ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Φορητοί υπερηχογράφοι
GAD2:
χαίρομαι που το θέμα φαίνεται να απασχολεί
απλά θα ήθελα να εστιάσω σε πιο απλά ευρήματα σε σχέση με το ανέυρυσμα
μια χολοκυστίτιδα, ένας λίθος ουρητήρα, η ανεύρεση περιτοναικής συλλογής στο δουγλάσσειο η μιας απλ'ης ασκιτικής συλλογής, η ανέυρεση μιας πλευριτικής συλλογής με απασχολούν περισσότερο και καθημερινά
και νομίζω ότι με αυτά θα βοηθούσα πολύ περισσότερο
Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδοςχαίρομαι που το θέμα φαίνεται να απασχολεί
απλά θα ήθελα να εστιάσω σε πιο απλά ευρήματα σε σχέση με το ανέυρυσμα
μια χολοκυστίτιδα, ένας λίθος ουρητήρα, η ανεύρεση περιτοναικής συλλογής στο δουγλάσσειο η μιας απλ'ης ασκιτικής συλλογής, η ανέυρεση μιας πλευριτικής συλλογής με απασχολούν περισσότερο και καθημερινά
και νομίζω ότι με αυτά θα βοηθούσα πολύ περισσότερο
--- Τέλος παράθεσης ---
Με τα μηχανήματα που αναφέρεις:
- Την χολή νομίζω ότι με τα περισσότερα μηχανάκια θα την δεις εκτός εάν μεσολαβούν 15 πόντοι λίπος. Δεν σου τάζω ότι θα μπορείς να μετρήσεις με ακρίβεια το πάχος του πόρου, ούτε ότι θα είσαι σίγουρος εάν αυτό που βλέπεις είναι λίθος ή πολύποδας. Επίσης, εάν υπάρχει λιπώδης διήθηση πρακτικά δεν θα είσαι σίγουρος για τίποτα στο ήπαρ.
- Το λίθος στον ουρητήρα που κάνει απόφραξη και υδρονέφρωση θα τον δεις με όλα τα μηχανήματα.
- Υγρό στο δουγλάσσειο εάν δεις, είσαι χαρούμενος, υπάρχει. Εάν δεν δεις, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Και μιλάμε για σχετικά όχι εύσωμα άτομα.
- Την πλευριτική συλλογή εάν ανατομικά είναι προσβάσιμη θα την δεις στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.
- Πάγκρεας απλά το ξεχνάς εάν δεν μπορείς να ψηλαφήσεις την πρόσθια επιφάνεια της σπονδυλικής στήλης
- Το σπλήνα θα τον δεις με όλα τα μηχανήματα. Τους νεφρούς επίσης.
- Επίσης θα μπορείς να δεις και θυρεοειδή αλλά μην νομίσεις ότι θα δεις την πραγματική εικόνα...
Επίσης κάτι που είναι αξίωμα: Ο καλός "υπερηχολόγος" θα βγάλει το μέγιστο με το μηχάνημα που διαθέτει και ξέρει που το μηχάνημα θα τον πουλήσει. Ο μέτριος ή άπειρος "υπερηχολόγος" θα βοηθηθεί σημαντικά από ένα καλό μηχάνημα αλλά στο κακό μηχάνημα κινδυνεύει να χάσει την μπάλα.
Η δική μου άποψη είναι ότι μπορεί να πάθεις μεγαλύτερη "ζημιά" από ένα κακό μηχάνημα από ότι όφελος.
Denominator:
Είναι πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ χρήσιμη η συζήτηση.
Εξυπακούεται ότι ο γιατρός της ΠΦΥ πρέπει να ξέρει άριστα το υπερηχογράφημα του επείγοντος.
Όμως εγώ προσωπικά ζητώ υπερηχογράφημα από ακτινολόγο, με διάγνωση και υπογραφή. Γλυτώνει χρόνο από το γιατρό και χρήματα από τον ασθενή.
Για τα επίγοντα προτιμώ να τηλεφωνώ σε ακτινολόγο ή να στέλνω το περιστατικό στο νοσοκομείο, ανάλογα με τα δεδομένα.
Σε μία χώρα που όχι μόνο δε μου έδωσε την ευκαιρία να μάθω υπερηχογράφημα, αλλά μου έθεσε πλείστα όσα εμπόδια στην πορεία μου να το πετύχω, πιστεύω ότι δεν μπορώ και δεν πρέπει να θέλω να τα κάνω όλα. Ούτε βέβαια να είμαι αυτοδίδακτος.
Δ. Κουναλάκης:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδοςσυμφωνώ μαζί σας και επαυξάνω...σε λίγο καιρό φοβάμαι ότι δεν θα υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη για τους περισσότερους ασθενείς και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να στέλνουμε για περαιτέρω έλεγχο, πράγμα που ίσως με οδηγήσει στην αγορά ενός τέτοιου μηχανήματος- μόνο που δεν ξέρω ποιό.....
από την άλλη σε ακριτικές και νησιωτικές περιοχές ένα τέτοιο μηχάνημα ίσως να αποτελούσε μια καλή λύση για την αρχική διαλογή και παρακολούθηση ορισμένων ασθενών...
πολλές φορές στέλνουμε σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας περιστατικά που θα μπορούσαμε να κρατήσουμε, και θα ήθελα να συζητήσουμε εάν πιστευετε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό
--- Τέλος παράθεσης ---
Δυστυχώς αυτό το ζω ταχτικά και με τα διάφορα διαγνωστικά και τα μηχανήματα τους.... Χθες είδα μια αξονική με ανεύρυσμα κοιλιακής 6.8cm που ο υπέρηχος με έμπειρο ακτινολόγο σε ένα GE το έδινε 4.1cm.... Για να έχεις μια αίσθηση της εικονικής πραγματικότητας...
--- Τέλος παράθεσης ---
H κοιλιακή αορτή δεν απεικονίζεται σε όλο της το μήκος υπερηχογραφικά. Οπότε απαιτείτε παραπομπή σε αξονική αν παρατηρηθεί κάποια διαταραχή της ηχοδομής ή και της μορφολογίας της . Οι περισσότεροι ακτινολόγοι μάλιστα συμπληρώνουν στη διάγνωση τους " κατά το μήκος που ήταν δυνατό να ελεγχθεί" .
--- Τέλος παράθεσης ---
Αν κάποιος έχει πρόσβαση ας βρει το full text να το συζητήσουμε:
Εγγραφή ή Είσοδος
GirousisN:
Ενδιαφέρον είναι και το παρακάτω άρθρο σε πλήρες κείμενο και σύγκριση μεταξύ u/s CT στα ανευρύσματα της κοιλ. αορτής.
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση