Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

e-syntagografisi -Καταχώριση Συνταγών -Δραστική Ουσία

<< < (331/612) > >>

kdiwavvou:
αν μου επιτρέπεται να τοποθετηθώ [ : προσωπική άποψη, επομένως βιβλιογραφικά μη τεκμηριωμένη  / μη εκδοθείσα ] : αποδίδω τον επιθετικό προσδιορισμό `ανέκδοτο`. Ίσως η προαπαιτούμενη ορολογία που επιδιώκεται δια του icd, έστω προς όφελος στατιστικής ανάλυσης  να μας  ΄φερει .... πιο κοντά`, να μας αναγκάσει να μιλήσουμε αυθόρμητα [ ..και αμφίδρομα άνευ δαπάνης σε ενέργεια ]  την ίδια γλώσσα τουλάχιστο όσο αφορά στην σημειολογία, την παρουσία/απουσία συγκεκριμένων παραγόντων κινδύνου και αντικειμενικώς παραδεκτή διαχείριση νόσων ώστε να λειτουργούμε ναι μεν προς όφελος του ασθενούς αλλά ταυτόχρονα και ορθολογιστικά με έναν πιο `cost effective` τρόπο.

Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕπιτέλους, καιρός είναι να σταματήσουμε αναγραφές διαγνώσεων του τύπου: Α/Υ,ΣΔ,Κ/Α ...
που για μένα αντανακλά ιατρική μπακάλικου.Άν δεν είμαστε σε θέση να διατυπώσουμε συγκεκριμένες ,
επιστημονικές διαγνώσεις αμφιβάλω άν είμαστε σε θέση να συνταγογραφούμε με επιστημονικό τρόπο.

--- Τέλος παράθεσης ---

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν νομίζω πως το ICD δημιουργήθηκε με σκοπό την προαγωγή της Ιατρικής Επιστήμης.
Έχω την αίσθηση πως εξυπηρετεί περισσότερο την στατιστική ανάλυση και κατ επέκταση τα οικονομικά της Υγείας.
Επ αυτού γνωρίζει περισσότερα ο Κουναλάκης.

--- Τέλος παράθεσης ---

Η πλήρης ονομασία του ICD10 στην αγγλική γλώσσα είναι:
International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems 10th Revision
Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αυτό που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσουν στην κλινική πράξη, και δεν είναι στατιστική κωδικοποίηση, είναι το ICD10 με προσθήκες/τροποποιήσεις ώστε να έχουμε μια κλινική έκδοση.
Για παράδειγμα οι ΗΠΑ έχουν το International Classification of Diseases, Tenth Revision, Clinical Modification (ICD-10-CM)
πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δυστυχώς, οι άσχετοι και ανίκανοι που διαθέτει το ΥΥΚΑ, ο ΕΟΠΥΥ, και οι πάσης φύσεως έχοντας το πρόσταγμα, μόνο το ICD-10 ξέρουν.
Live your myth in Greece.

ΥΓ. Η πρώτη έκδοση του η ICD φτιάχθηκε για να γίνεται στατιστική στις αιτίες θανάτου. Και σήμερα περιλαμβάνει μέχρι και παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, εκτός από αίτιες θανάτου & νοσήματα.
Οι καρδιολόγοι βέβαια συνήθως χρειάζονται στατιστική για τα θύματα τους..... Το ίδιο και οι γενικοί γιατροί.  Η μόνη διαφορά στο εξωτερικό, είναι ότι οι καρδιολόγοι την χρησιμοποιούν για να κάνουν μελέτες και οι γενικοί γιατροί την χρησιμοποιούν για να γίνονται καλύτεροι ως γιατροί.

Denominator:
Ναι μεν η ICD-10 ταξινόμηση είναι ένα στατιστικό εργαλείο, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για να ταξινομηθεί ένα νόσημα είναι η όσο το δυνατόν ακριβέστερη διάγνωση. Με τη λογική αυτή συμφωνώ με το συνάδελφο κ. Ζαχαριάδη που αναφέρει ότι η ανάγκη ταξινόμησης θα μας απαλλάξει από διαγνώσεις του στυλ "καρδιοπάθεια". Επίσης συμφωνώ με το Δημήτρη τον Κουναλάκη, ότι απαιτείται να διαφυλάσσεται και η ουσία της διάγνωσης, πέρα από την καταγραφή ως ICD-10 κωδικοποίηση. Αυτό ως ένα σημείο μπορεί να γίνει καθώς το κειμενάκι που αντιστοιχεί σε κάθε ICD-10 διάγνωση (αν και εκ των προτέρων ορισμένο) δέχεται συμπλήρωση/επεξήγηση που μπορεί να διαφυλάξει και την ουσία της ιατρικής διάγνωσης.

Υ.Γ. Αυτά μέχρι να πειστούν οι ιθύνοντες να υιοθετήσουν ένα περισσότερο ιατροκεντρικό σύστημα καταγραφής διαγνώσεων.

Zachariadis:

Απο σήμερα πλέον δεν μου δίδεται η δυνατότητα της πληκτρολόγησης της διάγνωσης αλλά είμαι υποχρεωμένος
να χρησιμοποιήσω το ανεπαρκές ICD ευρετήριο του συστήματος της ηλ.συνταγογράφησης προκειμένου
να την καταχωρήσω.Δεν γνωρίζω άν αυτή η «εξαφάνιση» του χώρου για την πληκτρολογούμενη
διάγνωση είναι προς το παρόν μονάχα «προνόμιο» των καρδιολόγων.
Η μη δυνατότητα διατύπωσης της διάγνωσης και αντιστοιχίας της με ICD διαγνώσεις που δεν
περιλαμβάνονται στο ενσωματωμένο ευρετήριο δημιουργεί κάποια προβλήματα.
π.χ δεν μπορω να γράψω: I70 Αθηροσκληρυνση ή  Ν40 Αδενωματώδης υπερτροφία προστάτη
γιατί δεν υπάρχουν οι συγκεκριμένες διάγνωσεις στο σύστημα.

Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Απο σήμερα πλέον δεν μου δίδεται η δυνατότητα της πληκτρολόγησης της διάγνωσης αλλά είμαι υποχρεωμένος
να χρησιμοποιήσω το ανεπαρκές ICD ευρετήριο του συστήματος της ηλ.συνταγογράφησης προκειμένου
να την καταχωρήσω.Δεν γνωρίζω άν αυτή η «εξαφάνιση» του χώρου για την πληκτρολογούμενη
διάγνωση είναι προς το παρόν μονάχα «προνόμιο» των καρδιολόγων.
Η μη δυνατότητα διατύπωσης της διάγνωσης και αντιστοιχίας της με ICD διαγνώσεις που δεν
περιλαμβάνονται στο ενσωματωμένο ευρετήριο δημιουργεί κάποια προβλήματα.
π.χ δεν μπορω να γράψω: I70 Αθηροσκληρυνση ή  Ν40 Αδενωματώδης υπερτροφία προστάτη
γιατί δεν υπάρχουν οι συγκεκριμένες διάγνωσεις στο σύστημα.

--- Τέλος παράθεσης ---

Στους Γενικούς Ιατρούς τουλάχιστον υπάρχει ακόμη (21/06/2013) το κουτάκι όπου μπορούμε να γράψουμε διάγνωση σε ελεύθερο κείμενο.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση