Γενικά > Χρήσιμες πληροφορίες
Το Επαγγελματικό Ταμείο του ΙΣΘ .
gpas85:
Αν είδατε τις πρόσφατες ερωτήσεις απαντήσεις του υπουργείου για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο νομίζω μπαίνει ταφόπλακα στο εγχείρημα καθώς η φορολογία αυξάνεται σχεδόν στα επίπεδα του φορολογικού συντελεστή, εκτός αν μείνουν τα χρήματα πάρα πολλά χρόνια δεσμευμένα, ενώ η παροχή δεν μπορεί να δωθεί στην πενταετία, αλλά στα 67 ή τα μισά χρήματα την 20ετια, εκτός αν πληρώσεις συντελεστή-πεναλτι μεγαλύτερο της φορολογίας και αυτό μόνο μετά τα 15 χρόνια. Η δήθεν ανεξάρτητη διαχείριση του καταστατικου των τεα πάει περίπατο και ενω ήμουν έτοιμος να μπω στο ταμείο, χαίρομαι πολύ που δεν δέσμευσα για 30 χρόνια τα χρήματά μου με δεδομένο ότι η νομοθεσία μπορεί να αλλάξει άλλες δέκα φορές ως τότε. Αποδεικνύεται ξανά οτι κανένας προγραμματισμός δεν είναι σοβαρός σε αυτή τη χωρα. Επίσης τίθεται σε κίνδυνο το ταμείο καθώς πολλοί ασφαλισμένοι μπορεί να κάνουν χρήση των μεταβατικών διατάξεων και να αποσυρθούν. Αν διάβασα κάτι λάθος, παρακαλώ διορθώσετε με και αν κατάλαβα κατι λάθος, οφείλεται καθαρά σε δική μου παρανόηση και όχι σε σκόπιμη παραπληροφορηση. Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑν είδατε τις πρόσφατες ερωτήσεις απαντήσεις του υπουργείου για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο νομίζω μπαίνει ταφόπλακα στο εγχείρημα καθώς η φορολογία αυξάνεται σχεδόν στα επίπεδα του φορολογικού συντελεστή, εκτός αν μείνουν τα χρήματα πάρα πολλά χρόνια δεσμευμένα, ενώ η παροχή δεν μπορεί να δωθεί στην πενταετία, αλλά στα 67 ή τα μισά χρήματα την 20ετια, εκτός αν πληρώσεις συντελεστή-πεναλτι μεγαλύτερο της φορολογίας και αυτό μόνο μετά τα 15 χρόνια. Η δήθεν ανεξάρτητη διαχείριση του καταστατικου των τεα πάει περίπατο και ενω ήμουν έτοιμος να μπω στο ταμείο, χαίρομαι πολύ που δεν δέσμευσα για 30 χρόνια τα χρήματά μου με δεδομένο ότι η νομοθεσία μπορεί να αλλάξει άλλες δέκα φορές ως τότε. Αποδεικνύεται ξανά οτι κανένας προγραμματισμός δεν είναι σοβαρός σε αυτή τη χωρα. Επίσης τίθεται σε κίνδυνο το ταμείο καθώς πολλοί ασφαλισμένοι μπορεί να κάνουν χρήση των μεταβατικών διατάξεων και να αποσυρθούν. Αν διάβασα κάτι λάθος, παρακαλώ διορθώσετε με και αν κατάλαβα κατι λάθος, οφείλεται καθαρά σε δική μου παρανόηση και όχι σε σκόπιμη παραπληροφορηση. Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
--- Τέλος παράθεσης ---
Ευχαριστώ για το παραπάνω λίνκ που είναι από επίσημη πηγή (Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης). Πόσο διαφορετικά βλέπουμε τα πράγματα!! Οι νέες ρυθμίσεις αποσκοπούν στο να αποτρέψουν να βλέπει κανείς το ΤΕΑ ΙΣΘ σαν ένα μέσο για να κάνει κανείς μια αρπαχτή, αλλά να το βλέπει σαν ένα μέσο που θα αυξήσει την σύνταξή του σε βάθος χρόνου. Οι νέες ρυθμίσεις είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε όσο πιο νωρίς ξεκινήσει να αποταμιεύει κανείς στο ΤΕΑ ΙΣΘ τόσο πιο κερδισμένος θα είναι. Επίσης αν επιλέξεις να παίρνεις το ποσό που αποταμιεύεις ως μηνιαία σύνταξη θα φορολογείσαι λιγότερο από ότι αν επιλέξεις να το πάρεις εφάπαξ. Μόλις χθές (08/11/2023) έκανα μια έκτακτη εισφορά 8.000 € στο ΤΕΑ ΙΣΘ, παράλληλα με τις μηνιαίες εισφορές μου ( επέλεξα να βάζω με πάγια εντολή 167 €/μήνα = 2.000 €/έτος). Αν δεν το έκανα αυτό θα πλήρωνα εντός του 2024, φόρο 28% για αυτά τα χρήματα (γιατί είναι στο διάστημα καθαρού ετήσιου κέρδους μου μεταξύ των 20.000 και 30.000 όπου ο φορολογικός συντελεστής είναι 28%) δηλαδή για αυτά τα 10.000 € θα πλήρωνα εντός του 2024, φόρο 2.800 ευρώ. Αντ' αυτού, επειδή είμαι 55 ετών και σκοπεύω, αν είμαι γερός, να βγω στην σύνταξη στα 67 μου, και επειδή επίσης σκοπεύω να τα πάρω αυτά τα λεφτά ως μηνιαία σύνταξη, αυτά τα λεφτά μου θα φορολογηθούν τότε με 5% (είμαι μέλος στο ΤΕΑ ΙΣΘ από την ίδρυσή του το 2017 οπότε στα 67 μου, θα είμαι μέλος 18 χρόνια). Ο φόρος μου δηλαδή τότε για αυτά τα λεφτά θα αντιστοιχεί σε 500 € (καθαρό κέρδος 2.300 € για το 2023).
iceman:
Οποιος το εβλεπε σαν αρπαχτη του στυλ "θα μεινω 5-10 χρονια για την φοροαπαλλαγη και μετα φευγω" ναι μαλλον δεν τον συμφερει πλεον.
Και πιθανο καποιοι με το που ψηφιστει ο νομος, να αποχωρησουν για να γλυτωσουν τον φορο, οποτε ισως υπαρξει θεμα ρευστοτητας.
Ειναι ενα νομικο θεμα βεβαια το γεγονος οτι το Υπουργειο επεμβαινει στη συμβαση μεταξυ ιδιωτη-Ταμειου και μεταβαλλει τον ελαχιστο χρονο παραμονης.
gpas85:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑν είδατε τις πρόσφατες ερωτήσεις απαντήσεις του υπουργείου για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο νομίζω μπαίνει ταφόπλακα στο εγχείρημα καθώς η φορολογία αυξάνεται σχεδόν στα επίπεδα του φορολογικού συντελεστή, εκτός αν μείνουν τα χρήματα πάρα πολλά χρόνια δεσμευμένα, ενώ η παροχή δεν μπορεί να δωθεί στην πενταετία, αλλά στα 67 ή τα μισά χρήματα την 20ετια, εκτός αν πληρώσεις συντελεστή-πεναλτι μεγαλύτερο της φορολογίας και αυτό μόνο μετά τα 15 χρόνια. Η δήθεν ανεξάρτητη διαχείριση του καταστατικου των τεα πάει περίπατο και ενω ήμουν έτοιμος να μπω στο ταμείο, χαίρομαι πολύ που δεν δέσμευσα για 30 χρόνια τα χρήματά μου με δεδομένο ότι η νομοθεσία μπορεί να αλλάξει άλλες δέκα φορές ως τότε. Αποδεικνύεται ξανά οτι κανένας προγραμματισμός δεν είναι σοβαρός σε αυτή τη χωρα. Επίσης τίθεται σε κίνδυνο το ταμείο καθώς πολλοί ασφαλισμένοι μπορεί να κάνουν χρήση των μεταβατικών διατάξεων και να αποσυρθούν. Αν διάβασα κάτι λάθος, παρακαλώ διορθώσετε με και αν κατάλαβα κατι λάθος, οφείλεται καθαρά σε δική μου παρανόηση και όχι σε σκόπιμη παραπληροφορηση. Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
--- Τέλος παράθεσης ---
Ευχαριστώ για το παραπάνω λίνκ που είναι από επίσημη πηγή (Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης). Πόσο διαφορετικά βλέπουμε τα πράγματα!! Οι νέες ρυθμίσεις αποσκοπούν στο να αποτρέψουν να βλέπει κανείς το ΤΕΑ ΙΣΘ σε ένα μέσο για να κάνει κανείς μια αρπαχτή, αλλά να το βλέπει σαν ένα μέσο που θα αυξήσει την σύνταξή του σε βάθος χρόνου. Οι νέες ρυθμίσεις είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε όσο πιο νωρίς ξεκινήσει να αποταμιεύει κανείς στο ΤΕΑ ΙΣΘ τόσο πιο κερδισμένος θα είναι. Επίσης αν επιλέξεις να παίρνεις το ποσό που αποταμιεύεις ως μηνιαία σύνταξη θα φορολογείσαι λιγότερο από ότι αν επιλέξεις να το πάρεις εφάπαξ. Μόλις χθές (08/11/2023) έκανα μια έκτακτη εισφορά 8.000 € στο ΤΕΑ ΙΣΘ, παράλληλα με τις μηνιαίες εισφορές μου ( επέλεξα να βάζω με πάγια εντολή 167 €/μήνα = 2.000 €/έτος). Αν δεν το έκανα αυτό θα πλήρωνα εντός του 2024, φόρο 28% για αυτά τα χρήματα (γιατί είναι στο διάστημα καθαρού ετήσιου κέρδους μου μεταξύ των 20.000 και 30.000 όπου ο φορολογικός συντελεστής είναι 28%) δηλαδή για αυτά τα 10.000 € θα πλήρωνα εντός του 2024, φόρο 2.800 ευρώ. Αντ' αυτού, επειδή είμαι 55 ετών και σκοπεύω, αν είμαι γερός, να βγω στην σύνταξη στα 67 μου, και επειδή επίσης σκοπεύω να τα πάρω αυτά τα λεφτά ως μηνιαία σύνταξη αυτά τα λεφτά μου θα φορολογηθούν τότε με 7,5%. Ο φόρος μου δηλαδή τότε για αυτά τα λεφτά θα αντιστοιχεί σε 750 € (καθαρό κέρδος 2.050 € για το 2023).
--- Τέλος παράθεσης ---
Οκ, ενδεχομένως είναι εν μέρει προς τη σωστή κατεύθυνση οι ρυθμίσεις για να μειωθεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιείται το τεα αποκλειστικά ως φοροαποφυγή, αλλά δε λαμβάνει υπόψη αρκετές υποπεριπτώσεις. Η αλήθεια είναι ότι εγώ προσωπικά ενδιαφερόμουν για το εφάπαξ οχι απαραίτητα στα 5 χρόνια ως αρπαχτή που λες, αλλά θα ήθελα να έχω στην άκρη με τη δυνατότητα όμως να τα σηκώσω εφόσον τα χρειαστώ για κάποια αγορά κάποια χρονική στιγμή στο μέλλον και όχι υποχρεωτικά στα 67. Αναφέρω, χωρίς να έχει σημασία, αλλά για να γίνει κατανοητό, οτι είμαι 38 και θα ήθελα να μπορώ να τα χρησιμοποιήσω νωρίτερα, πχ στα 55 για να εκπληρώσω ένα σχέδιο που έχω χωρίς ποινή, πράγμα που δε μου επιτρεπεται εφόσον περάσουν έτσι οι ρυθμίσεις. Το ερώτημα που έχω είναι σε σχέση με τη σύνταξη, αν γνωρίζεις να μου απαντήσεις ή οποιοδήποτε αλλος. Πως καθορίζεται το ύψος τη μηνιαίας σύνταξης; Δηλαδή ας πούμε ότι έχει μαζευτεί ένα ποσό 100 χιλιάδων. Σε πόσες μηνιαίες πληρωμές και με τι ύψος σύνταξης θα δωθούν πίσω; αυτό το επιλέγει ο ασφαλισμένος ή υπάρχει γενικός κανόνας;
Argirios Argiriou:
Εγγραφή ή Είσοδος Το ερώτημα που έχω είναι σε σχέση με τη σύνταξη, αν γνωρίζεις να μου απαντήσεις ή οποιοδήποτε αλλος. Πως καθορίζεται το ύψος τη μηνιαίας σύνταξης; Δηλαδή ας πούμε ότι έχει μαζευτεί ένα ποσό 100 χιλιάδων. Σε πόσες μηνιαίες πληρωμές και με τι ύψος σύνταξης θα δωθούν πίσω; αυτό το επιλέγει ο ασφαλισμένος ή υπάρχει γενικός κανόνας;
--- Τέλος παράθεσης ---
Αν επιλέξεις να πάρεις τις εισφορές σου, ως μηνιαία σύνταξη μετά τα 67 σου έτη θα την παίρνεις για όσο ζεις.
Βγαίνεις στην σύνταξη στα 67 σου έτη. Ο μέσος Έλληνας άντρας γίνεται 79,6 ετών.
Εγγραφή ή Είσοδος
Εγώ όμως είμαι σίγουρος ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες γνωρίζουν ότι οι μορφωμένοι και ευκατάστατοι άνθρωποι ζουν, στατιστικά, περισσότερα χρόνια (βασική γνώση της Κοινωνικής Ιατρικής) οπότε υπολογίζω ότι το προσδόκιμο επιβίωσης για τον μέσο Έλληνα άντρα Ιατρό το βάζουν γύρω στα 85 έτη. 85 - 67 = 18. Δηλαδή υπολογίζουν ότι ο μέσος Έλληνας άντρας Ιατρός που θα βγει στην σύνταξη στα 67 του χρόνια θα ζήσει, κατά μέσο όρο άλλα 18 έτη = 216 μήνες (18 έτη x 12 μήνες/έτος = 216 μήνες). 100.000 € / 216 = 462 €/μήνα (υπολόγισε και κάτι λιγότερο γιατί από αυτά τα λεφτά πρέπει να καλυφτούν και τα έξοδα συντήρησης του Ταμείου. Το διαχειριστικό κόστος είναι, για την ακρίβεια, 2,5% επί των εισφορών των μελών. Πρέπει επίσης να υπολογίσεις σε αυτό το μηνιαίο ποσό και ένα φόρο 5 τοις εκατό για μένα που θα είμαι στο ΤΕΑ ΙΣΘ 18 χρόνια στα 67 μου). Εδώ όμως πρέπει να υπολογιστεί και η απόδοση των επενδύσεων του Ταμείου, που κανείς δεν μπορεί να τις εγγυηθεί εκ των προτέρων. Επειδή όμως το Ταμείο επενδύει συντηρητικά (σε μεγάλο βαθμό σε έντοκα) υπολογίζουν κατά μέσο όρο ένα +2% ανά έτος. Βέβαια +2%/έτος για ένα κεφάλαιο 100.000 € αντιστοιχεί σε 2.000 €/έτος, όχι και τόσο ευκαταφρόνητο ποσό.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση