Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ

Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας

<< < (47/253) > >>

Δημήτρης Μακρέας:
Εγώ δε γράφω στο βιβλιάρειο του ΙΚΑ κάθε φορά. Γράφω μόνο όταν αλλάζει η αγωγή και κατά περιόδους για να επιβεβαιώνω τα χορηγούμενα φάρμακα. Γνωρίζω ότι είναι προβληματικό ,αλλά δε σκοπεύω να γράφω 80 κατά μέσο όρο συνταγές εις διπλούν! Ας μου πάρουν τα βιβλιάρια . στέλνω παλαιότερο έγγραφο που είχα στείλει στο ΙΚΑ χωρίς ποτέ να λάβω απάντηση από το 2006.

ΠΡΟΣ : τον Διοικητή του ΙΚΑ Χανίων 

Κοινοποίηση : Διεύθυνση Κ.Υ. Βάμου
                                    Ε.Λ.Ε.Γ.Ε.ΙΑ
           Θέμα  : σχετικά με τη συνεργασία του Επιμελητή Β' του Ε.Σ.Υ. Γ.Ιατρικής Μακρέα Δημήτρη με το Ι.Κ.Α.

Το Π.Ι. Αρωνίου είναι ένα ιατρείο με μέση κίνηση 600 – 800 επισκέψεις το μήνα εκ των οποίων το 60 – 70% αφορούν ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α.Πάνω από 300 ασφαλισμένοι παρακολουθούνται στο ιατρείο μόνιμα με κάρτα υγείας, όπου είναι καταγεγραμμένα πλήρη δημογραφικά και  επιδημιολογικά στοιχεία, ατομικό αναμνηστικό καθώς και το σύνολο των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων που αφορούν τους ασθενείς. 
   Το σύνολο της ιατρικής, νοσηλευτικής και γραφειοκρατικής  εργασίας εκτελείται αποκλειστικά από ένα γιατρό – τον υπογράφοντα – χωρίς καμία γραμματειακή ή νοσηλευτική υποστήριξη σε μια περιοχή με τεράστιο πληθυσμό ευθύνης που συνεχώς αυξάνεται. Η πρόσβαση των πολιτών στο ιατρείο είναι ελέυθερη, άμεση – τη στιγμή δηλαδή που υπάρχει η ανάγκη για ιατρική βοήθεια – και χωρίς πλαφόν εξεταζομένων.
   Η καθημερινότητα του ιατρείου επιβάλλει και έναν τεράστιο όγκο συνταγογραφίας τον οποίο  έχω αποδεχτεί ( χωρίς να είμαι υποχρεωμένος) προς εξυπηρέτηση των κατοίκων.

Μετά από σχετική παρατήρηση που μου έγινε ( με προσβλητικό για το έργο μου τρόπο ) προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα σε σχέση με τη συνεργασία μου με το Ι.Κ.Α. :

1.Πότε και ποιός έχει ενημερώσει – γραπτά ή προφορικά – εμένα ή οποιονδήποτε Επιμελητή Γ.Ιατρικής σχετικά με θέματα συνταγογραφίας;

2.Η ευθύνη του Ι.Κ.Α. ως προς τους ασφαλισμένους που εξυπηρετούνται στο Π.Ι.Αρωνίου, αλλά και στα άλλα Π.Ι., εξαντλείται στο να μας προμηθεύει τα μπλοκ συνταγογραφίας;
.     
      3.  Ο γιατρός κρίνεται για το ιατρικό του έργο ή για τις γραμματειακές του ικανότητες;

4. Από πού προκύπτει ότι ενώ έχω το “δικαίωμα” της συνταγογραφίας ( κοινώς τη  λάντζα), πολλές από τις εξετάσεις για τις οποίες παραπέμπω ασφαλισμένους στο Ι.Κ.Α. δεν γίνονται δεκτές ταλαιπωρώντας τους ασφαλισμένους και απαξιώνοντας το έργο μου;
Σ'αυτή την περίπτωση ποιός αναλαμβάνει την ευθύνη για την καθυστέρηση στη διάγνωση και αντιμετώπιση σοβαρών νοσημάτων;

Εν  κατακλείδι :                                                                                                                                     
Επιθυμώ την άριστη συνεργασία με το Ι.Κ.Α. προς όφελος των ασφαλισμένων.
Ευχαρίστως δέχομαι να αναλάβω το ρόλο του άμισθου (γιατί άραγε;) γιατρού-συνεργάτη του Ι.Κ.Α., όχι όμως το ρόλο του άμισθου γραμματέα.
Ευχαρίστως θα δεχτώ γραμματειακή ή νοσηλευτική υποστήριξη από το Ι.Κ.Α. ουτωσώστε να υπάρχει τότε και η άριστη τήρηση της γραφειοκρατείας.
Από τη στιγμή όμως που καμία υλική βοήθεια δεν μου παρέχεται από το Ι.Κ.Α. για τον τεράστιο όγκο δουλειάς που εκτελείται στο Π.Ι.Αρωνίου προς  εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του,τουλάχιστον ας υπάρχει η ηθική υποστήριξη με τη μορφή του σεβασμού απεναντι στο έργο και στο ρόλο μου.

ΜΑΚΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ,Επιμελητής Β' Ε.Σ.Υ. Γ.Ιατρικής , Π.Ι.Αρωνίου.

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Την εποχή που έκανα αγροτικό (μέσα δεκαετίας 90) θυμάμαι ότι κάναμε ως αγροτικοί σύμβαση με το ΙΚΑ και παίρναμε ανά μήνα μια, μικρή, αποζημίωση για να εξετάζουμε και να συνταγογραφούμε σε ασφαλισμένους του ταμείου. Μάλιστα η αποζημίωση δεν ήταν ίδια για όλους αλλά εξαρτιόνταν από τον πληθυσμό του/των χωριών που είχε στην ευθύνη του ο κάθε γιατρός. Δεν θυμάμαι αν κάτι ανάλογο γινόταν με τους μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ που εργάζονταν στα Κ.Υ., νομίζω ότι δεν ίσχυε.
Μετά βρέθηκε η πατέντα που με νόμο (; ), εγκύκλιο (; ), καταργήθηκαν οι παραπάνω συμβάσεις, γιατί αποφασίστηκε ότι οι γιατροί στα Π.Ι. και Κ.Υ. εξετάζουν και συνταγογραφούν, χωρίς επιπλέον αμοιβή, όλους όσους προσέρχονται, ανεξαρτήτως ασφαλιστικού ή μη ταμείου. Και φτάσαμε πλέον στην κατάσταση ο γιατρός στο Π.Ι. να συνταγογραφεί σε πολύ περισσότερα άτομα ασφαλισμένα στο ΙΚΑ απ' όσα ο έμμισθος γιατρός του ΙΚΑ στα προγραμματισμένα και με συγκεκριμένο αριθμό καθημερινά ραντεβού του! (Τα οποία ραντεβού όπως διαβάζω "γεμίζουν" πλασματικά με τηλέφωνα γνωστών, συγγενών και φίλων του γιατρού ούτως ώστε από τα 20 π.χ άτομα να εμφανίζονται τελικά τα 10 ή και λιγότερα)*.
Αλήθεια, γιατί οι γιατροί του ΕΣΥ στα Π.Ι. και Κ.Υ. "επιτρέπεται" να συνταγογραφούν στο ΙΚΑ, ενώ οι γιατροί του ΕΣΥ δεν "επιτρέπεται" να συνταγογραφούν στο ΙΚΑ; Γιατί έχω την εντύπωση ότι στην πρώτη περίπτωση οι γιατροί του ΕΣΥ δεν θέλουν και οι γιατροί του ΙΚΑ θέλουν ενώ στη δεύτερη περίπτωση οι γιατροί των νοσοκομείων θέλουν και οι γιατροί του ΙΚΑ δεν θέλουν;   ;)

*Αργύρη συγχώρεσε με, θεωρώ ότι δεν ανήκεις στην παραπάνω κατηγορία όμως είναι κοινό μυστικό το συγκεκριμένο κόλπο για πολλούς γιατρούς του ΙΚΑ.

Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤην εποχή που έκανα αγροτικό (μέσα δεκαετίας 90) θυμάμαι ότι κάναμε ως αγροτικοί σύμβαση με το ΙΚΑ και παίρναμε ανά μήνα μια, μικρή, αποζημίωση για να εξετάζουμε και να συνταγογραφούμε σε ασφαλισμένους του ταμείου. Μάλιστα η αποζημίωση δεν ήταν ίδια για όλους αλλά εξαρτιόνταν από τον πληθυσμό του/των χωριών που είχε στην ευθύνη του ο κάθε γιατρός. Δεν θυμάμαι αν κάτι ανάλογο γινόταν με τους μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ που εργάζονταν στα Κ.Υ., νομίζω ότι δεν ίσχυε.
Μετά βρέθηκε η πατέντα που με νόμο (; ), εγκύκλιο (; ), καταργήθηκαν οι παραπάνω συμβάσεις, γιατί αποφασίστηκε ότι οι γιατροί στα Π.Ι. και Κ.Υ. εξετάζουν και συνταγογραφούν, χωρίς επιπλέον αμοιβή, όλους όσους προσέρχονται, ανεξαρτήτως ασφαλιστικού ή μη ταμείου. Και φτάσαμε πλέον στην κατάσταση ο γιατρός στο Π.Ι. να συνταγογραφεί σε πολύ περισσότερα άτομα ασφαλισμένα στο ΙΚΑ απ' όσα ο έμμισθος γιατρός του ΙΚΑ στα προγραμματισμένα και με συγκεκριμένο αριθμό καθημερινά ραντεβού του! (Τα οποία ραντεβού όπως διαβάζω "γεμίζουν" πλασματικά με τηλέφωνα γνωστών, συγγενών και φίλων του γιατρού ούτως ώστε από τα 20 π.χ άτομα να εμφανίζονται τελικά τα 10 ή και λιγότερα)*.
Αλήθεια, γιατί οι γιατροί του ΕΣΥ στα Π.Ι. και Κ.Υ. "επιτρέπεται" να συνταγογραφούν στο ΙΚΑ, ενώ οι γιατροί του ΕΣΥ δεν "επιτρέπεται" να συνταγογραφούν στο ΙΚΑ; Γιατί έχω την εντύπωση ότι στην πρώτη περίπτωση οι γιατροί του ΕΣΥ δεν θέλουν και οι γιατροί του ΙΚΑ θέλουν ενώ στη δεύτερη περίπτωση οι γιατροί των νοσοκομείων θέλουν και οι γιατροί του ΙΚΑ δεν θέλουν;   ;)

*Αργύρη συγχώρεσε με, θεωρώ ότι δεν ανήκεις στην παραπάνω κατηγορία όμως είναι κοινό μυστικό το συγκεκριμένο κόλπο για πολλούς γιατρούς του ΙΚΑ.

--- Τέλος παράθεσης ---

Κανένα πρόβλημα Διαμαντή.

Τ.Μαλλές:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΜετά βρέθηκε η πατέντα που με νόμο (; ), εγκύκλιο (; ), καταργήθηκαν οι παραπάνω συμβάσεις, γιατί αποφασίστηκε ότι οι γιατροί στα Π.Ι. και Κ.Υ. εξετάζουν και συνταγογραφούν, χωρίς επιπλέον αμοιβή, όλους όσους προσέρχονται, ανεξαρτήτως ασφαλιστικού ή μη ταμείου.των νοσοκομείων θέλουν και οι γιατροί του ΙΚΑ δεν θέλουν;   ;)

--- Τέλος παράθεσης ---

Ποιος νόμος,ποια εγκύκλιος;;
Αν έχει κάποιος συνάδελφος κάτι σχετικό υπόψη του, καλό θα ήταν να μας διαφωτίσει.
Μέχρι πότε θα ασκούμε χρέη υπαλλήλου του ΙΚΑ,διατηρώντας το πλαίσιο εκμετάλλευσης των γιατρών υπόχρεων υπηρεσίας υπαίθρου.
   Νομίζω ότι τελικά,είναι θέμα επαγγελματικής αξιοπρέπειας για όλους μας.

Δ. Κουναλάκης:
Δεν υπάρχει εγκύκλιος που να λέει ότι οι γιατροί των ΚΥ & ΠΙ εξετάζουν όλους που προσέρχονται δωρεάν.
Να σας πω τι υπάρχει και βγάλτε άκρη αν τα καταφέρετε:
1. Υπάρχει νόμος που λέει ότι η πρωτοβάθμια περίθαλψη παρέχεται δωρεάν και δεν περιορίζεται στα ΝΠΔΔ.
2. Υπάρχει μετέπειτα νόμος που εισάγει τα ιδιωτικά πολυιατρεία-διαγνωστικά κέντρα (ή ιδιωτικά κέντρα υγείας) σαν μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης
3. Υπάρχει νόμος που λέει ότι κάθε προσερχόμενος σε μοναδες του ΕΣΥ οφείλει να πληρώνει επίσκεψη 3 ευρώ και τις διαγνωστικές εξετάσεις (αυτός ή το ταμείο του για ΟΠΑΔ και κάποια άλλα ταμεία που τελικά δεν υπάρχουν πια γιατί πέρασαν στο ΙΚΑ)
4. Υπάρχει υπουργική απόφαση που λέει ότι κάθε μονάδα υγείας οφείλει να ελέγχει τον ασθενή για ταυτοπροσωπία και εάν βρίσκεται παράνομα στη χώρα ή έχει τελεί υπό επικήρυξη να ειδοποιείται άμεσα η αστυνομία.
5. Υπάρχει κοινή υπουργική απόφαση που λέει ότι σε δήμους που η μονάδα του ΙΚΑ απέχει περισσότερο από ψ χιλιόμετρα, οι ιατροί των ΝΠΔΔ (δεν ξεχωρίζει τα ΚΥ & ΠΙ) υποχρεούνται να συνταγογραφούν φάρμακα στους ασθενείς ασφαλισμένους του ΙΚΑ. (μήπως καταλάβατε γιατί τα νοσοκομεία δεν γράφουν; Να είστε σίγουροι ότι είναι μεγάλη η πίτα και αυτοί που δικαιούνται να μην γράφουν στο ΙΚΑ σε ΠΙ & ΚΥ το κάνουν γαργάρα και παραπονιούνται συνεχώς ότι βλέπουν πολύ κόσμο και δεν προλαμβάνουν να κάνουν ιατρική) Λόγω του ότι δεν εχω πρόχειρη άμεσα την συγκεκριμένη υπουργική απόφαση δεν γραφω τα ψ χιλιόμετρα.

Για πείτε μου τώρα τι καταλαβαίνετε από το παραπάνω νομικό  μπάχαλο; Πληρώνει ο ασθενής που προσέρχεται στο ΚΥ & το ΠΙ ή όχι, και ιδιαίτερα τις εξετάσεις και τις ακτινογραφίες; Είναι πρωτοβάθμαι φροντίδα τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου κύριοι ή όχι;
Γιατί Απόστολε, η ομάδα δεν πάει να κάνει κατάληψη και στα ταμεία κανενός ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου που θεωρείται μονάδα υγειας πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες της δωρεάν σύμφωνα με το νόμο....; εε; Τσάμπα μάγκες στα κρατικά νοσοκομεία χορτάσαμε....

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση