Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα
Οι δυσκολίες της επιστροφής στη δραχμή.
Δ. Κουναλάκης:
«Πονούσιν οι πολλοί και σκέπτονται το αίτιον...»
Πώς βίωσαν οι πολίτες τις γιορτές μετά τη «στάση πληρωμών» και τη χιονοστιβάδα φτώχειας και πείνας
Τέτοιες μέρες είναι κανόνας ν' αναζητούνται παλιές χριστουγεννιάτικες ιστορίες Τα παλιά είναι συνήθως... πάντα καλύτερα Χριστούγεννα! Ιδιαίτερα σε δύσκολες εποχές. Οσο πιο μακριά βρίσκονται από το παρόν, τόσο παραδεισιακές διαστάσεις παίρνουν! Σαν να υπήρχαν χρόνια που δένανε τα σκυλιά με τα λουκάνικα, νικούσε η αγάπη και βασίλευε παντού η ειρήνη!
Σ' αντίθεση με την τάση επιστροφής τις μέρες μας στους... παλιούς, καλούς καιρούς, ας γυρίσουμε πίσω στον Δεκέμβριο του 1893. Τη χρονιά, τον μήνα και τις γιορτές, που σημαδεύει το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν».
Τυπικά, η χρεοκοπία εξαγγέλθηκε την πρώτη Δεκεμβρίου (13 με το νέο ημερολόγιο) με την κατάθεση νομοσχεδίου. Μέσα σε 10 ημέρες, αυτό και άλλα 2 νομοσχέδια είχαν γίνει νόμοι του κράτους (9-10 Δεκεμβρίου). Στις 28 Δεκεμβρίου κατατέθηκε και ο πρώτος προϋπολογισμός της χρεοκοπίας, που θα ψηφισθεί, όμως, μετά 3 μήνες.
«Πονούσιν οι πολλοί και σκέπτονται το αίτιον...»
Ειπωμένη ή όχι από τον Τρικούπη, στις εισηγητικές ομιλίες του για το πρώτο νομοσχέδιο ή τον προϋπολογισμό, μ' αυτές ακριβώς τις λέξεις, η εμβληματική νεοελληνική φράση σήμαινε επισήμως τον «προσωρινό διακανονισμό του χρέους» - αυτός ήταν ο τίτλος του νόμου (ΒΡ-ΣΤ/93). Στην πράξη συνεπαγόταν την άμεση αναστολή καταβολής των χρεολυσίων στους διεθνείς δανειστές του Δημοσίου και τη δραστική περικοπή (κατά 70%) των τόκων στους κατόχους ελληνικών ομολογιών.
Διαμαρτυρίες
Οσα διαδραματίστηκαν τότε έχουν γίνει τελευταία πολύ γνωστά, αλλά ας θυμηθούμε μερικά ακόμη για ν' αποτυπωθεί καλύτερα ο χαρακτηρισμός «γιορτές φτώχειας». Ξέσπασε θύελλα διαμαρτυριών κατά του Τρικούπη σε Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο, που αξίωσαν την επιβολή διεθνούς ελέγχου στις εισπράξεις του Δημοσίου. Αλλά και στην Ελλάδα από την αντιπολίτευση.
Αυτό που συνήθως δεν αναφέρεται με σαφήνεια είναι ότι ο Τρικούπης δεν τράπηκε σε φυγή. Εμεινε στην κυβέρνηση μετά τη χρεοκοπία και προσπάθησε να πετύχει τον «διακανονισμό». Οι προσπάθειες δεν είχαν αποτελέσματα. Οπως άλλωστε και των διαδόχων του. Θα χρειαστεί ένας πόλεμος για να υποταγεί η Ελλάδα στις απαιτήσεις των δανειστών και να επιβληθεί ο Διεθνής Οικονομικός Ελεγχος (1898).
Πώς όμως βίωνε τη χρεοκοπία η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών. Οδηγός μας ο αντιτρικουπικός Τύπος, καθώς οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες αποφεύγουν τις περιγραφές. Παρά το γεγονός ότι οι δημοσιογραφικοί κανόνες της εποχής επιτάσσουν αναλυτικά ρεπορτάζ για την κίνηση στην εορταστική αγορά και τις τιμές των ειδών πλατιάς κατανάλωσης. Σε μια μάλιστα απ' αυτές ο ρεπόρτερ της παρακάμπτει τον σχετικό σκόπελο μ' ευφάνταστο τρόπο: «-Πώς πήγε εφέτος η δουλειά; ρωτά τον κρεοπώλη.
-Καλά, δόξα τω Θεώ! Ο κόσμος λεπτά δεν έχει λένε και λεπτά ξοδεύει. Μυστήριον...».
Ο αντικυβερνητικός Τύπος εκπέμπει με διαφορετικούς τρόπους, σ' άλλο μήκος κύματος:
-«Πάντες (στην αγορά) με κεκλιμένας τας κεφαλάς και την κατήφειαν εις το πρόσωπο εζωγραφισμένην... Η εξοικονόμησις του άρτου είνε το μόνον μέλημα πάντων των οικογενειαρχών...».
-«Πανταχού ερείπια. Αι εορταί προκαλούσαι συγκρίσεις θλιβεράς παρουσιάζωσι την κατάστασιν του τόπου υπό πάσαν αυτής αλγεινότητα. Και πονούσιν οι πολλοί και σκέπτονται και ζητούσι το αίτιον της δυσπραγίας...
Παρά τις συνηθισμένες αντιπολιτευτικές υπερβολές η συγκεκριμένη διαπίστωση δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Στα σατιρικά κείμενα χρησιμοποιούνται πολύ σκληρότερες εκφράσεις: «Ευθύς τραπέζι στρώσετε, βάλτε το φαγητό σας/ κι αν άλλο τι δεν έχετε να φάτε τ' απ' αυτό σας». Ενώ ένα άλλο μπροστά στις γενικές περικοπές σαρκάζει: «Απεφασίσθη υπό της Κυβερνήσεως να ψαλιδισθή και η σημαία μας...».
Εκείνα τα «Χριστούγεννα ήτο πένθιμα δια την κοινωνίαν». Κατά γενική ομολογία, τα έκανε δυσβάσταχτα ο «εξευτελισμός» της χώρας στα μάτια των Ευρωπαίων από το «κανόνι» της χρεοκοπίας.
Ολοι, όμως, προσβλέπανε σε καλύτερο μέλλον. Υπήρχε κάποια αισιοδοξία...
Πλήθη φτωχών και ζητιάνων
Ιδού ένα σταχυολόγημα από «σκέψεις που υπαγορεύουν τα Χριστούγεννα εις τους εκ των Ορθοδόξων ελευθέρους Ελληνας, τους οποίους κατέστησε πτωχούς και εξηυτελισμένους η εν τη Πολιτεία επικράτησις ανθρώπων αναξίων»: «Δεν ήρκεσε εις την Ελλάδα το ότι εκ των πραγμάτων απεδείχθη μη έχουσα τας δυνάμεις ν' ανταποκριθή εις τας επιπολαίους, τας αλογίστως αναληφθείσας υποχρεώσεις ως Κράτους. Ηθέλησεν εις την απόδειξιν της οικονομικής αδυναμίας της να προσθέση την απόδειξιν της ηθικής αναξιότητος...».
«Δεν είναι τοιούτος ο λαός της και το αποδεικνύει η Ιστορία του ολόκληρος και δη η των τελευταίων ετών... Υπεβλήθη στερήσεις και θυσίας, όπως επαρκέση εις πάσας τας υποχρεώσεις προς τους δανειστάς του...».
«Πλήθος άπειρον επαιτών. Μη φαινόμενον εις τον πολύν κόσμον, πλήθος στερούμενον του άρτου και γυμνητεύον ανεφάνη. Δεν είχομεν φαντασθή ποτέ τας Αθήνας περικλειούσας τοσαύτην δυστυχίαν, ουδέ τόσον αριθμόν πτωχών...». Ο μόνος πλούτος, έγραφε μελαγχολικά χρονογράφος των ημερών, «ο διαχυθείς εις τας Αθήνας ήτο ο πλουσιοπαρόχως λούσας αυτάς ήλιος και ο μόνος κυκλοφορήσας χρυσός αι ακτίναι αυτού. Το μόνον το οποίον δεν φοβούμεθα μη χάσωμεν...».
Δεν ήταν απολύτως ακριβής. Αφενός μεν επειδή στα σαλόνια των ημερών έρρεε πλούτος. Αφετέρου ακολούθησαν καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες. Μαζί με τα νερά ερχόταν κι ο νέος χρόνος «όστις βρίσκει την Ελλάδα σε κακό και μαύρο χάλι/και τα άμοιρα παιδιά της πάντα γυμνά και πεινασμένα/κι απ' όλη την Ευρώπη τα πτωχά αδικημένα.../κι είμεθα μικροί μεγάλοι διά το φρενοκομείον/κι η πατρίς η καϋμένη εις τους Φράγκους πωλημένη...».
(Τ' αποσπάσματα προέρχονται από τις εφημερίδες ΑΣΤΥ, ΕΦΗΜΕΡΙΣ, ΠΡΩΪΑ, ΡΩΜΗΟΣ, ΝΕΟΣ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ, ΚΑΙΡΟΙ και ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ)
«ΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣΩΜΕΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΑΘΗΜΑΤΩΝ»
Οι επιπτώσεις της χρεοκοπίας, εκτός των άλλων, ωθούσαν και σε σκέψεις για να γίνουν τα παθήματα του παρόντος μαθήματα για το μέλλον. «Ολαι αι περιουσίαι, όλα τα κεφάλαια, όλαι οι πρόσοδοι, όλα της εργασίας τα ανταλλάγματα εμειώθησαν», σημειώνουν οικονομολόγοι και οικονομολογούντες. Αλλοι αποδίδουν την ευθύνη στις τράπεζες και στους «χρυσοκάνθαρους», στους «Φράγκους» (ξένους) πιστωτές, στην κυβερνητική αβουλία. «Εν τη ειρήνη της οικογενειακής εστίας, ας μελετήσωμεν επί των παθημάτων», προτρέπουν πολλοί...
ΒΑΘΙΕΣ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Σε καιρούς γενικευμένης φτώχειας και ανυπαρξίας δομών κοινωνικής πρόνοιας η αλληλεγγύη βρίσκεται διαχρονικά στην ημερήσια διάταξη. Το φαινόμενο έχει βαθιές ελληνικές ρίζες. Εκκληση κάνουν εφημερίδες όπως και πολλοί φορείς στα φιλάνθρωπα αισθήματα των εχόντων: «Εάν εις άλλους χρόνους απόλυτος παρίστατο η ανάγκη της συνδρομής των δυναμένων υπέρ των ενδεών, το έτος τούτο η ανάγκη αύτη παρίσταται επιτακτικωτέρα...». Οι εκκλήσεις δεν μένουν χωρίς αντίκρισμα.
Τ. Κατσιμάρδος
katsimar@yahoo.gr
Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Gatekeeper:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΚαθημερινή, 14/12/2011.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
--- Τέλος παράθεσης ---
Η πλήρης μελέτη του Πανεπιστημίου IESEG School of Management.
Leaving the euro zone: a user’s guide
Loumakis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΟ συνονόματος Καζάκης είναι για μένα στο ίδιο τσουβάλι με τους διάφορους πολιτικούς της αρπακτής όσο δεν έχω βρει κανένα άρθρο του με ημερομηνία πριν το 2007 που να περιγράφει την σημερινή κατάσταση και να προτείνει διαφορετική λύση. Προφήτης μετά Χριστό, δεν με εκφράζει.
Την απάντηση σου την διάβασα, αλλά ξεκάθαρες απαντήσεις δεν είναι.
Οι ερωτήσεις μου είναι σαφείς παραπάνω. Πάνω από μια μικρή παράγραφος απάντηση ανά ερώτηση αρχίζει να είναι φιλοσοφία. Και θα ήθελα μια σαφή απάντηση. Διάβασα και τα φυλλάδια. Και πάλι δεν πήρα απάντηση. Τον έχω ακούσει πολλές φορές στα Κρητικά κανάλια, έχω στείλει αυτές τις ερωτήσεις, το αποτέλεσμα: Είτε δεν του τις θέτανε, είτε αερολογούσε και δεν απαντούσε.
Εάν εσένα σου απαντήσει, γράψε τι απαντάει.
--- Τέλος παράθεσης ---
Να το επαναλάβω, λοιπόν, αν και νομίζω ηταν ξεκάθαρο. Το πραγματικό εισόδημα (η αγοραστικη δύναμη του εισοδήματος) των εργαζομενων θα μειωθεί είτε εντός ευρωζώνης (λογω περικοπών), είτε εκτός αυτής (λογω υποτίμησης του νεου νομίσματος). Αρα δεν υπάρχει διαφορά εαν συγκρίνουμε τις δύο επιλογές σε βραχυπρόθεσμη κλίμακα, δηλαδή τι θα γίνει π.χ. τα επόμενα 1-2 χρόνια. Η διαφορά είναι μεσο- και μακρο-πρόθεσμα. Σε περίπτωση παραμονης στην ευρωζώνη, η μείωση του εισοδήματος θα εξακολουθήσει, θα είναι συνεχής μεσω αλλεπάλληλων μνημονίων και χωρίς τέλος. Στην περίπτωση εξόδου απο το ευρώ, συνδυασμένη με μερική διαγραφή χρέους, θα ακολουθήσει ανάκαμψη, γιατί η Ελληνικη οικονομία θα πορευθεί ελεύθερη απο τη δεσμευση της νομισματικης σταθερότητας (που επιτυγχανεται με διαρκη εσωτερικη υποτίμηση) και των αλλεπάλληλων δανείων για εξυπηρέτηση του μη βιώσιμου χρέους μας. Να θυμίσω ότι ο αισιόδοξος (!) στόχος της συμφωνιας της 27ης Οκτωβρίου 2011 είναι χρέος το 2020 στο 120% του ΑΕΠ, μετα από ρυθμό ανάπτυξης 4,5% . Με άλλα λόγια σε 10 χρόνια και εφ' όσον όλα κυλήσουν κατά τον καλύτερο δυνατό και τον πλησιέστερο στις προβλεψεις τρόπο θα βρισκόμαστε, από οικονομική άποψη, εκεί που ξεκινήσαμε το 2009. Από κοινωνική και εθνική άποψη ας μη το συζητάμε. Η κοινωνία θα είναι εξαντλημένη, η χώρα ξεπουλημένη στους δανειστες της και οσοι επιβιώσουν θα παίρνουν αντικαταθλιπτικά για να καταφερουν να συνεχίσουν τη ζωή τους στην επίγεια κόλαση (αν εχουν χρηματα και περιθαλψη να τα αγοράσουν, διαφορετικά η αυτοκτονία θα είναι για πολλούς συμφερότερη λύση). Για να χρησιμοποιήσω μια παρομοίωση, η χώρα μας, η κοινωνία μας, με τα βαρίδια της νομισματικης σταθερότητας του ευρώ και του δημόσιου χρέους σταθερά προσδεδεμένα επάνω της, βρίσκεται σε τροχιά συνεχούς και ατελεύτητης βύθισης στην άβυσσο της οικονομικης και κοινωνικης εξαθλίωσης και της εθνικης υποδούλωσης. Μόνο η απελευθέρωση από αυτά τα βαρίδια θα της επιτρέψουν αναζωογονητική ανάδυση στην επιφάνεια. Οσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσει αυτή την αλήθεια η πλειονότητα του Ελληνικού λαού, που αφελώς εξαπατάται απο την προπαγάνδα και τα απατηλά ιδιοτελή κηρύγματα των εγχώριων φερεφώνων των ξένων πιστωτών μας, τόσο γρηγορότερα θα ελθει η σωτηρία της χώρας και με τον λιγότερο οδυνηρό τρόπο. Διότι η οικονομική κρίση μοιάζει με την ανθρώπινη αρρώστια. Οσο νωρίτερα κάνεις ορθη διάγνωση και εφαρμόσεις την κατάλληλη θεραπεία, τόσο το καλύτερο, όσο αργείς, είτε εισαι αναγκασμένος να προσφύγεις σε επώδυνες θεραπείες, είτε μειώνεις τη πιθανότητα πλήρους αποκατάστασης της υγείας.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΟ συνονόματος Καζάκης είναι για μένα στο ίδιο τσουβάλι με τους διάφορους πολιτικούς της αρπακτής όσο δεν έχω βρει κανένα άρθρο του με ημερομηνία πριν το 2007 που να περιγράφει την σημερινή κατάσταση και να προτείνει διαφορετική λύση..............................................................
--- Τέλος παράθεσης ---
Ακόμα και αν είναι ετσι όπως ισχυρίζεσαι, ότι δηλαδή δεν ειχε προβλεψει την κατασταση πριν το 2007, από κι ως πού στερείται το δικαίωμα να υποστηρίζει μία λύση που συνέλαβε καθυστερημένα, έστω (δηλαδή υποθετικά πάντα, με βαση τον ισχυρισμο σου). Για να χρησιμοποιήσω μια παρομοίωση από τα καθ'ημάς, εσύ δεν ετυχε ποτε να αναθεωρήσεις μια αρχική διάγνωση που έκανες σε καποιο ασθενή σου; Κι αν ίσως μεχρι σήμερα δεν μετέβαλες ποτέ την αρχικη σου διάγνωση, επειδή είσαι σχετικά νέος στο επάγγελμα, πιστεύεις ότι είσαι τέλειος και αλάθητος, ώστε να μη φτάσεις ποτε σ΄αυτό το σημείο, να παραδεχθείς δηλαδη ότι έσφαλες, ότι εκανες λάθος; Μη γίνεσαι, λοιπόν, σκληρός και άτεγκτος κριτής, γιατί ίσως κάποτε βρεθείς σε θέση κρινόμενου, εκλιπαρώντας επιείκεια.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος...................Προφήτης μετά Χριστό, δεν με εκφράζει............................
--- Τέλος παράθεσης ---
Μετά Χριστόν; Μα, ίσα-ίσα, ο άνθρωπος προσπαθεί να πείσει την Ελληνική κοινη γνωμη να φύγουμε από το ευρώ πρίν είναι πολύ αργά, πριν καταστραφούμε και υποδουλωθούμε οριστικά και αμετάκλητα και μάλιστα το κάνει αυτό κόντρα στην προπαγάνδα των ευρώφιλων παπαγάλων. Επιπλέον, και μόνη η ύπαρξη διϊστάμενων απόψεων αποδεικνύει ότι βρισκομαστε ακόμη σε "προ Χριστού" κατάσταση. "Μετα Χριστόν" όλοι συμφωνούν, αφού το γεγονός είναι πλέον τετελεσμένο. Μόνο που στην περίπτωση μας θα είναι τραγικά ηλίθιο να αναμένουμε παθητικά ως θεατές την έκβαση της ιστορίας, γιατί αυτή θα είναι η καταστροφή της Ελλάδας.
Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Να το επαναλάβω, λοιπόν, αν και νομίζω ηταν ξεκάθαρο. Το πραγματικό εισόδημα (η αγοραστικη δύναμη του εισοδήματος) των εργαζομενων θα μειωθεί είτε εντός ευρωζώνης (λογω περικοπών), είτε εκτός αυτής (λογω υποτίμησης του νεου νομίσματος). Αρα δεν υπάρχει διαφορά εαν συγκρίνουμε τις δύο επιλογές σε βραχυπρόθεσμη κλίμακα, δηλαδή τι θα γίνει π.χ. τα επόμενα 1-2 χρόνια. Η διαφορά είναι μεσο- και μακρο-πρόθεσμα. Σε περίπτωση παραμονης στην ευρωζώνη, η μείωση του εισοδήματος θα εξακολουθήσει, θα είναι συνεχής μεσω αλλεπάλληλων μνημονίων και χωρίς τέλος. Στην περίπτωση εξόδου απο το ευρώ, συνδυασμένη με μερική διαγραφή χρέους, θα ακολουθήσει ανάκαμψη, γιατί η Ελληνικη οικονομία θα πορευθεί ελεύθερη απο τη δεσμευση της νομισματικης σταθερότητας (που επιτυγχανεται με διαρκη εσωτερικη υποτίμηση) και των αλλεπάλληλων δανείων για εξυπηρέτηση του μη βιώσιμου χρέους μας. Να θυμίσω ότι ο αισιόδοξος (!) στόχος της συμφωνιας της 27ης Οκτωβρίου 2011 είναι χρέος το 2020 στο 120% του ΑΕΠ, μετα από ρυθμό ανάπτυξης 4,5% . Με άλλα λόγια σε 10 χρόνια και εφ' όσον όλα κυλήσουν κατά τον καλύτερο δυνατό και τον πλησιέστερο στις προβλεψεις τρόπο θα βρισκόμαστε, από οικονομική άποψη, εκεί που ξεκινήσαμε το 2009. Από κοινωνική και εθνική άποψη ας μη το συζητάμε. Η κοινωνία θα είναι εξαντλημένη, η χώρα ξεπουλημένη στους δανειστες της και οσοι επιβιώσουν θα παίρνουν αντικαταθλιπτικά για να καταφερουν να συνεχίσουν τη ζωή τους στην επίγεια κόλαση (αν εχουν χρηματα και περιθαλψη να τα αγοράσουν, διαφορετικά η αυτοκτονία θα είναι για πολλούς συμφερότερη λύση). Για να χρησιμοποιήσω μια παρομοίωση, η χώρα μας, η κοινωνία μας, με τα βαρίδια της νομισματικης σταθερότητας του ευρώ και του δημόσιου χρέους σταθερά προσδεδεμένα επάνω της, βρίσκεται σε τροχιά συνεχούς και ατελεύτητης βύθισης στην άβυσσο της οικονομικης και κοινωνικης εξαθλίωσης και της εθνικης υποδούλωσης. Μόνο η απελευθέρωση από αυτά τα βαρίδια θα της επιτρέψουν αναζωογονητική ανάδυση στην επιφάνεια. Οσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσει αυτή την αλήθεια η πλειονότητα του Ελληνικού λαού, που αφελώς εξαπατάται απο την προπαγάνδα και τα απατηλά ιδιοτελή κηρύγματα των εγχώριων φερεφώνων των ξένων πιστωτών μας, τόσο γρηγορότερα θα ελθει η σωτηρία της χώρας και με τον λιγότερο οδυνηρό τρόπο. Διότι η οικονομική κρίση μοιάζει με την ανθρώπινη αρρώστια. Οσο νωρίτερα κάνεις ορθη διάγνωση και εφαρμόσεις την κατάλληλη θεραπεία, τόσο το καλύτερο, όσο αργείς, είτε εισαι αναγκασμένος να προσφύγεις σε επώδυνες θεραπείες, είτε μειώνεις τη πιθανότητα πλήρους αποκατάστασης της υγείας.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΟ συνονόματος Καζάκης είναι για μένα στο ίδιο τσουβάλι με τους διάφορους πολιτικούς της αρπακτής όσο δεν έχω βρει κανένα άρθρο του με ημερομηνία πριν το 2007 που να περιγράφει την σημερινή κατάσταση και να προτείνει διαφορετική λύση..............................................................
--- Τέλος παράθεσης ---
Ακόμα και αν είναι ετσι όπως ισχυρίζεσαι, ότι δηλαδή δεν ειχε προβλεψει την κατασταση πριν το 2007, από κι ως πού στερείται το δικαίωμα να υποστηρίζει μία λύση που συνέλαβε καθυστερημένα, έστω (δηλαδή υποθετικά πάντα, με βαση τον ισχυρισμο σου). Για να χρησιμοποιήσω μια παρομοίωση από τα καθ'ημάς, εσύ δεν ετυχε ποτε να αναθεωρήσεις μια αρχική διάγνωση που έκανες σε καποιο ασθενή σου; Κι αν ίσως μεχρι σήμερα δεν μετέβαλες ποτέ την αρχικη σου διάγνωση, επειδή είσαι σχετικά νέος στο επάγγελμα, πιστεύεις ότι είσαι τέλειος και αλάθητος, ώστε να μη φτάσεις ποτε σ΄αυτό το σημείο, να παραδεχθείς δηλαδη ότι έσφαλες, ότι εκανες λάθος; Μη γίνεσαι, λοιπόν, σκληρός και άτεγκτος κριτής, γιατί ίσως κάποτε βρεθείς σε θέση κρινόμενου, εκλιπαρώντας επιείκεια.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος...................Προφήτης μετά Χριστό, δεν με εκφράζει............................
--- Τέλος παράθεσης ---
Μετά Χριστόν; Μα, ίσα-ίσα, ο άνθρωπος προσπαθεί να πείσει την Ελληνική κοινη γνωμη να φύγουμε από το ευρώ πρίν είναι πολύ αργά, πριν καταστραφούμε και υποδουλωθούμε οριστικά και αμετάκλητα και μάλιστα το κάνει αυτό κόντρα στην προπαγάνδα των ευρώφιλων παπαγάλων. Επιπλέον, και μόνη η ύπαρξη διϊστάμενων απόψεων αποδεικνύει ότι βρισκομαστε ακόμη σε "προ Χριστού" κατάσταση. "Μετα Χριστόν" όλοι συμφωνούν, αφού το γεγονός είναι πλέον τετελεσμένο. Μόνο που στην περίπτωση μας θα είναι τραγικά ηλίθιο να αναμένουμε παθητικά ως θεατές την έκβαση της ιστορίας, γιατί αυτή θα είναι η καταστροφή της Ελλάδας.
--- Τέλος παράθεσης ---
Το ότι θα μειωθεί είτε εντός είτε εκτός της ευρωζώνης χαίρομαι που άρχισε να το παραδέχεται, γιατί στα τοπικά κανάλια στην αρχή τουλάχιστον το στρούφιζε.....
Αρά χαίρομαι που δεν διαφωνούμε ότι για τον εργαζόμενο το εισόδημα του θα μειωθεί έτσι κι αλλιώς.
Πάμε τώρα στην επόμενη μέρα.... πριν πάμε στο μακροπρόθεσμο...:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕάν εγώ σήμερα έχω ευρώ στην Ελβετία (ή άλλο sic μέρος που δεν θα σας αποκαλύψω) και τα φέρω σταδιακά μετά, θα έχω πολλαπλάσια αγοραστική δύναμη από αυτή που έχω τώρα;
Άρα τι θα κερδίσει ο εργαζόμενος εάν δεν υποστεί μείωση των μισθών αλλά αρχίσει να πληρώνεται σε δραχμές; Πάλι δεν του μείωσαν το μισθό του;
--- Τέλος παράθεσης ---
Και πολλοί θα είναι χαρούμενοι με δις ευρώ σε ελβετικές τράπεζες που θα περιμένουν να περάσουμε στην δραχμή να γίνει μια υποτίμηση το ελάχιστο 50% και να τα ξαναφέρουν στην Ελλάδα όπου πλέον θα αγοράσουν ότι ακίνητη περιουσία υπάρχει και ότι κινητή περιουσία είναι διαθέσιμη και τον Καζάκη μαζί.
Και η ερώτηση μου ήταν σαφής: Εάν περάσουμε στην δραχμή, θα απαγορέψει την είσοδο κεφαλαίων από το εξωτερικό;
- Αν απαγορέψει, περάσαμε σε μια κλειστή χώρα όπως η πρώην ΕΣΔΔ, η πρώην Κούβα, η νυν Κορέα, η νυν Κίνα. Και εκεί φυσικά το ΑΕΠ μαγειρεύεται πιο καλά από ότι η στατιστική υπηρεσία. Να σου θυμίσω ότι γιος και νυν κυβερνήτης της Κορέας μοίρασε στο λαό ψάρια να φάνε για να μπορούν να κλάψουν τον πατέρα του.....
- Αν δεν απαγορέψει, δεν θα μας έχουν αγοράσει όλα τα λαμόγια της Ελλάδος με φράγκα στο εξωτερικά και τα διάφορα οικονομικά τραστ; Χειρότερα υπόδουλοι δεν θα είμαστε τότε;
Ότι από τα δύο παραπάνω και να γίνει τα αντικαταθλιπτικά τα χρειαζόμαστε και θα ζοριστούμε άσχημα. Ο τρίτος δρόμος μας τελείωσε.... μια απάτη ήταν. Η διαφορά είναι ότι ο Καζάκης υπόσχεται πράγματα χαϊδευοντας τα αυτιά των καλομαθημένων. Και με αυτή την έννοια δεν έχει καταλάβει το λάθος του, στην κοσμάρα του βρίσκεται ακόμη.
Επειδή όμως δεν είμαι κλειστός σε τίποτα και όλα τα αξιολογώ, θα με ενδιέφερε πάντως να μάθω ξεκάθαρα τι άποψη έχει στην ερώτηση:
Εάν περάσουμε στην δραχμή, θα απαγορέψει την είσοδο κεφαλαίων από το εξωτερικό;
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος (ΗΜΕΡΗΣΙΑ 4/1)
Μία λύση – σοκ προκρίνει για τη σωτηρία της Ελλάδας το πρακτορείο Bloomberg. Σε ανάλυσή του τάσσεται «κατά» της εξόδου της χώρα μας από το ευρώ και «υπέρ» της βάναυσης ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας με μισθούς πείνας για … υπάκουους εργαζομένους!
Μία λύση – σοκ προκρίνει για τη σωτηρία της Ελλάδας το πρακτορείο Bloomberg. Σε ανάλυσή του τάσσεται «κατά» της εξόδου της χώρα μας από το ευρώ και «υπέρ» της βάναυσης ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας με μισθούς πείνας για … υπάκουους εργαζομένους!
Με άλλα λόγια το αμερικανικό πρακτορείο θεωρεί ως μόνη διέξοδο την εσωτερική υποτίμηση, δηλαδή την άμεση και βίαιη περικοπή των μισθών η οποία με τη σειρά της θα προκαλέσει επίμονα υψηλό ποσοστό ανεργίας, με αποτέλεσμα να χάσουν οι εργαζόμενοι τη διαπραγματευτική τους ισχύ…
Στην ανάλυση επισημαίνεται ότι η Ελλάδα όσο και άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης έχουν μπροστά τους χρόνια οικονομικών δυσχερειών, ακόμη και εάν αναδιαρθρώσουν το χρέος τους. Οι προοπτικές είναι τόσο ζοφερές, ώστε σύμφωνα με μία «σχολή», θα ήταν καλύτερα εάν βρισκόντουσαν εκτός ευρώ, παρά το άμεσο κόστος της εξόδου.
Σύμφωνα όμως με το Bloomberg ακόμη και μετά την πληρωμή των «προστίμων», η ανάσταση των εθνικών νομισμάτων και η ανάκτηση του ελέγχου της νομισματικής πολιτικής θα προκαλούσαν αντίστοιχα προβλήματα με αυτά που θα έλυναν.
Οι υποστηρικτές μίας εξόδου από το ευρώ προτείνουν η Ελλάδα να λύσει βραχυπρόθεσμα το πρόβλημα δανεισμού, μέσω χρεοκοπίας ή άλλου τρόπου και να σταματήσει να έχει ελλειμματικούς προϋπολογισμούς. Θα έπρεπε όμως ακόμη να αντιμετωπίσει την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, υποστηρίζει το Bloomberg.
Το κόστος εργασίας αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια πολύ γρηγορότερα απ' ό,τι στη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρωζώνη, κάνοντας ακριβότερες τις εξαγωγές και φτηνότερες τις εισαγωγές. Σαν αποτέλεσμα, παρουσιάζονται χρόνια εμπορικά ελλείμματα που χρηματοδοτούνται με συνεχή δανεισμό.
Εάν μπορούσε να υποτιμήσει η χώρα μία «νέα δραχμή», θα μείωνε τις τιμές στις εξαγωγές και θα αύξανε τις τιμές στις εισαγωγές. Λόγω του ότι δεν έχει αυτή την επιλογή, πρέπει να βελτιώσει βιαιότερα την ανταγωνιστικότητα: με μειώσεις μισθών σε συνδυασμό με υψηλή ανεργία, ώστε να καμφθεί η διαπραγματευτική ισχύς των εργαζόμενων.
Οι συντάκτες του Bloomberg σημειώνουν ότι στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τότε η καταστροφή θα ήταν μεγαλύτερη: Οι καταθέτες θα έσπευδαν στις τράπεζες για να βγάλουν τα ευρώ τους εκτός Ελλάδας πριν μετατραπούν σε δραχμές. Οι οφειλέτες θα συνεχίσουν θα χρωστούν σε ευρώ στους εκτός Ελλάδας δανειστές τους και, με την αυτονόητη άμεση υποτίμηση της νέας δραχμής, η εξυπηρέτηση των οφειλών τους θα ήταν δυσκολότερη, προκαλώντας νέο κύμα χρεοκοπιών.
Συγκρίνοντας τις δύο επιλογές, μία αναδιάρθρωση χρέους σε συνδυασμό με μία εσωτερική ή οικονομική υποτίμηση -όσο δύσκολη και να είναι- φαίνεται προτιμότερη, κατά τους ίδιους.
Οι μεγάλες περικοπές αμοιβών, εν μέσω της απαραίτητης ύφεσης για να επιβληθούν, δεν χρειάζεται να συνοδεύονται από το ίδιο τεράστιο κόστος προσαρμογής. Ένας συνδυασμός αυξημένου ΦΠΑ και μικρότερης φορολογίας εισοδήματος από εργασία προσομοιάζει με μία υποτίμηση νομίσματος, καθώς αυξάνει τιμές των εισαγωγών σε σχέση με τις τιμές των εξαγωγών, μειώνει χωρίς άλλη παρέμβαση τις πραγματικές αποδοχές.
Είναι αλήθεια, παραδέχεται το άρθρο, ότι και μετά από τα παραπάνω η Ελλάδα θα έπρεπε να διατηρήσει υπό αυστηρό έλεγχο τις αποδοχές, ώστε να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση