ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Πως επιλέγουμε, αντικειμενικά (...) μεταξύ αντιγράφων φαρμάκων??
medicus:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
...
Συμφωνώ δηλαδή, ως προς το οτι,
δυστυχώς, μας αρέσει ή όχι, ΔΕΝ μπορούμε να είμαστε σίγουροι,
για τίποτα (ακόμα και το every single tablet),
και για κανέναν -ακόμα και την πιο τρανταχτή Ελεκτική Επιτροπή του ΕΟΦ (...)
Διαφωνώ, ως προς το οτι,
αυτό δεν απαντά, στο δικό μου, ας πούμε ζητούμενο,
αυτό της διαμόρφωσης ενός αντικειμενικού-ρεαλιστικού Αλγορίθμου Αξιολόγησης μεταξύ αντιγράφων...
...
--- Τέλος παράθεσης ---
Εδώ είναι η ερώτηση παγίδα. Συμφωνώ απόλυτα με τα όσα αναφέρεις και προτείνεις αλλά, πες με απαισιόδοξο, πες με μοιρολάτρη, πες με όπως θες, η φράση αντικειμενικό-ρεαλιστικό ΔΕΝ λειτουργεί στην ελληνική πραγματικότητα, ούτε με το φιλότιμο ούτε με τον "βούρδουλα". Ας έρθουν 10.000 "τρόικες" και μυριάδες ελεγκτές, κατά προσωπική άποψη, η κοινωνική συμπεριφορά του Έλληνα πολίτη ΔΕΝ αλλάζει παρά μόνο "βελτιώνεται" και οι "βελτιώσεις" προστίθενται στο γονιδίωμά του.
Γι'αυτό πιστεύω ότι σου απάντησα. Όσα συστήματα και αν προταθούν και αλλάξουν, αν δεν αλλάξει ΣΥΝΟΛΙΚΑ η ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ συμπεριφορά μας θα έχουμε πάντα "μηδέν εις το πηλίκον". Και τότε επιστρέφουμε στην "υποκειμενική αλήθεια", που μας συντηρεί τόσους αιώνες μέσα στο προσκήνιο της ιστορίας ως πρωταγωνιστές, άλλοτε με καλούς και άλλοτε με κακούς ρόλους. Φαίνεται τελικά ότι ο αυτοσκοπός μας, ως λαός και έθνος, είναι η δόξα του πρωταγωνιστή και όχι η ποιότητα του ρόλου και η διδαχή.
anasm:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤελικά το πως το θέλεις να το καταλήξεις, επηρεάζει και το πως αντιλαμβάνεσαι ότι διαβάζεις.
--- Τέλος παράθεσης ---
Απίστευτα σοφό...!
Πράγματι, συμφωνώ απόλυτα με την παραπάνω σας ρήση.
Παρόλα αυτά, ο δικός μου "στόχος κατάληξης", είναι πραγματικά, αυτός ο "αντικειμενικός αλγόριθμος" επιλογής ανάμεσα στον απίστευτο πακτωλό αντιγράφων...
Σας το λέω μπέσα!
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΟ ΕΟΦ ζητάει και σε χάρτινη και σε ηλεκτρονική μορφή κάποια δικαιολογητικά. Και τα χάρτινα να πας μόνο θα σου το εγκρίνει.
Μια εταιρία που στόχο έχει το γιατρό που θα εκτιμήσει το φάρμακο με βάση την οικονομική ανταποδοτικότητα του δεν πρόκειται ποτέ να ασχοληθεί να αναδείξει το φάρμακο της ούτε μέσω SPC στο διαδίκτυο, ούτε μέσω καλύτερης φαρμακοτεχνικής μορφής, ούτε με επιπλέον μελέτες που να προσπαθεί να δείξει λιγότερες παρενέργειες και καλύτερη βιοδιαθεσιμότητα. Και φυσικά, ουδόλως την ενδιαφέρει εάν το φάρμακο θα έχει διακύμανση στην συγκέντρωση ακόμη και της τάξης του 100% (προς τα κάτω). Ξέρει πολύ καλά ότι και SPC να μην υπάρχει, και copy-past να κάνει τα πάντα, μόνο το rebate που δίνει μετράει.
Πουθενά δεν λέω ότι όποιος έχει SPC, δικές του μελέτες, κλπ είναι ο καλύτερος. Είπα, ότι απλά είναι κριτήρια αποκλεισμού.
Αυτά είναι βασικές αρχές πωλήσεων.
Όποιος δεν μπορεί να τα καταλάβει, ή δεν θέλει να τα καταλάβει γιατί δεν τον βολεύει, δεν υπάρχει λόγος να χάνουμε το χρόνο μας. Αυτός έτσι κι αλλιώς το rebate θα κοιτάξει.
Έγινα κατανοητός;
--- Τέλος παράθεσης ---
Κι όμως, μας αρέσει δεν μας αρέσει, μας συμφέρει δεν μας συμφέρει (και εννοείται, ΔΕΝ αναφέρομαι σ'εσάς προσωπικά...),
το να έχει μια Φαρμακευτική, τις δικές της έρευνες Βιοδιαθεσιμότητας -Φαρμακοκινητικής -Ανεπιθύμητων Ενεργειών και Αποτελεσματικότητας,
εννοείται όχι "μακιγιαρισμένες", αλλά αντικειμενικές και αξιόπιστες,
θα ήταν τεκμήριο βαρβάτο (!!), ώστε να χαρακτηριστεί, ναί (!!) ως καλύτερη.
Το μεγάλο θέμα είναι, οτι και αυτό το SPC, το επίσημο -δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ,
ΔΕΝ αποτελεί την "αστυνομική ταυτότητα" του αντίστοιχου φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος (...),
και κατά συνέπεια,
ΔΕΝ μου δίνει, σχεδόν το παραμικρό τεκμήριο, για να μπορέσω, εγώ ο γραφικός, να ξεσκαρτάρω το "φάρμακο" από το "αλεύρι" ανάμεσα στην πλειάδα των αντιγράφων (...)
Κατέβασα και έκανα μια σύγκριση -αντιπαραβολή, ανάμεσα στο SPC του DIFONATE και του SPC του FOSAMAX (...)
Τα αποτελέσματα των επιδημιολογικών ερευνών που, υποτίθεται,
θα βοηθήσουν τον ειδικό να αξιολογήσει συγκριτικά, και να κάνει το ξεσκαρτάρισμά του,
είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ (!!)
Γιατί πολύ απλά,
ΔΕΝ υφίσταται έλεγχος του συγκεκριμένου φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος, αλλά, της (κοινής) δραστικής ουσιάς (Alendronate) :o :o 8)
medicus:
Εγγραφή ή Είσοδος...
θα βοηθήσουν τον ειδικό να αξιολογήσει συγκριτικά, και να κάνει το ξεσκαρτάρισμά του,
Γιατί πολύ απλά,
ΔΕΝ υφίσταται έλεγχος του συγκεκριμένου φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος, αλλά, της(κοινής) δραστικής ουσιάς (Alendronate) :o :o 8)
...
--- Τέλος παράθεσης ---
Δεν υπάρχει ορθότερη, επιστημονικά, φράση από αυτή που έγραψες. Τα υπόλοιπα περιττεύουν. Συμφωνώ εις την νιοστή...
Denominator:
Πολύ ωραίες οι τοποθετήσεις.
Εγώ από τη μεριά μου ποτέ δεν προσπάθησα να απαντήσω επιστημονικοφανώς σε αυτό το ερώτημα.
Η μόνη διαδικασία που μπορούσα να πω ότι κάπως με κάλυπτε είναι η συλλογή πληροφοριών από πολλούς συναδέλφους τους οποίους είχα εμπιστοσύνη.
Εφόσον κάποιο σκεύασμα είχε θετικές κρίσεις, το δοκίμαζα με προσοχή για ένα μεγάλο διάστημα.
Η διαδικασία αυτή, βέβαια, ως evidence-based, είναι πλημμελέστατη και ίσως ανυπόστατη.
Ομοίως με τους αρμόδιους να κρίνουν την ποιότητα των σκευασμάτων...
Δ. Κουναλάκης:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤο μεγάλο θέμα είναι, οτι και αυτό το SPC, το επίσημο -δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ,
ΔΕΝ αποτελεί την "αστυνομική ταυτότητα" του αντίστοιχου φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος (...),
και κατά συνέπεια,
ΔΕΝ μου δίνει, σχεδόν το παραμικρό τεκμήριο, για να μπορέσω, εγώ ο γραφικός, να ξεσκαρτάρω το "φάρμακο" από το "αλεύρι" ανάμεσα στην πλειάδα των αντιγράφων (...)
Κατέβασα και έκανα μια σύγκριση -αντιπαραβολή, ανάμεσα στο SPC του DIFONATE και του SPC του FOSAMAX (...)
Γιατί πολύ απλά,
ΔΕΝ υφίσταται έλεγχος του συγκεκριμένου φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος, αλλά, της (κοινής) δραστικής ουσιάς (Alendronate) :o :o 8)
--- Τέλος παράθεσης ---
Συμφωνώ ότι δεν μπορείς να δεις τις διαφορές που εγώ πρόσεξα στα SPC αυτών των δύο φαρμάκων. Δεν πειράζει. Δεν θα το καταλάβει κανείς.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση