Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ σε αριθμούς.

<< < (47/107) > >>

ΑΡΗΣ:
1.Οι νοσοκομειακοί γιατροί του ΕΣΥ και οι γιατροί των ΚΥ εργάζονται πρωινό ωράριο. Πέραν του ωραρίου αυτού υπάρχει υπερωριακή απασχόληση. Στους γιατρούς του ΠΕΔΥ – ΕΣΥ, αυτό δεν ισχύει.

Άλλοι οι γιατροί ΠΕΔΥ-ΕΣΥ και άλλοι οι γιατροί των ΚΥ? Ακόμα να μάθουμε τι εστί ΠΕΔΥ και τι ΕΣΥ? Έλεος.

2.Στο ΠΕΔΥ επίσης, εργάζονται περίπου 200 γιατροί με δικαστικές αποφάσεις, ( τι ακριβώς εννοεί ;  ) που παραμένουν απλήρωτοι μέχρι και 20 μήνες.

Εννοεί ότι εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα ώστε να διατηρούν το ιδιωτικό τους ιατρείο από το οποίο αμείβονται και δεν το αναφέρει το άρθρο. Μισή αλήθεια και αυτό κάνει το άρθρο αξιόπιστο.

3.Το ενδεχόμενο αρνητικής αξιολόγησης θα σημάνει την πλήρη εκχώρηση της υγείας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Τα ιδιωτικά συμφέροντα δεν θα έπαιρναν ποτέ κάτι που αξιολογείται αρνητικά, αφού δεν θα είναι κερδοφόρο.

Argirios Argiriou:
09/05/2016
Βίκυ Κουρλιμπίνη.

Το τελειωτικό χτύπημα στη ρευστότητα του ΕΟΠΥΥ δίνει η συνεχόμενη, μη απόδοση των εισφορών υπέρ Υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία, δεδομένης της ασφυξίας που έχει δημιουργηθεί στα κρατικά έσοδα, παρακρατούν τα ποσά αυτά για την καταβολή των συντάξεων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για το μήνα που πέρασε, στα ταμεία του Οργανισμού εισέρρευσαν μόλις 170 εκατ. ευρώ από τα περίπου 370 εκατ. που έπρεπε να λάβει, ενώ ούτε η αύξηση των εισφορών στις συντάξεις στο 6% για την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ δεν καταλήγει τελικά σε αυτά.

Η κατάσταση στα οικονομικά του Οργανισμού είναι πλέον δραματική όπως σημειώνουν στο Capital.gr στελέχη της ιδιωτικής αγοράς περίθαλψης, που μιλούν πια ανοιχτά για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών μέσα στους επόμενους μήνες. Η μη απόδοση των εισφορών, που παρακρατούνται κανονικά από ασφαλισμένους και συνταξιούχους για τον τομέα της περίθαλψης, έχει λάβει τη μορφή μόνιμου φαινομένου και σε συνδυασμό με τη μεταφορά των ελάχιστων αποθεματικών που είχαν απομείνει στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ (60 εκατ. ευρώ) στην ΤτΕ, ενισχύει τους φόβους της αγοράς για κατάρρευση του συστήματος.

Και όλα αυτά την ώρα που τα χρέη του Οργανισμού απέναντι στις επιχειρήσεις της Υγείας αυξάνονται με ιλιγγιώδη ρυθμό. Τα τελευταία νέα έρχονται από το χώρο των φαρμακευτικών, όπου, όπως λένε οι πληροφορίες, τα νέα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις εταιρείες αυξήθηκαν μόνο το πρώτο δίμηνο της χρονιάς κατά 120 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, για τους πρώτους τρεις μήνες του 2016, η υπέρβαση στον προϋπολογισμό του φαρμάκου ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ και εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Όπως αναφέρουν παράγοντες από το κλάδο των φαρμακευτικών, ο εκτροχιασμός των δαπανών δεν πρόκειται να σταματήσει, εκτιμώντας πως η υπέρβαση στο τέλος του έτους θα έχει ξεπεράσει τα 350 εκατ., ίσως και ακόμη περισσότερο. Μέχρι αυτή τη στιγμή, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ συνολικά έχουν ανέλθει σε 800 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα πληρωμών.
Στο μέτωπο των διαγνωστικών κέντρων, οι δαπάνες δείχνουν να έχουν ξεφύγει κατά 60 εκατ. ευρώ, ενώ και για τις ιδιωτικές κλινικές, ο ρυθμός των υποβολών για τις πράξεις των ασφαλισμένων κινούνται με ρυθμό διπλάσιο του κλειστού μηνιαίου κονδυλίου του ΕΟΠΥΥ.

Παρά το γεγονός επίσης πως πριν από λίγες ημέρες η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να εξοφλεί το 100% των μηνιαίων οφειλών προς τους ιδιώτες παρόχους (από τη στιγμή της ίδρυσής του μέχρι και σήμερα πλήρωνε μόνο το 90%, παρακρατώντας το υπόλοιπο 10% μέχρι να γίνει εκκαθάριση των παραστατικών… χρήματα που όμως δεν αποδόθηκαν ποτέ) και πως η εκκαθάριση των οφειλών θα γίνεται με δειγματοληψία, με πλήρη πρόσβαση στα δικαιολογητικά δαπανών των ασφαλισμένων με βάση τα οποία διενεργήθηκε η δειγματοληψία, οι επιχειρήσεις εμφανίζονται έντονα προβληματισμένες για τις "καλές προθέσεις" του ΕΟΠΥΥ, αφού τα ταμεία παραμένουν ουσιαστικά άδεια και τα ασφαλιστικά ταμεία δηλώνουν μόνιμη αδυναμία να χρηματοδοτήσουν τον Οργανισμό.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
Vicky.kourlibini@capital.gr

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
14/05/2016
Health view.gr

Επιπλέον μέτρα για τη συγκράτηση των δαπανών για φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσηλεία, στο όριο του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ ζητεί η Κομισιόν από την ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, στην πρόταση της Κομισιόν που συντάχθηκε με αφορμή το Eurogroup της Δευτέρας, περιλαμβάνεται μείωση του clawback το 2017 και το 2018 για φαρμακευτικές εταιρείες, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικά νοσοκομεία κατά τουλάχιστον 30% κατ’ έτος, κίνητρα σε φαρμακοποιούς για την προώθηση των γενοσήμων και ετήσιος οικονομικός έλεγχος των νοσοκομείων από ελεγκτικές εταιρείες.

Ειδικά για τα νοσοκομεία προβλέπεται ότι έως τον Δεκέμβριο 2016 το 60% των προμηθειών να γίνεται κεντρικά και στο 80% τον Δεκέμβριο 2017. Για την αύξηση της χρήσης γενοσήμων φαρμάκων προτείνεται η θέσπιση κινήτρων για τους φαρμακοποιούς, η υλοποίηση εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών και η αναθεώρηση –προς τα κάτω– των συνταγογραφικών στόχων των γιατρών. Ο στόχος χρήσης γενοσήμων τοποθετείται στο 50% για τους νοσοκομειακούς ασθενείς τον ερχόμενο Δεκέμβριο (60% τον Ιούνιο 2017) και στο 40% για τους εξωνοσοκομειακούς ασθενείς τον Μάρτιο 2017 (60% τον Μάρτιο 2018).

Για τον ΕΟΠΥΥ, η Κομισιόν προτείνει οι ελληνικές αρχές να εξαντλήσουν τις δημόσιες δομές ώστε οι αγορές υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ από ιδιώτες παρόχους να γίνονται μόνον όταν δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο δημόσιος τομέας. Μάλιστα προτείνει έως τον Ιούνιο του 2017 να αναπτυχθεί σύστημα προέγκρισης των παραπομπών ασφαλισμένων στον ιδιωτικό τομέα υγείας.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
16/05/2016
Του Αιμίλιου Νεγκή.

Το κτήριο-σκάνδαλο του υπουργείου Υγείας.

Με κάτι τέτοια δεν τον αδικώ τον Πολάκη. Ξέρετε πόσο πληρώνει ενοίκιο το υπουργείο Υγείας για το κτήριο, που νοικιάζει δίπλα στο εμπορικό κέντρο Golden Hall; Κρατηθείτε… Περίπου 300.000 ευρώ το μήνα!

Μοιάζει απίστευτο. Κι εγώ δεν το πίστεψα, όταν το άκουσα. Μέχρι που πριν από λίγες ημέρες, είδα με τα μάτια μου την απόφαση του γ.γ. του υπουργείου Υγείας Π. Γιαννουλάτου, με την οποία εγκρίνεται ποσό περίπου 900.000 ευρώ για να πληρωθούν τα τα ενοίκια του πρώτου τριμήνου!

Δεν μπορούσε όμως να κάνει κι αλλιώς. Διότι η αποικιοκρατική σύμβαση, η οποία μου είπαν ότι υπεγράφη το 2006 (επί Δ. Αβραμόπουλου) και έχει διάρκεια 20 χρόνια, προβλέπει ετήσια αύξηση του μισθώματος κατά 2% και ρήτρα αν δεν καταβληθεί εγκαίρως το μίσθωμα… επιβάρυνση 25% επί του μηνιαίου μισθώματος. Δηλαδή, αν δεν πληρώνεται κανονικά το ενοίκιο το κράτος είναι υποχρεωμένο να πληρώσει πρόστιμο περίπου 70.000 ευρώ!

Το κτήριο του υπουργείου Υγείας, όπως και άλλα 13 ακίνητα, στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως τα υπουργεία Παιδείας, Δικαιοσύνης, και η ΓΑΔΑ, ανήκουν στη Eurobank, η οποία τα εκμισθώνει στο ελληνικό δημόσιο για 20 χρόνια.

Θυμίζω ότι στο κτήριο στεγάζεται το ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) και μέχρι πέρσι, η κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ. Το κτήριο διαθέτει περίπου 32.000 τ.μ. τα οποία στην πλειονότητά τους είναι κενά, καθώς το ΕΚΕΠΥ καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο (κυρίως στο υπόγειο).

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας επέλεξε το συγκεκριμένο κτήριο, την ώρα που διαθέτει αναρίθμητα ακίνητα. Σύμφωνα με σχετική απογραφή, συνολικά διαθέτει 2.490 ακίνητα: 609 κτίρια, 536 επαγγελματικά ακίνητα, 504 κατοικίες, 498 αγροτεμάχια, 319 οικόπεδα και 24 αποθήκες.

Πέρσι τέτοια εποχή ο Π. Κουρουμπλής είχε ανακοινώσει ότι μέσα σε μία εβδομάδα το ΕΚΕΠΥ θα μεταφέρονταν στο ΕΚΑΒ, γεγονός που μάλιστα θεωρήθηκε τότε προάγγελος της κατάργησής του. Όμως, λέγεται ότι έλαβε ένα εξώδικο από τον ιδιοκτήτη του κτηρίου και φαίνεται το ξανασκέφτηκε…

Όπως μαθαίνω πάντως σύντομα θα έχουμε εξελίξεις. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αποφασίσει να ξενοικιάσει το κτήριο μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ήδη, έχει βρεθεί χώρος σε κτήριο του νοσοκομείου Αγία Βαρβάρα και βρίσκονται σε εξέλιξη έργα διαμόρφωσης των χώρων, ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τη μεταφορά του πανάκριβου ραδιοτηλεοπτικού εξοπλισμού, που διαθέτει το ΕΚΕΠΥ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
06-06-2016. Capital.

Συναγερμός στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το διαθέσιμο κονδύλι για την προμήθεια σκευασμάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες έχει αρχίσει να εξαντλείται επικίνδυνα, ήδη από το πρώτο τετράμηνο, ενώ εικάζεται πως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει ξεπεραστεί και το πλαφόν των 490 εκατ. ευρώ που έχει οριστεί ως "ταβάνι" για το φάρμακο.
Ειδικότερα, όπως εξηγούν έγκυρες πηγές από την αγορά του φαρμάκου, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο, η ενδονοσοκομειακή δαπάνη κατέγραψε υπέρβαση άνω των 65 εκατ. ευρώ. Αν ακολουθηθεί ο ίδιος ρυθμός στις παραγγελίες και στις τιμολογήσεις των φαρμακευτικών, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως για το σύνολο του 2016 το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του φαρμάκου για τα δημόσια νοσοκομεία θα ξεπεράσει τα 200 εκατ., δηλαδή θα είναι 30% μεγαλύτερο από το αρχικό κονδύλι που είχε ορίσει το υπουργείο Υγείας, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις των εταιρειών πως αυτό δεν επαρκεί.
Ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων για τα φάρμακα έχει οριστεί για φέτος στα 600 εκατ. ευρώ, το ανώτατο όριο δαπάνης για τις εταιρείες είναι 490 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπάρχει εξαρχής μια διαφορά ύψους 110 εκατ. ευρώ, την οποία θα κληθούν να καλύψουν οι φαρμακευτικές, και όπως όλα δείχνουν από τις υποβολές τους μέχρι τώρα, τελικά θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.
Εντούτοις οι πραγματικές ανάγκες των ασθενών τα τελευταία δύο χρόνια είναι κατά πολύ μεγαλύτερες. Πέρσι ο λογαριασμός του φαρμάκου έφτασε τα 740 εκατ. ευρώ (490 εκατ. από τα νοσοκομεία και άλλα 250 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομειακά φάρμακα που διατέθηκαν μέσω φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ), ενώ η κυβέρνηση βάσει νόμου, έχει ορίσει κλειστό προϋπολογισμό στα 570 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των κονδυλίων για τα νοσοκομεία Παπαγεωργίου, Ωνάσειο, Αρεταίειο, Αιγινήτειο και τις ιδιωτικές κλινικές.
Όλη αυτή η κατάσταση εκτιμάται πως θα δημιουργήσει σοβαρές αρρυθμίες στον εφοδιασμό των δημόσιων νοσοκομείων, δεδομένου πως στην ουσία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετακυλύει το κόστος για τον εφοδιασμό του ΕΣΥ στην ιδιωτική αγορά.
Τι μέλλει γενέσθαι τους επόμενους μήνες είναι άγνωστο, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστούν ελλείψεις στα φάρμακα, όπως εξάλλου είχαν εξαρχής προειδοποιήσει οι επιχειρήσεις του χώρου.
Την ίδια ώρα, η στάση πληρωμών νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ επιτείνει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, εκτοξεύοντας τις οφειλές. Πιο συγκεκριμένα, οι απαιτήσεις των φαρμακευτικών είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, φθάνοντας τα 1,264 δισ. ευρώ και μόνο για το πρώτο δίμηνο του 2016 οι οφειλές από το ΕΣΥ έχουν φτάσει τα 93 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά χρέη του ΕΣΥ προς τις εταιρείες αγγίζουν τα 428 εκατ. ευρώ και σε αυτά προστίθενται 815 εκατ. ευρώ οφειλών του ΕΟΠΥΥ (127 εκατ. ευρώ για το δίμηνο).

Βασιλική Κουρλιμπίνη
Vicky.kourlibini at capital.gr
 

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση