ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Ποιος μπορεί να συνταγογραφήσει PPI?
Xouzouris:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Η ιατρική ΙΔΙΟΤΗΤΑ(και όχι ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ), μέσω της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, επιτρέπει στον οποιοδήποτε ιατρό να χορηγήσει φάρμακο βάσει της κριτικής του ικανότητας. Η «ειδικότητα» υφίσταται για να βελτιώνει την δεξιοτεχνία, σε κάποιον τομέα, και όχι την θεωρητική κατάρτιση. Η τελευταία είναι καθημερινό καθήκον και υποχρέωση του κάθε πτυχιούχου της Ιατρικής Σχολής και αφορά στην ευσυνειδησία του εκάστοτε ιατρού, συναρτήσει του χώρου και του επιπέδου που ασκεί την τέχνη-επιστήμη του.
Κατά την προσωπική μου άποψη, αυτή είναι και η μεγαλύτερη νίκη τους!!! Μας έχουν αφαιρέσει την ΙΔΙΟΤΗΤΑ και να μας βάζουν να πολεμάμε ο ένας τον άλλον με "όπλο" τις ειδικότητες και τον επιμερισμό μας σε "ομάδες" και "φατριές". Για εμένα ο αγώνας μας πρέπει να τοποθετηθεί σε άλλη βάση. Στην επιστροφή μας στην "μαμά" ΙΔΙΟΤΗΤΑ και όλα τα υπόλοιπα έπονται...
Αλλά είπαμε... "είναι πολλά τα λεφτά Άρη!!!".
Ευχαριστώ........... :) :) :) :) :) :)
--- Τέλος παράθεσης ---
Πές τα παλικάρι μου!! ;)
Μια επιπλέον (προσωπική) γνώμη...
Δεν καταλαβαίνω, γιατί να υπάρχει πρόβλημα συνταγογράφησης της οποιασδήποτε πραζόλης, από τον απλό Αγροτικό γιατρό,
όταν, πράγματι,
κάνει αντιγραφή πρόσφατης φαρμακευτικής αγωγής, "βάσει γνωμάτευσης Γαστρεντερόλου κου. Δωδεκαδάκτυλου"
Θα πρέπει, δηλαδή, κάθε μήνα,
ο παππούς να παίρνει το ΚΤΕΛ, και να πηγαίνει στην πόλη, για να του (ξανα)γράψει ο Γαστρεντερολόγος του, την αγωγή για την εκρίζωση H.pylori...??
Υ.Γ. Συγχωρήστε με, αν η παρατήρηση αυτή, είναι ενδεχομένως ψιλο-άστοχη... ::)
Αλλά, απέχω από την "ενεργό δράση",
και μου έλεγε γνωστός μου, ότι, αν ΔΕΝ είσαι Γαστρεντερολόγος, το σύστημα του ΗΔΙΚΑ ΔΕΝ σου βγάζει τη Λίστα με τα PPIs...
--- Τέλος παράθεσης ---
Θα μου επιτρεψεις μια παρατήρηση: Φαουλ το παραδειγμα, γιατι η εκριζωση του ΗΡ γινεται άπαξ οχι χρονίως.
Θα μπορουσε ομως να ισχύει πχ για μια ΓΟΠ.
medicus:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΈχουμε 4 ιατρούς, ιδιώτες, τον Α, τον Β, τον Γ και τον...
...
--- Τέλος παράθεσης ---
Για να τα λεμε ολα, δεν υφισταται καμια διακριση "ικανότητας χορήγησης" οπως το θετεις.
Ο καθενας ειναι απολυτως ελευθερος να χορηγησει ΟΠΟΙΟ φαρμακο θελει.
Ο περιορισμος που θετει ο ΕΟΠΥΥ αφορα στο ποιος θα πληρωσει το φάρμακο που συνταγογραφείται και θέτει περιορισμους ως προς αυτο.
Άθλια πρακτικη;
Αναμφιβολα, ειδικα εφ'οσον αφορα στις κλασικες ειδικοτητες της ΠΦΥ, αν και θεση μου ειναι οτι ο μονος περιορισμος που θα επρεπε να υφισταται ειναι αυτος της συνειδησης του καθε ιατρου οτι ξερει τι κανει... δεν βλεπω ποιος απαγορευει στον καρδιολογο να "νιώθει" απο διαβητη ή σε μενα που ειμαι παθολογος να ξερω πχ οστεοπόρωση ή ρευματολογία.
Ομως ο περιορισμος που τιθεται εχει αποκλειστικα οικονομικο χαρακτήρα, οχι επιστημονικο.
--- Τέλος παράθεσης ---
Συμφωνούμε σε όλα απόλυτα και ως προς τον "χαρακτήρα" του μέτρου. Ακριβώς εκεί, όμως, θέλω να εστιάσουμε. Στο πως ορίζεται το μέτρο του ΕΟΠΥΥ, και κάθε "ΕΟΠΥΥ".
Ποτέ και κανένας ασφαλιστικός φορέας δεν επιχείρησε να εκδώσει λίστα φαρμάκων ανά ειδικότητα. Ο λόγος είναι καθαρά νομικός. Δεν δύναται, εξ ορισμού, να κατηγοριοποιηθεί ένα φάρμακο βάσει της ιατρικής ειδικότητας. Τα φάρμακα υφίστανται ως "οντότητες" βάσει της χρηστικής τους ιδιότητας και μπορούν να χορηγηθούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ από πτυχιούχο ιατρικής σχολής. Η έκδοση οποιασδήποτε λίστας ανά ειδικότητα, ή ακόμη και ανά περιοχή ή εθνική καταγωγή κλπ. είναι αντισυνταγματική και παράλογη, κυρίως. Γι'αυτό, οι "εγκέφαλοι" των ασφαλιστικών φορέων(και διάφοροι "άλλοι"), επιβάλουν τον δικό τους νόμο χωρίς νομική κάλυψη. Εμείς απλά τους υπακούμε και δεν αντιδρούμε.
Γι'αυτό, φίλε @Xouzouris, το εστίασα σε αυτό το σημείο. Διότι, πιστεύω, ότι εκεί είναι η βάση του προβλήματος: η απαξίωση της ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ.
Καλημέρα σε όλες και όλους...
Xouzouris:
[devil's_advocate_mode=ON]
Ο ΕΟΠΥΥ ειναι ασφαλιστικος φορέας. Ως τετοιος, πληρωνει. Επειδη πληρωνει, (θεωρει ότι) δικαιουται να οριζει τους ορους υπο τους οποιους αποζημιώνει υπηρεσιες και υλικα.
Το ιδιο κανουν ολοι οι ασφαλιστικοι φορείς, και σιγουρα εδω και δεκαετιες οι ιδιωτικοί ασφαλιστικοι φορεις.
Θα υφιστατο η διακριση (με την εννοια του discrimination, της "ρατσιστικής" διάκρισης) που αναφερεις εαν απαγορευοταν οντως η χορηγηση του οποιουδηποτε φαρμακου από οποιονδηποτε κατοχο πτυχιου Ιατρικης.
Εδω ομως ο μονος περιορισμος που υφισταται ειναι ως προς την αποζημιωση του φαρμάκου, ποιος θα το πληρωσει δηλαδη, οχι ως προς την χορηγηση.
Στο παραδειγμα σου δηλαδη, εαν ο Γ εγραφε κι αυτος μια συνταγη απο το συνταγολογιο του μια χαρα θα εκτελούνταν η συνταγη κι ας ηταν και οφθαλμιατρος.
Μπορω να γραψω 5 κουτια Fludara σε εναν μπαρμπα να παει να τα πλερώσει να τα ριχνει στις γαρδενιες του γιατι σκοτωνουν τα παράσιτα; Μπορώ.
Αν θελω να τα πληρωσει ο ΕΟΠΥΥ ομως θα πρεπει να ειμαι αιματολόγος.
Τι σου κανει τοση εντύπωση;
Δεν εχεις συναντησει πουθενα οτι "για να αποζημιωθει το ταδε σκευασμα πρεπει να συνοδευεται απο γνωματευση Διευθυντη Κλινικης Δημοσιου Νοσοκομειου" (πχ για τις ειδικες διατροφές, λες και οι υπολοιποι γιατροι ειναι μαστουρωμενοι και βλέπουν κοιλιοκάκες να φυτρωνουν στα δεντρα) ;
Που πηγε η περιφημη "ισοτιμια της ιατρικης υπογραφής";
Το προβλημα δεν ειναι νομικο, νομικη καλυψη υπαρχει, το προβλημα ειναι δεοντολογικό.
Τοσα χρονια δηλαδη ηταν ολα καλα, που καθε ταμειο αποζημιωνε μονο τα φαρμακα που εγραφαν οι συμβεβλημενοι με αυτό ιατροι;
Δεν υφισταντο διακριση οι ασφαλισμενοι ΙΚΑ και ΤΕΒΕ πχ εναντι αυτων του ΟΠΑΔ που μπορουσαν να "συνταγογραφηθουν" απο οποιονδηποτε;
Δεν ειναι διακριση σημερα το γεγονος οτι ο ιδιωτης δικαιουται 2 συνταγες το μηνα/αρρωστο και δεν δικαιουται διμηνες/τριμηνες αγωγες;
medicus:
Εγγραφή ή Είσοδος[devil's_advocate_mode=ON]
...
Τοσα χρονια δηλαδη ηταν ολα καλα, που καθε ταμειο αποζημιωνε μονο τα φαρμακα που εγραφαν οι συμβεβλημενοι με αυτό ιατροι;
Δεν υφισταντο διακριση οι ασφαλισμενοι ΙΚΑ και ΤΕΒΕ πχ εναντι αυτων του ΟΠΑΔ που μπορουσαν να "συνταγογραφηθουν" απο οποιονδηποτε;
Δεν ειναι διακριση σημερα το γεγονος οτι ο ιδιωτης δικαιουται 2 συνταγες το μηνα/αρρωστο και δεν δικαιουται διμηνες/τριμηνες αγωγες;
...
--- Τέλος παράθεσης ---
Συμφωνώ και επαυξάνω...
--- Παράθεση ---Το προβλημα δεν ειναι νομικο, νομικη καλυψη υπαρχει, το προβλημα ειναι δεοντολογικό.
--- Τέλος παράθεσης ---
Δεοντολογικό είναι σίγουρα. Όσο για το ότι "δεν είναι νομικό", θα κάνω εγώ τώρα τον συνήγορο του διαβόλου και θα ρωτήσω: υπάρχει ΦΕΚ με λίστα χορηγούμενων φαρμάκων ανά ειδικότητα; Μπορεί να υπάρχουν ΦΕΚ που επιβάλουν την συνταγογράφηση(πάντα για στον ασφαλιστικό φορέα μιλάμε) βάσει της ειδικότητας αλλά ΚΑΝΕΝΑ που να κατηγοριοποιεί τα φάρμακα ανά ειδικότητα. Εκτός και μου διαφεύγει, οπότε... συγγνώμη.
EzeΤΡΟΛ:
Εγγραφή ή Είσοδοςυπάρχει ΦΕΚ με λίστα χορηγούμενων φαρμάκων ανά ειδικότητα;
--- Τέλος παράθεσης ---
Nαι, είναι το Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος, για το οποίο ακριβώς συζητούμε.
Ο ΕΟΠΥΥ αποσύρεται από την αποζημίωση των πραζολών, όταν δεν είναι καταχωρημένα σε ηλεκτρονική συνταγή ιατρών με ειδικότητα Γαστρεντερολογίας. Πόσο πιο απλά να το διατυπώσουμε;
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση