Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα
Επιβίωση ιδιώτη Ιατρού χωρίς σύμβαση με Ταμεία;
Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣυμφωνώ, σχεδόν απόλυτα, με όλες τις παρατηρήσεις σας. Ήταν θέματα που και εμένα αρχικά με είχαν προβληματίσει. Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο «έκλεισα» αυτιά και στόμα και ασχολήθηκα μόνο με τα του ιατρείου μου, αναμένοντας την όποια εξέλιξη. Δεν το κρύβω ότι στην αρχή οι μέρες και οι εβδομάδες πέρναγαν με αγωνία για το τι θα γίνει.
Όπως έχω πει, δεν πιστεύω ότι είμαι καλύτερος από κανέναν και απλά προσπαθώ κάθε μέρα να μαθαίνω. Από την αρχή ήμουν ειλικρινής με τους ασθενείς, δεν τους εκμεταλλεύτηκα ποτέ. Όταν κάτι δεν το γνώριζα ή είχα αμφιβολίες δεν κρυβόμουν πίσω από «φιλοσοφικές» αναλύσεις, αλλά απλά τους παρέπεμπα εκεί που έπρεπε. Έβαλα από την αρχή τα όρια του ιατρείου και του εαυτού μου. Αλλά και όταν διαφωνούσα με μία προηγούμενη διάγνωση τους το έλεγα, χωρίς να επιμένω για την υποτιθέμενη «αυθεντία» μου. Επιπλέον και σε περιπτώσεις που κάπου έσφαλα, λίγο ή και πολύ, τους εξηγούσα ότι και τα λάθη είναι μέσα στο πρόγραμμα ζητώντας τους συγχρόνως τη συγγνώμη μου.
Απ’όλη αυτή τη στάση μου παρατήρησα ότι ο κόσμος άρχισε να έρχεται στο ιατρείο κάθε εβδομάδα και περισσότερος. Από τα λεγόμενα και από όσα και εγώ έχω βιώσει, στην κοινωνία, μέχρι τώρα κατάλαβα ότι ο κόσμος κουράστηκε να βλέπει «αυθεντίες», «μοναδικούς» γιατρούς, απόλυτους και αλάνθαστους θεραπευτές και προ πάντων ιατρούς έτοιμους να φάει ο ένας τον άλλον.
Θα ήθελα, με όλο το σεβασμό, σ’ αυτό το σημείο να θέσω στη συζήτησή μας και έναν ακόμη προβληματισμό. Πόσοι ιατροί σήμερα ακολουθούν την Ιατρική από αγάπη και πάθος; Πόσοι αγνοούν βασικές αρχές της κλινικής ιατρικής αλλά γνωρίζουν μέχρι λεπτομέρειας τον κάθε πολιτευόμενο ή κρατικό υπάλληλο που θα τους εξασφαλίσει μία ανεύθυνη και προσοδοφόρα εργασία; Πόσοι από εμάς δεν εκμεταλλευόμαστε το ασφαλιστικό σύστημα για να πλουτίσουμε, ξεχνώντας να ξοδέψουμε 200€ για ένα βιβλίο προκειμένω να εμπλουτίσουμε τις ήδη ελάχιστες γνώσεις μας σε έναν τόσο δύσκολο τομέα που είναι η υγεία του συνανθρώπου μας;
Τελικά, αν αφαιρέσουμε έστω και μέρος από τους παραπάνω «ιατρούς», βλέπουμε ότι για τον απλό κόσμο δεν υπάρχει «κορεσμός» στον ιατρικό χώρο. Αντιθέτως μάλλον μιλάμε για έλλειμα και μάλιστα σημαντικό και δύσκολα αναπληρούμενο.
Δεν ξέρω σε ποια κατηγορία ιατρών ανήκω, ξέρω όμως σε ποια ΘΕΛΩ να ανήκω. Και για αυτό μάχομαι, για να βελτιώσω τον εαυτό μου και όχι να περιμένω τη λύση από άλλους φορείς, που ούτως ή άλλως δεν θα βοηθήσουν ποτέ. Και αυτό, και μόνο αυτό, θέλω να είναι το μήνυμά μου προς τους νεότερους ιατρούς. Να αγωνιστούν για το διάβα στην απέναντι όχθη. Γιατί η Ιατρική δεν πάσχει από «ασφαλιστική κρίση» αλλά από Ηθική και Ανθρωπισμό. Γιατί χωρίς ήθος η Ιατρική είναι ανούσια. Ένας κερδοσκόπος ιατρός με πελατολόγιο 10.000 ασθενείς θα αισθάνεται πάντα «κορεσμένος». Αντίθετα ένας ιατρός Ανθρωπιστής θα αισθάνεται πάντα ιατρός και άνθρωπος, ακόμη και χωρίς ασθενείς.
Και πάλι ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
--- Τέλος παράθεσης ---
Δυστυχώς το σύστημα δίνει τη δυνατότητα για ένα μόνο "Συμφωνώ".
Ακόμη κι αν ο συνάδελφος ήταν ένα φανταστικό πρόσωπο, θα προσπαθούσα να κρατήσω αυτά τα λόγια στο μυαλό μου.
medicus:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΝα ρωτησω κατι;
Πως ειναι δυνατον να υπάρχει ανειδικευτος ιατρος σε περιοχη που υπάρχει Κέντρο Υγείας με 3 Ειδικούς Παθολόγους, 1 Ειδικό Γενικής Ιατρικής και περίπου 10 Αγροτικούς Ιατρούς καθως και 3 Παθολόγοι, 1 Πνευμονολόγος, 2 Καρδιολόγοι, 1 Γυναικολόγος, 2 Ουρολόγοι, 3 Παιδίατροι, 2 Οφθαλμίατροι, 4 Μικροβιολόγοι;
Αναφερομαι κυριως στους γενικους ιατρους και παθολογους...
Δεν απαγορευεται κατι τετοιο;;
--- Τέλος παράθεσης ---
O εκάστοτε ιατρός έχει εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα βάσει της νόμιμης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και της νόμιμης σχέσης του με την Εφορία. Η άδεια άσκησης επαγγέλματος χορηγείται μετά το πέρας των σπουδών στην Ιατρική Σχολή. Η «ειδικότητα» είναι μεταπτυχιακός τίτλος που αφορά στην δευτεροβάθμια περίθαλψη. Ο τίτλος «ιατρός» καθορίζει ιδιότητα (και όχι ειδικότητα) που επαγγελματικά, και όχι επιστημονικά, έχει κάποια δικαιώματα, ενώ ο «ειδικός ιατρός» είναι μία νομική επέκταση των επαγγελματικών δικαιωμάτων (και όχι των επιστημονικών) σε κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο και χώρο. Για την Α’βάθμια Φροντίδα Υγείας δεν απαιτείται τίτλος ειδικότητας (Π.Δ. 84 ΦΕΚ 70/10-4-2001, 5.2.β & 5.2.γ). Επιπλέον με το Νόμο 3418(ΦΕΚ 287/28-11-2005) οριοθετείτε επακριβώς η Ιατρική Ιδιότητα.
Δ. Κουναλάκης:
Ωστόσο, για να μην δίνουμε θάρρος και πάρουμε και στο λαιμό μας συναδέλφους να πω ότι:
α) Η τάση σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι να αποσυνδεθεί η άσκηση της ιατρικής με το πτυχίο ιατρικής και να συνδεθεί με την ειδικότητα μετά το πτυχίο της ιατρικής.
β) Το πτυχίο της ιατρικής θα φτάσει να θεωρείται σε μεγάλο βαθμό κάτι σαν γνώση αλλά όχι επαγγελματικό δικαίωμα.
γ) Ήδη δεν επιτρέπεται η σύμβαση με ταμεία σε μη ειδικευμένους και οι υπάρχοντες εργαζόμενοι σε ταμεία που είχαν κλείσει χρόνια εργασίας διατηρούνται χωρίς δυνατότητα να μπουν καινούργιοι.
Άρα θα συμφωνήσω με χίλια συμφωνώ όσον αφορά το θέμα του πως πρέπει να ασκείται η ιατρική και που περιγράφεις αλλά μην βάζετε σε πειρασμό νέους συναδέλφους που μπορεί να πάρουν επιζήμιες αποφάσεις εν τη αναμονή για ειδικότητα. Τώρα για την δική σου περίπτωση, είναι αξιέπαινες οι προσπάθειες σου και οι αποφάσεις σου και εύχομαι και στα δύσκολα χρόνια που έρχονται να συνεχίσεις έτσι.
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν ξέρω σε ποια κατηγορία ιατρών ανήκω, ξέρω όμως σε ποια ΘΕΛΩ να ανήκω. Και για αυτό μάχομαι, για να βελτιώσω τον εαυτό μου και όχι να περιμένω τη λύση από άλλους φορείς, που ούτως ή άλλως δεν θα βοηθήσουν ποτέ. Και αυτό, και μόνο αυτό, θέλω να είναι το μήνυμά μου προς τους νεότερους ιατρούς. Να αγωνιστούν για το διάβα στην απέναντι όχθη. Γιατί η Ιατρική δεν πάσχει από «ασφαλιστική κρίση» αλλά από Ηθική και Ανθρωπισμό. Γιατί χωρίς ήθος η Ιατρική είναι ανούσια. Ένας κερδοσκόπος ιατρός με πελατολόγιο 10.000 ασθενείς θα αισθάνεται πάντα «κορεσμένος». Αντίθετα ένας ιατρός Ανθρωπιστής θα αισθάνεται πάντα ιατρός και άνθρωπος, ακόμη και χωρίς ασθενείς.
--- Τέλος παράθεσης ---
Πριν από μερικά (5 ή 6) χρόνια, είχα την τύχη να συνομιλήσω για λίγο στο Αμφιθέατρο του Ανατομείου του ΑΠΘ (στα πλαίσια κάποιων μαθημάτων ΠΦΥ που γινόντουσαν Τετάρτη απόγευμα) με έναν διοπτροφόρο (όπως κι εγώ) και γενειοφόρο συνάδελφο, που ξεχώριζε αμέσως για το ήθος και την ποιότητά του, και, επιπλέον, είχε ειδικευτεί στην Παθ.Αν. Δεν θα με εξέπληττε (μάλλον: θα με χαροποιούσε) αν πρόκειται για τον συνάδελφο @medicus.
Diamonds shine forever, θα μπορούσε να πει κάποιος και κάπως έτσι φιλοδόξησα να μπω κι εγώ στην κονίστρα της προσφοράς στον συνάνθρωπο, μέχρι που μπλέχτηκα στα γρανάζια του συστήματος, και κυρίως, για κακή μου τύχη, ήρθα σε επαφή με επίορκους φμφ που προσπάθησαν να με παγιδεύσουν για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Ακόμη και σήμερα, όταν διαπιστώνω ότι ο ακύρηχτος πόλεμος μεταξύ των φμφ για την εξοικονόμηση όσο γίνεται περισσότερων και πιο "φορτωμένων" συνταγών μαίνεται περισσότερο από ποτέ, αναρωτιέμαι πόσο αληθινές είναι οι διαβεβαιώσεις του user @tasath ότι το επάγγελμα καρκινοβατεί, κέρδος δεν βγαίνει μεγάλο και ότι γενικά οι φμφ συγκαταλέγονται στους αναξιοπαθούντες επαγγελματίες.
Αν πραγματικά τα Ταμεία δε πληρώνουν, τότε γιατί ο σημερινός selectively defaulted (πλέον) έλ φμφ πασχίζει να αποσπάσει όσο γίνεται περισσότερες συνταγές με τη νέα μόδα στο Ca προστάτη, το Prolia, ένα φάρμακο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του αφού:
- Έχει ξεχειλωμένη ένδειξη (προφυλάσσει -αλήθεια; ντεμέκ;- από την οστεόλυση) άρα μπορεί ( ; ) να χορηγείται προληπτικά σε όλους ( ; ) τους ασθενείς με Ca προστάτη
- Έχει συμμετοχή ασφαλισμένου 0%, άρα προσφέρεται για υπερκατανάλωση
- Έχει Λ.Τ. γύρω στην 350άρα, άρα αφήνει στον φμφ κέρδος όσο 2-3 μεροκάματα ενός ελ εργαζομένου.
"To πάθος για το χρήμα, σε κάνει Παύλο Τσίμα" λένε τα γκραφίτι των Αγανακτισμένων. Όταν ο παθιασμένος φιλάργυρος συνειδητοποιεί την εξάρτησή του, νομίζει ότι η λύτρωση περνάει μέσα από την ολοκληρωτική καταστροφή - και ενδίδει ακόμη περισσότερο. Τα σκάφη, οι γκόμενες και τα ακριβά αυτοκίνητα, είναι τόσο απατηλά (δεν βρίσκω πιο κατάλληλη λέξη - οι άγγλοι χρησιμοποιούν την παπαριά: elusive), όσο μακρινό και απατηλό είναι να κατακτήσει κανείς, αν και βρίσκονται στον αντίποδα, και τις ηθικές αρετές που ευαγγελίζεται ο εκλεκτός συνάδελφος @medicus.
Οι νεο-Ελ έχουν τις κυβερνήσεις που επιλέγουν και τον γιατρό που τους αξίζει. Και αν κανείς νομίζει ότι το κριτήριο του λαού είναι αλάνθαστο, ας ρίξει μια ματιά στο ρόστερ του τρέχοντος και του πρόσφατα παρελθόντος πολιτικού προσωπικού της χώρας μας και θα πάρει την απάντησή του.
timex:
Επειδή δεν έχω καταλάβει...
Φίλη μου ,αφου είχε κάνει αγροτικό προσπαθησε να ανοιξει τουριστοιατρειο στη Χαλκιδικη.
Τότε μου είπε πως για να μπορεί να ανοιξει ιατρειο (επειδη δεν ειχε ειδικοτητα ακομη) θα έπρεπε να μην υπάρχει ειδικευμένος γιατρός(παθολόγος ή γενικός γιατρός) σε ακτίνα 35 χμ.
Αυτό δεν ισχύει;
Μάλιστα, στην περιοχή που άνοιξε τότε ιατρείο υπήρχε μονο μια παιδίατρος.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση