Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
7 Αυγούστου 2020, 18:46:56

Αποστολέας Θέμα: Σύγκριση των τιμών των φαρμάκων σε Ελλάδα και Σουηδία.  (Αναγνώστηκε 37618 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

7 Οκτωβρίου 2014, 00:25:50
Απάντηση #45
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Φτηνότερα και στη Γερμανία τα Γενόσημα:
Τελικά δεν είναι μόνο η Σουηδία φτηνότερη στα γενόσημα φάρμακα όπως κάποιοι ξερόλες διατείνονται.... Δείτε γενόσημη Σιμβαστατίνη 100 χάπια των 20mg κόστος αγοράς χωρίς ασφαλιστικό ταμείο 12.51€ από γερμανικό φαρμακείο. Στην Ελλάδα τα 30 χάπια κοστίζουν 11.78€, δηλαδή τριπλάσια τιμή.... Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

25 Μαΐου 2015, 22:45:03
Απάντηση #46
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


24/05/2015, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Παναγιώτα Καρλατήρα.

Eως και 1.127% ακριβότερα τα γενόσημα στην Ελλάδα

Πώς ο Κουρουμπλής κάνει «δώρο» τα γενόσημα στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Άντε μετά να βρουν λεφτά για να πληρώσουν τους Ιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό.

[spoiler]
Τα γενόσημα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης θεωρούνται -και είναι- πολύτιμο εργαλείο για την περιστολή των δαπανών στην Υγεία, καθώς οι χαμηλές τιμές τους επιτρέπουν την καλύτερη δυνατή διαχείριση των κρατικών προϋπολογισμών για τον συγκεκριμένο τομέα.Στην Ελλάδα ωστόσο, όπου το παράδοξο αποτελεί τον κανόνα, οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων, τα οποία αποτελούν το δυνατό προϊόν της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, παραμένουν υψηλές ακυρώνοντας ουσιαστικά όλα τα κυβερνητικά μέτρα για εξοικονόμηση χρημάτων και καλύτερη διαχείριση της φαρμακευτικής δαπάνης. Η Ελλάδα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στη Γηραιά Ηπειρο όσον αφορά στα ακριβά γενόσημα, με τις τιμές τους να παρουσιάζουν τεράστιες αποκλίσεις σε σχέση με την τιμή αντίστοιχων φαρμάκων που κυκλοφορούν στο εξωτερικό.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ» είναι αποκαλυπτικά: γενόσημα της ίδιας δραστικής ουσίας πωλούνται στην Ελλάδα κατά 1.127% ακριβότερα απ’ ό,τι στη Σουηδία, μια χώρα που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για την οικονομία και τις παροχές προς τους πολίτες της.Τεράστια η ψαλίδα

Σύμφωνα με τη σύγκριση τιμών σε επτά γενόσημα φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας και -συνεπώς- κατανάλωσης που διενήργησε τον περασμένο Ιούνιο ο γενικός οικογενειακός γιατρός, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Λουντ Σουηδίας και εργαζόμενος ως γιατρός στη σκανδιναβική χώρα, Αργύρης Αργυρίου, οι διαφορές στις τιμές των γενοσήμων μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας είναι από σημαντικές έως ιλιγγιώδεις.

Ο επιστήμονας έλαβε τις τιμές για τα σουηδικά φάρμακα από την επίσημη ιστοσελίδα της χώρας Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος και για τα ελληνικά φάρμακα από την ιδιωτική βάση δεδομένων φαρμάκων και τιμών Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος. Οι τιμές συγκεντρώθηκαν την 29η Ιουνίου 2014 και ο ειδικός έκανε τη μετατροπή των κορονών σε ευρώ.

Ανάλογη σύγκριση είχε κάνει και τον Ιούνιο του 2013. «Τα ελληνικά γενόσημα είναι κατά τι φθηνότερα από το ένα έτος στο άλλο, ωστόσο παραμένουν πάρα πολύ ακριβά σε σχέση με τα σουηδικά», διαπιστώνει ο ειδικός, παραθέτοντας το αποτέλεσμα της έρευνάς του. Σημειώνει, επίσης, ότι οι συσκευασίες που αφορούν σε φάρμακα χρονίων παθήσεων στην Ελλάδα περιέχουν 28 ή 30 χάπια ενώ στη Σουηδία οι αντίστοιχες 98 ή 100, στοιχείο που σε συνδυασμό με την απόκλιση των τιμών των φαρμάκων στις δύο χώρες προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση.

Ειδικότερα, από τη σύγκριση δύο δημοφιλών γενοσήμων με τη δραστική ουσία ομεπραζόλη, η οποία χορηγείται για τη γαστροπροστασία, προκύπτει ότι το γενόσημο ομεπραζόλης κοστίζει 610% πιο ακριβά στην Ελλάδα σε σχέση με γενόσημο της ίδιας δραστικής ουσίας στη Σουηδία. Η συσκευασία των 98 δισκίων στη Σουηδία κοστίζει 6,4 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα το ευπώλητο γενόσημο ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας κοστίζει 13 ευρώ.

Ενα άλλο γενόσημο με ατορβαστατίνη (χορηγείται για καρδιαγγειακά νοσήματα) κοστίζει στη Σουηδία 6,31 ευρώ στη συσκευασία των 100 χαπιών, ενώ το «ομόλογό» του στην Ελλάδα, με το 1/3 των χαπιών στη συσκευασία, κοστίζει 14,90 ευρώ.

Αποκαλυπτική είναι η σύγκριση των γενοσήμων με τη δραστική ουσία φιναστερίδη (χορηγείται για προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος).

Γενόσημο μεγάλης ισραηλινής πολυεθνικής με 100 χάπια κοστίζει 10 ευρώ στη Σουηδία, ενώ το αντίστοιχο μεγάλης ελληνικής φαρμακευτικής με 30 χάπια κοστίζει 12 ευρώ στη χώρα μας - το ελληνικό κοστίζει δηλαδή 300% ακριβότερα σε σχέση με το γενόσημο προϊόν που κυκλοφορεί στη Σουηδία.

Η ψαλίδα ανοίγει δραματικά σε ό,τι αφορά τα γενόσημα με τη δραστική ουσία ολανζαπίνη (χορηγείται για παθήσεις του νευρικού συστήματος). Συσκευασία πολυεθνικής με 56 χάπια γενόσημου ολανζαπίνης που κυκλοφορεί στη Σουηδία κοστίζει 6,69 ευρώ. Γενόσημο ολανζαπίνης με τα μισά χάπια στην Ελλάδα κοστολογείται στα 41 ευρώ, δηλαδή κοστίζει 1.127 % περισσότερο σε σχέση με τη Σουηδία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον χρόνο που μεσολάβησε από την έρευνα του κ. Αργυρίου οι τιμές των επίμαχων φαρμάκων στην Ελλάδα σημείωσαν μείωση, η οποία ωστόσο είναι μικρή, δεδομένου ότι αφορά μόλις λίγα λεπτά του ευρώ και μόνο σε μία περίπτωση η τιμή ψαλιδίστηκε κατά 3 ευρώ.

Η τιμολόγηση των γενοσήμων συσχετίζεται με την τιμή του πρωτότυπου φαρμάκου - παγκοσμίως η τιμή τους καθορίζεται από 30% έως και 80% φθηνότερα σε σχέση με την τιμή του πρωτότυπου. Η διαφορά τιμής είναι εύλογη καθώς οι εταιρείες παραγωγής γενοσήμων δεν έχουν τα ίδια κόστη με εκείνες των πρωτοτύπων. Προ μνημονίου, στην Ελλάδα τα γενόσημα είχαν τιμή σχεδόν ίση με εκείνη που είχαν τα πρωτότυπα, καθώς ο μηχανισμός τιμολόγησης καθόριζε την τιμή του γενόσημου φαρμάκου στο 80% της τιμής του πρωτοτύπου. Στόχος ήταν η προστασία της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας. Σήμερα η ανώτατη τιμή παραγωγού ή εισαγωγέα των γενόσημων φαρμάκων ορίζεται στο 65% της τιμής των αντιστοίχων off-patent σκευασμάτων. Βεβαίως, η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία υποστηρίζει ότι εάν συνυπολογιστούν οι θεσμοθετημένες επιστροφές, οι υποχρεωτικές εκπτώσεις, τα rebates και clawbacks, η τελική τιμή του γενοσήμου διαμορφώνεται στο 25%-27% του πρωτοτύπου, μια τιμή που θεωρούν καταστροφική για τους τζίρους και τον κλάδο τους.

Η απάντηση της ΠΕΦ

Την αξία και την ποιότητα του ελληνικού γενόσημου φαρμάκου επισημαίνει με επιστολή της προς το «ΘΕΜΑ» η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ). «Τα ελληνικά φάρμακα είναι ποιοτικά, ασφαλή και εξάγονται σε 80 χώρες, αναδεικνύοντας τη φαρμακοβιομηχανία δεύτερο εξαγωγικό κλάδο της χώρας» αναφέρει η ΠΕΦ, τονίζοντας, όμως, ότι σε αντίθεση με την απογείωση των γενοσήμων στην αλλοδαπή οι συνθήκες στην ελληνική αγορά φαρμάκου «έχουν καθηλώσει τα ποιοτικά και προσιτά ελληνικά φάρμακα, κυρίως γενόσημα, στο 20% της αγοράς».

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, η πολιτική του υπουργείου Υγείας και ιδίως η ρύθμιση που επιτρέπει στους γιατρούς, εκτός από τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία, να συνταγογραφούν και επώνυμο φάρμακο εάν είναι γενόσημο ή όταν πρόκειται για χρόνια θεραπεία (αυτό ήταν και το αντικείμενο του ρεπορτάζ του «ΘΕΜΑτος» που έδωσε το έναυσμα στην ΠΕΦ να στείλει επιστολή), εναρμονίζεται με όσα ισχύουν στην Ευρώπη.

«Η ανάγκη ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. έχει οδηγήσει τις κυβερνήσεις στην υιοθέτηση πολιτικών φαρμάκου που καθιστούν τα γενόσημα κύρια φαρμακευτική επιλογή», αναφέρει η ΠΕΦ χαιρετίζοντας τη στάση της κυβέρνησης.Ελλείψεις φαρμάκων

Τουλάχιστον 200 κωδικοί φαρμάκων βρίσκονται στο «κόκκινο», με τους φαρμακοποιούς να αναζητούν ματαίως τα σκευάσματα για τους ασθενείς πελάτες τους από τις φαρμακαποθήκες και τις φαρμακευτικές εταιρείες. Οι ελλείψεις φαρμάκων εντείνονται συνεχώς στη χώρα μας, με τα στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς να βλέπουν άρνηση κυρίως των ξένων φαρμακευτικών εταιρειών να εκτεθούν στην «τοξική» εγχώρια αγορά. Ομηροι της κατάστασης οι ασθενείς που αναζητούν πάση θυσία το σκεύασμά τους. Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, οι μεγαλύτερες ελλείψεις καταγράφονται σε φάρμακα καρδιολογικά, αναπνευστικά, νευρολογικά. Ενδεικτικά αναφέρουν το αντιεπιληπτικό σκεύασμα Tegretol, το αντιυπερτασικό Micardis, το αντιψυχωσικό Abilify, το Symbicort για τις χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, το Inspra για τις παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος και το Musco-Ril για αρθροπάθειες και μυοσκελετικές παθήσεις.[/spoiler]
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Μαΐου 2015, 08:55:34 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

25 Μαΐου 2015, 23:03:10
Απάντηση #47
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


24/05/2015, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

Άντε μετά να βρουν λεφτά για να πληρώσουν τους Ιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αν κρίνει κανείς (και) από τα σχόλια στο άρθρο, βλέπω μία προσπάθεια να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα. Το ότι πληρώνουμε οι Έλληνες ακριβά (ελληνικά, έστω) γενόσημα για να μπορούν οι (ελληνικές) φαρμακοβιομηχανίες να εξάγουν με ανταγωνιστικές τιμές (δηλαδή, το ότι επιδοτούμε το φάρμακο του γερμανού, του γάλλου, του αμερικανού κ.λ.π.) δε φαίνεται να μας απασχολεί.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

16 Ιουνίου 2015, 06:54:33
Απάντηση #48
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Στις 16 Ιουνίου του 2015 έκανα μια σύγκριση τιμών ανάμεσα στην τιμή της παρακεταμόλης στην Ελλάδα και στην Σουηδία αντίστοιχα. Η Παρακεταμόλη είναι το πιο συνηθισμένο αναλγητικό και αντιπυρετικό φάρμακο παγκοσμίως. Παρακεταμόλη είναι το όνομα της δραστικής ουσίας. Το πιο συνηθισμένο εμπορικό όνομα της Παρακεταμόλης στην Ελλάδα είναι το Depon ενώ στην Σουηδία το Alvedon.

Την μία τιμή (μιλάμε πάντα για Λιανικές Τιμές) την πήρα από το online Εθνικό Συνταγολόγιο της Σουηδίας το Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ( την βλέπει κανείς, τέρμα κάτω στις σελίδες του Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  . Όπου βλέπετε το σύμβολο :- σημαίνει ακέραιος αριθμός σε Σουηδικές Κορώνες. Π.χ. 52:- σημαίνει 52 Σουηδικές Κορώνες. Αντίθετα το : σημαίνει ότι θα επακολουθήσει δεκαδικός αριθμός π.χ. 54:50 σημαίνει 54,5 Σουηδικές Κορώνες).

Την άλλη τιμή την πήρα από την ιστοσελίδα της Σουηδικής αλυσίδας super market με το όνομα IKA  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  ( δεν έχει καμιά σχέση με το ΙΚΑ στην Ελλάδα)

Την τιμή του Depon την πήρα από το Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Στις 16 Ιουνίου του 2015 οι 100 Σουηδικές Κορώνες = 10,8 Ευρώ.

Όταν γράφω Tabl. Depon 500 mg x 20 εννοώ ένα κουτί με δισκία της εμπορικής ονομασίας Depon των 20 mg με 20 δισκία μέσα στο κουτί.

Όταν γράφω Tabl. Alvedon 500 mg x 20 εννοώ ένα κουτί με δισκία της εμπορικής ονομασίας Alvedon των 500 mg με 20 δισκία μέσα στο κουτί (ακριβώς όπως και το δικό μας Depon)

Και όταν γράφω Tabl. Alvedon 500 mg x 300 εννοώ ένα κουτί με δισκία της εμπορικής ονομασίας Alvedon των 500 mg με 300 δισκία μέσα στο κουτί.

Έτσι λοιπόν

Το Tabl. Depon 500 mg x 20 έχει λιανική τιμή 0,63 €

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

ενώ το αντίστοιχο φάρμακο στην Σουηδία στην αλυσίδα super market, IKA,
 
Tabl. Alvedon 500 mg x 20 έχει λιανική τιμή 35,90 Σουηδικές Κορώνες = 3,87 €.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Όμως

Το Tabl. Alvedon 500 mg x 300 έχει λιανική τιμή 74 Σουηδικές Κορώνες = 7,99 €.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δηλαδή η Παρακεταμόλη που το κουτί της έχει 20 δισκία μέσα και πουλιέται στα super market, είναι 514% ακριβότερη στην Σουηδία.

Αλλά όμως στην Σουηδία στα φαρμακεία (και όχι στα super market) υπάρχει και η συσκευασία που περιέχει 300 δισκία (δεν υπάρχει τέτοια συσκευασία στην Ελλάδα), που δίνεται μόνο με Ιατρική συνταγή, και τότε η Παρακεταμόλη είναι 18,4 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.

Θα μου πεις στην Σουηδία η συσκευασία είναι μεγάλη και για αυτό μπορούν και κατεβάζουν έτσι την τιμή. Ε, και γιατί λοιπόν δεν κάνουμε παρόμοιες συσκευασίες στην Ελλάδα; Θα διευκόλυνε πολύ τους ασθενείς με χρόνιους πόνους. Η δοσολογία του Depon είναι συχνά 2 χάπια Depon των 500 mg ανά εξάωρο (πράγμα που σημαίνει τότε ότι ο ασθενής χρειάζεται 8 δισκία το 24ωρο).

Εδώ να τονιστεί ότι η Παρακεταμόλη είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο φάρμακο στην Ελλάδα αλλά και στην Σουηδία. Είναι ένα από τα πιο βασικά και χρήσιμα φάρμακα που έχει στην φαρέτρα του ένας Ιατρός όσο και αν αυτό ακούγεται παράξενο, στην Ελλάδα.

Στη Σουηδία η Παρακεταμόλη είναι ταυτόχρονα και ΜΗΣΥΦΑ (Μη Συνταγογραφούμενο Φάρμακο) και έτσι μπορείς να το βρεις και στο super market για αυτούς που πιθανώς να έχουν μια παροδική ενόχληση σε συσκευασίες των 20 δισκίων, αλλά και ΣΥ ΦΑ (Συνταγογραφούμενο Φάρμακο)  οπότε τότε (όταν δηλαδή το συνταγογραφεί Ιατρός) όχι μόνο γίνεται φθηνότερη από ότι στην Ελλάδα αλλά το κόστος της περιλαμβάνεται στην ασφαλιστική κάλυψη του ασθενούς.

Για την φαρμακευτική περίθαλψη στην Σουηδία:
Το κόστος των 125 πρώτων Ε για φάρμακα σε ένα ημερολογιακό έτος το επωμίζεται εξολοκλήρου ο ασθενής και από εκεί και πάνω πληρώνει όλο και μικρότερη συμμετοχή. Και σε αυτή την περίπτωση κρατά τις αποδείξεις (αν και αυτά τα ποσά αποθηκεύονται επίσης στον υπολογιστή του Φαρμακείου). Αν μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος ο ασθενής ξεπεράσει συνολικά συμμετοχή 250 Ε για φάρμακα (συμπεριλαμβανομένου του κόστους για το Alvedon, που το έχουν πάρει με συνταγή Ιατρού) τότε παίρνει κάρτα ελευθέρας και για τα φάρμακα για το έτος αυτό.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Τα 300 χάπια στην Σουηδία δεν έχει δικαίωμα να τα αγοράσει κάποιος χωρίς συνταγή, και για αυτό πωλούνται μόνο σε φαρμακεία και με συνταγή Ιατρού. Αντίθετα τα 20 χάπια ο Σουηδός μπορεί να τα πάρει και χωρίς συνταγή στο super market.

Εν αντιθέσει στην Ελλάδα ένα από τα πιο χρήσιμα και βασικά φάρμακα, την Παρακεταμόλη, την βγάλαμε εκτός συνταγογράφησης (με την δικαιολογία ότι είναι φθηνή…) και την έχουμε αφήσει να είναι μόνο ΜΗΣΥΦΑ.

Η λογική των Σουηδών είναι ότι ένας, κατά βάση υγιής άνθρωπος, που χρειάζεται την Παρακεταμόλη σπανίως, δεν θα ενοχληθεί λόγω της τιμής των 3,87 €  να την πάρει, αλλά όμως ο Ασθενής που έχει χρόνιους πόνους δεν πρέπει να επιβαρύνεται πολύ οικονομικά.
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Ιουνίου 2015, 16:40:49 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Ιουνίου 2015, 12:29:30
Απάντηση #49
Συνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
......
Δηλαδή η Παρακεταμόλη που το κουτί της έχει 20 δισκία μέσα και πουλιέται στα super market, είναι 514% ακριβότερη στην Σουηδία.

Αλλά όμως στην Σουηδία στα φαρμακεία (και όχι στα super market) υπάρχει και η συσκευασία που περιέχει 300 δισκία (δεν υπάρχει τέτοια συσκευασία στην Ελλάδα) και τότε η Παρακεταμόλη είναι 18,4 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.

Θα μου πεις στην Σουηδία η συσκευασία είναι μεγάλη και για αυτό μπορούν και κατεβάζουν έτσι την τιμή. Ε, και γιατί λοιπόν δεν κάνουμε παρόμοιες συσκευασίες στην Ελλάδα; Θα διευκόλυνε πολύ τους ασθενείς με χρόνιους πόνους.
.....
   Μα, είναι δυνατόν; Η ελεύθερη και ωραία τιμή στα SM να είναι ακριβότερη απο την Ελληνική τιμή και δη των τρισκατάρατων φαρμακοτριφτών; Κάποιο λάθος θα έγινε. (Η ειρωνία δεν αναφέρεται σε εσας βέβαια -το θέμα αυτό είναι γνωστό- αλλά σε κάτι πρώην υπουργούς και κάτι ΟΟΣΑδες που θέλουν απελευθέρωση και των τιμών -όχι μόνο των σημείων πώλησης- γιατί δημιουργούνται στρεβλώσεις: βλέπε μείωση κερδών εταιριών).
   Το αν θα πουλιούνται στα SM δεν με χαλάει ιδιαίτερα (σε ειδικό τμήμα και όχι όλα τα ΜΥΣΥΦΑ). Την διατήρηση της διατίμησης την θεωρώ σημαντική (αλλά αργά ή γρήγορα θα την φάει και αυτή η τροϊκοθεσμοί). Νομίζω ότι και οι φμφ τρώγονται περισσότερο πρόσφατα για να τα κρατήσουν γιατί μυρίζονται απευλευθέρωση της τιμής...
   Τα 300 χάπια μου πάντως φαίνοται πολλά και ίσως η πληθώρα συμβάλλει στην υπερκατανάλωση. Άσε που μου θυμίζουν την παρακεταμόλη του ΕΣ (πόσα είχε μέσα, θυμάται κανείς; ). Ίσως συσκευασίες των 100 θα μπορούσαν να είναι αναλογικά φθηνότερες.
   Η τιμή στα 300 χάπια των 7,99 € είναι όσο πληρώνει ο έχων ιατρική συνταγή; (δλδ δεν έχει κάποια άλλη συμμετοχή αυτός ή το ταμείο). Μάλλον να το θέσω αλλιώς αν κατάλαβα καλά:  πρέπει να έχει συνταγή (αλλιώς δεν τα παίρνει τα 300) για τα 300 και πληρώνει 7.99. Το ταμείο έχει κάποια άλλη συμμετοχή;

16 Ιουνίου 2015, 15:08:57
Απάντηση #50
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

   Η τιμή στα 300 χάπια των 7,99 € είναι όσο πληρώνει ο έχων ιατρική συνταγή; (δλδ δεν έχει κάποια άλλη συμμετοχή αυτός ή το ταμείο). Μάλλον να το θέσω αλλιώς αν κατάλαβα καλά:  πρέπει να έχει συνταγή (αλλιώς δεν τα παίρνει τα 300) για τα 300 και πληρώνει 7.99. Το ταμείο έχει κάποια άλλη συμμετοχή;


@Ορθοπαιδικός   Τα 300 χάπια δεν έχει δικαίωμα να τα αγοράσει κάποιος χωρίς συνταγή, και για αυτό πωλούνται μόνο σε φαρμακεία και με συνταγή Ιατρού. Αντίθετα τα 20 χάπια μπορεί να τα πάρει και χωρίς συνταγή στο super market.

Για την φαρμακευτική περίθαλψη στην Σουηδία:
Το κόστος των 125 πρώτων Ε για φάρμακα σε ένα ημερολογιακό έτος το επωμίζεται εξολοκλήρου ο ασθενής και από εκεί και πάνω πληρώνει όλο και μικρότερη συμμετοχή. Και σε αυτή την περίπτωση κρατά τις αποδείξεις (αν και αυτά τα ποσά αποθηκεύονται επίσης στον υπολογιστή του Φαρμακείου). Αν μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος ο ασθενής ξεπεράσει συνολικά συμμετοχή 250 Ε για φάρμακα (συμπεριλαμβανομένου του κόστους για το Alvedon, που το έχουν πάρει με συνταγή Ιατρού) τότε παίρνει κάρτα ελευθέρας και για τα φάρμακα για το έτος αυτό.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

( τα παραπάνω τα συμπλήρωσα στο αρχικό μου κείμενο ).
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Ιουνίου 2015, 15:13:14 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Ιουνίου 2015, 16:48:36
Απάντηση #51
Αποσυνδεδεμένος

schumifer9 Οκτωβρίου 2015, 17:11:35
Απάντηση #52
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
24 September 2015: The prices of some generic drugs in Greece and Sweden. A comparison.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Μαρτίου 2016, 23:06:15
Απάντηση #53
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Φωτογραφία από Αγγλία που την είδα στο facebook σήμερα ( 19/03/2016) στην ομάδα ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ:


25 Πένες στερλίνας = 0,32 €.
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Μαρτίου 2016, 00:25:28 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
98 Απαντήσεις
73264 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Φεβρουαρίου 2016, 09:16:38
από GirousisN
7 Απαντήσεις
5561 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Σεπτεμβρίου 2013, 19:28:29
από medicus
35 Απαντήσεις
17788 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Μαΐου 2015, 12:54:41
από ΑΡΗΣ
4 Απαντήσεις
7448 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Ιανουαρίου 2020, 10:46:25
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
602 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Αυγούστου 2018, 20:04:10
από Argirios Argiriou