Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ σε αριθμούς.

<< < (48/107) > >>

Argirios Argiriou:
Ημερησία, 27/06/2016

Κρυφό χρέος 9,3 δισ. ευρώ στις παροχές υγείας - 2,174 δισ. ευρώ που χρωστούν τα ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΟΠΠΥ και 7,139 δισ. ευρώ που είναι οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ σε παρόχους υγείας, νοσοκομεία και σε ασφαλισμένους, απειλεί να «πνίξει» τον κλάδο ασθενείας και όσους δραστηριοποιούνται σε αυτόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής Αντώνης Κουρούκλης στο 32ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο των εργαζομένων, τα ασφαλιστικά ταμεία ελλείψει ρευστού και προκειμένου να πληρώνουν τις συντάξεις, όχι μόνο καθυστερούν να εκδώσουν περίπου 300.000 νέες συντάξεις που είναι σε καθυστέρηση ενός έως και δύο ετών, αλλά παρακρατούν συστηματικά τις παρακρατούμενες εισφορές ασθενείας των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων με αποτέλεσμα τα χρέη τους να έχουν φτάσει συνολικά σε 2,174 δισ. ευρώ.

Μεγαλύτερος οφειλέτης είναι το ΙΚΑ που δεν έχει αποδώσει εισφορές ύψους 1,2 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων 308 εκατ. ευρώ που είναι έξοδα διαχείρισης- διοίκησης και εισφορά υπέρ ΤΕΑΥΕΟ) και ακολουθούν ο ΟΑΕΕ με οφειλή 790 εκατ. ευρώ, ο ΟΓΑ με 77,6 εκατ. ευρώ, το ΕΤΑΑ με 59,8 εκατ. ευρώ και το ΤΑΥΤΕΚΩ με 45,8 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, ο ΕΟΠΥΥ έως και τον Απρίλιο χρωστούσε 7,139 δισ. ευρώ: 5,416 δισ. ευρώ χρωστά σε νοσοκομεία και άλλους φορείς της γενικής κυβέρνησης, 1,2 δισ. ευρώ σε ιδιώτες - παρόχους υγείας, 448 εκατ. ευρώ σε ταμεία και πάνω από 75 εκατ. ευρώ σε ασφαλισμένους.

Να σημειωθεί ότι τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ από ασφαλιστικές εισφορές έχουν αυξηθεί σε σχέση με το 2012 κατά 300 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της αύξησης των εισφορών ασθενείας των συνταξιούχων, αλλά, η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί στα 525,5 εκατ. ευρώ (το 2015) από 1,023 δισ. ευρώ που ήταν το 2012.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Οψόμεθα...

12/07/2016

Ρευστό προς τα Νοσοκομεία, τον ΕΟΠΥΥ και το Παπαγεωργίου θα διοχετευτεί  μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες παρόχους και προμηθευτές.
Προσπάθεια αποκατάστασης της κανονικότητας των πληρωμών προς τους ιδιώτες  επιδιώκει το Υπουργείο Υγείας, καταβάλλοντας μέσα στο επόμενο 5μηνο 1,54 δις. ευρώ από την υποδόση που έλαβε η χώρα, με την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Προγράμματος Διάσωσης τον Ιούνιο.

Όπως αναφέρει ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός: «Μέχρι το τέλος του 2016 έχει προγραμματιστεί να διατεθεί προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων  ένα ποσό της τάξης των  1,052 δις. ευρώ, για το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» 68 εκατ. ευρώ και για τον ΕΟΠΥΥ 420 εκατ. ευρώ.  Τα νοσοκομεία σήμερα έχουν ληξιπρόθεσμα που φτάνουν στα  1,2 δις. ευρώ και πρακτικά με αυτή τη υποδόση καλύπτεται ένα μεγάλο μέρος αυτών των οφειλών προς τους προμηθευτές υγειονομικού υλικού και τις φαρμακευτικές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών, οι οφειλές των Ασφαλιστικών Ταμείων κατέγραψαν σημαντική αύξηση κατά 192 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν το Μάιο σε 3.067 εκατ. ευρώ, από 2.875 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο. Το μεγαλύτερο μέρος αφορά σε χρέη του ΕΟΠΥΥ, το ύψος των οποίων αυξήθηκε σε 1.800 εκατ. ευρώ, από 1.650 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο. Ακολουθούν οι οφειλές των νοσοκομείων, που ανήλθαν σε 1.146 εκατ. ευρώ τον Μάιο από 1.121 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.

Την ίδια στιγμή, όπως έχει αναφέρει ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Τάκης Γεωργακόπουλος, το μεγαλύτερο μέρος των εισροών στον οργανισμό θα κατευθυνθεί προς τις αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών  των ιδιωτών παρόχων που είναι συμβεβλημένοι. Έτσι φαίνεται πως οι φαρμακευτικές μάλλον θα παραμείνουν λίγο «πιο πίσω» στις εξοφλήσεις». Από την άλλη μεριά οι φαρμακευτικές έχουν να λαμβάνουν περίπου 315 εκατ. ευρώ από την υποδόση για εξοφλήσεις οφειλών από τα νοσοκομεία. Βέβαια οι συνολικές οφειλές προς αυτές μόνο για το 2015 ήταν της τάξης των 480 εκατ. ευρώ.   

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό: «Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς είναι να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα στις πληρωμές, ιδιαίτερα προς τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ειδικά κατά την περσινή χρονιά υπήρξε υστέρηση. Έτσι δεσμεύσαμε ένα σημαντικό ποσό της τάξης του 30% έως και 50% από την τακτική χρηματοδότηση του  κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να κατευθυνθεί αποκλειστικά προς το φάρμακο. Προσπαθούμε, όσο μπορούμε, να καλύπτουμε το κόστος των τρέχουσων παραγγελιών φαρμάκων, αν και δεν το καταφέρνουμε πάντα στον βαθμό που θέλουμε».

Όπως σημειώνει, επίσης: «Αυτή η προσπάθεια για την ομαλοποίηση των πληρωμών με την δόση διευκολύνει τον εφοδιασμό των νοσοκομείων και οι προμηθευτές έχουν μια μεγαλύτερη πρόβλεψη στην εξόφλησή τους και μπορούν να εκτελούν κανονικά, πλέον, τις παραγγελίες. Πιστεύω πως με αυτόν τον τρόπο θα εκλείψουν και τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί με ελλείψεις, ακόμη και σε φτηνό υγειονομικό υλικό»
Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες, στους λογαριασμούς των νοσοκομείων μέχρι το τέλος Μαΐου υπήρχαν περίπου 150 εκατ. ευρώ, τα οποία, όμως, ήταν «μπλοκαρισμένα» λόγω της γραφειοκρατίας και της δυσκαμψίας των υποστελεχωμένων λογιστηρίων των νοσοκομείων να ενταλματοποιήσουν και να αποπληρώσουν παραγγελίες.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

GirousisN:
Με τα χρέη... βουνό, έξωση στην κλινική «Νέο Αθήναιον»

Το λουκέτο μπήκε στην κλινική τη στιγμή που η επιχείρηση οφείλει στους νυν και πρώην εργαζομένους της περισσότερα από τρία εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που η διεύθυνση της κλινικής είχε αποδεχτεί ότι οφείλει μέχρι και τις 25/11/2015 με αναλυτική ονομαστική κατάσταση που υποχρεώθηκε να παραδώσει στο υπουργείο Εργασίας. Τεράστιες είναι οι οφειλές και προς τα ασφαλιστικά ταμεία και προς τους πιστωτές.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Με άλλα λόγια ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει 60 εκατομ €/έτος για επιθέματα όταν συνολικά οι συμβεβλημένοι Ιατροί του ΕΟΠΥΥ του στοιχίζουν 80 εκατομ €/έτος (και δεν τους πληρώνει κιόλας)!!!
Απίστευτα πράγματα.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

και

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Καθημερινή, 14/08/2016
Πεννυ Μπουλουτζα.



Στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων επιστρέφουν οι Ελληνες ασθενείς. Υστερα από τέσσερα χρόνια σοβαρής μείωσης στην κίνηση των απογευματινών ιατρείων, η οποία συνδέθηκε ευθέως με την οικονομική δυσχέρεια, ο αριθμός των επισκέψεων που έγιναν πέρυσι στα «ιδιωτικά ιατρεία» του ΕΣΥ, εντός των νοσοκομείων, κινήθηκε σε επίπεδα που θύμιζαν την προ μνημονίων εποχή: 522.196 επισκέψεις το 2015, δηλαδή πολύ κοντά στις περίπου 530.000 επισκέψεις που έγιναν στα απογευματινά ιατρεία το 2010, και όταν μάλιστα το 2012 οι επισκέψεις δεν είχαν ξεπεράσει τις 400.000. Και τα πρώτα στοιχεία από το 2016 καταδεικνύουν περαιτέρω αυξητική τάση.

Στην επάνοδο των απογευματινών ιατρείων των νοσοκομείων του ΕΣΥ συνέβαλε η μείωση κατά 20% στο κόστος των επισκέψεων, που έγινε το 2013, επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει –πιθανότατα έως το τέλος του έτους– σε νέα μείωση των τιμών των επισκέψεων στα απογευματινά ιατρεία, έχοντας ωστόσο πάντα το βλέμμα στη διατήρηση των εσόδων των νοσοκομείων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας (ΕSY.net), το 2015 καταγράφηκαν 522.196 επισκέψεις πολιτών στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, αριθμός που άρχισε να θυμίζει ξανά τις παλιές εποχές του συγκεκριμένου θεσμού. Τα τελευταία χρόνια, η εικόνα από τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων ήταν σχετικά απογοητευτική: από τις 530.000 επισκέψεις το 2010, μειώθηκαν ραγδαία κατά περίπου 100.000 το 2011 (429.903 επισκέψεις και περίπου 75.000.000 ευρώ έσοδα), για να φτάσουν στο χαμηλότερο σημείο εντός της κρίσης το 2012 (398.731 επισκέψεις). Το 2013 ο αριθμός των επισκέψεων στα απογευματινά ιατρεία αυξήθηκε ανεπαίσθητα στις 411.819 και το 2014 αισθητά στις 479.092, αφού άλλωστε είχε προηγηθεί μείωση κατά 20% στο κοστολόγιό τους το καλοκαίρι του 2013.

Σταθερά στις πρώτες προτιμήσεις των πολιτών για την απογευματινή τους λειτουργία είναι τα πανεπιστημιακά και τα ειδικής κατεύθυνσης νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι «πρωταθλητής» στα απογευματινά ιατρεία ήταν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας (36.603 επισκέψεις), ενώ υψηλά στην «κατάταξη» ήταν τα πανεπιστημιακά Ηρακλείου (30.101 επισκέψεις) και Πατρών-Ρίου (28.939 επισκέψεις).

Τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής επισκέφθηκαν πέρυσι 189.300 πολίτες, ενώ μια απλή σύγκριση των δεδομένων του Ιανουαρίου 2016 με τον αντίστοιχο μήνα του 2015 καταδεικνύει ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πως η φετινή χρονιά να καταγράψει σημαντικά παραπάνω επισκέψεις (14.339 απογευματινές επισκέψεις τον Ιανουάριο 2015, έναντι 15.350 τον Ιανουάριο του 2016). Στην απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ της Αττικής συμμετέχουν συνολικά 3.200 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 2.100 είναι γιατροί, 500 νοσηλευτές, 400 διοικητικό προσωπικό και 200 παραϊατρικό προσωπικό.

Το 2015 τις περισσότερες επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων της Αθήνας δέχθηκε το εξειδικευμένο στα δερματικά και αφροδισιολογικά νοσήματα «Ανδρέας Συγγρός» (26.711 επισκέψεις) και ακολούθησαν το ΚΑΤ που έχει ειδικό προσανατολισμό στα ορθοπεδικά περιστατικά (20.919 επισκέψεις) και το «Ελενα Βενιζέλου» (16.667 επισκέψεις), αφήνοντας πίσω το Γενικό Κρατικό Αθηνών (16.206 επισκέψεις) και τον «Ευαγγελισμό» (11.743). Ωστόσο ο «Ευαγγελισμός» είναι ο πρωταθλητής των εσόδων από την απογευματινή λειτουργία, όχι όμως λόγω των επισκέψεων στους γιατρούς, αλλά λόγω των ακριβών διαγνωστικών-απεικονιστικών εξετάσεων. Από τα 15,5 εκατομμύρια ευρώ έσοδα από τα απογευματινά των νοσοκομείων της Αθήνας, τα 3 εκατομμύρια ευρώ είναι του «Ευαγγελισμού», που είναι και το μόνο νοσοκομείο ΕΣΥ στο Λεκανοπέδιο που διαθέτει PET-CT (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απεικονιστικές-διαγνωστικές εξετάσεις είναι ο «μαγνήτης» της απογευματινής λειτουργίας των νοσοκομείων αφού καλύπτονται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ, ( δηλαδή οι ασθενείς δεν πληρώνουν τότε καθόλου συμμετοχή; ) σε αντίθεση με την επίσκεψη στον γιατρό που είναι ένα κόστος που επιβαρύνει εξ ολοκλήρου τον ασθενή, ενώ παράλληλα είναι ένας τρόπος περαιτέρω αξιοποίησης του εξοπλισμού του ΕΣΥ. Πέρυσι διενεργήθηκαν κατά την απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων της Αθήνας περίπου 270.500 διαγνωστικές-απεικονιστικές εξετάσεις και 7.300 θεραπευτικές και επεμβατικές πράξεις, εκ των οποίων οι 3.865 ήταν ακτινοθεραπείες.

Μείωση τιμών εξετάζει το υπ. Υγείας

Στην καθιέρωση νέου κοστολογίου, με χαμηλότερες τιμές για τους επισκέπτες των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων του ΕΣΥ, προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας. Οπως ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, «τα απογευματινά ιατρεία καλύπτουν μια πραγματική ανάγκη του συστήματος Υγείας με την έννοια ότι διευκολύνουν την πρόσβαση των πολιτών, που έχουν την οικονομική δυνατότητα, σε γιατρούς και υπηρεσίες του νοσοκομείου. Επιπλέον στηρίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας, επειδή αφενός μειώνουν τον χρόνο αναμονής στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και αφετέρου προσφέρουν έσοδα στο νοσοκομείο. Παράλληλα, προσφέρουν συμπληρωματικό εισόδημα σε γιατρούς και στο λοιπό προσωπικό που συμμετέχει σε αυτά». Πάντως, το υπουργείο θα προχωρήσει στον έλεγχο των όρων και των προϋποθέσεων συμμετοχής των γιατρών στα απογευματινά ιατρεία (π.χ. εάν τηρείται η προϋπόθεση συμμετοχής και στα πρωινά ιατρεία των νοσοκομείων) και στην επανεξέταση των ποσών που πληρώνει ο ασθενής. Το «στοίχημα» είναι να μειωθεί η επιβάρυνση για τον πολίτη χωρίς όμως να επηρεαστούν τα έσοδα των νοσοκομείων. Σήμερα, η αμοιβή για απογευματινό ιατρείο στο ΕΣΥ κυμαίνεται για μέλη ΔΕΠ από 72 ευρώ (καθηγητής) έως 36 ευρώ (λέκτορας), και για γιατρούς ΕΣΥ από 64 ευρώ (συντονιστής διευθυντής σε νοσοκομεία πόλεων όπου εδρεύουν ιατρικές σχολές) έως 16 ευρώ (επιμελητής Γ΄ σε νοσοκομείο της περιφέρειας).
( Ποιοι είναι επιμελητές Γ' ;  )


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση