ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Θρομβόλυση σε ισχαιμικά ΑΕΕ
Argirios Argiriou:
Flone καταρχήν ένα ευχαριστώ για μια πραγματικά περιεκτική ανασκόπηση του θέματος σε Παγκόσμιο επίπεδο.
Εφαρμόζεται θρομβόλυση σε περιπτώσεις ισχαιμικών εγκεφαλικών πουθενά στην Ελλάδα;
flone:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Δημοσίευση: 20-5-2010
"(...)
«Τα εγκεφαλικά επεισόδια οφείλονται σε αγγειακές παθήσεις που βλάπτουν τα τελικά αγγεία μέσα στην κρανιακή κοιλότητα, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να στερείται της προσφοράς του απαραίτητου αίματος» λέει ο παθολόγος κ. Κωνσταντίνος Βέμμος, υπεύθυνος της Μονάδας Οξέων Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων της Θεραπευτικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα.
(...)
«Ασθενείς με οξύ εγκεφαλικό ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζονται αντιφατικά και συνήθως φτωχά, συγκριτικά με άλλες κατηγορίες ασθενών» τονίζει ο κ. Βέμμος. «Αυτό είναι δραματικό για τη χώρα μας, γιατί υπάρχουν πολύ λίγα κέντρα και αυτά χάρη στην προσωπική προσπάθεια των γιατρών. Η Πολιτεία απουσιάζει παντελώς και δεν υπάρχει καμία συντονισμένη κεντρική οργάνωση και υποστήριξη».
Η Αυστρία έχει 50-60 ειδικές μονάδες, η Πορτογαλία περισσότερες από 15, ενώ στη Σουηδία το σύνολο σχεδόν των ασθενών με εγκεφαλικό νοσηλεύεται σε ειδικές μονάδες. Στην Αθήνα υπάρχουν 3 κρατικά κέντρα (Αλεξάνδρα, Γενικό Κρατικό, Αιγινήτειο) και ένα σε ιδιωτικό (Ιασώ General), στη Θεσσαλονίκη 2 (Παπαγεωργίου, «Αγιος Λουκάς»). Κάποιες προσπάθειες γίνονται στην Κρήτη."
tsoukase:
Καταρχήν το "μικρό" παράθυρο (1,5 ή 3 ώρες) αφορά στις αποφράξεις αγγείων της πρόσθιας κυκλοφορίας, που είναι περίπου το 85% των ισχαιμικών ΑΕΕ. Στις αποφράξεις της οπίσθιας (σπονδυλικές-βασική) τα όρια είναι μεγαλύτερα και φτάνουν άνω των 6 ωρών. Εκεί υπεισέρχεται και οι επεμβατικές μέθοδοι (stent) όπου υπάρχει μεγάλη παραπλάνηση από τους ακτινολόγους vs. αγγειοχειρουργούς.
Κατά την άποψη μου στην Ελλάδα δεν υπάρχει, ούτε ποτέ πρόκειται να υπάρξει, θέση για τη θρομβόλυση. Εδώ και 10 χρόνια αν ήταν να γίνει κάτι θα είχε γίνει. Οι λόγοι είναι:
1) η θρομβόλυση όπως κάθε επείγουσα ιατρική κατάσταση δεν έχει μεγάλα έσοδα για τον ιατρό ή το κέντρο, όπως έχουν οι elective επεμβάσεις διόρθωσης μαστών, οι μαγνητικές τομογραφίες μέσης, τα triplex καρωτίδων κτλ. Δεν θα ξεκινήσει ποτέ χωρίς να υπάρχει μεγάλο περιθώρειο κέρδους.
2) για τον ιατρό που εργάζεται στα ανοργάνωτα ελληνικά κέντρα το ρίσκο είναι τεράστιο: οι αξονικοί τομογράφοι είναι "αργόστροφοι", οι τραυματιοφορείς δυσέρευτοι, οι σχέσεις με τους ακτινολόγους/νευροχειρουργούς όχι και οι καλύτερες και κυρίως η υποστήριξη από το κράτος αρνητική. Και στο δικαστήριο δε θα μπορείς να αποδείξεις ότι το αιμάτωμα είναι ίδιο με του... placebo.
3) η κατάρτιση των πάσης φύσεων "εγκεφαλικο-λόγων" στην Ελλάδα είναι στοιχειώδης και ελλιπής σε σχέση με τα σύγχρονα απαιτούμενα. Η αποσπασματική εκπαίδευση εντός και εκτός, η εγγενής δυσκολία των (αντ)ενδείξεων και η απουσία "μόδας" και κουλτούρας της θρομβόλυσης στην κοινωνία είναι γεγονός. Αυτοί που υποτίθεται ασχολούνται σοβαρά στην Ελλάδα με τα εγκεφαλικά είναι 2-3 στην περιοχή του Αιγινητείου/Αλεξάνδρας, μία ιατρός στο Γ.Γεννηματάς, ο κος. Rudolf και 1-2 στην επαρχία αλλά δεν επαρκούν.
Προς το παρόν δεν υποστηρίζω περαιτέρω τη θρομβόλυση (διαφήμιση στους ασθενείς, δική μου κατάρτιση κτλ). Το μόνο που κάνω είναι αυτό που κάνουν εκατομμύρια έλληνες: υπομονή σε ετοιμότητα.
flone:
"Από τα υπάρχοντα δεδομένα το 80% των ασθενών προσέρχεται στο νοσοκομείο με το ΕΚΑΒ, ενώ το 45% με 60% των ασθενών προσέρχονται εντός των πρώτων 3 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων, χρόνος καλύτερος από άλλα πλέον οργανωμένα συστήματα υγείας.
Σε κανένα νοσοκομείο της χώρας δεν υπάρχει οργανωμένο πρωτόκολλο διαχείρισης και αντιμετώπισης των ασθενών στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία κατά την ημέρα της εφημερίας.
Οι ασθενείς καταφθάνουν με το ΕΚΑΒ στα επείγοντα και ανάλογα με το νοσοκομείο, νοσηλεύονται στην πλειονότητά τους σε παθολογικές κλινικές ή σε μεγάλα νοσοκομεία και σε νευρολογικές κλινικές.
Επίσης, σε νοσοκομεία των μεγάλων κέντρων αρκετές κλινικές δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον να θεραπεύουν ασθενείς με ΑΕΕ.
Οι υπάρχουσες μονάδες ΑΕΕ στη χώρα μας είναι ελάχιστες (Πίνακας 1) και με σύνολο κρεβατιών που δεν υπερβαίνει τα 25-30 κρεβάτια:
Έχουν αναπτυχθεί μέσα σε παθολογικές ή νευρολογικές κλινικές από προσωπικές ενέργειες ιατρών και όχι από κάποια κεντρική ή και περιφερειακή νοσοκομειακή συντονισμένη πρόταση.
Ωστόσο, σε κάθε ΥΠΕ υπάρχουν κάποια νοσοκομεία που διαθέτουν όλο το φάσμα της απαιτούμενης υποδομής (ΜΕΘ, Νευρολογικό, Καρδιολογικό & Νευροχειρουργικό Τμήμα, Αξονικό και Μαγνητικό Τομογράφο) για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενών με ΑΕΕ και σε αυτά θα μπορούσαν με τη συμβολή του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού να αναπτυχθούν εξειδικευμένες μονάδες ΑΕΕ".
Επιχειρησιακό Σχέδιο Αναδιάρθρωσης Νοσοκομείων Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
flone:
5. Προτάσεις οργάνωσης της φροντίδας για την αντιμετώπιση των ασθενών με ΑΕΕ στην Ελλάδα
Επιχειρησιακό Σχέδιο Αναδιάρθρωσης Νοσοκομείων
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση