Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ

Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας

<< < (46/253) > >>

EzeΤΡΟΛ:
Μια και το Φόρουμ είναι ένας τόπος όπου τα λέμε όλα και τα ρωτάμε όλα, να ρωτήσω κάτι;

Ποιός είναι σύμφωνα με τον κανονισμό επιφορτισμένος να αναγράφει στο βιβλιάριο του ΙΚΑ του ασφαλισμένου την ημερομηνία συνταγογράφησης και τη φαρμακευτική αγωγή που συνταγογραφήθηκε; Καταλαβαίνω ότι κάπως πρέπει να πιστοποιηθεί ότι ο ασφαλισμένος έλαβε μια φαρμακευτική αγωγή, αλλά είναι απαραίτητο ο ιατρός να ξαναγράφει τα φάρμακα πάλι απ΄ την αρχή, σαν να μη φτάνει που τα έγραψε μια φορά στη συνταγή; (Βέβαια εγώ τα γράφω πρώτα στο βιβλιάριο και μετά στη συνταγή, για να αποφεύγω, κατά το δυνατό, ένα καθυστερημένο "Α, γράψε και τις ταινίες" που συχνά σημαίνει ότι πρέπει να ξαναγράψεις απ' την αρχή κανα δυο συνταγές, ξέρετε πως είναι τώρα αυτά, όχι χώρια οι βελόνες, όχι μαζί με το Glucophage, όχι μόνη της η ινσουλίνη, και νά 'σου το μπλέξιμο των κανόνων του ΙΚΑ με τους κανόνες του ΟΓΑ, κ.λπ. να μη μακρηγορούμε).

Απλά αναρρωτιόμουν τί θα γίνει αν αρχίσω να "ξεχνάω" να γράφω τα φάρμακα στο βιβλιάριο. Υπάρχει περίπτωση να με επιπλήξει ή να με τιμωρήσει το ΙΚΑ;

Είπα "τιμωρήσει"; Πώς άραγε; Με το να μη μου χρεώνει μπλοκ συνταγών; Μα αυτό δεν είναι τιμωρία: Είναι ευχή!

trojy:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΜια και το Φόρουμ είναι ένας τόπος όπου τα λέμε όλα και τα ρωτάμε όλα, να ρωτήσω κάτι;

Ποιός είναι σύμφωνα με τον κανονισμό επιφορτισμένος να αναγράφει στο βιβλιάριο του ΙΚΑ του ασφαλισμένου την ημερομηνία συνταγογράφησης και τη φαρμακευτική αγωγή που συνταγογραφήθηκε; Καταλαβαίνω ότι κάπως πρέπει να πιστοποιηθεί ότι ο ασφαλισμένος έλαβε μια φαρμακευτική αγωγή, αλλά είναι απαραίτητο ο ιατρός να ξαναγράφει τα φάρμακα πάλι απ΄ την αρχή, σαν να μη φτάνει που τα έγραψε μια φορά στη συνταγή; (Βέβαια εγώ τα γράφω πρώτα στο βιβλιάριο και μετά στη συνταγή, για να αποφεύγω, κατά το δυνατό, ένα καθυστερημένο "Α, γράψε και τις ταινίες" που συχνά σημαίνει ότι πρέπει να ξαναγράψεις απ' την αρχή κανα δυο συνταγές, ξέρετε πως είναι τώρα αυτά, όχι χώρια οι βελόνες, όχι μαζί με το Glucophage, όχι μόνη της η ινσουλίνη, και νά 'σου το μπλέξιμο των κανόνων του ΙΚΑ με τους κανόνες του ΟΓΑ, κ.λπ. να μη μακρηγορούμε).

Απλά αναρρωτιόμουν τί θα γίνει αν αρχίσω να "ξεχνάω" να γράφω τα φάρμακα στο βιβλιάριο. Υπάρχει περίπτωση να με επιπλήξει ή να με τιμωρήσει το ΙΚΑ;

Είπα "τιμωρήσει"; Πώς άραγε; Με το να μη μου χρεώνει μπλοκ συνταγών; Μα αυτό δεν είναι τιμωρία: Είναι ευχή!

--- Τέλος παράθεσης ---

Ας ευχηθούμε να υπάρξει στο μέλλον, αν όχι μία συνένωση των ταμέιων, τουλάχιστον μία ομοιογένεια σε επίπεδο κανόνων... Το μπάχαλο με ινσουλινοεξαρτοθεραπευομενό και η διαφορετική συνταγογράφηση των ταινιών σε ΟΓΑ και ΙΚΑ (διαβητολογικά ή μη σκευάσματα στην ίδια συνταγή) ,σίγουρα, μπορεί εύκολα να φτιαχτεί.

Ας φύγουμε από τις ευχές, και ας πάμε στα προβλήματα. Γιατί πρέπει να γράφει ο ιατρός τα φάρμακα του ΙΚΑ πρώτα στο βιβλιάριο του ασθενούς και έπειτα στο συνταγολόγιο του;
Η χιουμοριστική προσέγγιση:
1) Ως καλό ζέσταμα για να κάνει χειρότερα γράμματα στην τελική συνταγή.
2) Για να σπάσει τα νεύρα του φαρμακοποιού τουλάχιστον 2 φορές
3) Για να αποφεύγει τη συζήτηση με τον οποιοδήποτε ασθενή, δείχνοντας απασχολημένος
4) Για να μάθει ο ιατρός συνταγογραφεί και με τα 2 χέρια ταυτόχρονα

Πέρα από την πλάκα... Η όλη μανούρα, με τη διπλή συνταγογράφηση συμβαίνει γιατί:
a) Σε περίπτωση που ανακατεύονται πολλοί ιατροί, να ξέρουν πάνω κάτω τί γίνεται με την φαρμακευτική αγωγή.
b) Για να γνωρίζουν οι ιατροί, αν οι ασφαλισμένοι δικαιούνται ασφάλισης (φαίνεται στις πρώτες σελίδες του βιβλιαρίου), και αν έχουν δικαίωμα στην φαρμακευτική αγωγή (π.χ. 5 στατίνες τον ίδιο μήνα)
c) Γιατί κάποια στιγμή, έγινε μπουγάδα με πολλούς αποδέκτες..ιατρούς, φαρμακοποιούς, φαρμακοβιομηχάνους, φαρμακοαποθήκες, μεσάζοντες και πολλές φορές, και ασθενείς.
Δεν θα ξεχάσω τις ιστορίες της μητέρας μου, όταν οι τόσο συμπαθείς και αθώοι "ασθενείς" της, πήγαιναν στο φαρμακείο της, και της ζητούσαν να αλλάξει τα αναλώσιμα των συνταγών τους, σε βούρτσες- πάστες- προφυλακτικά-καλλυντικά- πιπίλες- πάτους τσιλικόνης και λοιπές μούφες. Δεν το έκανε, έχασε πελάτες αλλά δεν έχασε ούτε την εμπιστοσύνη των σωστών πελατών της ούτε την αξιοπρέπεια της. Και αυτής της κάστας οι φαρμακοποιοί, είναι η πλειοψηφία. Δεν συμπεριλαμβάνω τον εαυτό μου στην παραπάνω κατηγορία, όχι γιατί μπουγαδιάζομαι, αλλά γιατί έχω χρόνια δουλειάς μπροστά μου και δεν ξέρω πως θα μου την βιδώσει μέχρι το τέλος...

Λύσεις:
α) Επαναληπτικές/ Επαναλαμβανόμενες συνταγές (σημ: ίδια αγωγή. Επανάληψη αγωγής)
β) Μηχανοργάνωση
γ) Αντικατάσταση των συνταγολογίων ΙΚΑ, με ξεχωριστά συνταγολόγια για κάθε ασθενή.

και τις δύο καλύτερες λύσεις, σας τις άφησα τελευταίες...
δ) Ζητάμε από τον φαρμακοποιό να μας τα ετοιμάσει στο συνταγολόγιο του ασθενούς.
ε) Απλά φροντίζουμε να πέσει έξω το ασφαλιστικό ταμείο.

trojy:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που συζητά ο κ. Παπαθανασίου είναι..
"Οι δαπάνες αυτές έχουν ξεφύγει και θα περιοριστούν δραστικά με την εφαρμογή του συστήματος ελέγχων στη συνταγογράφηση από τον γιατρό ως τον χρήστη."

Όταν ανακοινωθούν οι προτάσεις, ή θέτοντας το διαφορετικά... Μόλις ανακοινωθούν τα μέτρα, θα γίνει και ο αντίστοιχος σχολιασμός.
Να πέσουν οι μάσκες.

EzeΤΡΟΛ:
Eπιτέλους να δούμε κάποτε:

- να εξορθολογίζεται η συνταγογραφία στη βάση των πραγματικών αναγκών του ασθενούς
- να φύγουν απ΄τη μέση σκευάσματα με μικρή ή καθόλου δραστικότητα
- να λαμβάνονται/συνταγογραφούνται τα φάρμακα επί των εγκεκριμένων ενδείξεων τους και μόνο
- να παταχθεί η αυτοφαρμακία

Και, όπως θα προσέθετε και ο Υπενωμοτάρχης Ματαράγκας Καρδίτσης, "Ανιπερθέτος να σταματίσι άνεφ χρονοτριβίς και άμεσα το φασονάζ και να πάψουν ι γιατρί να χοριγούν φάρμακα δίχος λόγο. Όπιος παραβάτις συληφθή να δίνει φάρμακα ασκόπος, θα υποχρεούται να τα λαμβάνι ο ίδιος. Αλίμονο του και να μη ξαναγίνι εκ νέου τέτιο απαράδεκτο ή παρόμιο πράγμα." 

Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΜια και το Φόρουμ είναι ένας τόπος όπου τα λέμε όλα και τα ρωτάμε όλα, να ρωτήσω κάτι;

--- Τέλος παράθεσης ---

Λοιπόν εδώ σου έχω νέα:
Γράφεις στο βιβλιάριο του ΊΚΑ τα φάρμακα που συνταγογράφησες για να είναι διαθέσιμα στο συνάδελφο που θα δει τον ασθενή πλην εσου, αλλά και γιατί ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να σφραγίσει ότι ο ασθενής τα έλαβε. Αυτό δεν είναι παράλογο.
Το παράλογο είναι στον ΟΓΑ όπου εκτός από το συνταγολόγιο που είναι ανα ασθενή και όχι ανά ιατρό όπως στο ΙΚΑ, είμαστε υποχρεωμένοι να τα γράψουμε και στο μικρό βιβλιάριο, παρόλο που είναι ορατά στο συνταγολόγιο, και παλι σφραγίζει ο φαρμακοποιός ότι ο ασθενής τα έλαβε.

Επειδή, βρέθηκα σε μια διαφωνία με το ΙΚΑ για το εάν πρέπει να εκδίδω τις συνταγές με βαθιά κυανή μελάνι ή με εκτύπωση σε εκτυπωτή και τους απάντησα ότι ο νόμος γράφει "ο ιατρός εκδίδει την συνταγή" και δεν λέει πουθενά ότι πρέπει να είναι χειρόγραφη, με απείλησαν ότι θα μου παρουν πίσω τα συνταγολόγια του ΙΚΑ. Όλος χαρά τους απάντησα " Τέλεια και τι πρέπει να κάνω για να γίνει μόνιμο αυτό;" και τότε κατάλαβαν την γκάφα τους και κάνανε γαργάρα το πως εκδίδω τις συνταγές. Ούτε υπάλληλοι τους είμαστε ούτε στο ίδιο υπουργείο υπαγόμαστε. Συνεπώς, η μόνη ποινή που μπορεί να σου επιβάλλει το ΙΚΑ είναι πρόστιμο για κάποια παράβαση κατά την έκδοση συνταγής στα ποσοστά ή άλλη απατεωνιά ή να σου πάρει τα συνταγολόγια.

Παρατηρώ ότι το δίδυμο διακομιστής-trojy αποτελεί πολύτιμη πηγή έμπνευσης και ανταλλαγής θέσεων από δύο διαφορετικά επαγγελματα και όλοι έχουμε να ωφεληθούμε από αυτό. Μην ξεχνάτε ότι στα χρόνια που έρχονται θα πρέπει μάθουμε να συνεργαζόμαστε και να αλληλοστηριζόμαστε.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση