ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Θέματα Ειδικευομένων
Εξετάσεις ειδικότητας
Δημήτρης Μακρέας:
Θα θυμίσω μια αγαπημένη φράση του "επίτιμου".
"Όταν στο βάλτο τσακώνονται τα βουβάλια τα βατράχια να κάνουνε στην άκρη"
Ο μέγας βούβαλος σιγά μη σκοτιζόταν για τους ειδ\νους.
Μια γωνίτσα εξουσίας του έχει απομείνει και την υπερασπίζεται με κάθε- συνήθως ανέντιμο- τρόπο.
Μη με ρωτήσετε ποιος είναι ο επίτιμος!!!!!
Παρεμπιπτόντως στην πρόταση της ΕΛΕΓΕΙΑΣ υπάρχει εξεταστής που παρότι έχει τον τίτλο δεν έχει εξασκήσει ποτέ την ΓΙ?
Εύκολο είναι ...
Αλήθεια έχετε εξεταστεί από τον "επίτιμο"?
Πολλά γέλια!!!!
Βέβαια μετά τον "επίτιμο" είχε έρθει ο "καθηγητής" και τα γέλια έγιναν κλάματα...
Κλάματα κυριολεκτικά. Απλούστατα γιατί ο "καθηγητής" το μόνο που στο μυαλό του ήταν να μας αποδείξει πόσο μικροσκοπικά σκουληκάκια είμαστε
και πόσο σπουδαίος ο ίδιος!
Ιστορικά οι εξετάσεις των ειδ\νων ΓΙ (και όχι μόνο) χρησιμοποιήθηκαν για οποιοδήποτε άλλο λόγο εκτός από το να πιστοποιήσουν την επάρκεια των εξεταζόμενων.
Βέβαια για ποια επάρκεια να μιλήσουμε με αυτά τα εκπαιδευτικά χάλια...
ZArk:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςUps 617? Χελιδόνα!! Εκανα εκει 3 μήνες το 2000, αποσπαση απο το 618 Πλατη "πινέζα".
--- Τέλος παράθεσης ---
Ναι ρε φίλε, εγώ πήγα εκεί 20 Σεπ. 2000 και έμεινα 9 1/2 μήνες. Σήμερα απ΄ό,τι μαθαίνω, το έχουν κλείσει...
--- Τέλος παράθεσης ---
Τρελό.... εγώ έφυγα Σεπτέμβρη 2000.
ZArk:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΊσως κάποιοι στο χώρο να έχουν νοοτροπία τσιφλικά για την ειδικότητα και τη θεωρούν πνευματικό τους παιδί...φυσικά με το αζημίωτο ή μάλλον με το πολύ αζημίωτο.
Την κα Περδικάκη δεν τη γνωρίζω προσωπικά έχω παραστεί όμως σε κάποια από τα συμπόσια Γενικής Ιατρικής που διοργανώνει και ομολογώ πως είναι από τα πιο άρτια επιστημονικώς δομημένα...Από την άλλη με ανησυχεί το πόσο τακτικά και ανεξέλεγκτα ξεφυτρώνουν ανα τη Ελλάδα συνέδρια ή σεμινάρια περιφερειακών τμημάτων ή άλλων επιστημονικών εταιρειών,πολλές φορές με υψηλό κόστος συμετοχής...δε λέω ότι είναι κακό-ίσα ίσα-αλλά επιτρέψτε μου να αμφισβητώ πως διοργανώνονται για καθαρά.... επιστημονικούς λόγους.
Επίσης μου κάνει εντύπωση που στο επίσημο site της ΕΛΕΓΕΙΑ,όσο και αν έψαξα δε βρηκα το συμπόσιο που διοργανώνει η κα Περδικάκη στο Λουτρακι το Σεπτέμβρη ενώ είναι ανηρτημένα όλα τα υπόλοιπα συνεδρια των περιφερειακών τμημάτων.Ζητώ συγγνώμη αν μου ξέφυγε αλλα αν ισχύει αυτο που λέω μπορει να μα ς το εξηγήσει κάποιοσ?
Δεν στρέφομαι ενάντια σε κανένα ...παραθέτω απλά κάποιες σκέψεις-διαπιστώσεις και απλά ήθελα να το συζητήσουμε και θα ήθελα τη γνώμη σας.
--- Τέλος παράθεσης ---
Δυστοιχώς η "ιστορία" της Γενικής Ιατρικής και της "ελεγείας" ειναι τόσο πικρή και με τοσα πολλα πισόπλατα μαχαιρώματα και σχίσματα που κανένας δεν θέλει να τα αναφέρει ξεκάθαρα σε ένα δημόσιο χώρο σαν αυτό και όλοι μιλούν με υπονοούμενα όπως θα καταλάβεις. Εγώ έκανα 4 χρόνια να μάθω κάποια απο τα τεκτενόμενα και το γιατί ο τέδε και η τάδε και ο δείνα δεν είναι καλοδεχούμενοι στα ελεγειακά δρόμενα. Το
σλόγκαν είναι πάντως διαχρονικό " ...είναι πολλά τα λεφτά Άρη..." ( Απο την ταινία του 1964 «Λόλα» του Ντίνου Δημόπουλου. Ο Σπύρος Καλογήρου απειλεί με μαχαίρι τον μεγάλο Νίκο Κούρκουλο. «Γιατί θες να με φας;», ρωτάει ο Κούρκουλος. «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη», απαντάει ο Καλογήρου.)
Gatekeeper:
Δ. Κουναλάκης:
Εγγραφή ή Είσοδος.......
--- Τέλος παράθεσης ---
Ο θεσμός των εξετάσεων είναι μια μεγάλη συζήτηση....
Προσωπικά το βλέπω σαν ένα σκαλοπάτι. Είναι εμπόδιο αλλά και ταυτόχρονα κάτι που σε πάει παραπάνω.
Εξετάσεις που δεν αποτελούν "εμπόδιο" αυτοαναιρούνται. Εξετάσεις που δεν σε μαθαίνουν κάτι καινούργιο δεν έχουν λόγο να υπάρχουν.
Δεν νομίζω ότι η υπάρχουσα εξεταστική πρακτική είναι κακή. Θα μπορούσε σίγουρα να είναι και καλύτερη.
Προσωπικά, αισθάνομαι ότι οι εξετάσεις πάνε λίγο χαμένες όταν ο ειδικευόμενος φτάνει να τελειώνει την ειδικότητα χωρίς να έχει καταλάβει τι είναι η γενική ιατρική. Όλοι οι εξεταστές που γνωρίζω παθολογίζουν. Παρά την μεγάλη βελτίωση τα τελευταία χρόνια πιστεύω ότι ακόμη δεν μπορούμε να μιλήσουμε για γενική ιατρική. Και πιστεύω ότι εάν τολμούσαν να κάνουν εξετάσεις γενικής ιατρικής τότε πολλοί θα μιλάνε για ελιτισμό ή για "σκουλίκια". Το είδα όταν εξεταστές πλην του καθηγητή στα προφορικά μπήκαν σε χωράφια εκτός "παθολογίας".
Αλήθεια τι νόημα έχουν οι εξετάσεις εάν δεν συνεχίσεις να διαβάζεις;
Αλήθεια, θα θέλαμε εξετάσεις που απαιτούν κριτικό πνεύμα-τεκμηριωμένη απάντηση και που ξεφεύγουν της παπαγαλίας; Πως θα αντιδρούσαν οι εξεταζόμενοι ας πούμε μια ερώτηση της μορφής "τι σημαίνει η x γλυκοζυλιωμένη για τον οργανισμό του ασθενή;" ή μια ερώτηση: "Σε καλούν στο τηλέφωνο και ο ασθενής έχει δύσπνοια, πως μπορείς με δυο-τρεις ερωτήσεις να το επιβεβαιώσεις;" ή πως διαχειρίζεσαι τον ασθενή με νέα διάγνωση καρκίνου ή υπέρτασης που κάνει άρνηση και αρνείται είτε διαγνωστική-θεραπευτική παρέμβαση είτε και τη διάγνωση σας; Πως αντιμετωπίζεις την ηλικιωμένη κατάκοιτη που κάνει συνεχώς ουρολοιμώξεις; Τι απαντάς στη μάνα που έχει φέρει 6 φορές τον τελευταίο χρόνο την κόρη της με ουρολοίμωξη στη ερώτηση "τι το προκαλεί;" Και θα σας βρω 100 ακόμη πιο πρακτικές καθημερινές ερωτήσεις..... Και ξέρετε ότι η ιατρική δεν είναι μια σούμα εξετάσεις και φάρμακα.
Κάποια στιγμή υπήρχε η ιδέα να χρησιμοποιηθούν και ζωντανά σενάρια με "ηθοποιία" για να εξετάζεται ο ειδικευόμενος. Εκεί να δείτε τι θα γινόταν....
Η εμπειρία μου είναι ότι οι εξετάσεις που βελτιώνουν την ποιότητα αναδεικνύουν και το αταίριαστο. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα δίναν πολλές φορές για να περάσουν με τέτοιες εξετάσεις και δεν είμαι σίγουρος ότι θα πρέπει να περιοριστώ ότι είναι πρόβλημα της ειδικότητας μου. Έχω δει και τις εξετάσεις της παθολογίας-παιδιατρικής από συγγενικά πρόσωπα και φίλους και μπορώ να σας πω ότι της γενικής ιατρικής είναι σε πολύ καλό επίπεδο συγκριτικά.
Τελικά ποιο το αποτέλεσμα;
Οι εξετάσεις είναι είτε μέσο ελέγχου και εκβιασμού είτε μέσο δημαγωγίας εάν δεν περνάει το 99% των εξεταζόμενων....
Απογοήτευση.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση