Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ
Ο ΕΟΠΥΥ σε αριθμούς.
Argirios Argiriou:
19/11/2015
του Βασίλη Βενιζέλου.
Μετρούν λανθασμένα την κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη μόνον επί της σχετικής δαπάνης του... ΕΟΠΥΥ!
"Η κατά κεφαλή δαπάνη για φάρμακα σημείωσε την τελευταία πενταετία μία μείωση της τάξης του 60%. Από τα 455 ευρώ το 2009 έπεσε στα 200 ευρώ το 2014. Στην ΕΕ η μείωση της δαπάνης ανήλθε στο 20% (από τα 340 ευρώ στα 285 ευρώ)".
Αυτά τα πλασματικά στοιχεία παρουσίασε για άλλη μία φορά ο πρώην γενικός γραμματέας Υγείας Νίκος Πολύζος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 4ο πανελλήνιο συνέδριο ασθενών, αυτά τα πλασματικά στοιχεία χρησιμοποιεί τώρα και η φαρμακοβιομηχανία προκειμένου να ισχυρισθεί ότι έχει καταρρεύσει η κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη στην χώρα μας...
Η πραγματικότητα είναι ότι ο Νίκος Πολύζος και η φαρμακοβιομηχανία μιλούν μόνον για ένα μικρό μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης στην χώρα μας, μιλούν μόνον για την δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και επί αυτής υπολογίζουν την κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη για την χώρα μας, υπολογισμοί οι οποίοι είναι καταφανώς λανθασμένοι, καθώς η κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη στις χώρες του ΟΟΣΑ, άρα και στην Ελλάδα, υπολογίζεται επί της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης. Άλλωστε, και τα κέρδη και οι τζίροι της φαρμακοβιομηχανίας επί της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης υπολογίζονται, εάν θέλουμε να είμαστε και ακριβείς και ειλικρινείς.
Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2013, όπως τα επεξεργασθηκε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, πρώτη στην κατα κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη είναι οι ΗΠΑ με 1.026 δολλάρια, δεύτερη η Ιαπωνία με 752 δολλάρια και τρίτη η Ελλάδα με 721 δολλάρια...
Ακολουθούν ο Καναδάς με 713 δολλάρια, η Γερμανία με 678 δολλάρια, η Ελβετία με 666 δολλάρια, η Ιρλανδία με 652 δολλάρια, το Βέλγιο με 603 δολλάρια, η Γαλλία με 596 δολλάρια και η Αυστραλία με 590 δολλάρια.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ πάντα, οι αιτίες για το γεγονός ότι η κατα κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη διατηρείται σε αυτές τις χώρες σε τόσο υψηλά επίπεδα οφείλεται στην γήρανση του πληθυσμού, στην αυξανόμενη διαδοση των χρονίων νόσων και στην εισαγωγή νέων, καινοτόμων - και φυσικά ακριβών - φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
07/12/2015
Μια ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του διαβήτη στη χώρα μας, παρουσιάστηκε σήμερα σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τους εκπροσώπους του Τύπου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την MSD, γνωστή και ως Merck & Co., Inc., Kenilowrth, NJ, USA, στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, που αποτελεί μια από τις ηγέτιδες εταιρείες στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη παγκοσμίως.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία πάθηση με εντεινόμενη νοσηρότητα, η οποία καθίσταται μείζον πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία. Η ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της μελλοντικής εξέλιξης της νόσου, της χρήσης υπηρεσιών Υγείας από την πλευρά του ασθενούς, και, φυσικά, του κόστους. Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, το 3% έως 6% των συνολικών δαπανών Υγείας, δαπανώνται κάθε χρόνο για την αντιμετώπιση του διαβήτη.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), το κόστος ενός μη ρυθμισμένου ασθενούς είναι κατά τουλάχιστον 50% υψηλότερο σε σύγκριση με το ετήσιο κόστος για έναν ασθενή ο οποίος επιτυγχάνει ρύθμιση εντός των θεραπευτικών στόχων.
Ο Οικονομολόγος Υγείας, Τομέας Οικονομικών της Υγείας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, κ. Κώστας Αθανασάκης, υπογράμμισε ότι το μέσο ετήσιο κόστος ανά ασθενή (ανεξαρτήτως ρύθμισης) ανέρχεται σε 2.889 ευρώ. Το μεγαλύτερο τμήμα της δαπάνης αφορά τις επιπλοκές της νόσου.
Σύμφωνα με τον κ. Αθανασάκη, ένας σημαντικός παράγοντας που επιδρά στη ρύθμιση του ασθενούς εντός των θεραπευτικών στόχων είναι αφενός η πρόσβαση στην κατάλληλη αγωγή και αφετέρου, η συμμόρφωση σε αυτήν.
Παρουσιάζοντας στοιχεία από σχετική μελέτη της ΕΣΔΥ, ανέφερε ότι στην Ελλάδα μόλις το 62% των διαγνωσμένων ασθενών λαμβάνει κάποιου είδους θεραπεία και από αυτούς μόλις το 43% επιτυγχάνει τους θεραπευτικούς στόχους.
Ο κ. Αθανασάκης υπογράμμισε ότι η ορθή διαχείριση του ασθενούς και η πρόσβαση σε θεραπείες με αποδεδειγμένη κλινική αποτελεσματικότητα και οικονομική αποδοτικότητα (σχέση κόστους – οφέλους) μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για τους πάσχοντες και το σύστημα Υγείας, σε όρους περιορισμού της νοσηρότητας αλλά και του οικονομικού φορτίου από τη νόσο.
Ο κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Eπίκουρος Kαθηγητής Παθολογίας με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, ΠΓΝ «Αττικόν», χαρακτήρισε την πάθηση ένα εντεινόμενο πρόβλημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, ο επιπολασμός του διαβήτη σε παγκόσμια κλίμακα είναι 7,9%. Αυτό σημαίνει ότι 387 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν, εκ των οποίων 46,3% είναι μη διαγνωσμένοι. Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των ασθενών με διαβήτη θα φτάσει παγκοσμίως τα 592 εκατομμύρια το 2035, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση 53% από το 2014.
Στην Ευρώπη 52 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με διαβήτη, εκ των οποίων 33,1% είναι μη διαγνωσμένοι. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη ανέρχεται σε 585.000, αριθμός που αναμένεται να εκτιναχθεί στις 714.000 μέσα στην επόμενη εικοσαετία (αύξηση 22%).
Ο καθηγητής επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλές πλευρές στην πρόκληση που ονομάζεται διαβήτης, καθώς μεγάλο ποσοστό των πασχόντων (36,6%) παραμένουν αδιάγνωστοι και από τους διαγνωσμένους ασθενείς μόλις το 46% βρίσκονται εντός θεραπευτικών στόχων.
Ο κ. Haseeb Ahmad, Managing Director Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας της MSD, αναφέρθηκε στον ηγετικό ρόλο της εταιρείας στον τομέα του διαβήτη και όχι μόνον. Η MSD – εξήγησε – επενδύει ετησίως 6,5 δισ. δολάρια και 25 νέα προϊόντα της βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης. Οι ερευνητές της πραγματοποιούν έρευνες για νέα φάρμακα σε περισσότερες από 10 θεραπευτικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, η ογκολογία, η νόσος του Αλτσχάιμερ.
Ο κ. Ahmad υπογράμμισε ότι στον τομέα της αντιμετώπισης του διαβήτη, η MSD έχει συμβάλλει σημαντικά, κατέχοντας σήμερα ηγετική θέση παγκοσμίως. Φέτος, συμπληρώνονται 20 χρόνια από τότε η MSD παρουσίασε τον πρώτο αναστολέα του ενζύμου διπεπτιδυλικής πεπτιδάσης 4 (DPP – 4). Η σιταγλιπτίνη αποτέλεσε σταθμό στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Το 2012, βραβεύτηκε ως το «Medicine of the Year 2012» από το «THE MAGAZINE OF PHARMACEUTICAL BUSINESS AND MARKETING». Το 2013 έλαβε διεθνή διάκριση ως “Brand of the Year” από το περιοδικό Pharmaceutical Executive.
Ταυτόχρονα, ο κ. Ahmad τόνισε ότι μόνο μέσω της συνεργασίας της Πολιτείας με εταιρείες σαν την MSD, που έχει να προσφέρει πάρα πολλά σε επίπεδο τεχνογνωσίας, μπορεί να σχεδιαστεί ένα νέο σύστημα υγείας, βασισμένο σε δείκτες κόστους – οφέλους, έτσι ώστε να μπορεί να είναι βιώσιμο. Οι καινοτομίες που μπορούν να προσφέρουν εταιρείες σαν την MSD, αποτελούν μονόδρομο για τη λειτουργία ενός συστήματος που θα προσφέρει ποιοτικές και αποδοτικές υπηρεσίες υγείας, πάντα με επίκεντρο τον ασθενή.
Ο κ. Λάζαρος Πουγγίας, MD, PhD, Ιατρικός Διευθυντής MSD Ελλάδας, ανέδειξε τη θεραπευτική αξία των αναστολέων διπεπτιδυλικής πεπτιδάσης (DPP – 4) στον έλεγχο του σακχαρώδη διαβήτη. Επεσήμανε ότι η MSD έχει μια μακρά και άκρως επιτυχημένη ιστορία στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ενώ παρουσίασε και τα νέα «όπλα» που αναμένεται να κυκλοφορήσει η MSD στο εγγύς μέλλον για την αντιμετώπιση της νόσου.
Από την πρώτη ημέρα εμπορικής διάθεσης της σιταγλιπτίνης το 2006, που αποτέλεσε τον πρώτο αναστολέα της διπεπτιδυλικής πεπτιδάσης στις ΗΠΑ, η MSD συνέχισε τις συνεργασίες της με τους εταίρους της από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ώστε να υπάρξει σύντομα πρόοδος στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων θεραπευτικών επιλογών.
Σε αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν νέα δεδομένα κλινικής μελέτης φάσης 3 για την ομαριγλιπτίνη, τον αναστολέα της διπεπτιδυλικής πεπτιδάσης – 4 που χορηγείται μία φορά την εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Πουγγία, η σιταγλιπτίνη αποτελεί σήμερα τον αναστολέα διπεπτιδυλικής πεπτιδάσης με τη μεγαλύτερη κλινική εμπειρία, καθώς έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως περισσότερες από 72 εκατομμύρια συνταγές!
Ο ιατρικός διευθυντής της MSD έκανε λόγο για νέες θεραπείες κατά του διαβήτη, οι οποίες αναμένεται να κυκλοφορήσουν στο εγγύς μέλλον. Μέσα στο 2017 – είπε – θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα η ομαριγλιπτίνη και η γλαργινική ινσουλίνη.
Η ομαριγλιπτίνη (ΜΚ – 3102) είναι ένας άπαξ εβδομαδιαίως αναστολέας της διπεπτιδυλικής πεπτιδάσης – 4, ο οποίος χορηγείται κατά του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Το πρόγραμμα ανάπτυξής του περιλαμβάνει δέκα μελέτες φάσης 3, στις οποίες συμμετέχουν 8.000 ασθενείς.
Η γλαργινική ινσουλίνη (ΜΚ – 1293), είναι μία υπό ανάπτυξη ινσουλίνη για τη θεραπεία ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και μία μελέτη φάσης 1 για την ανάπτυξη ενός τύπου ινσουλίνης (smart insulin), για τη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα με λιγότερες υπογλυκαιμίες.
Την ίδια ώρα, η MSD και η Pfizer έχουν συνάψει συμφωνία για συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο (με εξαίρεση την Ιαπωνία) για την ανάπτυξη και την εμπορική εκμετάλλευση της ερτουγλιφλοζίνης της Pfizer. Πρόκειται για έναν ερευνητικό, από του στόματος αναστολέα συμμεταφορέα γλυκόζης – νατρίου (SGLT2) για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Το εν λόγω σκεύασμα διερευνάται σε επτά μελέτες φάσης 3.
Σχετικά με την MSD
Η MSD (Merck Sharp & Dohme) ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2010 απασχολώντας σήμερα περισσότερους από 230 υπαλλήλους. Αποτελεί θυγατρική εταιρεία του πολυεθνικού Ομίλου Merck & Co, με έδρα το Kenilworth του New Jersey που απασχολεί 74.000 εργαζομένους σε 140 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία λειτουργεί με την ονομασία Merck & Co., Inc., Kenilowrth, NJ. USA, στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και με την ονομασία MSD στην Ευρώπη.
Στόχος της MSD (Merck Sharp & Dohme) είναι να εκπληρώσει τη βασική της αποστολή: να είναι ο κόσμος καλά. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
09/12/2015
του Αιμίλιου Νεγκή.
Κλαίει και οδύρεται το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση ότι η τρόικα της φόρεσε την εφαρμογή clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα – ένα μέτρο που είναι δυνατόν να προκαλέσει κραχ στην περίθαλψη σοβαρών ασθενειών. Όμως, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έβγαλε μόνη της τα μάτια της με μια γκάφα ολκής!
Η γκάφα συνέβη ως εξής: Στις επαφές που είχαν τα τεχνικά κλιμάκια με τους επιτελείς του υπουργείου Υγείας, η ελληνική πλευρά έθεσε ως θέμα ένα μέρος από τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους να μην δίνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αλλά μόνο από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων.
Ως συνήθως, οι τροϊκανοί δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δεν αντέδρασαν. Άλλωστε, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι το κόστος και όχι ο τρόπος διανομής, θεωρώντας εύλογα ότι αν τα φάρμακα αυτά χορηγηθούν από το ΕΣΥ, τότε θα μειωθεί ανάλογα η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για το 2016.
Έλα όμως που όπως φαίνεται οι τροϊκανοί δεν είχαν πάρει χαμπάρι ότι η εν λόγω δαπάνη ύψους περίπου 250 εκατ. για το 2015 δεν συμπεριλαμβάνονταν στη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, αλλά ήταν ξεχωριστή. Πρακτικά, αποδεικνύεται ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν επιμελώς αποκρύψει τη δαπάνη αυτή!
Σας δίνω ορισμένους αριθμούς για να δούμε το μέγεθος της γκάφας. Ο προϋπολογισμός για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ είναι περίπου 1,945 δις ευρώ και συμπεριλαμβάνει περίπου 700 εκατ. ευρώ που αφορούν επίσης αρκετά φάρμακα υψηλού κόστους.
Πρόκειται για σκευάσματα των οποίων η χρήση δύναται να ξεκινήσει σε νοσοκομείο και να συνεχιστεί εκτός αυτού (παράγραφος 2- άρθρο 11 υπουργικής απόφασης 3457/16.01.2014). Η ίδια απόφαση όμως περιλαμβάνει στην παράγραφο 1 και άλλα σκευάσματα, τα οποία περιγράφονται ότι είναι μόνο για νοσοκομειακή χρήση. Αυτά τα τελευταία λοιπόν φαίνεται ότι είχαν μπει κάτω από το χαλί…
Από την άλλη, η δαπάνη των νοσοκομείων για φάρμακα είναι περίπου 500 εκατ. για το 2015, έναντι περίπου 570 εκατ. το 2014 και 660 το 2013, ενώ το 2009 είχαν ανέλθει σε 1,5 δις!
Το θέμα λοιπόν είναι ότι τώρα οι τροϊκανοί πίεσαν την ελληνική κυβέρνηση και πέρασε ως προαπαιτούμενο στο νόμο 4346, που ψηφίστηκε πρόσφατα, προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση των 2 δις μια ρύθμιση, η οποία αναμένεται να προκαλέσει σοκ στα νοσοκομεία.
Η ρύθμιση προβλέπει ότι η δαπάνη των νοσοκομείων για φάρμακα θα είναι 570 εκατ. το 2016, 550 εκατ. το 2017 και 530 εκατ. το 2018, συμπεριλαμβάνοντας όμως τα φάρμακα της παραγράφου 1, η δαπάνη των οποίων για το 2015 είναι 250 εκατ.!
Η ίδια ρύθμιση προβλέπει ότι αν έχουμε υπέρβαση αυτού του κλειστού προϋπολογισμού, τότε αυτό θα επιστραφεί από τις ίδιες τις φαρμακοβιομηχανίες (clawback). Αφήνω κατά μέρος προς στιγμή το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρά νομικά και πρακτικά προβλήματα στην εφαρμογή του μέτρου και έρχομαι στην ουσία: Αν του χρόνου οι δαπάνες παραμείνουν οι ίδιες, τότε υπάρχει πιθανότητα οι φαρμακοβιομηχανίες να επιστρέψουν 250-300 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ ήδη σε ετήσια βάση οι φαρμακοβιομηχανίες καλούνται να επιστρέψουν με διάφορα είδη εκπτώσεων και επιστροφών περίπου 700 εκατ. ευρώ στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη. Δηλαδή, με βάση όσα έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, θα έχουμε ένα σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης στο οποίο το Κράτος και ο ΕΟΠΥΥ θα προσφέρουν συνολικά 2,5 δις ευρώ και οι φαρμακοβιομηχανίες άλλο 1 δις. Ακόμη, σήμερα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη για φάρμακα είναι περίπου 1,3 δις ευρώ!
Πόσο βιώσιμο είναι ένα τέτοιο σύστημα; Αργά ή γρήγορα κάποιες επιχειρήσεις είτε θα πάψουν να φέρνουν στην Ελλάδα τα νέα τους φάρμακα, είτε θα φύγουν τελείως από τη χώρα! Για νέες επενδύσεις, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα, ούτε λόγος…
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Για την ακρίβεια, σύμφωνα με δημοσίευση του κ. Αιμίλιου Νεγκή στο facebook στις 19/12/2015:
η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για το έτος 2016, δεν μπορεί να υπερβεί τα 570 εκ. € από τα οποία 510 εκ. € αφορούν τα Δημόσια Νοσοκομεία και τα 60 εκ. € τον ΕΟΠΥΥ, συμπεριλαμβανομένου των φόρων.
Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
16/12/2015
Χρήστος Μπόκας.
Ήταν απαίτηση των δανειστών παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας - Κατήγγειλε ότι »τα γαλλικά νοσοκομεία πληρώνουν επίθεμα με 1,5 ευρώ και τα δικά μας το ίδιο επίθεμα το πληρώνουν με 15 ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ με 35 ευρώ»
Την πρόθεση του υπουργείου Υγείας να βάλει τάξη στο ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης στην Βουλή υπερασπιζόμενος την διάταξη του νέου πολυνομοσχεδίου που επεκτείνει την πρακτική του claw back και στα νοσοκομεία.
Ο ίδιος εξήγησε ότι η επέκταση του claw back στην φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων ήταν απαίτηση των δανειστών και μάλιστα για «ποσά που κρίθηκαν παράλογα» και πρόσθεσε πως μετά από διαπραγμάτευση «καταλήξαμε ότι για τα νοσοκομεία η φαρμακευτική δαπάνη πάνω από την οποία θα εφαρμόζεται το claw back είναι τα 570 εκατ. ευρώ» σημειώνοντας ότι το ποσό είναι ρεαλιστικό καθώς για το 2015 τα νοσοκομεία πήραν 484 εκατ. ευρώ για φάρμακα.
«Ο διαχωρισμός σε 510 εκατ. ευρώ για νοσοκομεία και 65 εκατ ευρώ για ΕΟΠΥΥ έγνε για να καλυφθούν φάρμακα υψηλού κόστους ασθενών που νοσηλεύονται σε κλινικές συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ» είπε σε άλλο σημείο.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι «με αυτά που ετοιμάζουμε πιστεύουμε ότι το σύνολο της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης δεν θα υπερβεί το ποσό των 570 εκατ. ευρώ. Αυτό γιατί θα δημιουργηθεί επιτροπή διαπραγμάτευσης φαρμακευτικής δαπάνης» και εξήγησε «υπάρχουν φάρμακα ακριβά που έχουν αποτέλεσμα και πρέπει να παρέχονται με αποζημίωση του ταμείου, στην Γερμανία κοστίζουν 70.000 ευρώ ο ΕΟΠΥΥ της Γερμανίας τα αποζημιώνει με 20.000 ευρώ! Εμείς που είμαστε κιμπάρηδες τα αποζημιώνουμε με 70.000 ευρώ. Στήθηκε η αγορά, έφτιαξε το σύστημα της και εμείς πληρώναμε» ενώ προανήγγειλε υπουργική απόφαση που «θα προβλέπει εξαίρεση φαρμάκων που προμηθεύονται νοσοκομεία με εκπτώσεις και διαγωνιστική διαδικασία από claw back».
«Εκεί που μας χρώσταγαν θα μας πάρουν και το βόδι» επισήμανε ο κ. Πολάκης για να αναφερθεί και σε άλλο παράδειγμα σύμφωνα με το οποίο «τα γαλλικά νοσοκομεία πληρώνουν επίθεμα με 1,5 ευρώ και τα δικά μας το ίδιο επίθεμα το πληρώνουν με 15 ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ με 35 ευρώ. Αυτά κληρονομήσαμε και θα τα διορθώσουμε».
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση