Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ

Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας

<< < (21/253) > >>

EzeΤΡΟΛ:
Αφού ευχαριστήσω τους κ.κ. Πατρωνάκη και Argiriou για την άμεση και διαφωτιστική παράθεση του σχετικού ΦΕΚ, θα ήθελα να σταθώ στο Αρ. 2 παρ. η που αναφέρει ότι αποκλειστικός υπεύθυνος για τον καθορισμό του ποσοστού συμμετοχής είναι ο ιατρός και ότι ο φαρμακοποιός δεν έχει καμία ευθύνη αφού δεσμεύεται με ό,τι ποσοστό έγραψε ο ιατρός.

Νομίζω ότι επιστρέφει επιτακτικά όσο ποτέ το ερώτημα: Με τί ποσοστό συνταγογραφούμε  φάρμακα σε ασφαλισμένους (του ΙΚΑ, ΟΓΑ, Δημοσίου, ΤΕΒΕ, κ.λπ.) που πάσχουν ή έπασχαν από κακοήθη νόσο, όταν τα φάρμακα δεν σχετίζονται με την κακοήθη νόσο, π.χ., αντιγλαυκωματικό κολύριο σε ασθενή με Ca προστάτη. Εγώ, μέχρι τώρα, τα γράφω με 0% γιατί έτσι το βρήκα και δεν την είδα και καλά να αλλάξω συνήθειες δεκαετιών. Σύμφωνα με τη νομοθεσία όμως, πρέπει να μπει με 0% ή με 25% ;   ???  Και γιατί χαρακτηρίζεται από το νόμο ο συνταγογράφος ιατρός ως αποκλειστικός υπεύθυνος;  Λέτε ποτέ να φτάσουμε σε σημείο να μας ζητήσουν πίσω τα λ7 με τα οποία θα έχουμε "ζημιώσει" τα Ταμεία αν τα γράφουμε με 0%; Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα προκύψει ποτέ τέτοια απαίτηση των Ταμείων σε βάρος μας;

EzeΤΡΟΛ:
Το παρακάτω άρθρο μας λέει ότι μπορούμε ν' αντιμετωπίσουμε 7 κοινές ασθένειες χωρίς χάπια. Προχωρημένο;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΜε τί ποσοστό συνταγογραφούμε  φάρμακα σε ασφαλισμένους (του ΙΚΑ, ΟΓΑ, Δημοσίου, ΤΕΒΕ, κ.λπ.) που πάσχουν ή έπασχαν από κακοήθη νόσο, όταν τα φάρμακα δεν σχετίζονται με την κακοήθη νόσο, π.χ., αντιγλαυκωματικό κολύριο σε ασθενή με Ca προστάτη. Εγώ, μέχρι τώρα, τα γράφω με 0% γιατί έτσι το βρήκα και δεν την είδα και καλά να αλλάξω συνήθειες δεκαετιών. Σύμφωνα με τη νομοθεσία όμως, πρέπει να μπει με 0% ή με 25% ;   ??? 
--- Τέλος παράθεσης ---

Υποψιάζομαι ότι σύμφωνα με την νομοθεσία, η συμμετοχή του Ασθενούς πρέπει να είναι 0% μόνο για τα φάρμακα που σχετίζονται τον καρκίνο και όχι για όλα όσα παίρνει.

Ασθενής με καρκίνο που έχει υποβληθεί σε θεραπεία και δεν έχει μεταστάσεις ή επιδείνωση του όγκου 5 χρόνια μετά την θεραπεία θεωρείται σύμφωνα με τους ογκολόγους ότι έχει θεραπευτεί.
Υποψιάζομαι ότι ούτε και αυτοί οι Ασθενείς δικαιούνται το 0%.

Δεν μπορώ όμως να πω τα παραπάνω με σιγουριά γιατί δεν έχω δεί κάποια διαταγή που να τα γράφει αυτά ρητά.

Μήπως έχει κανείς κάποιο νόμο που να αναφέρεται ξεκάθαρα σε αυτό το θέμα;

EzeΤΡΟΛ:
Eυχαριστώ για την απάντηση και πραγματικά θα ήταν πολύ χρήσιμο αν κάποιος συνάφελφος μπορεί να ανεβάσει τις εγκυκλίους με τις οποίες τα Ταμεία καθορίζουν το ποσοστό συμμετοχής. Προσωπικά, τις  ψάχνω αλλά χωρίς αποτέλεσμα...

Στο παρακάτω ενδιαφέρον δημοσίευμα των Νέων για τα κλειστά επαγγέλματα, έχουν ενδιαφέρον και τα σχόλια των επισκεπτών, ιδιαίτερα ενός που υπογράφει ως Atomic-Geo.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

EzeΤΡΟΛ:
Από το παρακάτω δημοσίευμα του Βήματος, βγαίνει το συμπέρασμα ότι επιστρέφουμε στην εποχή του αναντικατάστατου:

14/09/2008
Βαφτίζουν φάρμακα lifestyle και τα κόβουν (ΒΗΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)
 
ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΛΙΣΤΑΣ
 
ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ
Τρία κουτιά φαρμάκου για την αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων, όπως επιστημονικά ονομάζονται οι κιρσοί, χρειάζεται κάθε μήνα η 75χρονη συνταξιούχος του ΙΚΑ κυρία Ελένη Θ. Σήμερα το κόστος του φαρμάκου καλύπτεται από το ασφαλιστικό ταμείο της. Ωστόσο η... ευνοϊκή αυτή μεταχείριση δεν θα διαρκέσει. Από την 1η Οκτωβρίου, δηλαδή σε περίπου δύο εβδομάδες, τίθεται σε ισχύ λίστα φαρμάκων, παρά την απόφαση της κυβέρνησης να την καταργήσει βάσει των προεκλογικών δεσμεύσεών της το 2004. Σε μια προσπάθεια περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης, η κυβέρνηση δημιούργησε «αρνητική λίστα». Σε αυτήν περιλαμβάνονται φάρμακα τα οποία «βαφτίζονται» lifestyle, δηλαδή σχετίζονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, και ως εκ τούτου δεν καλύπτονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Το συγκεκριμένο φάρμακο, το οποίο χορηγείται για την αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων, είναι ένα από τα 127 «κομμένα» σκευάσματα τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Τα σκευάσματα, τα οποία θα καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τους ασφαλισμένους, χωρίζονται στις εξής εννέα κατηγορίες: παχυσαρκία, ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία, στυτική δυσλειτουργία, ορμονική αντισύλληψη για συστηματική χρήση, δερματική γήρανση ή ρυτίδες δέρματος, κοινές στοματίτιδες - άφθες, βιταμινοθεραπεία, αντιμετώπιση των συμπτωμάτων εξάρτησης από τη νικοτίνη και φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων.

Η διοίκηση του ΙΚΑ έχει ήδη στείλει εγκύκλιο, με ημερομηνία 2.9.2008, σε όλες τις υπηρεσίες και τα νοσοκομεία του Ιδρύματος, καθώς και στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, με την οποία ενημερώνει τους αρμοδίους ότι το κόστος των 127 φαρμάκων αυτών των κατηγοριών δεν θα καλύπτεται από την 1η Οκτωβρίου. Σημειώνει ωστόσο ότι «αν ο θεράπων ιατρός κρίνει ότι είναι απαραίτητο να χορηγηθεί σε ασθενή σκεύασμα του καταλόγου για οποιαδήποτε άλλη ένδειξη, πέραν των απαγορευτικών των αναφερομένων στον κατάλογο, τότε μπορεί να το συνταγογραφήσει, αρκεί η συνταγή να συνοδεύεται από ιατρική γνωμάτευση η οποία θα τεκμηριώνει την αναγκαιότητα χορήγησης του φαρμάκου». Με απλά λόγια, φάρμακο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μπορεί να χορηγηθεί μόνο σε όποιον πάσχει παράλληλα από σακχαρώδη διαβήτη, στεφανιαία νόσο ή υπέρταση. (Ώπα. Τώρα μας λέτε ότι ένα φάρμακο που βγήκε εκτός λίστας, όπως το Νταφλόν, και στο εξής δεν μπορεί να συνταγογραφηθεί για την κατ' εξοχή ένδειξη του (φλεβική ανεπάρκεια), μπορεί να συνταγογραφηθεί με γνωμάτευση αναντικατάστατου ...για άλλη πάθηση, όπως αιμορροϊδοπάθεια, για την οποία επίσημα δεν έχει ένδειξη!  ???  ;D ) Σε ό,τι αφορά τις συνταγές συνεχιζόμενης θεραπείας (επαναλαμβανόμενες), θα εκτελεστούν και θα αποζημιωθούν κανονικά όσες έχουν εκδοθεί ως τις 31 Ιουλίου 2008.

Για διεύρυνση του καταλόγου του ΕΟΦ κάνει λόγο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κ. Λουράντος, ο οποίος τονίζει ότι «φάρμακα lifestyle ειδικά για τους ηλικιωμένους δεν νοούνται». Αρχικά υπήρχαν τρεις κατηγορίες φαρμάκων που δεν καλύπτονταν από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Τώρα - σημειώνει - ο κατάλογος μεγάλωσε, αφού προστέθηκαν άλλες έξι παθήσεις οι οποίες κάθε άλλο παρά... lifestyle είναι. Ως παράδειγμα αναφέρει τα αντισυλληπτικά φάρμακα τα οποία δεν χορηγούνται μόνο για λόγους αντισύλληψης, αλλά και σε γυναίκες που έχουν ορμονικές διαταραχές, δυσμηνόρροια, ακμή.

Οι εκπρόσωποι του ΦΣΑ έχουν ζητήσει από τη διοίκηση του ΕΟΦ έναν δεύτερο κατάλογο με τις εγκεκριμένες παθήσεις. Συγκεκριμένα ρωτούν σε ποιες περιπτώσεις μπορούν να χορηγούν με πίστωση φάρμακα τα οποία ανήκουν στις παραπάνω εννέα κατηγορίες. «Δεν γνωρίζουμε τις εγκεκριμένες από τον ΕΟΦ παθήσεις που πρέπει να συνυπάρχουν με την παχυσαρκία, τη στυτική δυσλειτουργία και τις άλλες νόσους προκειμένου να χορηγούμε στους ασφαλισμένους τα φάρμακά τους. Ενας άνδρας με στυτική δυσλειτουργία από ποια άλλη πάθηση πρέπει να υποφέρει για να μπορέσει να πάρει το φάρμακό του χωρίς να επιβαρυνθεί;» αναρωτιέται ο κ. Λουράντος. ( Ε, καλά τώρα. Ο κ. πρόεδρος του ΦΣΑ ανέκαθεν υποστήριζε την άνευ όρων, ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση όλων των σκευασμάτων. Γιατί άραγε; ) Ωστόσο από τον ΕΟΦ δεν έχει δοθεί ακόμη απάντηση.

Μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι ηλικιωμένοι. «Το φάρμακο είναι μία από τις βασικότερες τροφές για εμάς και αξίζουμε καλύτερη αντιμετώπιση» τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) κ. Π. Τάτσης.

Την αντίθεσή του με τη νέα λίστα φαρμάκων εκφράζει και ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και της Ελληνικής Αγγειοχειρουργικής Εταιρείας κ. Γ.Ελευθερίου. «Η φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων» εξηγεί «είναι συχνή πάθηση από την οποία πάσχει σχεδόν η μία στις δύο γυναίκες.Είναι πάθησηδυνητικά σοβαρή,διότι μπορεί να προκαλέσει φλεβικά έλκη στα πόδια και φλεβικές θρομβώσεις». Οπως επισημαίνει, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αγγειοχειρουργικής Εταιρείας ουδέποτε ερωτήθησαν σχετικά με τη χρησιμότητα των φαρμάκων αυτής της κατηγορίας. «Είμαστε κατά της λίστας είτε αυτή είναι θετική είτε αρνητική» προσθέτει, «διότι αφαιρείται η δυνατότητα του θεράποντος ιατρού να επιλέξει την ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή για την οποία είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος απέναντι στον νόμο και τον ασθενή».
 

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση