Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα

Οικονομική κρίση - ψυχοσωματικές επιπτώσεις

<< < (3/4) > >>

alfie:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Η Ελλάδα αποτελεί την πιο απαισιόδοξη χώρα του κόσμου, με το δείκτη Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης να «πέφτει», για πρώτη φορά, στις 41 μονάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης της Nielsen, ο παγκόσμιος δείκτης «έπεσε», για πρώτη φορά, μετά το 2009, κάτω από τις 90 μονάδες, με την τάση ανόδου, που είχε παρατηρηθεί, να ανακόπτεται.

Στο δείκτη της Παγκόσμιας Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης της Nielsen, οι 100 μονάδες αποτελούν τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας. Οι γεωγραφικές περιοχές της Ασίας/Ειρηνικού και της Μέσης Ανατολής, παρά την απότομη πτώση τους, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις με 98 και 94 μονάδες, αντίστοιχα. Από την άλλη μεριά, η Ευρώπη με 74 μονάδες και η Βόρεια Αμερική με 81 αποτελούν τις πιο απαισιόδοξες γεωγραφικές ζώνες του πλανήτη.

Εννέα στις δέκα πιο αισιόδοξες χώρες προέρχονται από την Ασία/Ειρηνικό και Μέση Ανατολή, ενώ οκτώ στις δέκα πιο απαισιόδοξες προέρχονται από την Ευρώπη. Η Ινδία παραμένει η πιο αισιόδοξη χώρα του πλανήτη, με την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, όμως, να "πέφτει" στις 126 μονάδες, ενώ την ακολουθούν οι Φιλιππίνες με 115 και η Ινδονησία με 112. Στην αντίπερα όχθη, βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς, για πρώτη φορά, καταλαμβάνει την τελευταία θέση της παγκόσμιας κατάταξης με 41 μονάδες. Η εντεινόμενη οικονομική ύφεση, σε συνδυασμό με τις γενικευμένες δημόσιες διαμαρτυρίες, "έριξαν" την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη στην Ελλάδα τέσσερις μονάδες, σε σχέση με τον περασμένο τρίμηνο και την οδήγησαν στο χαμηλότερο επίπεδό της. Τις υπόλοιπες τελευταίες θέσεις της Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης συμπληρώνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία (42 μονάδες), η Ουγγαρία (43), η Κροατία (45) και η Ρουμανία (47).

Άλλαξαν συνήθειες

Εννέα στους δέκα Έλληνες καταναλωτές θεωρούν πως η χώρα βρίσκεται σε ύφεση, ενώ εξίσου μεγάλο ποσοστό από αυτούς πιστεύει πως η κρίση θα παραταθεί και τους επόμενους μήνες, που έρχονται. Η μεγαλύτερη ανησυχία των καταναλωτών στην Ευρώπη, το δεύτερο τρίμηνο του 2011, είναι η αύξηση στους λογαριασμούς του νοικοκυριού, ενώ για την Ελλάδα παραμένουν ως πρώτες ανησυχίες η εργασιακή ασφάλεια και η οικονομία, με ποσοστά που είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη (39% και 38%, αντίστοιχα), αποτυπώνοντας το κλίμα ανασφάλειας και προβληματισμού, που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν πως δεν τους περισσεύουν καθόλου χρήματα ανεβαίνει συνεχώς τον τελευταίο χρόνο και πλέον ένας στους τρεις (34%) δηλώνει πως δεν διαθέτει χρήματα, μετά την κάλυψη των βασικών αναγκών του. Επιπλέον, ένα μεγάλο ποσοστό από όσους τελικά περισσεύουν χρήματα, τα ξοδεύει για αποπληρωμή δανείων, πιστωτικών καρτών και άλλων χρεών (35%).

Σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων (91%) αναγκάστηκε να αλλάξει τις αγοραστικές συνήθειές του, εξαιτίας της κρίσης, με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων να έχει μειώσει τα χρήματα, που δαπανά, για τη διασκέδαση εκτός σπιτιού (80%) και για την αγορά νέων ρούχων (75%), ενώ ένα πολύ υψηλό ποσοστό (68%) έχει στραφεί σε φθηνότερα καταναλωτικά προϊόντα, ώστε να καταφέρει να αντεπεξέλθει στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες.

alfie:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης στις αυτοκτονίες σε ολόκληρη την Ευρώπη, δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3 η Ελένη Μπεκιάρη, μέλος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Κλίμακα.

Όπως επισήμανε, αιτία για το ένα τέταρτο των αυτοκτονιών τον τελευταίο χρόνο ήταν οικονομικοί λόγοι.

Είπε ότι οι κλήσεις στη γραμμή υποστήριξης 1018, έχουν τετραπλασιαστεί από το 2007.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που επεξεργάζεται η «Κλίμακα», 4.042 άνθρωποι πέθαναν αυτοκτονώντας στην Ελλάδα, το διάστημα 1999-2009. Από τους οποίους, οι 3.288 ήταν άντρες και οι 754 γυναίκες (αναλογία αντρών-γυναικών 4 προς 1).

Τα τελευταία χρόνια οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα ακολουθούν αυξητική τάση. Το 2009 καταγράφηκαν 393 αυτοκτονίες (333 άντρες και 58 γυναίκες), σε σχέση με 328 αυτοκτονίες το 2007 (268 άντρες και 60 γυναίκες). Παράλληλα, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες, που εκτιμάται ότι είναι δέκα με είκοσι φορές περισσότερες (σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας).

Η «Κλίμακα» -που λειτουργεί στην Ελλάδα από το 2007- τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, η φετινή επέτειος της 10ης Σεπτεμβρίου προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η οικονομική κρίση και η ανασφάλεια, που αυτή προκαλεί, μπορούν να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών, οι οποίες συνήθως εμφανίζονται συχνότερα σε ανέργους απ’ ότι σε εργαζόμενους» .

Μέλη της «Κλίμακας» θα μεταβούν στο Πεκίνο για να παρακολουθήσουν το διεθνές συνέδριο για την πρόληψη των αυτοκτονιών. Επιστρέφοντας και έχοντας τα νέα δεδομένα θα ξεκινήσει και η ενημερωτική εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινωνίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο , σε παγκόσμια κλίμακα.

Η 10η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΠΟΥ, ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, προκειμένου να εστιάσει την παγκόσμια προσοχή στο τραγικό γεγονός

Δημήτριος:
Ένας από αυτους να πέθαινε ως καμικάζι ζωσμένος με εκρηκτικα!Μαντευετε πως!

alfie:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των Ελλήνων έχει η κρίση χρέους που πλήττει την χώρα, καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των αυτοκτονιών, ενώ όλο και περισσότεροι στρέφονται στα ναρκωτικά και στην πορνεία και ραγδαία αύξηση παρατηρείται στα κρούσματα μόλυνσης με τον ιό HIV, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση βρετανών ερευνητών.

Τα σκληρά οικονομικά μέτρα λιτότητας και η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας προκαλούν κατάθλιψη σε ολοένα και περισσότερους πολίτες και ωθούν στην εξάρτηση από ουσίες, ενώ η συρρίκνωση των ιατροφαρμακευτικών δαπανών του δημοσίου περιορίζει τις δυνατότητες των ανθρώπων να έχουν ιατρική βοήθεια.

"Η εικόνα της υγείας στην Ελλάδα είναι ανησυχητική," τονίζει ο Ντέιβιντ Στάκλερ, κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ της Βρετανίας, ο οποίος δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς του στην ιατρική επιθεώρηση Lancet. "Διαπιστώνουμε... ανησυχητικές τάσεις--διπλασιασμό των αυτοκτονιών, αύξηση των ανθρωποκτονιών, αύξηση κατά 50% των κρουσμάτων μόλυνσης με HIV και οι πολίτες αναφέρουν ότι η υγεία τους επιδεινώνεται, αλλά δεν επισκέπτονται γιατρό παρότι νιώθουν ότι θα έπρεπε," υπογραμμίζει.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε 17% αύξηση των αυτοκτονιών από το 2007 ως το 2009, ενώ από επίσημα στοιχεία που προβλήθηκαν στο ελληνικό κοινοβούλιο προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, από 25% ως 40%.

Σημειώνεται πως το πόρισμα της μελέτης προτείνεται, από τον Μάρτιν Μακί της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και συνεργάτη του Στάκλερ, να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους. "Η περίπτωση της Ελλάδας είναι μία προειδοποίηση του τι μπορεί να συμβεί αν πραγματοποιηθούν σημαντικές περικοπές στον τομέα της υγείας εξαιτίας της ύφεσης," τόνισε σε τηλεφωνική του συνέντευξη.

Προηγούμενη έρευνα του Μακί, του Στόκερ και άλλων επιστημόνων, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, διαπίστωσε ότι τα ποσοστά αυτοκτονίας στην Ευρώπη αυξήθηκαν σημαντικά τη διετία 2008-2009 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της μείωσης των εισοδημάτων και της αύξησης της ανεργίας. Ελλάδα και Ιρλανδία ήταν αυτές που επλήγησαν περισσότερο.

Στην τελευταία έρευνα διαπιστώνεται επίσης μία σημαντική αύξηση στα κρούσματα μόλυνσης με HIV στην Ελλάδα κατά τα τέλη του 2010 και εκτιμάται πως τα κρούσματα του ιού του AIDS θα αυξηθούν κατά 52% φέτος.

Επίσης, αυξήθηκαν κατά 20% τα ποσοστά χρηστών ηρωίνης το 2009 ενώ συγχρόνως οι περικοπές στον προϋπολογισμό το 2009 και το 2010 οδήγησαν στην κατά 30% μείωση των κρατικών προγραμμάτων βοήθειας των τοξικομανών και παροχής υπηρεσιών πρόληψης κατά του HIV. Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες ότι ορισμένοι τοξικομανείς μολύνονται σκοπίμως με τον HIV, προκειμένου να λάβουν το μηνιαίο επίδομα των 700 ευρώ και συντομότερη ένταξη στα προγράμματα υποκατάστασης για τους χρήστες.

Τέλος, λόγω της κρίσης, εντάθηκαν οι σχέσεις της Ελλάδας με τις φαρμακευτικές εταιρίες καθώς επιβλήθηκαν μεγάλες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη και με απλήρωτους λογαριασμούς να επιβαρύνουν περαιτέρω τις φαρμακευτικές εταιρίες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πχ η ελβετική εταιρία Roche να διακόψει την προμήθεια φαρμάκων για τον καρκίνο σε ορισμένα κρατικά νοσοκομεία της Ελλάδας καθώς δεν τα έχουν πληρώσει και οι ασθενείς να κληθούν να τα προμηθευτούν από φαρμακεία.

Αρκετές φαρμακευτικές εταιρίες υποχρεώνονται να δεχτούν, αντί μετρητών χρημάτων, ελληνικά κρατικά ομόλογα για την αποπληρωμή ορισμένων υπέρογκων χρεών. Την ίδια στιγμή όπως αναφέρει η μελέτη οι περικοπές της τάξης του 40% στον προϋπολογισμό των νοσοκομείων, με άμεσο αποτέλεσμα την έλλειψη προσωπικού και φαρμάκων και το "λάδωμα" του υπάρχοντος προσωπικού προκειμένου να γλιτώσουν από τις μεγάλες  ουρές και την αναμονή στα υπερφορτωμένα νοσοκομεία.

Νοσοκομεία στα οποία την ίδια στιγμή οι ασθενείς αυξάνονται κατά 24% καθώς η κρίση τους στρέφει από τα ιδιωτικά νοσοκομεία στα δημόσια. Ταυτόχρονα ένα 15% των ασθενών αποφεύγουν να πάνε στον γιατρό ή τον οδοντίατρο λόγω των συνθηκών στα δημόσια νοσοκομεία.

Αυτό όμως που είναι ανησυχητικό είναι ότι αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου. Όπως δήλωσε ο δόκτωρ Αλέξανδρος Κεντικελένις του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ στο ΒΒC "πολλές από τις επιπλοκές θα αργήσουν  να εκδηλωθούν. Στην μεγάλη ύφεση (του 1928) χρειάστηκαν πέντε χρόνια προκειμένου να δούμε τα συμπτώματα της κρίσης στην υγεία των Αμερικανών”.

alfie:
Αυξημένες επισκέψεις στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, ανάλογη αύξηση της ανεργίας με τις ανθρωποκτονίες και τα διαζύγια, καθώς και σημαντική σχέση των αυτοκτονιών με το μέσο εισόδημα, καταγράφουν τα πρώτα στοιχεία που αφορούν την αρχή της κρίσης στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες, δεδομένα των οποίων ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, ενόψει της παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας, φαίνεται σημαντική συσχέτιση μεταξύ ποσοστού ανεργίας και επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία και το τμήμα επειγόντων του Αιγινητείου Νοσοκομείου, θετική συσχέτιση της ανεργίας με τις ανθρωποκτονίες και αύξηση των διαζυγίων λόγω της ανεργίας έως το 2008.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ξεκάθαρα στοιχεία για τις αυτοκτονίες, αλλά εκτιμούν ότι το μέσο και χαμηλό εισόδημα σχετίζεται άμεσα με αυτές.
 
Οι καθηγητές ψυχιατρικής Γεώργιος Χριστοδούλου, Ελευθέριος Λύκουρας, Γεώργιος Παπαδημητρίου, Δημήτριος Πλουμπίδης, αναφερόμενοι στα διεθνή δεδομένα και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία του πληθυσμού, τόνισαν ότι οι "οικονομικές κρίσεις (κραχ του '29 στις ΗΠΑ, οικονομική κατάρρευση των πρώην σοβιετικών χωρών στις αρχές του '90, ασιατική οικονομική κρίση στο τέλος του '90) οδήγησαν σε δραματική αύξηση αυτοκτονιών, ανθρωποκτονιών, γενικής νοσηρότητος, θανάτων και κατάθλιψης".
 
Οι επιστήμονες λένε ότι είναι ξεκάθαρη η συσχέτιση φτώχειας και ψυχικών διαταραχών και επισήμαναν ότι σε αρκετές χώρες ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης παρατηρήθηκε, σε συνάρτηση με την ανεργία, σημαντική αύξηση αυτοκτονιών, κατά καιρούς.
 
Μάλιστα, τονίζουν ότι στις ψυχικές και ψυχοπαθολογικές επιπτώσεις της ανεργίας περιλαμβάνονται: η δυσφορία, η κατάθλιψη, το άγχος, τα ψυχοσωματικά συμπτώματα, η μείωση της ευεξίας και η μείωση της αυτοεκτίμησης.
 
"Όσο πιο μακρά είναι η διάρκεια της ανεργίας, τόσο πιο βαριές είναι οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία" υποστηρίζουν και αναφέρουν ότι υπάρχει αποδεδειγμένη συσχέτιση οικονομικής δυσπραγίας και κατάθλιψης.
 
Έρευνα, σε 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξε ότι σε κάθε αύξηση κατά 1% της ανεργίας αντιστοιχεί αύξηση κατά 0,79% στις αυτοκτονίες και κατά 0,79% στις ανθρωποκτονίες. Αντίθετα, τα τροχαία ατυχήματα μειώνονται κατά 1,39%.
 
Οι καθηγητές ψυχιατρικής δηλώνουν ότι προγράμματα κοινωνικής στήριξης μπορούν να προφυλάξουν από την αυτοκαταστροφή και θέτουν το θέμα της περικοπής των δαπανών για την ψυχική υγεία στη χώρα μας.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση