Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα
πιστοποιητικό για σχολικούς αγώνες?
EzeΤΡΟΛ:
Στο Γυμναστήριο του Α.Σ. ΑΡΗΣ Θεσ/νίκης (στο Γήπεδο Κλεάνθης Βικελίδης, γνωστότερο ως Χαριλάου), ζητούν από τον αθλούμενο είτε να φέρει μια γνωμάτευση από ιατρό, είτε να υπογράψει μια φόρμα που λέει ότι αθλείται με προσωπική του ευθύνη. Νομίζω ότι αυτή η οδός διαφυγής, είναι το λιγότερο υποκριτικό και το πιο τίμιο, ξεκάθαρο και ειλικρινές πλαίσιο που μπορεί να υπάρξει. Όπως και το να έχουν παράθυρα τα σπίτια μας, από τα οποία είμαστε ελεύθεροι να μην πηδήσουμε.
ΑΡΗΣ:
Υπάρχει η ασύμετρη πληροφόρηση στην υγεία. Δεν είναι το ίδιο η πιστοποίηση της κατάστασης της υγείας με τη γνώση του κινδύνου.
kakalos:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣε μια Ελλάδα όπου η ανεργία κοντεύει το 30% και από αυτούς που έχουν εργασία το 36% δουλεύει χωρίς ασφάλιση είναι νομίζω υποκριτικό να συζητούμε για αν θα πρέπει να εξετάζονται όλοι οι μαθητές με καρδιουπερηχογράφημα.
--- Τέλος παράθεσης ---
Η λογικη του ας πεθανει και κανενας αφου δεν εχουμε χρηματα δεν ειναι αποδεκτη γενικα.
Το αν το screeninig με υπερηχο θα εχει ως οφελος τη μειωση αυτων των περιστατικων ειναι το ζητουμενο.
Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣε μια Ελλάδα όπου η ανεργία κοντεύει το 30% και από αυτούς που έχουν εργασία το 36% δουλεύει χωρίς ασφάλιση είναι νομίζω υποκριτικό να συζητούμε για αν θα πρέπει να εξετάζονται όλοι οι μαθητές με καρδιουπερηχογράφημα.
--- Τέλος παράθεσης ---
Η λογικη του ας πεθανει και κανενας αφου δεν εχουμε χρηματα δεν ειναι αποδεκτη γενικα.
Το αν το screeninig με υπερηχο θα εχει ως οφελος τη μειωση αυτων των περιστατικων ειναι το ζητουμενο.
--- Τέλος παράθεσης ---
Οι πόροι του Τομέα της Υγείας σε κάθε χώρα δεν είναι ανεξάντλητοι.
Αν κατευθύνεις λεφτά για να γλυτώσεις κάποιους από ένα δεινό, θα πρέπει να αφαιρέσεις τα λεφτά αυτά από κάπου αλλού.
Το ζητούμενο είναι πού θα πιάσουν καλύτερο τόπο τα λεφτά αυτά (cost-effectiveness).
Zachariadis:
* Τα ερωτηματολόγια όπως αυτό που έχει επισυνάψει ο κ.Κουναλάκης οπωσδήποτε βοηθούν.Πάντα όμως υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα
ο υποψήφιος αθλητής να μην απαντήσει ειλικρινά με φόβο πιθανού αποκλεισμού του.
Νομίζω πως εκτός απο ερωτηματολόγιο ,είτε γραπτό είτε μεσω λήψης ιστορικού,ο έλεγχος του υποψηφίου πρέπει να συμπληρώνεται
απο τυπική κλινική εξέταση με έμφαση στο καρδιαγγειακό και απαραίτητα ΗΚΓ.Θεωρώ ότι ο ΗΚΓ έλεγχος όλων των υποψηφίων αθλητών δεν αυξάνει ιδιαίτερα
ούτε τον χρόνο ούτε το κόστος της εξέτασης πριν την χορήγηση γνωμάτευσης.Βέβαια προυποθέτει κάποια δεξιοτεχνία και εμπειρία
αξιολόγησης.
** Σε ότι αφορά τον υπερηχοκαρδιογραφικό έλεγχο,είναι βέβαιο ότι ποτέ δεν πρόκειται ένα δημόσιο σύστημα υγείας να αναλάβει
το τεράστιο κόστος του screening όλων των υποψηφίων αθλητών.Όταν η παρουσία της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας στον
γενικό πληθυσμό των νέων 12-30 ετών είναι περίπου 2-3 σε 1000 άτομα και σε μεγάλο ποσοστό αυτοί είναι συμπτωματικοί ή/και έχουν
ΗΚΓ αλλοιώσεις,ο ρόλος του screening με ECHO καθίσταται ...υπερβολικός και μη ρεαλιστικός.
Εγω προσωπικά πάντως χορηγώ βεβαίωση μόνο με την προυπόθεση να έχω εξετάσει τον υποψήφιο αθλητή και υπερηχοκαρδιογραφικά.
'Ισως να ακούγεται κάπως μελό και «αντιεπιστημονικό» ωστόσο πολλές φορές πρίν απο την λήψη απόφασης για διενέργεια καποιας
επέμβασης σε ασθενή μου ,αιματηρής ή μη,διαγνωστικής ή θεραπευτικής ,ή ακόμα και πρίν απο την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ρωτάω τον
εαυτό μου τί θα έκανα άν ο ασθενής ήταν ο πατέρας μου,η μητέρα ή το παιδί μου.
Άν ο υιός ή η κόρη σας είναι υποψήφια αθλήτρια σε αθλοπαιδιές,γυμναστικό σύλλογο ή άλλη έντονη φυσική δραστηριότητα
και γνωρίζεται ότι δεν υπάρχει ατομικό και οικογενειακό ιστορικό νόσου,θα νιώθεται ασφαλής με μία βεβαίωση υγείας για την χορήγηση
της οποίας δεν έγινε παρά μόνο απλή φυσική εξέταση χωρίς παθολογικά ευρήματα ;
Στην βεβαίωση υγείας που χορηγώ ουδέποτε «βεβαιώνω την καλή κατάσταση της υγείας του εξεταζόμενου».
Βεβαιώνω ότι ....«..ο Ιωάννης Φούφουτος του Γεωργίου,ετών 13,εξετάστηκε σήμερα κλινικά,ηλεκτροφαρδιογραφικά και υπερηχοκαρδιογραφικά
και απο τον έλεγχο δέν προέκυψαν ευρήματα που να αποτελούν αντένδειξη για την συμμετοχή του σε οργανωμένες και επιτηρούμενες
αθλητικές δραστηριότητες του συλλόγου/γυμναστηρίου ...
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση