ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Θέματα Ειδικευομένων

Εξετάσεις ειδικότητας

<< < (7/39) > >>

timex:
Δηλαδή θα αφήσουν οι ορθοπαιδικοί γενικούς γιατρούς να κάνουν παρακέντηση αίμαρθρου γόνατος και ενδαρθρικές ενέσεις;
Έχει κάνει κάποιος κάτι τέτοιο κατα τη διάρκεια της ειδικότητας;

orfeo:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΚαλημέρα.
Να ρωτήσω κάτι;

• Παρακέντηση Αίμαρθρου Γόνατος
• Ενδαρθρικές Ενέσεις

Τα παραπάνω σε ποια κλινική θα τα κάνουμε;

--- Τέλος παράθεσης ---

Στην κλινική απέναντι από εκείνη που θα κάνετε φλεβοκέντηση κρανίου και τοποθέτηση ορού σε βρέφη...  ;D ;D ;D
(εδώ που τα λέμε την παρακέντηση αίμαρθρου γόνατος και -πιο συχνά- τις ενδαρθρικές εγχύσεις φαρμάκων πιθανώς θα τις δείτε κάποια στιγμή, ενώ τα άλλα...)

timex:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΚαλημέρα.
Να ρωτήσω κάτι;

• Παρακέντηση Αίμαρθρου Γόνατος
• Ενδαρθρικές Ενέσεις

Τα παραπάνω σε ποια κλινική θα τα κάνουμε;

--- Τέλος παράθεσης ---

Στην κλινική απέναντι από εκείνη που θα κάνετε φλεβοκέντηση κρανίου και τοποθέτηση ορού σε βρέφη...  ;D ;D ;D
(εδώ που τα λέμε την παρακέντηση αίμαρθρου γόνατος και -πιο συχνά- τις ενδαρθρικές εγχύσεις φαρμάκων πιθανώς θα τις δείτε κάποια στιγμή, ενώ τα άλλα...)

--- Τέλος παράθεσης ---

Έχω κάνει φλεβοκέντηση κρανίου και τοποθέτηση ορού σε βρέφη αλλά δε νομίζω να κάνω παρακέντηση αιμαρθρου γονατος και ενδαρθρικές ενέσεις.
Ο χρόνος θα δείξει.

Γ.Κτιστάκης:
Καλά και ωραία είναι όλα αυτά που ζητάτε στις δεξιότητες (ίσως πρέπει και περισσότερα), αλλά θα πρέπει  και να πιεστεί το υπουργείο και τα αρμόδια νοσοκομεία να προμηθεύσουν τον ανάλογο εξοπλισμό (και τον ανάλογο αριθμό ιατρών φυσικά)  στα Κ.Υ πχ Σχισμοειδής  λυχνία (στο ΚΥ έχουμε αλλά δεν προβλέπετε να χρησιμοποιείτε, έχουμε ζητήσει  ταινίες  Φλουοροσεΐνης αλλά δεν προβλέπετε να μας στέλνουν) καρέκλα-κονσόλα ΩΡΛ με εξοπλισμό και τα ανάλογα εργαλεία ,(δεν προβλέπετε λέει γιατί δεν υπάρχει ΩΡΛογος) αναλυτή αερίων,(έχουμε ζητήσει αλλά δεν εγκρίνετε γιατί είναι δαπανηρή και δύσκολη λέει η συντήρηση του), δυνατότητα καλλιεργειών για να υπάρχει νόημα λήψεως δηγμάτων (αίματος, φαρυγγικού, κολπικού, ενδαρθρικού κτλ)
Doppler Αγγείων, Holter 24h, Ορθοσκόπηση,  σε ποιο Κ.Υ προβλέπετε και έχει τον ανάλογο εξοπλισμό?

Στην ειδικότητα τις περισσότερες από αυτές τις δεξιότητες τις διδάκτικα, ήμουν τυχερός όσον αφορά τα οφθαλμολογικά, τα ΩΡΛγικα και τα ορθ/κα που απέκτησα αρκετή εμπειρία (βλέπεις έλλειψη ειδικευόμενων σε αυτές τις ειδικότητες στο νοσοκομείο τα κάναμε οι Γ.Ι ), ήμουν άτυχος και δεν έμαθα τα     Doppler Αγγείων, Holter 24h. Ορθοσκόπηση είδα 3-4 φορές που δεν είναι αρκετές νομίζω (δεν υπήρχε γαστρε/γος) 

Fadomas:
Κατ’ αρχάς δεν νομίζω ότι κατά την εξέταση στην ειδικότητα θα μπορούν να σας ζητήσουν να κάνετε κάτι από αυτά.
Ωστόσο, το αν θα σας ζητηθούν είναι διαφορετικό, όπως διαφορετικό είναι το αν θα μπορέσετε να τα πάρετε και το αν θα πρέπει να προσπαθήσετε να τα πάρετε, γιατί είναι εργαλεία που τα χρειάζεστε.
Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι το που (πάντα υπάρχει λύση για το που) αλλά το αν πρέπει ο Γ.Γ. να κάνει όλα αυτά.
Πιστεύω πως ΝΑΙ

Όταν θα έκανα παιδιατρική, τσακώθηκα με τον συντονιστή μου γιατί εκείνος ήθελε να κάνω στο νοσοκομείο μας όπου γίνονταν (με 4 παιδιάτρους) μόνο τακτικό ιατρείο. Φυσικά και δεν θα τα έβλεπα αυτά εκεί. Πήγα λοιπόν σε νοσοκομείο όπου οι άνθρωποι λειτουργούσαν κλινική και έκαναν τη δουλειά τους σωστά και έκανα, όχι μία αλλά πολλαπλές τέτοιες τοποθετήσεις γραμμών και χορηγήσεις υγρών.
Ως προς την παρακέντηση:
Εντάξει, δεν έκανα. Παρέστην όμως σε αρκετές και βοήθησα και συζήτησα και κατάλαβα το πώς και το γιατί και αντελήφθηκα και το μηχανισμό και τις τυχόν ζημιές που προκαλεί και … και …
Ως προς την κολονοσκόπηση:
Ο Γ.Γ. χρειάζεται την Ορθοσιγμοειδοσκόπηση και μπορεί να τη μάθει.
Ευτύχισα να μην έχει γαστρεντερολόγο το νοσοκομείο μου και τις κολονοσκοπήσεις να τις κάνει τόσο εξειδικευμένος παθολόγος στο Παθολογικό, όσο και ένας χειρουργός στο χειρουργικό που είχε μεράκι για εκπαίδευση και είχα κολλήσει δίπλα του.
Μου έλεγε λοιπόν «Δ…, έλα μαζί μου. Έχουμε Ορθοσιγμοειδοσκόπηση. Και αν καμία φορά αντιδρούσα γιατί με είχε φορτώσει πολύ μου έλεγε «τι? Γ.Γ. είσαι. Εσύ πρέπει να την μάθεις καλύτερα από μένα…» Και δεν ήταν ΕΛΕΓΕΙΑ. Ήταν ένας πολύ καλός και με μεγάλη φήμη χειρουργός (και όχι χειρούργος) και πολύ καλός δάσκαλος. Γι' αυτό και δεν φοβόνταν να μου τα μάθει μήπως και του πάρω τη δουλειά. Οι ανίκανοι έχουν τέτοιους φόβους.

Και η ευθύνη των ειδικευομένων σε όλα αυτά?
Όταν βρεθεί κανένας συντονιστής και πεί "κοίτα Δ… θα πάς στο τάδε νοσοκομείο για Παιδιατρική … ΜΕΘ … κ.λ.π γιατί εκεί θα πάρεις καλύτερη εκπαίδευση", σηκώνουνε μπαϊράκι και αρχίζουν τα ναι μεν, αλλά ... οικογένεια, χιλιόμετρα, ενοίκια, … Όλα. Εκτός από την ουσία της εκπαίδευσης (εξ’ άλλου νωρίς η αργά θα περάσουμε τις εξετάσεις. Δεν μας χ…ζεις τώρα).
Και βέβαια δεν είναι όλοι έτσι. Είναι όμως πολλοί και είναι συνήθως αυτοί που μετά τους φταίει η ΕΛΕΓΕΙΑ, η Ενωση, ο Α εξεταστής ο Β καθηγητής.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση