ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Θέματα Ειδικευομένων

Εξετάσεις ειδικότητας

<< < (34/39) > >>

Gp.Vagianas:
Εαν η βάση παρέμενε το 58 στα 90 θα πέρναγε μόνο μια κοπέλα που εγραψε 61, οι άλλοι τρεις που περασανε περάσαν λόγω πτωσης της βάσης απο 58 στα 55...Σε αυτους ανήκει κ ο συνάδελφος που προανεφέρθει ο οποίος κατέχει ήδη τίτλο ειδικότητας κ ο οποίος έχει πολλά χρόνια εμπειρίας στην παθολογία, τη ρύθμιση ΣΔ κτλ...Ο μέσος όρος απ'οτι μας είπαν ήταν στο 36 απο 58...και οπως καταλαβαίνετε μάλλον τα θέματα δεν ανταποκρίνονται στο επίπεδο ειδίκευσης μας. Απο κει και πέρα δε πιστευω απο τους 18 μονο 1 να κατέβαλε προσπάθεια για να περάσει τις εξετάσεις. Θεωρώ πωα απλά θα έπρεπε να υπάρχει κάποια καλύτερη κατευθυνση ως προς το επίπεδο γνώσης και καλο θα ήταν η εξεταση να κινειται σε συγκεκριμένα πλαίσια κ όχι να εξαρτάται απο το πεδίο ενασχόλησης του εξεταστή.... Συνάδελφε εαν δε περνουσαν στις εξετάσεις 2-3 θα το καταλάβαινα οτι ψαχνουν για δικαιολογία...αλλα τώρα έγινε το αντίθετο...

Gp.Vagianas:
Υπάρχουν παιδιά που να δώσαν εξετάσεις την τελευταια φορά;; Στις 02/05/2012???

anastasios theodoridis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΥπάρχουν παιδιά που να δώσαν εξετάσεις την τελευταια φορά;; Στις 02/05/2012???

--- Τέλος παράθεσης ---
Οι εξετάσεις δεν έγιναν στις 2/5/2012

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

timex:
Συμφωνώ για το επίπεδο εκπαίδευσης αλλά αυτό εξαρτάται και από εμάς.
Ο πρώην συντονιστής που είχαμε στο νοσοκομείο που κάνω ειδικότητα δεν ενδιαφεροταν για την εκπαιδευση μας. Όταν του είπα μια φορα για τα μαθήματα που πρέπει να κάνουμε μου είπε να τα διοργανώσω. Έτσι και έκανα. Γράψαμε όλοι οι ειδικευόμενοι γενικής ιατρικής ποια μαθήματα θα θέλαμε να κάνουμε. Βρήκα τους επιμελητές που δέχτηκαν να μας τα κάνουν. Κανείς δε μου είπε όχι. Από τα 12 μαθήματα έγινε μόνο ένα. Γιατί οι γενικοί δεν έχουμε ένα δικό μας χώρο στο νοσοκομείο, ένα δικό μας γραφείο όπου θα κάνουμε και τα μαθήματα. Έπρεπε πάντα να ζητάμε το κλειδί απο την αίθουσα σεμιναρίων(η οποία θα έπρεπε να είναι κενή ,να μη χρησιμοποιείται για σεμινάρια και συνελέυσεις απο άλλους, να δανειζόμαστε κάθε φορά τον προτζέκτορα και το λαπτοπ από το τμήμα πληροφορικής, να τα στήνουμε,να γίνεται το μάθημα,να τα μαζεύουμε και να τα επιστρέφουμε μαζί με το κλειδί από την αίθουσα. Όπως καταλαβαίνετε αυτό χρειάζεται μία προεργασία απο κάποιον που δε μπορεί να είναι πάντα ο ίδιος γιατί μπορεί να βρίσκεται σε κάποια κλινική που να μη του επιτρέπει να φεύγει έστω και για λίγο για να τα κάνει αυτά. Το απόγευμα δε γίνεται να γίνουν τα μαθήματα γιατί δε πατάει κανείς. Κοινώς πρέπει να υπάρχει θέληση από τους περισσότερους για να γίνει κάτι και όχι μόνο απο έναν ή λίγους.
Επίσης, για το "πάω να γράψω φάρμακα στον αγροτικό" είναι πάλι στο χέρι μας να ενημερώνουμε τον κόσμο που δε ξέρει τί είναι ο γενικός-οικογενειακός γιατρός. Δεν είναι αγροτικός και δεν είναι παθολόγος. Είναι κάτι περισσότερο και απο τους δύο γιατί έχει εκπαιδευτεί σε περισσότερες κλινικές από τον αγροτικό αλλά κυρίως από τον  παθολόγο.

D-Michalis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι αγροτικός και δεν είναι παθολόγος. Είναι κάτι περισσότερο και απο τους δύο γιατί έχει εκπαιδευτεί σε περισσότερες κλινικές από τον αγροτικό αλλά κυρίως από τον  παθολόγο.

--- Τέλος παράθεσης ---
ΟΧΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ κάτι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, ούτε κάτι λιγότερο. Είναι κάτι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ.
Ο καθένας είναι μοναδικός στο κομμάτι της επιστήμης (ή της λειτουργίας των δομών –όπως ο αγροτικός) και όχι κάτι πιο λίγο ή πιο πολύ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑπό τα 12 μαθήματα έγινε μόνο ένα. Γιατί οι γενικοί δεν έχουμε ένα δικό μας χώρο στο νοσοκομείο, ένα δικό μας γραφείο όπου θα κάνουμε και τα μαθήματα.

--- Τέλος παράθεσης ---
Τα μαθήματα στο νοσοκομείο είναι δύσκολα. Για 2-3-4- ειδικευόμενους κανένας δεν κάθεται να κάνει πρόγραμμα για πολλούς λόγους. Όσα γίνονται, γίνονται αποσπασματικά. Η πραγματική εκαπίδευση προβλέπεται και έπρεπε να είναι συνεχής. Να είστε κοντά σε εκπαιδευτή πάντα και να συζητάτε το κάθε περιστατικό που διαχειριστήκατε. Εκεί μέσα γίνεται και η συζήτηση για Δ.Δ. και όλα τα πραγματικά σημαντικά εκπαιδευτικά σημεία. Αυτά προβλέπονται. Ποιοός τα τηρεί? Και ακόμη χειρότερα, πόσοι ειδικευόμενοι τα ΑΠΑΙΤΟΥΝ?
Όσο για το δικό σας χώρο και αυτό προβλέπεται. Οι διοικήσεις αδιαφορούν. Οι συντονιστές? Εσείς?

Όταν είχα την ευθύνη συντονισμού σε συγκεκριμένη περιφέρεια  για να υπερσκελίσουμε την δυσκολία κατά νοσοκομείο, οργανώσαμε μαθήματα σε επίπεδο περιφέρειας με έδρα πραγματοποίησης κάθε φορά (ανά 15-20 μέρες περίπου) σε διαφορετικό νοσοκομείο όπου εκπαιδεύονταν Γ.Γ.
Αποτέλεσμα? Η συμετοχή κυμάνθηκε στο 20-30 % με αποτέλεσμα να σταματήσουν.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΌπως καταλαβαίνετε αυτό χρειάζεται μία προεργασία από κάποιον που δε μπορεί να είναι πάντα ο ίδιος γιατί μπορεί να βρίσκεται σε κάποια κλινική που να μη του επιτρέπει να φεύγει έστω και για λίγο για να τα κάνει αυτά.

--- Τέλος παράθεσης ---

Από την κέιμενη νομοθεσία η εντολή του συντονιστή για συγκεκριμένη δράση του ειδικευόμενου (π.χ. μετάβαση σε εκπαίδευση) είναι ισχυροτέρα πάσης άλλης εντολής και οφείλει να υπακούσει σε αυτή. Προσωπικά, όταν συντόνιζα, είχα στείλει επανηλημένα έγγραφο στους Δ/ντες Τμημάτων τονίζοντάς τους ότι, όταν ο ειδικευόμενος εντέλεται από το συντονιστή, εκτελεί, ακόμη και αν υπάρχει διαφορετική εντολή από αλλού.
Αν αυτό το κάνατε, δεν κατάλαβα γιατί δεν μπορεί κάποιος να αναλάβει τα «οργανωτικά» των μαθημάτων.

Αν πάλι εσείς κάνατε αυτά που σας αναλογούν (ήτοι, απαιτήσατε από το συντονιστή να ενημερώσει τους Δ/ντες για την προτεραιότητα των εντολών για δράσεις του συντονιστικού κέντρου, απαιτήσατε από τον Δ/ντη να ορίσει εκπαιδευτή, απαιτήσατε από τον εκπαιδευτή ή τον ειδικευμένο γιατρό με τον οποίο δουλεύατε να σας εκπαιδεύσει όπως παραπάνω ανέφερα, κ.λ.π.) και ο συντονιστής ολιγόρησε ή δεν εισακούστηκε από κάποιους κλινικάρχες, τι κάνατε μετά? Απλά τα ανεχτήκατε ή τα «ξεμπροστιάσατε»?
Το να μην αναλαμβάνουμε το μερίδιο ευθύνης μας, δεν μας οδηγεί σε θετικές εξελίξεις, αλλά σε τέλμα.

Θυμάμαι ειδικευόμενη στη ΜΕΘ. Όποτε τη ρωτούσα μου έλεγε «Ο.Κ. ενδιαφέρονται εκεί που είμαι και μας εκπαιδεύουν». Όταν τελείωνε το διάστημα εκπαίδευσής της εκεί, η ίδια ενδιαφέρθηκε να μείνει ακόμη ένα μήνα. Στον έλεγχο που έκανα στο log book της, είδα ότι δεν ήταν σημειωμένη ούτε μία διασωλήνωση (που προβλέπεται σαφώς ως περιεχόμενο στο Τμήμα αυτό). Όταν τη ρώτησα, γιατί δεν φαίνονται οι διασωληνώσεις, μου απάντησε με φυσικότητα "μα, δεν έκανα. Οι ασθενείς ήταν δύσκολο να τους ταλαιπωρείς και οι εξειδικευόμενοι τόσο πολλοί που δεν έμεναν διασωληνώσεις για εμάς" !!!
Έμεινα με το στόμα ανοικτό. Αυτή η ειδικευόμενη με ενημέρωνε ότι την «εκπαιδεύουν» και θεωρούσε ωφέλιμο για την εκπαίδευσή της να παραμείνει εκεί και άλλο !!!
Όταν όμως ως εξεταστής θα την έβαζα να κάνει διασωλήνωση στο πρόπλασμα και δεν θα ήξερε ούτε πως πιάνουν το μαρκούτσι, θα έφταιγε ΜΟΝΟΝ η εκπαίδευση. Μου θυμίζει 'κείνο που λέγαμε σα φοιτητές (συνήθως, οι περισσότεροι). Όταν κοβόμασταν, "με έκοψε" και όχι "κόπηκα". Όταν περνούσαμε, "πέρασα" και όχι "με πέρασε".

Για να μη παρεξηγηθώ συνοψίζω:
-Η εκπαίδευση είναι έτσι και χειρότερα στις περισσότερες ειδικότητες. Απλά, λόγω του rotation στη Γ.Ι., γίνεται ακόμη πιό και εμφανές και πιό προβληματικό στο συντονισμό.
-Υπάρχουν νόμοι που σας δίνουν δυνατότητες να πιέσετε και συντονιστές και εκπαιδευτές.
-Υπάρχουν πράγματα που λιμνάζουν γιατί οι ειδικευόμενοι κάνουν –για διάφορους λόγους πίσω.
-Υπάρχουν «περίεργα» στις εξετάσεις που γίνονται ακόμη πιο περίεργα όταν ισοβίως προεδρεύουν οι ίδιοι άνθρωποι στις επιτροπές και όταν οι εξεταστές δεν προέρχονται από κάποια προτυποποιημένη διαδικασία, αλλά από τους συσχετισμού ημετέρων οργάνων και πολιτικών.

Τέλος υπάρχουν λύσεις που όμως περνάνε και μέσα από το δικό σας  «ξεβόλεψα» (εννοώ των ειδικευομένων), αφού πρέπει να βγείτε μπροστά με απαιτήσεις –διεκδικήσεις –προτάσεις –καταγγελεία των «βολεμένων» και «αδιάφορων», αλλά και θυσίες προσωπικού χρόνου και ανέσεων.

Αλλιώς, μη περιμένετε να αλλάξει κάτι.

Τέλος, υπενθυμίζω σε όσους πιθανόν εκμεταλλευτούν αυτές τις αδυναμίες της ειδικότητάς μας για να πουν «να, είναι ανεκπαίδευτοι. Το λένε και οι ίδιοι», ότι οι Γ.Γ. είναι από τους πιο εκπαιδευμένους τελικά. Πώς? Όποιος θέλει ας διαβάσει / ξαναδιαβάσει, αυτά που έγραψα αλλού πρό καιρού. (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)
Θεωρώ όμως ότι αν λαμβάναμε τα παραπάνω υπ’ όψιν θα εκπαιδευόμασταν ευκολότερα και εγκαιρότερα και ακόμη πιο «προσανατολισμένα» στην ΠΦΥ.

Αυτή είναι η διαφορά.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση