Γενικά > Νομικά θέματα

Αρμοδιότητες διευθυντή κέντρου υγείας

(1/3) > >>

nickolas:
Ο διευθυντής του κέντρου υγείας στο οποίο υπάγομαι ως αγροτικός, έχει απόλυτη δικαιοδοσία στον καθορισμό του προγράμματός μου? Ρωτάω γιατί στην περιοχή μου άλλους συναδέλφους τους βάζουν πέρα από τις εφημερίες, πρωινές καλύψεις όχι μόνο στο κέντρο υγείας αλλά και στο νοσοκομείο για συνταγοράφηση όπως και στο τοπικό γηροκομείο. Ο λόγος είναι οι μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις (το κέντρο υγείας απέχει σχεδόν 2 ώρες από το άγονο περιφερειακό ιατρείο μου) και το γεγονός ότι, κατά την εκτίμησή μου, τουλάχιστον το νοσοκομείο έχει αρκετούς ειδικευομένους για να καλύψει τις ανάγκες συνταγογράφησης

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Συνάδελφε,
εφόσον αποτελούν μετακινήσεις για υπηρεσιακούς λόγους δικαιούσαι αποζημίωση ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείς το δικό σου μεταφορικό μέσο. Τουλάχιστον δικαιούσαι να αιτηθείς τη σχετική αποζημίωση.
Δες τις συζητήσεις που έχουν αναπτυχθεί στους παρακάτω συνδέσμους

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

D-Michalis:
Ο κάθε γιατρός σε ένα Κ.Υ. είναι μέλος μίας ομάδας. Αυτής των γιατρών του Κ.Υ., ακόμη και αυτοί που υπηρετούν σε Π.Ι., αφού το Π.Ι. είναι αποκεντρωμένο ιατρείο του Κ.Υ. και ο Δ/ντής είναι επιστημονικός συντονιστής του Κ.Υ. (όχι αυτού «εντός των τειχών» της πόλεως όπου εδρεύει, αλλά ΟΛΟΥ του Κ.Υ.).

Συνεπώς είναι ο μόνος αρμόδιος για τον προγραμματισμό λειτουργίας στο ΚΥ (περιλαμβανομένων και των Π.Ι.).
Οι γιατροί προσφέρουν υπηρεσίες στο ΚΥ ως ολότητα. Έτσι, αν οι ανάγκες το απαιτούν, ο Δ/ντης θα ζητήσει από τον Α γιατρό ενός Π.Ι. να πάει σε κάποιο άλλο ή στο Κ.Υ. Ομοίως θα πράξει και για τον Β γιατρό που είναι στο Κ.Υ.

Συνεπώς η παροχή υπηρεσίας του οιοιδήποτε γιατρού σε οιοδήποτε ιατρείο είναι νόμιμο, δίκαιο, θεμιτό και ο προγραμματισμός αρμοδιότητα του δ/ντη.

Το μόνο ερώτημα εδώ (όπως και για εντολή για μετάβαση στο νοσοκομείο) είναι αυτό που πολλές φορές σε άλλα σημεία έχω επισημάνει: Κάνει αυτές τις «μετακινήσεις» με δίκαιο και ισομερή τρόπο ο Δ/ντης ? ή τις κάνει με βάση τις συμπάθειες, τις κολακείες, τα κονέ, τις παρεμβάσεις?
Αυτά τα σημεία οφείλει κανείς να διερευνάει και να απαιτεί δικαιοσύνη και όχι να αρνείται και να «μουλαρώνει»σε μία καρέκλα κάποιου ιατρείου.
Κάποιοι το κάνουν αυτό (το «μουλάρωμα») και προσωπικά είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι το μόνο κίνητρό τους είναι η «πελατεία» της οποίας η αρμονική ροή διαταράσσεται αν απομακρυνθούν. Αρέσει δεν αρέσει, αυτό πιστεύω.
Προσωπικά είμαι υπερήφανος γιατί αυτό το πρόβλημα ποτέ δεν το αντιμετώπισα παρά το ότι οι γιατροί μου συχνά μετακινούνται λόγω αναγκών και σταθερά βρίσκονται στο Κ.Υ. κάποιες μέρες το μήνα, για λόγους «ζύμωσης» της ομάδας. Απεναντίας, αυτή τη ζύμωση την υιοθετούν και επιδιώκουν όλοι.

Το άλλο βασικό σημείο είναι τα οδοιπορικά που πρέπει να διεκδικούνται όταν οι προϋποθέσεις συντρέχουν και στα οποία παρέπεμψε ευστόχως ο Αδαμάντιος.

Τώρα, για το Γηροκομείο: ΌΧΙ, αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ιατρείο του Κ.Υ. αλλά προφανώς το καλύπτει ο Δ/ντης για να κρατήσει τις πολιτικές –κοινωνικές ισορροπίες του. Αυτή είναι «κοινωνική προσφορά» και ο καθένας πρέπει να την παρέχει από το δικό του περίσσευμα κοινωνικής ευαισθησίας. Ήτοι, ο Δ.ντης αν θέλει να προσφέρει, ουδείς τον εμποδίζει. Υποθέτω όμως ότι στην εν λόγω περίπτωση, όχι μόνο δεν έχει πάει στο γηροκομείο ποτέ να κάνει αυτό που σας ζητά, αλλά αμφιβάλω αν και στο Κ.Υ. βλέπει ασθενείς (πλην ίσως πελατών). Είναι συγκεκριμένη "κατηγορία" Δ/των αυτή και εύκολα ανιχνεύσιμη από τους "παροικούντες" την ΠΦΥ.

Ως προς το νοσοκομείο το πράγμα είναι νεφελώδες.
Ο Διοικητής έχει το νόμιμο δικαίωμα να σας διατάξει να κάνετε ιατρείο οπουδήποτε –μέσα στις δομές του ΕΣΥ- ακόμη και σε άλλη περιφέρεια. Το θέμα είναι:
Α. Κάνετε δικό σας ή αλλότριο έργο (άλλης ειδικότητας σε ιατρείο άλλης ειδικότητας, γιατί «ιατρείο συνταγογράφησης» δεν υπάρχει). Συνταγογραφείτε σε ιατρείο όπου κλείνουν ραντεβού για παθολόγο, χειρουργό, κ.λ.π, άρα θα συνταγογραφήσετε χρόνιες αγωγές παθολόγων, χειρουργών κ.λ.π. Αυτό είναι αλλότριο έργο.
Β. Αν γίνει ιατρείο Γενικής Ιατρικής στο νοσοκομείο (που δεν θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει τέτοιο ιατρείο εκεί), τότε, ναι. Μπορεί να σας βάλει εκεί και εσείς δεν μπορείτε να κάνετε τίποτε. Είναι όλο Απόλυτα Νόμιμο.
Γ. Για τις εντολές για άλλες απασχολήσεις στο νοσοκομείο (όπως εφημερίες, κ.λ.π.) έχουμε μιλήσει σε πολλά σημεία και δεν θα επεκταθώ. Απλά το μόνο που ισχύει είναι «είναι αλλότριο έργο? Παρανόμως εντέλλεστε. Δεν είναι? Νομίμως εντέλλεστε»


Γενικά δεν κατανοώ την άρνηση ορισμένων όταν καλούνται να παρέχουν υπηρεσία σε άλλο σημείο, αλλά εντός των «ιδίων αντικειμένων» και με δίκαιο τρόπο κάλυψης της πρόσθετης δαπάνης (μετακίνηση κ.λ.π.) που αυτό θα επιφέρει.

D-Michalis:
Και κάτι ακόμη σχετικό:

Προσωπικά είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι ο εργοδότης σου έχει κάθε δικαίωμα να σε «χρησιμοποιήσει» όπου σε έχει ανάγκη. Αρκεί να σε «χρησιμοποιεί» για δράσεις εντός των «ιδίων αντικειμένων».
Θα διανοούμασταν ποτέ αν δουλεύαμε στο « Χ Ιατρικό κέντρο» να πούμε «όχι, δεν πάω στο παράρτημα στον Πειραιά που μου ζητάς σήμερα, γιατί όταν ζήτησα δουλειά μου είπες ότι με θές για το παράρτημα της Φιλοθέης» ? !!! Ούτε θα το διανοούμασταν.
Στο δημόσιο όμως όχι μόνο το διανοούμαστε, αλλά και το θεωρούμε «αιτία πολέμου». Αν αυτό είναι το πνεύμα της «δημόσιας υγείας» για κάποιους από εμάς, εγώ λυπάμαι γιατί ανήκω –αν ανήκω- σε αυτό το «εμάς».

nickolas:
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Το πρόβλημα είναι αφενός διακριτική μεταχείριση, αφετέρου το κόστος των οδοιπορικών (3 ώρες στο δρόμο, 25 ευρώ βενζίνη, για μια πρωινή κάλυψη)

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση