Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα
Περί συνταγματικής κατοχύρωσης μισθών και συντάξεων.
geodas:
Το κράτος να πληρώσει τον ιδιώτη γιατρό ή τον νοσοκομειακό για να πάει στη Λήμνο; Έ;Γιατί στη δεύτερη περίπτωση θα φωνάζετε ότι το κράτος είναι large...
geodas:
Δεν υπάρχει χώρα στον πλανήτη χωρίς κρατικές δομές υγείας - παιδείας - ασφάλειας, βρείτε μου ΜΙΑ! Δεν απορρίπτω τον Ιδιωτικό Τομέα σε καμμία περίπτωση αλλά θα πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό ότι άλλος ο ρόλος του ενός και άλλος του άλλου!! Αν εσύ έχεις τη δυνατότητα να πληρώσεις Ιδιωτική Παιδεία, Ιδιωτική Αστυνομία κ.λ.π. πραγματικά μπράβο σου, αλλά κοίτα και τον άλλο ΙΔΙΩΤΗ συναδελφό σου που δεν την έχει.Αυτός δηλαδή δε θα πάει σχολείο το παιδί του; Δε θα πάρει την όποια σύνταξη του αναλογεί;Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει δυσαναλογία βιοτικού επιπεδου μεταξύ εσένα και του μη προνομιούχου συναδέλφου σου (πρόσεξες ότι δε συγκρίνω ιδιώτη με δ.υ.)
pzogr:
Αν το κράτος δεν βρίσκει γιατρό για τη Λήμνο τότε με βάση την αρχή της προσφοράς-ζήτησης οφείλει να του δώσει περισσότερα. Ποιός θα είχε αντίρρηση σ'αυτό; Εκεί θα έμπαιναν άλλα θέματα σχεδιασμού βέβαια, αλλά δεν αφορούν την παρούσα συζήτηση.
Κανένας δεν είπε να μην υπάρχει κρατική υγεία ή παιδεία. Αντιθέτως! Όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας κατά τη γνώμη μου και μάλιστα ανεξαρτήτως εισφορών κτλ υποχρεώσεων. Άλλο θέμα είναι όμως το πόσο θα πληρώνουμε γι'αυτές. Αν οι γιατροί πχ κάνουν ουρά για να προσφέρουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ γιατί θα πρέπει να πληρώνουμε τον ίδιο μισθό κι όχι κάτι λιγότερο; Αυτό βεβαίως να γίνει αφού όμως έχουν μειωθεί πρώτα οι μισθοί άλλων κλάδων που σε σύγκριση με τους γιατρούς παίρνουν πολύ περισσότερα χρήματα αναλογικά με το έργο (ή τη σημασία του έργου) που αποδίδουν.
Εγώ δεν είπα να μην πάει σχολείο κανενός το παιδί, ούτε να μείνει κάποιος χωρίς γιατρό. Είπα απλά ότι επειδή έτυχε εγώ να μπορώ σήμερα (και ίσως όχι αύριο) να το στείλω κάπου καλύτερα από το δημόσιο μπάχαλο, το στέλνω πληρώνοντας το κόστος σε υπερεργασία και απώλεια οικογενειακού χρόνου και ξεκούρασης. Δεν έχω πρόβλημα με τις διαφορές βιοτικού επιπέδου. Ο καθένας να έχει όσα αναλογούν στον κόπο, τις ικανότητες και τις επιλογές του. Αν δεν υπήρχαν άλλωστε διαφορές τότε γιατί κάποιος να έκανε μια δουλειά με περισσότερες ευθύνες; Αυτό που δεν μπορώ να κατανοήσω είναι αυτή την ακραία αναδιανομή χρημάτων, που στην ουσία τείνει να εξισώσει το δικό μου βιοτικό επίπεδο, που τρέχω συνεχώς σε κάποια δουλειά, με αυτό κάποιου που όλη μέρα κάθεται σε μια καφετέρια. Και σίγουρα έχει σχεδόν εξισώσει τις μελλοντικές μας συντάξεις στο όνομα της "αλληλεγγύης". Δεν είπαμε να πετάξουμε όλη την κοινωνία στα σκουπίδια, αλλά η αλληλεγγύη έχει και όρια. Όταν μόνο δουλεύεις χωρίς να απολαμβάνεις κάποια στιγμή θα το δεις αλλιώς.
geodas:
Καλημέρα,
Από τη μια λες ότι οι νοσοκομειακοί είναι κακοπληρωμένοι και από την άλλη να μη διαμαρτύρονται αν πάνε να μειωθούν κι άλλο οι μισθοί τους. Από τη μια λες οτι οι συνθήκες εργασίας στο ΕΣΥ είναι κάκιστες και γιαυτό δε πήγες εκεί και από την άλλη μου λες έλα να δεις τι λούκι τραβάς στο ελεύθερο επάγγελμα! Μου λες ότι ( και ειλικρινά μπράβο σου ) έχεις τη δυνατότητα για Ιδιώτικη Παιδεία , Ασφάλεια κ.λ.π. και εγώ σου λέω ότι δε ζητάω από το Δημόσιο-εργοδότη μου τις δικές σου απολαβές αλλά όχι και άλλη υποβάθμισή τους!
Ο ρόλος της Πολιτείας ( παντού ) είναι να παρέχει σε όλους τους πολίτες κάποιες βασικές παροχές Υγείας Παιδείας Ασφάλειας. Το Κράτος είναι υποχρεωμένο από το Σύνταγμα να βρει πόρους είτε με φορολογία είτε με δανεισμό είτε με περικοπές δαπανών να παρέχει ένα μίνιμουμ επίπεδο αυτών των παροχών.Γιατί; Γιατί η Ιστορία ( και όχι ο κινηματογράφος!! ) έχει αποδείξει ξανά και ξανά και ξανά ότι αν υποβαθμιστούν κάτω από ένα επίπεδο επέρχονται ΠΑΝΤΑ σοβαρές κοινωνικές αναταραχές τις οποίες δε θα πληρώσει μόνο ο Δ.Υ. αλλά μας παίρνει όλους η μπάλα! Δες το αυτό σαν ανταποδοτικότητα των φόρων σου και ποιό επίπεδο αλληλεγγύης πρέπει να υπάρχει!
Ο ρόλος του Κράτους ΠΟΥΘΕΝΑ δεν είναι η παραγωγή πλούτου! Γιαυτό και ΠΟΥΘΕΝΑ, ΜΑ ΠΟΥΘΕΝΑ δε λειτουργεί με όρους Ιδιωτικού Τομέα.Λες στις άλλες χώρες με πολύ παλιότερους και έμπειρους Δημόσιους Τομείς να μη το έχουν δει και να ήρθαμε εμείς να τους ξεστραβώσουμε;
Μου λες να μειωθούν κι άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις Ρώτα όποιον οικονομολόγο θέλεις και θα λάβεις την απάντηση ότο περαιτέρω μείωση των συγκεκριμένων μεγεθών αυτή τη στιγμή μόνο λάθος θα είναι( θα σου πω σε άλλο ποστ που πρέπει να γίνουν περικοπές κατα τη γνώμη μου)
Μήπως το Κράτος σήμερα πληρώνει μ...ες και του Ιδιωτικού Τομέα; Π.χ. ανεξέλεγκτα δάνεια σε επιχειρήσεις και τώρα τρέχει να στηρίξει τις ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ τράπεζες; Μήπως το Κράτος μέσω της φορολογίας ΟΛΩΝ μας δε επιδοτεί τα συνταξιοδοτικά ταμεία του ιδιωτικού τομέα; ( ΙΚΑ , ΤΕΒΕ , ΤΣΑΥ κ.λ.π.) Μήπως δε επιδοτεί την ανεργία στον Ι.Τ.;( ΟΑΕΔ κ.λ.π. ) Πως θα σου ακουγόταν να βγουν οι δημόσιοι υπάλληλοι να ζητήσουν να μη πληρώνουν φόρους γιαυτά;
Αυτά προς το παρόν και πάλι καλημέρα!
pzogr:
Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε...!
Απλά να διευκρινήσω 2-3 πράγματα γιατί φαίνεται δεν τα είπα καλά ώστε να γίνουν κατανοητά.
- Οι νοσοκομειακοί είναι κακοπληρωμένοι σε σχέση με το διοικητικό προσωπικό. Σε σχέση με τους μισθούς της αγοράς είναι πάνω από το μέσο όρο όμως (εξαιρούνται οι ακραίες τιμές του ΙΤ, που είναι όμως πολύ περιορισμένες πλέον).
- Το ΕΣΥ (τουλάχιστον στα νοσοκομεία αιχμής) έχει άθλιες συνθήκες εργασίας. Επέλεξα λοιπόν να καθορίζω εγώ τις συνθήκες εργασίας μου κι όχι το ΕΣΥ. Το κράτος απλώς με έβαλε να έχω ανάγκη να τρέχω όλη τη μέρα, ενώ θα μπορούσα να εργάζομαι σε ένα φυσιολογικό ωράριο και να έχω τις ίδιες απολαβές υπό ΚΣ. Ναι λοιπόν έχει γίνει λούκι ο ΙΤ, εκτός να βολεύεσαι με 3,60. Θέμα επιλογής είναι... Μη χάνουμε όμως τον ένοχο... το κράτος τα έκανε έτσι για συγκεκριμένους λόγους.
- Το αν θα έρθουν κοινωνικές αναταραχές με λίγο χαμηλότερους μισθούς μπορούμε να το διαπιστώσουμε με μια ματιά στη Σλοβενία ή στη Ρουμανία. Δεν νομίζω να χύθηκε και αίμα. Ειδικά τώρα με Συριζα στην κυβέρνηση, ποιός θα κάνει αναταραχές;
- ο ρόλος της πολιτείας είναι να παρέχει διάφορα, φροντίζοντας όμως να μην χρεώνει τις τωρινές και τις επόμενες γενεές. Τι μας λέει ότι αν τώρα δεν έχουμε χρήματα για τις όποιες παροχές, θα έχουμε σε 20 χρόνια για τις παροχές και τους τόκους του δανεισμού. Κάπως έτσι δεν χρεωκοπήσαμε, "τρώγοντας ψωμάκι" επί Ανδρέα; Ή με τις ήπιες προσαρμογές του Κωστάκη;
- (συνέχεια από το παραπάνω) όταν λοιπόν το κράτος δεν έχει σάλιο, εφαρμόζει ό,τι είναι απαραίτητο. Δεν καταλαβαίνω γιατί θέλουμε το κράτος να υιοθετεί εργαζόμενους και να τους έχει στα πούπουλα; Αυτός είναι δηλαδή ο ρόλος του;
- Μη λες για όποιον οικονομολόγο γιατί αυτοί που λένε να μην μειωθούν είναι μόνο μίας συγκεκριμένης κατεύθυνσης. Αντιθέτως όλοι οι υπόλοιποι λένε να "εξορθολογίσουμε" τις δαπάνες. Εμείς προς το παρόν κάνουμε αυτό που προτείνεις... να δανειζόμαστε για να μοιράζουμε χρήμα.
- Τα ταμεία θα ήταν καλό να αρχίσουν σιγά σιγά να δίνουν πίσω μόνο ό,τι έχουν εισπράξει από τον καθένα. Αν θέλει το κράτος ας δώσει ένα εγγυημένο εισόδημα για να μην πεθαίνει κόσμος στους δρόμους, αλλά τα ταμεία πρέπει να δίνουν στον καθένα ό,τι έχει πληρώσει κι όχι να δίνει bonus ή "αλληλεγγύη" σ'αυτόν που δεν δούλεψε από τα λεφτά αυτού που δούλευε.
Για το τέλος έχω κάτι που πραγματικά θα έφερνε κοινωνική αναταραχή. Αυτό κι αν θα έφερνε... ;D
Αυτό όμως θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία...
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση