Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα

επάγγελμα ο αριστερός....

<< < (5/7) > >>

iGP:
Με αυτά που γράφετε τώρα, περί αριστεράς, μπαίνετε στην ουσία του θέματος.Πάνω σε αυτό μπορούν να ειπωθούν πολλά.Όμως τα εισαγωγικά δεν αφορούν την ουσία, αφορούν τη διαδικασία. Αυτός που έγραψε το κείμενο, θεωρεί ότι ο Λαζόπουλος είναι ψευτο-αριστερός.Αυτό έχει μέσα στο μυαλό του.Το αμφισβητεί κανείς αυτό; Μπορεί να έχει λανθασμένη εκτίμηση περί αριστεράς, αλλά αυτό θέλει να περάσει προς τα έξω. Υπάρχει κάποιος που διαβάζοντας το κείμενο, νομίζει ότι ο συγγραφέας του έχει την ίδια άποψη με το Δημήτρη περί αριστεράς και θεωρεί το Λαζόπουλο γνήσιο (σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει ο Δημήτρης) αριστερό; Το κείμενο τον επικροτεί, επειδή έτσι πρέπει να πράττει ένας αριστερός, κατά το συγγραφέα του ή του αποδίδει ψόγο επειδή θεωρεί ότι ένας αριστερός δεν πράττει τοιουτοτρόπως στη ζωή του; Εγώ βάζοντας τα εισαγωγικά, θεωρώ ότι ερμήνευσα σωστά το συγγραφέα.Το τι λένε οι ορισμοί και το τι πιστεύει ο Δημήτρης, το μάθαμε στην πορεία. Ο συγγραφέας του κειμένου, που είναι ένας απλός αναγνώστης του τρωκτικού, που έστειλε μία επιστολή, ξαναρωτώ : θεωρεί ότι ο Λαζόπουλος είναι πραγματικός αριστερός, μη κομμουνιστής, που ως σωστός αριστερός υποστηρίζει την "αυτοβουλία" και την "αυτοδιάθεση" όσον αφορά το ατομικό εισόδημα ή το αντίθετο;
Για τον εαυτό σου Δημήτρη, πολύ σωστά λες ότι δεν υπάρχουν διλήμματα εισαγωγικών.Με τη μόνη διαφορά, ότι δεν είσαι αυτός που έγραψε την επιστολή στο τρωκτικό, ο οποίος χρησιμοποιεί τεχνικές στη γραφή που υποκαθιστούν τα εισαγωγικά, αλλά και ωραιότατα εισαγωγικά στη φράση ο "Μέγας Αριστερός". Με τα εισαγωγικά, ΑΥΤΟΝ ερμήνευσα και όχι εσένα φυσικά. Έκανα λάθος στην ερμηνεία του ποιητή; Άλλα εννοούσε; Απλά προκειμένου να αποδώσω το πνεύμα του, διάλεξα αντί για πολλές κουβέντες, δύο σημεία στίξης. Αυτά επί του "διαδικαστικού", όπως θα έλεγαν και κάποιοι αριστεροί (εντός ή εκτός εισαγωγικών, όπως σας αρέσει).
Για να πάμε στην ουσία όμως, θα παραθέσω το σύνδεσμο της αγγλικής σελίδας της wikipedia Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος, αφενός μεν γιατί νομίζω πως οι περισσότεροι γνωρίζουν καλύτερα αγγλικά, απ΄ότι γαλλικά, και αφετέρου, επειδή είναι αρκετά εκτενής. Στα δικά μου μάτια, το αγγλικό κείμενο περί αριστεράς δεν αναφέρει αυτά που λες εσύ.Δε βλέπω διαχωρισμό της έννοιας της αριστεράς από τον κομμουνισμό, για παράδειγμα. Δε βλέπω να τα θεωρεί ως δύο ξεχωριστά σύνολα, αλλά μάλλον τον κομμουνισμό ως υποσύνολο της αριστεράς. Μάλιστα, μου κάνει εντύπωση η ευρύτητα που αποδίδει στον όρο της αριστεράς, αφού αναλύει τον όρο παρουσιάζοντας την εξέλιξή της τόσο στην πορεία του χρόνου, όσο και μεταξύ των κρατών και των κοινωνιών.Ειλικρινά εντυπωσιάστηκα από το πλήθος των τάσεων που συμπεριλαμβάνει στην "ομπρέλα" της η αριστερά.Δε βλέπω αποκλεισμούς.Μάλλον διαφορετικές εκφάνσεις βλέπω να αναφέρει. Δε βλέπω να παρουσιάζει την αριστερά ως κάτι στατικό και παγιωμένο. Αυτή την ανάγνωση κάνω εγώ, με το βαθμό πάντα του λειτουργικού αναλφαβητισμού, που μπορεί να έχω.
Να σου πω όμως κάτι; Δεν ξέρω αν συμφωνώ με το σύνδεσμο που παρέθεσα.Απλά γράφω τι νομίζω πως γράφει. Αν θελήσω να μάθω πραγματικά τι σημαίνει μία αφηρημένη, φιλοσοφική έννοια, όπως η αριστερά ή όποια άλλη, θα ξεκινήσω από ένα λεξικό φιλοσοφικών όρων κατά προτίμηση γερμανικό  ;) και αφού μελετήσω καμιά 80αριά βιβλία, σε 5-6 χρόνια θα σου πω την άποψή μου.

Koterakis:
.

Δ. Κουναλάκης:
Οδυσσέα,
δεν είμαι σίγουρος για το πως σκεφτόταν ο συγγραφέας όταν έγραφε το συγκεκριμένο στο troktiko. Εγώ δεν είμαι σίγουρος και να θυμάσαι ότι καταλαβαίνουμε ότι θέλουμε να καταλάβουμε. Αλλά δεν θα τα χαλάσουμε εκεί, έχει βάση η σκέψη σου και δεν υπάρχει λόγος να το συνεχίσουμε σε αυτό το θέμα.

Η πρώτη ξένη γλώσσα που έμαθα ήταν τα γαλλικά και διάβασα αρκετή γαλλική λογοτεχνία με αποτέλεσμα να έχω πολλές επιρροές. Η γαλλική αριστερά δεν είναι η βρετανική αντι-δεξιά που πιάνει ότι δεν είναι δεξιά μέσα της. Έχει διαφορά η Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος από την αριστερή πτέρυγα (left-wing). Η left-wing περιλαμβάνει και τον σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό. Και άποψη μου είναι ότι δεν μαθαίνεις τι πρεσβεύουν οι Γάλλοι από τους Βρετανούς. Επιμένω ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ιστορικά δεδομένα, η Ελλάδα έχει δεχτεί μεγάλες επιρροές πολιτισμικά στην πολιτική από την γαλλική gauche και τον ρωσικό κομμουνισμό. Μην ξεχνάς ότι το καταφύγιο στην δικτατορία πολλών πολιτικών και άλλων μετέπειτα καθοδηγητών ήταν το Παρίσι. Η βρετανική αριστερά δεν είναι το ίδιο πράγμα και δεν συγκρίνεται με την ελληνική πολύ δε περισσότερο με την γαλλική.

Η ελληνική αριστερά δεν έπαψε να έχει τις ελληνικές αμαρτίες. Τα μη οπλισμένα τμήματα του κομμουνιστικού κόμματος μετά το "σβαρνούτ" (διακομιστή κάνε μια μετάφραση) ακολούθησαν κάποιες γκρίζες ζώνες. Πολλοί έλληνες με κουλτούρα γαλλικής gauche δήλωναν αριστεροί και ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ ή στο ΚΚΕ εσωτερικού και υπάρχουν πολλά παραδείγμα όπως Δαμανάκη, Κύρκος, Σημίτης, Σαρτζετάκης, κλπ Η ελληνική αριστερά με την γαλλική ιδεολογία αντιμετώπισε ένα μεγάλο άτυπο διωγμό μετά την δράση του εξ-αμερικανισμού στην Ελλάδα. Και σήμερα, ελάχιστοι δηλώνουν κομμουνιστές, αριστερός ακούγεται πιο εύηχο... Και ίσως μέσα στην ανομία που χαρακτηρίζει την Ελλάδα, υπάρχει μια κρίση ταυτότητας....

Το πόσο διαφορετική είναι η αριστερά από τον κομμουνισμό μπορείς να το δεις από τον χαρακτηρισμό του Ομπάμα ως αριστερού έως το Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος του πρωην προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σαρτζετάκη:
 Ἐθνοπροδόται καὶ προδόται τῆς χώρας, λοιπόν, καὶ συμμορῖται ὑπῆρξαν, κατὰ τὸν μόνον δυνατὸν καὶ ἐπιστημονικῶς ἀκριβῆ χαρακτηρισμόν, οἱ ἀποτελέσαντες τὸν ψευδώνυμον «Δημοκρατικὸν Στρατόν». Ἑπομένως καὶ ὀρθότατα ἐχαρακτηρίζοντο ἀνέκαθεν ὡς «συμμορῖται»  καὶ ἐγίνετο λόγος συνεκδοχικῶς περὶ «συμμοριτοπολέμου», ἐξ αἰτίας δὲ τῆς ἀποκλειστικῶς ἀπὸ τὸ Κ.Κ.Ε. ποδηγετήσεώς των, περὶ «κομμουνιστοσυμμοριῶν» καὶ «κομμουνιστο-συμμοριτοπολέμου».

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤα μη οπλισμένα τμήματα του κομμουνιστικού κόμματος μετά το "σβαρνούτ" (διακομιστή κάνε μια μετάφραση)

--- Τέλος παράθεσης ---

Έφτασεεε...

Σβαρνούτ: μ' αυτήν την ρώσικη λέξη, με μια λέξη μονάχα, ο Στάλιν απήγγειλε στις 10 Φεβρουαρίου 1948 την αμετάκλητη σε θάνατο καταδίκη του αντάρτικου στην Ελλάδα.

Σαράντα οκτώ μόλις μέρες νωρίτερα, παραμονή Χριστουγέννων 1947, είχε εξαγγελθεί η εγκαθίδρυση της πρώτης «Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης της Ελλάδας» στα βουνά. Οι "μαχητές" του Κ.Κ.Ε., με το όπλο στο χέρι και με ακράδαντη την πίστη στην καρδιά, έβλεπαν τ' όνειρο να 'ρχεται, κραταιό, προς αυτούς. Αλλά δεν ήταν το όνειρο, ήταν το φάσγανο που πλησίαζε.

Σβαρνούτ στα ρώσικα σημαίνει «ξανατυλίξτε πίσω το χαλί». Αναδιπλώστε το αντάρτικο. Αλλά τότε ακριβώς η ηγεσία του Κ.Κ.Ε. το άπλωσε. Η ελληνική τραγωδία ξετυλίγονταν μεγαλοπρεπής μέσα στην φωτιά και στο αίμα του προδομένου λαού.

Από Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.
Τα εισαγωγικά στους "μαχητές" τα προσέθεσα εγώ, γιατί έγιναν της μόδας στο Φόρουμ τελευταία.  ;D

iGP:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Οδυσσέα,
δεν είμαι σίγουρος για το πως σκεφτόταν ο συγγραφέας όταν έγραφε το συγκεκριμένο στο troktiko. Εγώ δεν είμαι σίγουρος και να θυμάσαι ότι καταλαβαίνουμε ότι θέλουμε να καταλάβουμε. Αλλά δεν θα τα χαλάσουμε εκεί, έχει βάση η σκέψη σου και δεν υπάρχει λόγος να το συνεχίσουμε σε αυτό το θέμα.


--- Τέλος παράθεσης ---

Ναι αλλά τα εισαγωγικά που έβαλα, σε αυτό το θέμα και μόνο αναφέρονταν, όπως εξήγησα. Δεν έδωσα εγώ άλλες προεκτάσεις. Εε, αφού έχει κάποια βάση η σκέψη μου, θα αποδεχθώ την ελεημοσύνη και θα σταματήσω. Θα παρακαλούσα όμως να μην αποτελούν τα γραφόμενά μου, εφαλτήριο για διαφορετική θεματολογία από εκείνη στην οποία αναφέρονται. Η διαφορετική θεματολογία ας είναι αυθύπαρκτη. Με απλά λόγια, θα προτιμούσα όταν γράφω κάτι, το οποίο μάλιστα εξηγώ που αναφέρεται, να μη το φορτώνουμε με περιεχόμενο διαφορετικό. Νομίζω ότι έχω το δικαίωμα να ερμηνεύω δεσμευτικά τον εαυτό μου.
 

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση