Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα
πιστοποιητικό για σχολικούς αγώνες?
Harper:
Το ερωτημα που βαζω στον εαυτο μου-και ενδεχομενως και στους υπολοιπους-ειναι ποιος εξ ημων που υπογραφει ειναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΙΓΟΥΡΟΣ 100% για τη μη εκδηλωση μοιραιου συμβαντος στον εξετασθεντα.Συχνα αναγκαζομαστε να υπογραφουμε αναλογα πιστοποιητικα μετα απόανωθεν πιεσεις ή λογω ντροπης ή λογω φιλοτιμιας κτλ κτλ.Το εχω εξάλλου ξαναπει:αλλο πραγμα η διερευνηση ενος συμπτωματος-ασθενους και άλλο πραγμα η πιστοποιηση της υγειας.Το δευτερο,αν και φαινομενικα πιο ευκολο,κρυβει πολλαπλες παγιδες.Φανταστειτε ασθενη ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟ να μπαινει στο ιατρειο και να σου ζηταει να πιστοποιησεις-υπογραψεις πως δεν πάσχει από καρκινο!!!Μπορουμε να ειμαστε ποτε 100% σιγουροι?
Σιγουρα δεν ειναι εφικτο-και δη οικονομικα-να στελνουμε τους πάντες για υπερηχο καρδιας αλλά οσο η συνταξη του πιστοποιητικου που καλουμαστε να υπογραψουμε ειναι τετοια που εν τελει καθαρη βγαινει ΜΟΝΟ η πολιτεια καλο θα ηταν ή να αλλαξει η συνταξη-απαιτηση του κειμενου ωστε και ο γιατρος να ειναι καταχυρωμενος ή απλά,οποιος εξ ημων αισθανεται άβολα να μην υπογραφει αναλογα πιστοποιητικα και να παραπεμπει χωρις ντροπές ή υποκύπτοντας σε πιέσεις.Αυτη ειναι η θεση μου...
προσθηκη:προσωπικα ομολογω οτι ως πολυασχολος Γενικός Ιατρος με ευρυ πεδιο αναφορας οι γνωσεις μου στα καρδιολογικα ειναι μεχρι ενος σημειου.Δεν μπορω ακομη και σε ενα απλο ΗΚΓ να αποφανθω με 100% σιγουρια πως δε θα μου ξεφυγει κατι πολυ εξειδικευμενο που μπορει να κανει τη διαφορα μεταξυ ζωης και θανατου.Πχ το σ.BRUGADA τα τελευταια 2-3 χρονια μου ειναι γνωστο (ή ετσι νομιζω...)
Δ. Κουναλάκης:
λοιπόν αυτό το θέμα τυγχάνει να επαναλαμβάνεται και έχει ξαναπαιχτεί εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Επίσης, με evidence E, από τους στενά γνωστούς μου έχω τρεις που απεβίωσαν πρόωρα και που και τους τρεις τους τσάκωνε το παραπάνω ερωτηματολόγιο, που και οι τρεις γνώριζαν ότι είχαν πρόβλημα και που και οι τρεις αποφάσισαν τον πρόωρο θάνατο τους, με τον ένα εκ των τριών να βγάζει και φυσιολογικό τρίπλεξ σε τρεις διαφορετικούς καρδιολόγους. Και οι τρεις όμως είχαν ύποπτο ΗΚΓράφημα πέρα του ιστορικού. Έχω και ένα τέταρτο που ζει ακόμη σήμερα με εμφυτευμένο απινιδωτή.
Προσωπικά, βάζω πάντα τον γονέα ή τον αθλούμενο να μου συμπληρώσει και να υπογράψει το παραπάνω ερωτηματολόγιο. Προσπαθώ να πάρω ένα καλό ιστορικό και πάντα κάνω και ΗΚΓ εκτός της κλινικής εξέτασης. Για τα μέσα που διαθέτω ως γιατρός είμαι νομικά καλυμμένος. Νομικά καλυμμένος δεν σημαίνει βέβαια ότι γλιτώνεις το δικαστήριο, σημαίνει ότι γλιτώνεις τελικώς την καταδίκη. Σαφώς και εάν πας σε καρδιολόγο, θα πρέπει να σου κάνει και υπέρηχο, όπως επίσης εάν πας σε παθολογοανατόμο θα πρέπει να σου κάνει νεκροτομή. Με το υπάρχον νομικό πλαίσιο, κάθε γιατρός βεβαιώνει με βάση τα μέσα και τις γνώσεις που διαθέτει. Είναι ιατρικώς ηλίθιο, αλλά νομικώς άριστον.
Τώρα εμπειρικά μπορώ να πω ότι είναι στην ανθρώπινη φύση να καταπνίγουμε τις τραυματικές εμπειρίες μας. Έτσι, συχνά για να ανιχνεύσω ένα αιφνίδιο θάνατο στην οικογένεια πάντα ρωτώ:
Είχατε γονέα, αδερφό, θείο που να πέθανε πριν την ηλικία των 50; Ο πατέρας σας, η μητέρα σας ζουν; Αν όχι, σε τι ηλικία πέθαναν;
Είναι απίστευτα εντυπωσιακό πως μπορεί να χρειαστεί να ρωτήσεις δύο φορές το ίδιο πράγμα για να ανακαλύψεις ότι υπάρχει ένας γονέας που πέθανε 30-40 χρονών και κανείς δεν ξέρει από τι πέθανε...
Τέλος δεν θα ήθελα να αφήσω ασχολίαστες τις διάφορες απόψεις περί κόστους ανθρώπινης ζωής. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι όλοι αυτοί που επιλέγουν πάντα το καλύτερο (κατά την γνώμη τους ή το καλό της τσέπης τους), φροντίζουν επίσης να αγοράζουν για τον εαυτό τους, τα παιδιά τους, τους γονείς τους μόνο νερό που προέρχεται από λιωμένους παγετώνες ώστε να μην υποφέρει από μόλυνση, σαφώς δεν ζουν σε μεγαλουπόλεις με καυσαέριο, δεν χρησιμοποιούν μηχανάκι αλλά μόνο αυτοκίνητο με 8 αστέρια ασφάλειας και φυσικά φροντίζουν να μην ξεχνούν τον ετήσιο ολόσωμο απεικονιστικό έλεγχο τους με MRI.
Αλήθεια, με αρνητικό κληρονομικό ιστορικό, από τι κινδυνεύει περισσότερο το παιδί μου στα 16 του; Από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια ή από ατύχημα με μηχανάκι; Ποιο είναι πιο θανατηφόρο από τα δύο;
Και μην τολμήσετε να μου πείτε ότι δεν υπάρχουν στατιστικά...
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδοςκαι οι τρεις αποφάσισαν τον πρόωρο θάνατο τους,
--- Τέλος παράθεσης ---
Με κάθε σεβασμό στη μνήμη τους, πιστεύετε μετά βεβαιότητας ότι η πρόγνωση θα ήταν διαφορετική αν είχαν σταματήσει να αθλούνται;
Για τί είδους άθλησης πρόκειται;
Γνωρίζω (γνώριζα) έναν τραπεζοϋπάλληλο που απεβίωσε από ρήξη ( συγγενούς; ) ανευρύσματος της πρόσθιας εγκεφαλικής αρτηρίας στα 35 του. Ήταν υπέρβαρος και δεν αθλούνταν ποτέ...
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕπίσης, με evidence E, από τους στενά γνωστούς μου έχω τρεις που απεβίωσαν πρόωρα και που και τους τρεις τους τσάκωνε το παραπάνω ερωτηματολόγιο, που και οι τρεις γνώριζαν ότι είχαν πρόβλημα και που και οι τρεις αποφάσισαν τον πρόωρο θάνατο τους, με τον ένα εκ των τριών να βγάζει και φυσιολογικό τρίπλεξ σε τρεις διαφορετικούς καρδιολόγους. Και οι τρεις όμως είχαν ύποπτο ΗΚΓράφημα πέρα του ιστορικού. Έχω και ένα τέταρτο που ζει ακόμη σήμερα με εμφυτευμένο απινιδωτή.
--- Τέλος παράθεσης ---
Είναι "ευκολότερο" να υπογράψουμε σε άτομα που δεν έχουν ιστορικό κλπ
Τι γίνεται όμως σε άτομα που έχουν ύποπτο ιστορικό και ευρήματα; Μεταθέτουμε την ευθύνη της υπογραφής σε άλλους; Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της υπογραφής μετά από περαιτέρω (ποιόν; ) έλεγχο;
Στα άτομα που αναφέρεις παραπάνω Δημήτρη, υπέγραψες ή θα υπέγραφες βεβαίωση για άθληση;
Denominator:
Είναι διαφορετικό θέμα η απαίτηση της τήρησης της κατά νόμον ενέργειας του γιατρού και διαφορετικό η απαίτηση να μην πάθει τίποτε κανείς που εξετάστηκε με βάσει αυτήν. Το πρώτο κατανοητό, το δεύτερο παράλογο.
Με την προϋπόθεση ότι γίνονται από την πλευρά μας όλα τα προβλεπόμενα από την επιστήμη, το αν και πότε θα δώσει κανείς πιστοποιητικό υγείας σε άτομα που θέλουν να αθληθούν βρίσκω ότι είναι λιγότερο επικίνδυνο (από άποψη αστικής ευθύνης, τουλάχιστον) από το να εξετάζει ασθενείς με κίνδυνο να αποβιώσουν αιφνίδια ενώ έχουμε θεωρήσει ότι όλα βαίνουν καλώς.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση