ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Θέματα Ειδικευομένων
Εξετάσεις ειδικότητας
Γ.Κτιστάκης:
Ο προβληματισμός μου είναι ότι αυτοί όλοι που ζητάν πράγματα από τον νέο ιατρό, γιατί δεν βάζουν ζητούμενο τον συντονισμό της πραγματικά απαιτουμένης εκπαίδευσης με τις πραγματικές ανάγκες της ΠΦΥ ??,
αλλά βάζοντας περισσότερα πράγματα που απαιτούν για τις εξετάσεις, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί στον ειδικευόμενο η ουσιαστική και η απαιτούμενη εκπαίδευση, νομίζουν ότι έτσι αναβαθμίζουν την ποιότητα στην εκπαίδευση??
Γιατί πάντα στην Ελλάδα πρώτα βάζουμε τα ζητούμενα των εξετάσεων και μετά τα ζητούμενα στην εκπαίδευση??
Δεν θα έπρεπε όλες αυτές τις δεξιότητες να εξασφαλιστεί ότι θα εκπαιδεύονται και μετά να εξετάζονται??
Γιατί πάντα πρέπει ΜΟΝΟΣ του ο κάθε ένας με βάση το εάν ενδιαφέρετε ή όχι να αναζητά τον τρόπο και το μέρος που θα μάθει τα απαιτούμενα ???
Γιατί θα πρέπει να εξασκείται αυτή η πίεση στον ειδικευόμενο με την «απειλή» των εξετάσεων για το τι πρέπει να μάθει και να μην είναι αυτό παρεχόμενο ούτος η άλλως??
Γιατί θα πρέπει να φτάνουν οι ειδικευόμενοι που ενδιαφέρονται για την εκπαίδευσή τους στο σημείο να τσακώνονται ή να κάνουν έγγραφες αναφορές ότι δεν τους παρέχεται η απαιτουμένη εκπαίδευση σε μια κλινική ή σε ένα νοσοκομείο και να μην το κάνουν αυτό οι της ΕΛΕΓΕΙΑ, οι συντονιστές, η επιτροπή εκπαίδευσης ή η επιτροπή εξετάσεων που αξιολογεί και την εκπαίδευση των ειδικευόμενων???
Μαρία Χόρτη:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔηλαδή θα αφήσουν οι ορθοπαιδικοί γενικούς γιατρούς να κάνουν παρακέντηση αίμαρθρου γόνατος και ενδαρθρικές ενέσεις;
Έχει κάνει κάποιος κάτι τέτοιο κατα τη διάρκεια της ειδικότητας;
--- Τέλος παράθεσης ---
timex,
πιστεύω πως κάποια πράγματα είναι στο χέρι σου να γίνουν. Άλλα πάλι μπορεί να μην καταφέρεις να τα κάνεις, σίγουρα όμως όσο "κυνηγάς" κάποια πράγματα, τόσα περισσότερα πετυχαίνεις.
Εγω έχω την ευτυχία να κάνω ειδικότητα σε ένα επαρχιακό νοσοκομείο (πραγματικά το θεωρω πλεονέκτημα) και έχω κάνει πολλά πράγματα γιατί ήμασταν λίγοι ειδικευόμενοι και οι επιμελητές στην πλειοψηφία τους πρόθυμοι να μας μάθουν πράγματα (ώστε να μην τους φωνάζουμε καθόλου, αν ειναι δυνατόν ;) )
Στην ορθοπαιδική έχω παρακεντήσει σίγουρα πάνω απο 20 φορές γόνατο, έχω βάλει πάνω απο 10 κυκλοτερείς γύψους και άλλα πολλά.
Δεν έκανα ενδαρθρικές ενέσεις γιατί ούτε οι ειδικευόμενοι ορθοπαιδικής πολυέκαναν, τις έκαναν οι επιμελητές στα εξωτερικά ιατρεία ενώ εγώ βρισκόμουν κατά κύριο λόγο στα επείγοντα. Ούτε και το επιδίωξα ίσως, γενικά όταν οι ρυθμοί τρέχουν και κάνεις 10 εφημερίες όπου κρατάς μόνος σου ΤΕΠ στο χειρουργικό τομέα, πολλές φορές κοιτάς απλά να βγαίνει η δουλειά και ίσως χάνεις πράγματα απο την εκπαίδευσή σου. Πάντα κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις.
Δεν ξέρω τι γίνεται σε εσάς αλλά εμείς έχουμε ουσιαστικά 3 τμήματα επειγόντων περιστατικών: Παθολογικό, Χειρουργικό, Παιδιατρικό. Αυτό βοηθά στο να έχεις περισσότερες ευκαιρίες να κάνεις πράγματα, γιατι εφημερευα πχ στο Χειρουργικό ΤΕΠ όταν έκανα χειρουργική, ορθοπαιδική, ΩΡΛ, οφθαλμολογία, μαιευτική, συνολο 14 μήνες. Ε, είναι αρκετοί για να κάνεις παρακέντηση αίμαρθρου γόνατος, ακόμη κι αν το κάνεις όταν εφημερευεις ως οφθαλμίατρος.
EzeΤΡΟΛ:
Εγγραφή ή Είσοδοςέχω την ευτυχία να κάνω ειδικότητα σε ένα επαρχιακό νοσοκομείο (πραγματικά το θεωρω πλεονέκτημα)
--- Τέλος παράθεσης ---
Εγγραφή ή Είσοδοςοι ρυθμοί τρέχουν και κάνεις 10 εφημερίες όπου κρατάς μόνος σου ΤΕΠ στο χειρουργικό τομέα,
--- Τέλος παράθεσης ---
Γεια χαρά! Με λένε διακομιστή και έχω βίτσιο να πετάγομαι και να ρωτάω όταν δεν καταλαβαίνω κάτι.
Τώρα, πώς στο καλό συμβιβάζονται αυτά τα δυο statements, είναι κάτι που κατά την κρίση και τις γνώσεις μου παραμένει μυστήριο, όπως για παράδειγμα τί απέγινε η Χαμένη Κιβωτός και γιατί οι πιγκουίνοι δεν έχουν γόνατα. Πώς γίνεται να θεωρούνται "ευτυχία" οι τρελλοί ρυθμοί και το να κρατάς μόνος σου τα ΤΕΠ του Χειρ/κου; Και πόσο θα μπορείς να αντέξεις έτσι, όση και αν είναι η δίψα σου για μάθηση;
Και ο 'Ατλας, αν θυμάμαι καλά, στην αρχή την είχε καταβρεί με το task του (να σηκώνει την Υδρόγειο), αλλά από ένα σημείο και μετά, τα έπαιξε.
What the hec? Do I miss something?
Και εν πάση περιπτώσει /
έχω μια απορία τόοοση:
Όταν κρατάς μόνη σου τα ΤΕΠ, πού είναι οι λοιποί συνάδελφοι;
Μαρία Χόρτη:
διακομιστή,
αυτή τη στιγμή είμαι στο ΚΥ και κάνω 4 εφημερίες. Κατά μέσο όρο σε όλες τις κλινικές γυρω στις 6, που το θεωρώ σχετικά ανθρώπινο.
Όταν ήμουν στο χειρουργικό τομέα, έτυχε να έχουν παραιτηθει 3 συνάδελφοι ειδικευόμενοι και αναγκαζομουν να κάνω για κανενα 3μηνο 10 εφημεριες, μέχρι να έρθουν οι καινουριοι κλπ. Ήταν περίοδος δύσκολη, που η εκπαίδευση είχε μπει σε 2η μοιρα. Κι αυτο όχι τοσο λόγω των 10 εφημεριων, όσο λόγω του ότι υπήρχαν 2 χειρουργοι και 2 ορθοπαιδικοι ειδικευόμενοι (απο 10 εφημεριες όλοι τους) καθώς κι εγω που μπήκα στο προγραμμα των χειρουργων, οποτε κάποιες εφημερίες ήμουν μόνη μου χωρίς χειρουργό και ορθοπαιδικό (ως ειδικευόμενη εννοω) για όλο το ΤΕΠ, με αποκορύφωμα μία εφημερία Κυριακής όπου είδα 93 άτομα και κοιμηθηκα λιγο στο ΤΕΠ τα ξημερωματα Δευτερας 6-7 το πρωι. Για τους επιμελητες να μη μιλήσω, κανένας δεν βοήθησε. Ευτυχώς υπήρχε Θεία Πρόνοια και δεν ήρθε τροχαίο με 2 άτομα ώστε να μην ξέρω κατα που να κάνω.
Συνολικά, αν εξαιρέσω κάποιες τέτοιες περιόδους, θεωρώ ότι είμαι κερδισμένη σε σχέση με τους συναδέλφους μου που κάνουν ειδικότητα σε Πανεπιστημιακά νοσοκομεία και μπορει να ξέρουν όλες τις μελέτες απ'έξω αλλά να έχουν διαχειριστεί ασθενή μόνοι τους ελάχιστες φορές.
timex:
Πόσο να το κυνηγήσω πια;
Μέχρι στιγμής έχω περάσει απο 4 κλινικές.
Στην πρώτη έκανα κανονικά εφημερίες και συνεχίζω να κάνω ελείψει ειδικευομενων9δεν υπάρχει ούτε ένας)
Στη δεύτερη κλινική φώναξα,έτρεξα τελικά κατάφερα και έκανα 4 το μήνα.
Στην τρίτη έκανα μια και αυτή ως υπεράριθμη μέχρι που άρχισαν τα παράπονα απο άλλες κλινικές και κόπηκαν(ομολογώ δικαιολογημένα).Βλέπετε ο ειδικευμένος και αναπ.διευθυντής δεν 'ηθελε να κάνει εφημερία με γενικό γιατρό για να μην έχει μια έννοια παραπάνω(παλιά όμως,πριν έρθουν ειδικευόμενοι έκαναν μόνο γενικοί γιατροί εκεί εφημερίες.Τότε ήταν καλά.Πήγα στον συντονιστή,στον διευθυντή ,στον υποδιοικητή δεν έγινε τίποτα.Ομολογώ πως πήγα μόνο μια φορά στον καθενα και δεν το συνέχισα γιατί δεν έβγαινε το πρόγραμμα εφημεριών σε άλλη κλινική που και μαθαίνουμε και μας συμπεριφέρονται άψογα)
Στην κλινική που είμαι τώρα δεν κάνουμε εφημερίες γιατί υπάρχουν μόνο Ε.Ι.
Και σας ρωτώ.
Στην επόμενη κλινική που θα πάω, είναι καμια 10αρία (ίσως και 12αρια) ειδικευόμενοι. Παιρνουν 3-4 εφημερίες ο καθένας.
Οι προηγούμενοι γενικοί γιατροί που πέρασαν απο την συγκεκριμένη κλινική δεν ζήτησαν και δεν έκαναν εφημερίες.Αν εγώ πάω και ζητήσω ποια πιστεύετε θα είναι η αντιμετώπιση όχι μόνο των ειδικευομενων που θα τους πάρω εφημερίες αλλά και τον ειδκευμένων που θέλουν να κάθονται και να πληρώνονται;
Θα καταντήσω να πηγαίνω στις κλινικές και να λένε "ωχ θα ρθει και θα ζητάει εφημερίες κτλ κτλ", δεν θα μου δείχνουν τίποτα γιατί θα με θεωρούν δεν ξέρω τι κτλ.
mchorti ήσουν τυχερή. Και εγώ όταν δήλωσα εδώ έτσι ήταν τα πράγματα όσο περνούν τα χρόνια όμως η κατάσταση αλλάζει προς το χειρότερο γιατί οι κλινικές γεμίζουν με ειδικευόμενους αφου δίνονται νέες θέσεις.
Έτσι έχω καταλήξει στο εξης:
Θα ζητάω εφημερίες(γιατί πιστεύω ότι έτσι μαθαίνεις και όχι για τα χρήματα) και αν μου δίνουν έχει καλως. Αν όχι θα μένω σε 5-6 εφημερίες το μήνα μόνη μου.Αν δεν πράξω έτσι ,δεν πρόκειται να μάθω τίποτα!
Εκτός αν νέοι γενικοί γιατροί που θα έρθουν πατήσουν πόδι και αλλάξουν τα πράγματα.
Δεν το βλέπω όμως...
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση