ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Γρήγορα Ναί, Πρόχειρα Όχι

(1/3) > >>

kdiwavvou:

Σας παραθέτω σύνδεσμο κειμένου το οποίο περιγράφει αδρά και συνοπτικά ένα εργαλείο το οποίο πιθανό να φανεί χρήσιμο στον κλάδο μας
το συγκεκριμένο εργαλείο έχει υλοποιηθεί και κατοχυρωθεί και είναι λειτουργικό, εύχρηστο και με δυνατότητες  επέκτασης / τροποποίησης σε αληθινό χρόνο

Το συγκεκριμένο εργαλείο δεν αποτελεί καινοτομία, σίγουρα υφίστανται παρεμφερή εμπορικά πακετα αλλά πιστεύω πως  μπορεί να παίξει ρόλο καθοριστικό
δεδομένου ότι  :

διατίθεται δωρεάν
απαιτεί την συμβολή και συγκατάθεση  όλων των εμπλεκομένων προκειμένου να αποβεί χρήσιμο και λειτουργικό
δίνει τη δυνατότητα στον Έλληνα Γενικό Ιατρό να  συμμετάσχει ενεργά και ουσιαστικά στην αναγνώριση, πρόληψη και στην διαχείρηση της Νόσου

Το σκεπτικό είναι να κατατεθεί το συγκεκριμένο κείμενο μέσα στις επόμενες ημέρες στο νοσοκομείο στο οποίο ασκούμαι ως ειδικευόμενος, ενδεχομένως μετά από κάποιες τροποποιήσεις  ή / και διορθώσεις [ ορθογραφικές και ενοιολογικές ]

Θα ήμουν ευτυχής εάν αξιολογούσατε την παρούσα πρωτοβουλία και μάλιστα,  με την   σκληροτέρα δυνατή κριτική διάθεση

link [= σύνδεσμος ]   =                      Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Φιλικά ,

kdivavvou

_____________________________________________________________________________________

The mathematics of physics has become ever more abstract, rather than more
complicated. The mind of God appears to be abstract but not complicated.
He also appears to like group theory. -- Tony Zee's "Fearful Symmetry"

_____________________________________________________________________________________

kdiwavvou:
επισυνάπτω επιπλέον υλικό :

σχετικά με την συμβολή της μηχανογράφησης παραμέτρων υγείας στην πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή πρόληψη

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

φιλικά ,
kdiwavvou

tasath:
Καλησπέρα, έριξα μια γρήγορη ματιά στην πρότασή σου. Εξ ορισμού θεωρώ αξιέπαινη την προσπάθεια. Βεβαίως θα υπάρχουν αρκετές παρόμοιες εφαρμογές.

Θα μου επιτρέψεις να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις. Ζητώ συγνώμη εκ των προτέρων αν αναφέρομαι σε κάτι που έχεις καλύψει και μου διέφυγε:

- Νομίζω ότι το πρόβλημα μηχανογράφησης δεν είναι τεχνολογικό αλλά διαδικαστικό. Αυτό ισχύει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και αγγίζει πολιτικές, εργαζομένους, διαδικασίες και αντιλήψεις. Αγγίζεις το τελευταίο και ελπίζω να μην σταθεί εμπόδιο.
- Δεν αναφέρεται πουθενά το capacity της εφαρμογής. Φαντάζομαι ότι στην πλήρη της έκταση θα εξυπηρετούσε εκατοντάδες χρήστες και θα τηρούσε φακέλους χιλιάδων ασθενών. Μια αρχική μελέτη είναι απαραίτητη λοιπόν σχετικά με τους όγκους δεδομένων, ταχύτητες απόκρισης, δυνατότητα παράλληλης εξυπηρέτησης χρηστών (αν υφίσταται).
- Δεν θίγονται θέματα όπως το backup των δεδομένων, η προστασία τους (από μη εξουσιοδοτημένους χρήστες), η δομή της ασφάλειας (ρόλοι-δικαιώματα), το interfacing με άλλα συστήματα, κλπ. Αυτά είναι απαραίτητα σε μια "παραγωγική" χρήση της εφαρμογής.
- Σωστά επιμένεις στο θέμα εκπαίδευσης & εξοικείωσης των πιθανών χρηστών.

Πριν πολλά χρόνια, στα πλαίσια εργασίας για το μάθημα πληροφορικής "Έμπειρα Συστήματα" (expert systems) είχα υλοποιήσει μια πιλοτική εφαρμογή υποστηρικτικής διάγνωσης βάσει συμπτωμάτων για παιδιάτρους. Προφανώς, ως μη ιατρός αλλά πληροφορικάριος, είχα χρησιμοποιήσει αυτούσιο ένα ιατρικό εγχειρίδιο. Σκοπός φυσικά δεν ήταν η πλήρης αποτύπωσή του αλλά η δυνατότητα υλοποίησης και εύκολης καταχώρησης περιεχομένου.
Θυμάμαι ότι είχα δουλέψει με τη γλώσσα LISP που σε τέτοιου είδους εφαρμογές θεωρείτο κορυφαία.
Τι μου θύμισες...

Καλή συνέχεια !

kdiwavvou:

μια  θερμή καλησπέρα από την όμρφη πόλη της Θεσσαλονίκης, ζεσταθήκαν τα μπετά αλλά είναι όμορφη σχεδόν άδεια αυτή η πόλη

--- Παράθεση ---Θα μου επιτρέψεις να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις. Ζητώ συγνώμη εκ των προτέρων αν αναφέρομαι σε κάτι που έχεις καλύψει και μου διέφυγε:
--- Τέλος παράθεσης ---

σχεδόν καθημερινά τίθεται συγκυρία που απαιτεί να ζητήσω συγνώμη για να διεκπεραιώσω , huh [ και είναι μια μορφή υποκρισίας το να προσποιούμαι απολογία ενώ διαφωνώ πως έχω σφάλει ] αλλά νοιώθω αμήχανα όταν μου  ζητούν συγνώμη και προτρέπω τον κόσμο να μην το  κάνει [  άλλωστε με λένε κυριάκο, δεν φορώ γραβάτα, δεν κατέχω τίτλους ευγενείας είτε ακαδημαϊκούς ούτε έχω διατελέσει προκαθήμενος των πρεσβυγενών Πατριαρχείων Ρώμης και Αλεξανδρείας ώστε να έχω το ``αλάθητο`` , να μην επιδέχομαι κριτικής και να απαιτώ  μη αμφισβήτηση της αυθεντίας και των λεγομένων μου ]

σαφώς και δεν έχω καλύψει το θέμα από πολλές πλευρές. ζητούμενο είναι η συζήτηση , το πείραμα και η επαλήθευση. Άλλωστε η πληροφορική δεν είναι το αντικείμενο μου και εδώ είναι που χρειάζεται επίσης συζήτηση. Είναι τελικά δυνατό ο Γενικός Ιατρός να  κάμει πράγματα που επίσημα αποτελούν γνωστικό αντικείμενο -ούργων και -λόγων ; Ή μήπως είναι αντικείμενο του Γενικού Ιατρού το οποίο σφετερίσθηκαν οι -λογοι και -ουργοι ;

--- Παράθεση ---- Νομίζω ότι το πρόβλημα μηχανογράφησης δεν είναι τεχνολογικό αλλά διαδικαστικό. Αυτό ισχύει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και αγγίζει πολιτικές, εργαζομένους, διαδικασίες και αντιλήψεις. Αγγίζεις το τελευταίο και ελπίζω να μην σταθεί εμπόδιο.
--- Τέλος παράθεσης ---

Μου αρέσει αυτή η προσέγγιση. για να είμαι ειλικρινής  δεν κατάλαβα πω ακριβώς προσεγγίζω τις ``αντιλήψεις`` [ αν δεν κάνω λάθος]  και θα επιθυμούσα μια δευτερολογία !

--- Παράθεση ---- Δεν αναφέρεται πουθενά το capacity της εφαρμογής. Φαντάζομαι ότι στην πλήρη της έκταση θα εξυπηρετούσε εκατοντάδες χρήστες και θα τηρούσε φακέλους χιλιάδων ασθενών. Μια αρχική μελέτη είναι απαραίτητη λοιπόν σχετικά με τους όγκους δεδομένων, ταχύτητες απόκρισης, δυνατότητα παράλληλης εξυπηρέτησης χρηστών (αν υφίσταται).

--- Τέλος παράθεσης ---

πολύ εύστοχη παρατήρηση. Σαφώς και δεν έχω καλύψει το θέμα από πολλές πλευρές, επαναλαμβάνω.
Στην πλήρη της έκταση η εφαρμογή εξυπηρετεί έναν και μόνο χρήστη λ.χ τον ιατρό υπηρεσίας στο ΤΕΠ παθολογικού ή στο ΤΕΙ υπερλιπιδαιμίας ή τον ιατρό υπαίθρου στο περιφερικό ιατρέιο λ.χ Ολυμπιάδας

Από όσο το δοκίμασα, πληροφορίες 60 επταήμερων νοσηλειών ενός ασθενούς με πληροφορίες σε όλα τα πεδία που είναι δυνατό να συμπληρωθούν και με επισυναπτόμενα  έγγραφα  έξι εξετάσεων / ημέρα : καταλαμβάνει χώρο  περίπου 80 bytes  άρα 500.000 ασθενείς με αντίστοιχο όγκο πληροφοριών απαιτούν περίπου  0.0372529029 gigabytes

σχετικά με το περιβάλλον :  ubuntu operating system / apache / php 5
Δεν μπορώ να φανταστώ ότι την ώρα λειτουργίας/ εξυπηρέτησης του κοινού  στο  ΤΕΠ / ΤΕΙ ? ΚΥ θα λαμβάνει χώρα επίσηε και ``ερευνητικό έργο`` παρά μόνο καταχώρηση δεδομένων. Αν υπάρχει δίκτυο υπολογιστών φαντάζομαι εαν επαρκεί ο κώδικας ενός φόρουμ , τότε επαρκεί και ο ``ΑΕΤΙΟΣ``

--- Παράθεση ---- Δεν θίγονται θέματα όπως το backup των δεδομένων, η προστασία τους (από μη εξουσιοδοτημένους χρήστες), η δομή της ασφάλειας (ρόλοι-δικαιώματα), το interfacing με άλλα συστήματα, κλπ. Αυτά είναι απαραίτητα σε μια "παραγωγική" χρήση της εφαρμογής.
--- Τέλος παράθεσης ---

Bάσει της ελληνικής νομοθεσίας  : ``scripta manent verba volant``. Αναφέρεται καθημερινή εκτύπωση δεδομένων, καθημερινή και εβδομαδιαία αποθήκευση σε δίσκους ακτίνας και σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους και σαφώς στον κεντρικό server  με επίσης καθημερινή και εβδομαδιαία αποθήκευση σε δίσκους ακτίνας και σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους

εάν μιλάμε για δίκτυο υπολογιστών, υπάρχει η δυνατότητα αναγνώρισησ ΙΡ ώστε ο ιατρός της  ΠΡΠ ακόμη και εάν αποδώσει κωδικό ασφαλείας να μην έχει πρόσβαση εάν το τερματικό δεν βρίσκεται στην κλινική ή στο ΤΕΠ / ΤΕΙ της κλινικής

επίσης η εφαρμογή λειτουργεί με iframe και απενεργοποίηση δεξιου κλικ και σαφώς με κρυπτογραφημένο κώδικα

αν πάλι σε κάθε υπολογιστή υπάρχει διαφορετική βάση δεδομένων λ.χ ΤΕΠ χειρουργικής , ΤΕΙ άνοιας, Γαστρεντερολογικό τμήμα της ΑΠ τότε δεν τίθεται θέμα ασφάλειας και βρίσκεται σε δίκτυο μόνο ο εκτυπωτής για διεκπεραίωση αιτούμενων παρακλινικών εξετάσεων

σχετικά με τη συμβατότητα με λοιπές συσκευές :
το php είναι αξιόπιστος κώδικας και επίσης  ``ανοικτός κώδικας``  δηλαδή μη εμπορικός
υπάρχει το λογισμικό  joker της  siemens που αναγνωρίζει πληροφορίες από σένσορες αλλά καλοπροαίρετα πιστεύω πως αν έρθει εκείνη η ώρα, σίγουρα θα φιλοτιμηθούν υποψήφιοι διδάκτορες μηχανολόγοι να συμβάλλουν στο θεάρεστο προτεινόμενο έργο μηχανογράφησης πληροφοριών υγείας

τώρα όσο αφορά σε αποθήκευση αρχείων  εικόνας και ήχου : αν εγκριθεί κάτι τέτοιο θα είναι σαφώς πλέον οικονομική η αποθήκευση σε δίσκους και σε dvd από την εκτύπωση απεικονιστικών εξετάσεων ψηφιακών και μη σε φιλμ [ και πλέον οικολογικό ]

--- Παράθεση ---- Σωστά επιμένεις στο θέμα εκπαίδευσης & εξοικείωσης των πιθανών χρηστών.
--- Τέλος παράθεσης ---
θαρρώ πως όλοι οι υπάλληλοι γραφείου έχουν πιστοποιητικό πως γνωρίζουν εφαρμογές microsoft και λοιπά πακέτα.

--- Παράθεση ---Πριν πολλά χρόνια, στα πλαίσια εργασίας για το μάθημα πληροφορικής "Έμπειρα Συστήματα" (expert systems) είχα υλοποιήσει μια πιλοτική εφαρμογή υποστηρικτικής διάγνωσης βάσει συμπτωμάτων για παιδιάτρους. Προφανώς, ως μη ιατρός αλλά πληροφορικάριος, είχα χρησιμοποιήσει αυτούσιο ένα ιατρικό εγχειρίδιο. Σκοπός φυσικά δεν ήταν η πλήρης αποτύπωσή του αλλά η δυνατότητα υλοποίησης και εύκολης καταχώρησης περιεχομένου.
Θυμάμαι ότι είχα δουλέψει με τη γλώσσα LISP που σε τέτοιου είδους εφαρμογές θεωρείτο κορυφαία.
--- Τέλος παράθεσης ---

αυτό είναι το πλεονέκτημα. για παράδειγμα, οι λογιστές που ζητούν εφαρμογές δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν εύρυθμα με τους προγραμματιστές και απαιτούνται διορθώσεις και επεξηγήσεις. Αν λοιπόν ο ιατρός έχει την ευχέρεια να περάσει στην εφαρμογή την συσσωρευμένη εμπειρία των πρεσβυτέρων συναδέλφων του αυτομάτως καταξιώνονται οι έμπειροι έλληνες ιατροί γιατί ο τρόπος σκέψης τους  διευκολύνει το έργο των  ειδικευομένων και επισπεύδονται καταστάσεις / διαδικασίες.

όταν με τη σειρά τους οι  πρεσβύτεροι συγγράψουν οδηγίες / κατευθύνσεις  ενδεχομένως με κλινικά κυρίως και λιγότερο επεμβατικά κριτήρια, έχοντας ρίξει το κόστος, αυτομάτως  υπάρχει ζήτηση των νεοτέρων εν  Ελλάδει εκπαιδευσάντων ιατρών και εκτός  ελληνικής επικράτειας όχι ως φθηνών εργατικών χεριών αλλά ως  ενορχηστρωτών  βελτιστοποίησης των πρωτοκόλλων

πλάκα δεν έχει ;
kdiwavvou , just for fun

kdiwavvou:

επίσης δωρεάν μπορεί να εφαρμοστεί σε ΚΥ [ πιλοτικά σαφώς ] η εν λόγω ΕΦΑΡΜΟΓΗ : ΑΕΤΙΟΣ

__________________________________________________________________________________________________________________

facebook link  :

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

__________________________________________________________________________________________________________________
just for fun

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση