ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Σε ποιές περιπτώσεις σκέφτεστε (IV) αντί για (per os) χορήγηση Διφωσφονικών??

<< < (4/10) > >>

Μαρία Χόρτη:
Αυτο για τα εμφυτεύματα και τα διφωσφονικά το αντιπαρέρχομαι, δεν ισχύει.

To prolia είναι ένα καλό φάρμακο, εύκολο στη χρήση του απο το γιατρό και με εύκολη χορήγηση (1 φορά υποδορίως κάθε 6μηνο).
Εχει το μειονέκτημα του υψηλότερου κόστους (με συμμετοχή πλέον 25% η θεραπεία εξαμήνου κοστίζει 65€ στον ασθενή).

Η μεγάλη διαφορά του απο τα διφωσφονικά είναι ότι είναι αναβολικό φάρμακο, ενώ τα διφωσφονικά αντιοστεοκλαστικά.

Θα έλεγα ότι δεν καταλαβαίνω γιατι αυτή η αντιπαράθεση για το κόστος, ή οι δογματικές απαντήσεις του τυπου "δεν το γράφω".
Όπως με κάθε φάρμακο, ή κάθε κατηγορία φαρμάκου πρέπει να αναζητηθεί εάν χορηγείται εντός ενδείξεων και εάν ειναι το καταλληλότερο για την ασθενή (ζυγίζοντας σαν γιατροί το ιστορικό της, τα επίπεδα DXA ή την ύπαρξη καταγμάτων, τον καταγματικό κίνδυνο, τη συμμόρφωση, αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα που λαμβάνει, συννοσηρότητα, αντενδειξεις κλπ κλπ κλπ ... και φυσικά και το κόστος).   

Εάν μας παραθέσεις περισσότερα δεδομένα (frax score, παραγοντες κινδυνου για οστεοπόρωση, μετρησεις DXA, εργαστηριακο έλεγχο που αποκλειει δευτεροπαθή οστεοπόρωση) ας μπούμε στη συζήτηση αν αυτό είναι το καλύτερο φάρμακο για αυτην ή οχι. Μέχρι τότε, δεν μπορώ να έχω άποψη.

Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΗ μεγάλη διαφορά του απο τα διφωσφονικά είναι ότι είναι αναβολικό φάρμακο, ενώ τα διφωσφονικά αντιοστεοκλαστικά.

--- Τέλος παράθεσης ---

Precursors to osteoclasts, called "pre-osteoclasts", express surface receptors called RANK – short for receptor activator of nuclear factor-kappa B. RANK is a member of the tumor necrosis factor receptor (TNFR) superfamily. RANK is activated by RANKL (the RANK-Ligand), which exists as cell surface molecules on osteoblasts. Activation of RANK by RANKL promotes the maturation of pre-osteoclasts into osteoclasts. Denosumab inhibits this maturation of osteoclasts by binding to and inhibiting RANKL. This mimics the natural action of osteoprotegerin, an endogenous RANKL inhibitor, that presents with decreasing concentrations (and perhaps decreased avidity) in patients who are suffering from osteoporosis. This protects bone from degradation, and helps to counter the progression of the disease

Αυτό που καταλαβαίνω από το παραπάνω είναι ότι δεν επάγει τους οστεοβλάστες. Απλα δεν επιτρέπει την ωρίμανση των οστεοκλαστών. Που ακριβώς είναι η αναβολική του δράση; Κάνει πρακτικά ότι κάνουν και τα διφωσφονικά. Για αυτό συζητάμε και για την οστεονέκρωση της γνάθου. Θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε σαν 1ης γραμμής θεραπεία όταν έχουμε μειωμένη osteoprotegerin αλλά μπορούμε να την μετρήσουμε; Αν όχι, είναι ραντεβού στα τυφλά.

Zachariadis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΝομίζω ότι τη σημερινή ημέρα δεν είναι καλό να δημοσιεύετε άποψη. Δις σήμερα, καταλάβατε άλλα πράγματα από αυτά που γράφηκαν. Σε σημείο που αρχίζει να γίνεται έντονο.
α) Όταν γίνεται θέμα η εκτός ενδείξεων χρήση του συγκεκριμένου σκευάσματος. Και εκτός ενδείξεων είναι η χρήση του σε κάθε περίπτωση που θα μπορούσε ο ασθενής να πάρει διφωσφονικά. Και επειδή αυτό δεν είναι συχνό, μήπως θα πρέπει να μιλήσουμε για έλεγχο; Και εκεί ξυπνάει κάτι στον κ. Ζαχαριάδη. Και δεν μίλησα για ιατρικό έλεγχο. Αλλά για οικονομικό έλεγχο και για εκεί που αρχίζει να ξεχωρίζει σε αριθμούς... Απρόσμενη ή αιτιολογημένη αντίδραση;
β)

Επήλθε και τρίτο:
"κάποιες ειδικότητες ασχολούνται επι χρόνια με μόνο αυτό το αντικείμενο και διάβολε κάτι θα ξέρουν περισσότερο ,τουλάχιστον εμπειρικά."
Ενδιαφέρον: Πόσο παράδοση έχει η ειδικότητα της καρδιολογίας από το ένα νοσοκομείο στο άλλο; Είναι μυημένοι όλοι οι λαμβάνοντες την ειδικότητα το ίδιο;
Τους καλύπτει η ομπρέλα της "ειδικότητας" και τελειώσαμε;;; Στα δικά σας νερά είμαστε... Δεν μπορεί να μην έχετε άποψη....
Χθες κουβέντιαζα με συνάδελφο άλλης ειδικότητας γερμανοτραφή.... Στην Γερμανία, δεν είναι όλοι το ίδιο, δεν πληρώνονται όλοι το ίδιο, και υπάρχει σύστημα που καθορίζει την αμοιβή σου ανάλογα με το τι είσαι. (τι είσαι = προφανώς δεν μετράει η ειδικότητα απλά ή κατά προτεραιότητα)

--- Τέλος παράθεσης ---
Δεν έχω ιδέα τί θες να πείς  ???

--- Παράθεση ---Όταν γράφω για το αντικείμενο σας και φυσικά.... μη κατανόηση αρχικά. ανθρώπινο & σεβαστό. αλλά .....σιωπή. Μήπως δεν ήμουν αρκετά συγκεκριμένος ή έπρεπε να περιοριστώ σε ένα μόνο καρδιολόγο; Μήπως, ο συγκεκριμένος διευθυντής σας είναι γνωστός στα ευρωπαϊκά δρώμενα;
--- Τέλος παράθεσης ---
??? ???

--- Παράθεση ---Πόσο παράδοση έχει η ειδικότητα της καρδιολογίας από το ένα νοσοκομείο στο άλλο; Είναι μυημένοι όλοι οι λαμβάνοντες την ειδικότητα το ίδιο;
Τους καλύπτει η ομπρέλα της "ειδικότητας" και τελειώσαμε;;; Στα δικά σας νερά είμαστε... Δεν μπορεί να μην έχετε άποψη..
--- Τέλος παράθεσης ---
..
 ??? ???
Τί να πώ ...μάλλον είμαι βραδύστροφος ,αλλά ανάθεμα και καταλαβα ίντα διάολο θες να πείς.

Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤί να πώ ...μάλλον είμαι βραδύστροφος ,αλλά ανάθεμα και καταλαβα ίντα διάολο θες να πείς.

--- Τέλος παράθεσης ---

Δεν είναι η μέρα σου σήμερα. Διάβασε τα ξανά αύριο και τα ξαναλέμε.

Zachariadis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤί να πώ ...μάλλον είμαι βραδύστροφος ,αλλά ανάθεμα και καταλαβα ίντα διάολο θες να πείς.

--- Τέλος παράθεσης ---

Δεν είναι η μέρα σου σήμερα. Διάβασε τα ξανά αύριο και τα ξαναλέμε.

--- Τέλος παράθεσης ---

Μια χαρά είναι η μέρα μου σήμερα.Για σένα δεν ξέρω.
Σε ότι αφορά την συνταγογράφηση εκτός ενδέιξεων,την υπερσυνταγογράφηση,την συνταγογράφηση
με ποσοστά καλό θα ήταν πρίν στρέψεις τα πυρά σου σε άλλες ειδικότητες να δείς τα «του συναφειού σου»
Μπορεί βέβαια να είναι και μορφή εκλογίκευσης.
Α και κατι ακόμα.Ξέρω αρκετά καλά το τί «παίζεται» στην Κρήτη.Μην αρχίσω για τον ρόλο των γενικών ιατρών
στα εκεί τουριστικά θέρετρα.Τα παραπάνω θα μοιάζουν αστεία μπροστά στην αθλιότητα που επικρατεί εκεί.
Το ξέρω απο πρώτο χέρι αφού για ένα διάστημα εργάστηκα εκεί όταν είχα ανάγκη.
Αλλοίμονο όμως άν με βάση αυτήν την δυσάρεστη εμπειρία προχωρούσα σε γενικεύσεις.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση