα τον αριθμό των ασθενών στους οποίους θα χορηγήσουμε μία θεραπεία για να έχουμε μια επιθυμητή έκβαση, με τον αριθμό των ασθενών που θα αντιμετωπίσουν ανεπιθυμητες ενέργειες λόγω της χορήγησης της θεραπείας αυτής.

Zachariadis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςSalospir 100 1x1  ;)

--- Τέλος παράθεσης ---

Η Σουηδία δεν έχει ασπιρίνη στα 100mg. Εκεί τι γονίδια έχουν και δεν την χρειάζονται;
Ρωτώ μια και λέμε για μελέτες και για κατευθυντήριες οδηγίες.....



--- Τέλος παράθεσης ---




Στην Σουηδία μπορεί να μην έχει ασπιρίνη των 100 mg,έχει όμως αντίστοιχο σκεύασμα ακετυλοσαλικυλικού οξέως Trombyl® στα 75 και 160 mg.
Δεν ξέρω λοιπόν τί γονίδια έχουν οι Σουηδοί...και για να είμαι ειλικρινής λίγο με απασχολεί...
Εξάλλου ούτε στις ΗΠΑ υπάρχει σκεύασμα 100mg.Οι οδηγίες αναφέρονται σε εύρος ( 75-325 mg) και όχι σταθερή δόση.

Πράγματι ο συνδυασμός ASA με PPi θεωρείται ανώτερος απο την αλλαγή ASA σε κλοπιδογρέλη όταν μιλάμε για ασθενή που χρήζει
αντιαιμοπεταλιακής αγωγής ενώ υπάρχει ιστορικό γαστρορραγίας απο ΜΣΑΦ.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση