Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ
Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας
D-Michalis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Παρακαλώ θα ήθελα τις θέσεις σας σε αυτό το θέμα που ειλικρινά με απασχολεί πολύ
--- Τέλος παράθεσης ---
Δέν τίθεται θέμα θέσης, αλλά νομοθεσίας.
Οι σχετικές Υπ. Αποφάσεις (που καλόν είναι να έχετε τοιχοκολλημένες στο Ιατρείο σας) αναφέρουν σαφώς ότι στο Ca μόνο τα φάρμακα που απευθύνονται στη νόσο (ή τις επιπλοκές της, ή τις παρενέργειες της αγωγής της νόσου), έχουν 0% συμμετοχή.
Αν μπορείς λοιπόν το σκεύασμα να το συσχετίσεις με κατάσταση ή νόσο που απορρέει από το Ca, τη θεραπεία του ή τις παρενέργειες της ή την διασπορά της νόσου, τότε ναι, θα πάει 0%. Άλλως, ξέχνα το.
(δεν κρύβω ότι και εγώ συσχετίζω τέτοια άσχετα φάρμακα κάποιες φορές σε εξαιρετικά αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας και με δεδομένη την ορθολογιστική χρήση από μέρους τους. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί αυτό να έχει ευρύ πεδίο εφαρμογής, πολύ περισσότερο να έχει καθολική εφαρμογή).
Αγωνιστική Παρέμβαση:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΜε αφορμή την παραπάνω δήλωση ZARK ήθελα να ρωτήσω και εγώ:
Όταν συνταγογραφείτε σε ασθενή με Ca πχ προστατη ή μαστού και γράφουμε αντιυπερτασικά πχ ή κολλύρια για γλαύκωμα με ποιά συμμετοχή τους τα χορηγείτε?Μπορούμε όλα να τα εντάσσουμε στο 0% του Ca ή μόνο ό,τι σχετίζεται ΑΜΕΣΑ με την νόσο?Έχω πολύ μεγάλο πρόβλημα με αυτό γιατί έχω στα χέρια μου μια εντολή που απαγορεύει τη συνταγογράφηση άλλων φαρμάκων πλην αυτών που άμεσα σχετίζονται με τη νόσο με 0% και αυτό αποτελεί μόνιμο θέμα διαμάχης με ασθενείς λες και είμαι κανένας σαδιστής και θέλω να πληρώνουν τα φάρμακα.Και το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν κάποιοι "καλοί" συνάδελφοι τα γράφουν ΟΛΑ με 0% και άντε μετά να αποδείξεις πως δεν είσαι ελέφαντας
Παρακαλώ θα ήθελα τις θέσεις σας σε αυτό το θέμα που ειλικρινά με απασχολεί πολύ
--- Τέλος παράθεσης ---
Ασθένειες με μηδενική συμμετοχή (0%) Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν καταβάλλουν συμμετοχή για τα φάρμακα που χορηγούνται σε εργατικό ατύχημα και για τα φάρμακα που χορηγούνται στην μητρότητα (κύηση-τοκετός-λοχεία).
Επίσης δεν καταβάλλουν συμμετοχή οι χρόνια πάσχοντες από τις εξής παθήσεις:
Α. Νεοπλάσματα όλων των συστημάτων και λευχαιμιών (Αντινεοπλασματικά φάρμακα και τα αντίδοτά τους, καθώς και τα φάρμακα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών των νεοπλασμάτων).
Β. Οι διαβητικοί μόνο για την ινσουλίνη.
Γ. Οι πάσχοντες από ψυχώσεις για τα νευροληπτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα.
Δ. Οι επιληπτικοί για τα αντιεπιληπτικά φάρμακα.
Ε. Οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία για τα φάρμακα αποσιδήρωσης και των επιπλοκών της νόσου.
Στ. Οι αιμορροφιλικοί για τους αντιαιμορροφιλικούς παράγονες.
Ζ. Οι πάσχοντες από υποφυσιογενή νανισμό για την αυξητική ορμόνη.
Η. Οι πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε συνεχή θεραπεία υποκατάστασης με τεχνητά μέσα και οι έχοντες υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, οι παραπληγικοί και τετραπληγικοί, καθώς και οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση συμπαγών ή ρευστών οργάνων, για όλα ανεξαρτήτως τα φάρμακα.
Θ. Οι ασφαλισμένοι για τα κυτταροστατικά και ανοσορρυθμιστικά φάρμακα, ανεξάρτητα της πάθησης από την οποία πάσχουν.
Ι. Οι HIV θετικοί ασθενείς για τα αντιρετροϊκά φάρμακα που συνταγογραφούνται από τα αναγνωρισμένα κέντρα αναφοράς για την διάγνωση του AIDS και τις αναγνωρισμένες νοσοκομειακές μονάδες ειδικών λοιμώξεων.
Ια. Παιδιά και Ενήλικες για τους εμβολιασμούς του εγκεκριμένου κάθε φορά από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας Εθνικού προγράμματος εμβολιασμού.
Ιβ. Οι ασφαλισμένοι για τα φάρμακα που προμηθεύονται από τα φαρμακεία του ΙΚΑ.
...κατά τα άλλα συμφωνούμε με το κ.Μιχάλη
EzeΤΡΟΛ:
Στη δική μου μπουγάδα, μετά από μια άνιση μάχη που περιελάμβανε πλήθος από διαφωνίες-παρακάλια-δελεασμούς-φραστικές αντεγκλήσεις-βρισιές-φτυσιές-απειλές-προειδοποιήσεις-τελεσίγραφα-χειροδικίες από διάφορους εμπλεκόμενους, το ζήτημα έχει κριθεί και δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο παρερμηνείας: Στα Ca, TA ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ 00%.
Μια φορά δε που τόλμησα να ενοχλήσω τη Φαρμακευτική Υπηρεσία του ΙΚΑ για το εν λόγω ζήτημα, έλαβα μια πολύ ευγενική απάντηση που έδινε μια πολύ διασταλτική ερμηνεία για το τί είναι επιπλοκή και παρενέργεια μιας κακοήθους νόσου: π.χ., όποιος έχει Ca προστάτη, μπορεί να αναπτύξει δυσθυμία/κατάθλιψη και αυτό να προκαλέσει (μέσω του Α.Ν.Σ. προφανώς) αύξηση της Α.Π. (00% τα αντιυπερτασικά, επομένως) και άρα Σ.Ν. (00% και η κλοπιδογρέλη). Επίσης, η κινητοποίηση των κατεχολαμινών (από το άγχος, είπαμε), ανταγωνίζεται την ινσουλίνη και προκαλεί Σ.Δ. (00% οι γλιταζόνες και τα GLP-ανάλογα). Eπιπλέον, λόγω της επίδρασης της κακοήθους νόσου στο ανοσοποιητικό σύστημα, ο Ασθενής είναι πιο επιρρεπής στις λοιμώξεις, άρα 00% και τα Κλαρισίντ, Οτριβίν, κ.λπ. Φυσικά, οι κρέμες Λέοντος αντιμετωπίζουν την οσφυαλγία από πιθανές meta ΟΜΣΣ (άλλο που κανείς δεν τις ψάχνει.) Και πάει λέγοντας...
Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι όταν σε Ασθενείς με κακοήθη νόσο ξεπλένω αντιβιοτικά ή γράφω αντιυπερτασικά, φάρμακα για ΣΔ κ.λπ., "μηδενίζω" (κατά την πετυχημένη έκφραση ενός συμπαθούς Ασφαλισμένου "-Γιατρέ, τα μηδένισες;") τη συνταγή προσθέτοντας σε μιά άκρη της συνταγής την ένδειξη Ca προστ. 00% ή πολλές φορές παραλείπω τις υπόλοιπες πλην του Ca "περιττές" διαγνώσεις, και οι συνταγές πάντα περνάνε κανονικά.
Επί της ουσίας, νομίζω ότι σε Ασθενείς με κακοήθη νόσο, όλα τα φάρμακα θα πρέπει πραγματικά να είναι δωρεάν. Εξαίρεση θα πρέπει να αποτελούν εκείνες οι περιπτώσεις όπου μιλάμε για ίαση, π.χ. μετά την πάροδο 5 ή 7 ή 10 ετών από τη διάγνωση και αντιμετώπιση Ca μαστού, παχέος, προστάτη, σε Ασθενείς ελεύθερους επιπλοκών και συμπτωμάτων σχετικών με την κακοήθη νόσο.
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣτη δική μου μπουγάδα, μετά από μια άνιση μάχη που περιελάμβανε πλήθος από διαφωνίες-παρακάλια-δελεασμούς-φραστικές αντεγκλήσεις-βρισιές-φτυσιές-απειλές-προειδοποιήσεις-τελεσίγραφα-χειροδικίες από διάφορους εμπλεκόμενους, το ζήτημα έχει κριθεί και δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο παρερμηνείας: Στα Ca, TA ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ 00%.
--- Τέλος παράθεσης ---
Μαζί σου Διακομιστή!
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕπί της ουσίας, νομίζω ότι σε Ασθενείς με κακοήθη νόσο, όλα τα φάρμακα θα πρέπει πραγματικά να είναι δωρεάν. Εξαίρεση θα πρέπει να αποτελούν εκείνες οι περιπτώσεις όπου μιλάμε για ίαση, π.χ. μετά την πάροδο 5 ή 7 ή 10 ετών από τη διάγνωση και αντιμετώπιση Ca μαστού, παχέος, προστάτη, σε Ασθενείς ελεύθερους επιπλοκών και συμπτωμάτων σχετικών με την κακοήθη νόσο.
--- Τέλος παράθεσης ---
"Δόξα τω Θεό. Έχουν περάσει 15 χρόνια από τη μαστεκτομή κι όλοι οι έλεγχοι αρνητικοί" (Το μηδένισμα, μηδένισμα όμως).
Εκεί που έχω σοβαρό πρόβλημα είναι σε 1 περιστατικό ριζικής προστατεκτομής λόγω Ca προστάτη όπου τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία έχουν πράγματι θέση. Σχετικά νεαρό άτομο περίπου 58-60 ετών. Συνήθως έρχεται η σύζυγος για τη συνταγογράφηση και κάθε φορά μου αναφέρει "Το ...... (όνομα φαρμάκου για τη στυτική δυσλειτουργία) δεν συνταγογραφείται πιά ε;" Η απογοήτευση στον τόνο της φωνής της και στο βλέμμα της τα λέει όλα! Γιατί, ας μην ξεχνάμε, τα συγκεκριμένα φάρμακα έχουν αρκετά υψηλό κόστος για να αποφασίσει κάποιος να τα αγοράσει ελεύθερα.
Δ. Κουναλάκης:
Οι συνταγές Διακομιστή περνάνε γιατί την ευθύνη του ποσοστού την έχει ο ιατρός και ο φαρμακοποιός εκτελεί και πληρώνεται ακόμη και λάθος να γίνεται. Εναπόκειται στο ταμείο, όταν (ακόμη και 3 χρόνια μετά) και αν το θελήσει (πχ πρέπει να έχει και την απαραίτητη μηχανοργάνωση) να ζητήσει πίσω την διαφορά από τον ιατρό. Εκεί μάλλον θα κληθεί κάποιος ελεγκτής του ταμείου να αποφασίσει τι είναι παρενέργεια και τι όχι....
Και η ώρα της μηχανογράφησης πλησιάζει όλο και περισσότερο σε καθολικότητα, καθώς ήδη ένα ποσοστό των συνταγών διατηρείται ηλεκτρονικά στα περισσότερα ταμεία για στατιστικούς λόγους....
Γενικά, με τα τηλέφωνα ακούς ότι θέλεις από τους υπαλλήλους των ταμείων. Η καλύτερη απάντηση είναι γραπτή: "Δεν μου στέλνετε με ένα φαξ την σχετική εγκύκλιο; Πως είπαμε ότι λέγεστε;" και εκεί αρχίζει το αναμασούλισμα.... Για το ΙΚΑ πάντως υπάρχει η ίδια η ιστοσελίδα του, που δεν μπορεί να αγνοηθεί ούτε από τους υπαλλήλους.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση